Bútorfestés Házilag

Tudod, hogy egy-egy ütött-kopott bútor házilag is kreatívan megújítható, ám amikor kész lennél ecsetet ragadni, akkor mégis eluralkodik rajtad a bizonytalanság: „Nem is vagyok én ehhez elég ügyes. Mi lesz, ha valamilyen fontos lépésről elfeledkezem? Mi lesz, ha a végén leginkább felgyújtani lesz kedvem az egészet?”

 

A bútorátalakítás egy olyan műfaj, amihez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem), hiszen elég már néhány egyszerű technika is ahhoz, hogy teljesen újragondolhasd a bútoraidat.

 

Ez a cikk abban segít, hogy egyszerűen átlásd a szükséges lépéseket, így pedig magabiztosan foghass majd a bútoraid felújításához.

 

Ha megfogadod a tippjeinket, akkor…

 

A BÚTORFESTÉSSEL EGYSZERŰEN A STÍLUSODHOZ ALAKÍTHATOD AZ OTTHONODAT.  

Ha csatlakozol a közösségünkhoz, akkor egy olyan kreatív látásmódot kaphatsz a lakberendezésben, ahol mindegy, hogy a bútoraid milyen színűek, milyen anyagúak… hiszen úgyis szabadon alakíthatod majd őket! 

 

Ez az útmutató a legeslegátfogóbb írásunk a bútorfestéssel kapcsolatban, amiben miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában.

 

A cikk a következőket tartalmazza: 

BÚTORFESTÉS HÁZILAG LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

 1. előkészítés
 2. festés
 3. antikolás és dekorálás
 4. felületzárás

 

VIDEÓ

 

KÜLÖNFÉLE ANYAGOK FESTÉSE:

 

BEVÁSÁRLÓLISTA

 

 


BÚTORFESTÉS HÁZILAG LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a bútorral! Az alapos előkészítés a kulcs ahhoz, hogy a bútorfestés a továbbiakban élvezetesen-gördülékenyen haladjon.

Az itt leírt lépések azok, amiket LEGALÁBB érdemes végigcsinálni, akármilyen bútorfesték mellett is döntesz majd.

 

„…de nem lesz ez túlságosan hosszadalmas? Én bizony rögtön festeni szeretnék! Nincs kedvem a munka előtt még pluszban pepecselni!”

A felület szakszerű előkészítése egy közepes méretű darabnál nem több, mint 1-2 óra: nem érdemes pont ezt a rövid időt megspórolni, ha a bútorodat aztán éveken (vagy akár évtizedeken) át szeretnéd majd használni.

 

Az előkészítés négy lépése a szútlanítás, az érdesítés, a tisztítás és a felületi hibák javítása.

 

SZÚTLANÍTÁS

(Ha olyan darabot újítasz fel, aminek a fához csak messziről van köze (pl. forgácslap, MDF, rétegelt lemez stb.), akkor ez a lépés kimaradhat.)

Az otthonodban lévő összes faanyagot akár egyetlen fertőzött darab is tönkre teheti, ezért fontos az, hogy csak olyan bútor felújításához kezdj hozzá, ami biztosan kártevőmentes.

Vizsgáld át a bútor minden részét még mielőtt hazavinnéd! Látsz rajta bárhol kb. gombostűfejnyi lyukat? – Ha találsz rágásnyomot, akkor kezeld úgy a bútort, mint ami fertőzött. Az általánosan terjedő „tegyél a lyuk alá papírt, és ha másnap nincsen rajta por, akkor nyugodt lehetsz” javallat sajnos nem állja meg a helyét, mert a farontó bogarak utódai akár éveket is eltölthetnek inaktív állapotban, mielőtt nekikezdenek a pusztításnak.

A legbiztosabb módszer az, ha szakemberre bízod ezt a feladatot. A professzionális kártevőmentesítés speciális gázok használatával történik (zárt konténerben), körülbelül 10-15 nap alatt. Az interneten a „faanyagvédelem” keresőszóval számos hozzáértő céget találhatsz.

 

ÉRDESÍTÉS

(Ha a célod az, hogy a tejfesték az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet képezzen, akkor ez a lépés kimaradhat.)

Ez a lépés nem az a napokig tartó kínszenvedés, ami után épeszű ember soha többet nem szeretne csiszolópapír közelébe kerülni! Az érdesítés mindössze annyit jelent, hogy csiszolópapírral alaposan átdörzsölöd a bútor felületét. (A cél tehát NEM a nyers felület visszanyerése.) Az érdesítés azért fontos, mert így el tudod távolítani az elöregedett-fellazult rétegeket és meg tudsz szabadulni a felület mélyebb rétegeiben lerakódott szennyeződésektől.

 

>>> Olvass tovább, ha még több információra van szükséged: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: érdesítés 

 

TISZTÍTÁS

A bútor sokféle szutykot összeszedhet az évek során, ezért már csak higiéniai szempontból is érdemes gondosan letisztítani, mielőtt a helyére talál az otthonodban. Ja, és a koszra semmilyen festék nem tapad ám normálisan!

A bútor felületét nem elegendő egy nedves ronggyal áttörölni tisztítás címén: a cél az, hogy se por, se zsír, se tisztítószer-maradvány ne legyen a felületen.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: tisztítás – Mi a leghatékonyabb módszer a bútor lepucolására? Mik azok a tisztítószerek, amiket érdemes mellőznöd?

 

FELÜLETI HIBÁK JAVÍTÁSA

(Ha a célod az, hogy a bútor a festés után is megőrizze a rusztikus jellegét, akkor ez a lépés kimaradhat.)

A festék nem takarja el a felületi egyenetlenségeket, sőt: ha szépen dolgozol, akkor ezek a hibák az egyenletes fedőfestés alól még feltűnőbben világlanak át.

 

>>> Olvass tovább, ha konkrét tippekre van szükséged a felület javításához: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: a felületi hibák javítása 

 

bútorfestés házilag: az első lépés az előkészítés – Azúr Bagoly

1. Az előkészítés lépéseinek végeztével így néz ki a bútor: a nyers fa alig-alig bújt csak elő, de ez nem baj.

 

2. FESTÉS 

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! – A jó hír pedig az, hogy amilyen látványos eredménye van néhány ecsetvonásnak, a művelet maga éppen olyan egyszerű!

 

>>> Ez is érdekelhet: A bútorfestés környezet- és egészségbarát anyagokkal is szuperül működik! – A tejfesték használatával gördülékenyen, sokoldalúan, vegyszermentesen alakíthatod a bútoraidat. 

 

TAKARÁS, MASZKOLÁS

Gondoskodj róla, hogy csak oda kerüljön festék, ahová valóban szeretnéd! – A munkaterület környékét takard le (erre pl. a nátronpapír tökéletesen alkalmas), hogy az esetlegesen lecseppenő festékpöttyök ne hagyjanak nyomot a padlón. Ha a bútornak nem tervezed minden porcikáját lefesteni, akkor használj maszkolószalagot a határvonalak kijelöléséhez.

 

Kell-e alapozót használni, ha tejfestékkel dolgozol?

Nem! – …egy lépéssel kevesebb, éljen-éljen!

 

DÖNTSD EL, HOGY MAKULÁTLAN FEDÉST VAGY AUTENTIKUS PATINÁT SZERETNÉL KIALAKÍTANI!

Ha nem-porózus anyagon (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) szeretnél hibátlan fedésű felületet kialakítani, akkor önts a tejfestékhez Extra-Bond-ot.  A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül felviheted a felületre.

 

>>> Olvass tovább, ha tudni szeretnéd a tapadásfokozó használatával kapcsolatos szabályokat: Hogyan használd az Extra-Bond adalékanyagot?

 

Ha porózus felületet festesz, vagy ha patinás felületet szeretnél kialakítani egy nem-porózus anyagú bútoron, akkor nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

SZÍNFEDÉS KIALAKÍTÁSA

A festéshez annyira kell csak szétszedned a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzá tudj férni. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, ezért nincs szükség arra, hogy fektetve fesd a felületeket. (Juppííí!)

 

>>> Ez is érdekelhet: Így keverd a tejfestéket a megfelelő sűrűség eléréséhez! – A tejfesték ideális állaga kulcsfontosságú a szép eredmény eléréséhez… ez szerencsére nagyon könnyen elérhető: ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog!

 

Ha egy sávon belül nagyjából eloszlattad az anyagot, akkor néhányszor húzd át az ecsetedet a bútor egyik szélétől a másikig: így biztosan vékonyan-egyenletesen terül majd a festék.

 

>>> Olvass tovább, ha kíváncsi vagy az ecsetnyomoktól mentes felület kialakításának trükkjeire: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés

 

A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad. A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos).

A teljes színfedéshez általában 2-3 réteg szükséges. Az első rétegnél ne törekedj arra, hogy tökéletesen fedjen a festék, mert a túl vastagon felvitt festék nem terül szépen!

 

bútorfestés házilag: a második lépés a festék felvitele – Azúr Bagoly

2. Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, ám ettől nem kell megijedni! 

 

TIPP: A rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet. Ha viszont megfolyást vagy egy-két zavaró festékcsomót találsz valahol, akkor ezt 280-as csiszolópapírral egyengesd el a következő réteg felvitele előtt.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mi az a VOC? Miért jó a VOC-mentes bútorfesték? – Tudtad, hogy a bútorfestés akár veszélyes is lehet az egészségedre? 

 

SIMÍTÓCSISZOLÁS

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet. Ez a lépés azért is fontos, mert egy tökéletesen sima felület lesz igazán könnyen tisztítható.

 

 

3. ANTIKOLÁS, DEKORÁLÁS

ANTIKOLÁSI TECHNIKÁK

 

>>> Olvass tovább, ha kíváncsi vagy arra, hogy miként alakíthatsz kedved szerint elöregedett festékrétegre emlékeztető felületet: ANTIKOLÁS: patinás felület kialakítása 

 

DEKORÁLÁSI MÓDSZEREK

A bútor felületét rengeteg módon díszítheted a festés után. Íme, néhány példa:

 

 

4. FELÜLETZÁRÁS 

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Az ideális felületzáró mindig a konkrét bútortól függ, azaz nincsen egyetlen legeslegjobb megoldás, ami általánosan érvényes. Van viszont egy szempontrendszer, aminek a segítségével minden esetben egyszerűen meghatározhatod, hogy melyik anyag lesz éppen a megfelelő. A következő tényezőket mérlegeld a választáshoz:

 

bútorfestés házilag: a harmadik lépés a felületzárás – Azúr Bagoly

3. A viaszok és az olajok mélyítik a tejfesték színét. (A fiókon még nincs viasz, a bútor többi részén pedig már igen). 

 

Mi a különbség a különféle opciók között? – Ez a táblázat összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat:

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – Viasz? Lakk? Olaj? …mégis melyik a megfelelő? A felületzáró adja a felület ellenállóképességét, ezért hát nagyon nem mindegy, hogy jól választod-e meg ezt. Ez a cikk segít az eligazodásban. 

 

Az első 2-3 hétben még legyél kíméletes a felülettel: óvd a nedves dolgokkal való érintkezéstől, a karcolódástól, a koszolódástól.

 

bútorfestés házilag: régi bútor felújítása – Azúr Bagoly

A bútorfestés eszköztárával bármilyen darabot a saját stílusodhoz alakíthatsz: akár régi, akár új… akár csodaszép vonalvezetésű, akár kiábrándítóan jellegtelen… mindenféle bútor újragondolható!

 

>>> Ez is érdekelhet: Hogyan kezdj hozzá a bútorfestéshez? – Az első 5 lépés… – A bútorfestés a kezdőknek általában ijesztően komplikáltnak tűnik… Ha még soha nem csináltál ilyet, akkor nyilván félsz, hogy elrontod: ez teljesen természetes. Na de nem jó ám, ha itt leragadsz! – Ez a bejegyzés összefoglalja, hogy milyen úton érdemes elindulnod.

 

>>> Olvass tovább: Ha szeretnél még mélyebbre ásni a tudnivalók között, akkor olvasd végig a bútorfestés-iskola cikksorozat bejegyzéseit, amikből lépésről lépésre elsajátíthatod a bútorfestés minden csínját-bínját! – BÚTORFESTÉS-ISKOLA >>>

 

 

 

 


VIDEÓ:

Az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál: itt az első lépéstől az utolsó simításokig végigkísérheted egy bútorfelújítás minden mozzanatát:

 

 

 


KÜLÖNFÉLE ANYAGOK FESTÉSE:

A bútorfestés folyamata alapvetően mindenféle felület esetében hasonló, de az egyes lépésekben lehetnek kisebb-nagyobb különbségek (a siker pedig sokszor éppen azon múlik, hogy ezekkel tisztában vagy-e). – Így hát a blogon olyan leírásokat is találsz,  amik kifejezetten valamilyen specifikus anyag festéséhez hasznosak:

 • lakkozott felület – A legtöbb felújításra megérett bútor lakkozott. Az egykor makulátlanul csillogó lakkfelület néhány évtized után általában nem szívmelengetően patinásnak, hanem kiábrándítóan lestrapáltnak tűnik. – A jó hír az, hogy a lakkozott bútor átfestéséhez házilag is nyugodtan hozzáfoghatsz, hiszen néhány alapvető tudnivaló elsajátítása elég ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet!
 • zománcfesték – Ha meguntad a zománcfesték magasfényű, rideg, műanyaghatású felületét, akkor házilag is egyszerűen átfestheted azt!
 • bútorlap – A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Így hát az egyik legjobb dolog, ami a bútorlappal történhet az az, hogy lefested!
 • műanyag – Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. No de semmi gond: a műanyag festése egyszerűen megoldható!
 • nyers MDF – A nyers MDF porózus anyag, így a tejfesték ugyanúgy be tud szívódni a felületébe, ahogyan azt a nyers fa esetében is teszi. A munka pár egyszerű lépésből áll csak, az eredmény pedig az ilyesféle felületeken a tejfesték sajátosságainak köszönhetően extrém tartós!
 • kezeletlen fa – A bútorfestés során az egyik legszerencsésebb helyzet az, amikor kezeletlen felületen dolgozhatsz. A tejfestéknek ráadásul a nyersfa-felület igazi „jutalomjáték”!
 • lazúrozott felület – A jó hír, hogy a lazúrozott felületeket napokig tartó csiszolás nélkül is fel tudod újítani, ha a fedőfestés mellett döntesz.

 

 


BEVÁSÁRLÓLISTA

Mire van szükség egy sikeres bútorátalakításhoz? – Ha ezen a bevásárlólistán minden elemet kipipálsz, akkor a bútorfestés során az összes szükséges anyag-eszköz biztosan a kezed ügyében lesz:

 

>>> Ha akad még bármilyen kérdésed, akkor írd meg: szívesen kiegészítjük a cikket a válasszal! 

 

>>> Ha ötletekre van szükséged a bútorfestéshez, akkor lapozd át a galériánkat! – GALÉRIA >>>

 

>>> A tudástárban átlátható rendszerben böngészheted végig a válaszokat a bútorfestéssel illetve a tejfesték használatával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. – TUDÁSTÁR >>>

 

 


 

A BÚTORFESTÉSHEZ SZÜKSÉGES ANYAGOKAT PÁR KATTINTÁSSAL MEGVÁSÁROLHATOD ITT: 

IRÁNY A WEBÁRUHÁZ! >>>

 

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: