Bútorlap Festése

Ági, 2019. 11. 22.

Ma már majdnem minden otthonban van laminált bútor. Ez a bútortípus ugyanakkor formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is kifejezetten igénytelen. Mit tehetsz azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

A bútorlap elterjedt ugyan, de valójában sok kellemetlen tulajdonsága van. – Kezdjük hát azzal, hogy miért is nem olyan jó dolog a bútorlap a lakberendezésben: a bútorlap…

 • …nem egy hosszútávra tervezett dolog, hiszen ha a laminálás megsérül, akkor a csúf hiba nem foltozható nyom nélkül.
 • …nem bírja a vizet: ha kicsit is elázik, akkor rögtön felpuklisodik.
 • …nem alakítható változatosan (pl. nem marható, nem faragható, nem esztergálható stb.): ezért olyan igénytelen formailag minden laminált bútor.
 • …éveken keresztül káros káros vegyületeket ereget: emiatt jelentősen romolhat az otthonodban a levegőminőség. (Lásd: Mi az a VOC?)

 

Ha a bútorlap megsérül, akkor előbukkan a laminált felület alatt lévő faforgácslap.  

 

Így hát az egyik legjobb dolog, ami a bútorlappal történhet az az, hogy lefested!

 

A BÚTORLAPBÓL KÉSZÜLT DARABOKON HATALMASAT JAVÍTHATSZ AZZAL, HOGY ÁTFESTED A FELÜLETET (HA NEM SPÓROLSZ A FESTÉKMINŐSÉGEN)! A JÓ HÍR AZ, HOGY A BÚTORLAP FESTÉSE HÁZILAG IS EGYSZERŰEN KIVITELEZHETŐ.

 

Lássuk, hogy milyen lépések szükségesek az átalakításhoz:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

 • Érdesítsd meg a felületet! (itt nem kötelező)
 • Tisztítsd le a festendő részeket!
 • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

 • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
 • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
 • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

Mi az a bútorlap?

A bútorlap egy faforgácslap, amire laminálással egy 1-2 mm vastag műanyaglap van ragasztva. (Ez a műanyaglap aztán lehet sokfajta színű-mintájú-felületű, de a leggyakrabban faerezetet utánzó darabokkal találkozhatsz.)

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Honnan tudhatod, hogy bútorlapból készült darabbal van dolgod?  – 1. A bútoron hátulról/alulról látszik a faforgácslap. 2. Az éleken látszanak a ragasztások. 3. A mintázaton közelről látszik, hogy mű.

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Ez a lépés a bútorlap festése előtt akár ki is hagyható… éljen-éljen!

A bútorlapot kizárólag akkor kell érdesítened, ha a felület puklis (mert pl. elázott korábban): ezeket az egyenetlenségeket csiszolással tüntetheted el.

(Miért van az, hogy majdnem minden esetben kifejezetten fontos az érdesítés a bútorfestés előtt, de pont egy ilyen kemény felület esetében mégis elhagyható? – Hát azért, mert az a pár tipikus probléma, amelyeket a legtöbb bútordarabon az érdesítéssel iktathatunk csak ki (1. a felület mélyebb rétegeiben lerakódott szennyeződések, 2. a fellazult lakk-/festékréteg) itt éppen a bútorlap természetéből adódóan nem fordulhat elő.)

Ha szükségesnek látod az érdesítést, akkor 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral végezd el.  A nagy felületekhez használhatsz excenteres csiszológépet.

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le (ha konyhabútor festéséhez készülsz elő, akkor denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is sikáld át a felületet), majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a darabot. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

Mivel a bútorlap nem fa, ezért a javításhoz a fatapasz helyett érdemes univerzális javítótapasszal dolgoznod. A Harzo Fix azért jó választás, mert ez vízbázisú anyag, így kompatibilis a vízbázisú tejfestékkel is. 

 

Ha itt-ott felvált a laminálás, akkor távolítsd el ezeket a fellazult részeket. A sérüléseket javítsd ki tapasszal: spaklival simítsd el az anyagot, majd száradás után csiszold simára a felületet.

Ha lecseréled a fogantyúkat, akkor először ragassz egy fadarabot a furatokba, majd simítsd át egy vékony réteg tapasszal az egészet.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozó adalékanyagot!

Az első réteghez keverd ki a tejfestéket 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz arányban, majd önts az egészhez még + 1 rész Extra-Bond adalékanyagot. Ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre, így nem szükséges külön alapozófestéssel szórakoznod. 🙂

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

A bútorlap festése általában a szokásoshoz képest +1 réteg festéket igényel. Az természetes, hogy az első réteg még nem fed szépen.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mi az a tapadásfokozó? Milyen felületen érdemes Extra-Bond-ot használnod? 

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A tejfesték általában 2-3 rétegben fed szépen. A következő réteget mindig akkor vidd fel, amikor már a felület teljesen száraz (ha hűvös a bútor tapintása, akkor még nyirkos a festékréteg). A száradáshoz általában körülbelül 1 óra kell. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

Itt láthatod, hogy a második réteg (balra) már mennyivel szebben fed, mint az első réteg (jobbra). (Itt már tudtam, hogy a hátlapot majd kicserélem ezen a bútoron, ezért azt nem is festettem rendesen.) 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, amit a szép felület kialakításához érdemes tudnod.  

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

A simítócsiszoláskor az esetleges megfolyásokat is egyszerűen javíthatod.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A bútorlap festése után a felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot.

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

A szekrény kezeléséhez a kenderolajat ecsettel felkentem,  majd kb. 10 perc után teljesen szárazra töröltem a felületet. Itt láthatod, hogy az olaj gyönyörűen mélyít az erős színeken.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott bútordarabhoz épp megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


A szükséges eszközök-anyagok:

 

Milyen stílus illik a bútorlapból készült darabokhoz (…és milyen nem)?

A bútorlapból készült cuccok formája mindig dobozszerű, ezért kell a bútornak valamilyen látványos dekoráció ahhoz, hogy ne maradjon fájdalmasan semmilyen. Íme, pár stílustipp:

 • Fesd le valamilyen szépséges színben, majd dobd fel egy-egy különleges fogantyúval!
 • Tegyél rá valamilyen modern mintát! …például stencilezhetsz egy menő motívumot, maszkolószalaggal alakíthatsz geometrikus mintázatot, dekupázsolhatsz valamilyen vagány papírral, készíthetsz színátmenetet élénk árnyalatokból… szóval sokfajta technikából válogathatsz.
 • Szerelj rá új bútorlábakat!

…ami pedig szerintem kerülendő: a “vintage” stílus (azaz akármilyen antikolt felület: pl. koptatás, patinás felület kialakítása, dekorviaszolás, repesztés stb.), mert ez egy ilyen jellegű bútoron soha nem lesz tényleg hiteles (ezeket a technikákat hagyd meg inkább a formájukban is régies bútorokhoz)!

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Lehet, hogy először reménytelen vállalkozásnak tűnik az, hogy épp egy laminált cuccból alakíts valamilyen stílusos bútordarabot… pedig az a helyzet, hogy itt egy-két ötlet sokkal nagyobbat szól, mint egy már kezdéskor is csinos bútornál. 

 

 

Ha egy bútor első pillantásra nem tűnik érdemesnek arra, hogy munkát fektess az átalakításába, akkor nézd meg alaposan még egyszer: sokszor éppen egy vééégtelenül egyszerű darab a legjobb kiindulópont ahhoz, hogy szabadon ereszthesd a kreativitásodat! 🙂

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Ma sajnos sok bútor a „mindenúgyiseldobható” vezérelv szerint készül… de láthatod, hogy egy kevés törődéssel még az ilyen bútordarabokat is alakíthatod úgy, hogy akár évtizedekig örömmel használhatóak legyenek.  

 

HA MEGFOGADOD AZ  ITT ÖSSZESZEDETT TIPPEKET, AKKOR FELKÉSZÜLTEN FOGHATSZ HOZZÁ A BÚTORFESTÉSHEZ. EZ PEDIG NAGY DOLOG ÁM, MERT EZZEL A TUDÁSSAL MÉG EGY BÚTORLAPBÓL KÉSZÜLT CUCCBÓL IS ALAKÍTHATSZ OLYAN MENŐ BÚTORDARABOT, AMI PASSZOL A STÍLUSODHOZ!

 

 különféle anyagok festése

6
Szólj hozzá!

3 Comment threads
3 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
legújabb legrégebbi
Apróné Taraszovics Klára

Nagyon hasznos cikk, remek tanácsokkal! Nagyon szépen köszönöm!

Csirmazné Kriston Mónika

Nagyon köszönöm a sok segítséget! Rengeteg festeni valóm van!

Szilágyi Anikó

Kedves Ágnes!

Nagyon köszönöm a rengeteg jó tanácsot, bíztatást és segítséget is!
A lelkemnek is gyógyír amit kaptam Tőled, nem csak a bútoraimnak!

Jó egészséget kívánok a további munkáidhoz!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >

Ha tetszett ez a cikk, akkor csatlakozz a hírlevelünk olvasótáborához.

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

Ha tetszett ez a cikk, akkor csatlakozz a hírlevelünk olvasótáborához.

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: