fbpx

Bútorlap Festése

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték
bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték
Ági, 2019. 11. 22.

A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Mit lehet tenni azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

A bútorlapból készült daraboknak népszerűségük ellenére sok kellemetlen tulajdonáguk is van:

 • A bútorlap nem igazán tartós, hiszen a sérülések nem javíthatóak a felületen: ha a laminálás megsérül, akkor a csúf hiba nem foltozható.
 • A bútorlap víz hatására felpuklisodik: az ilyen sérülés szintén maradandó, ha a felületet nem akarod megbontani.
 • A bútorlapból készült bútorok kifejezetten igénytelenek formailag, mert ezt az anyagot nem lehet változatosan formázni (pl. marni, faragni, esztergálni stb.).
 • A bútorlapból éveken át káros vegyületek párolognak: emiatt jelentősen romolhat az otthonod levegőjének minősége. (Lásd: Mi az a VOC?)

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

A laminált bútor fát imitáló felülete elég kiábrándító. 

 

Így hát az egyik legjobb dolog, ami a bútorlappal történhet az az, hogy lefested!

 

A BÚTORLAPBÓL KÉSZÜLT BERENDEZÉS MEGJELENÉSÉN HATALMASAT TUDSZ EMELNI AZZAL, HOGY ÁTFESTED AZT (HA NEM SPÓROLSZ A FESTÉK MINŐSÉGÉN)! A JÓ HÍR AZ, HOGY A BÚTORLAP FESTÉSE HÁZILAG IS EGYSZERŰEN KIVITELEZHETŐ.

 

Lássuk, hogy milyen lépések szükségesek az átalakításhoz:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

 • Érdesítsd meg a felületet! (itt nem kötelező)
 • Tisztítsd le a festendő részeket!
 • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

 • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
 • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
 • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

Mi az a bútorlap?

A bútorlap egy faforgácslap, amire laminálással egy 1-2 mm vastag műanyaglap van ragasztva. (Ez a műanyaglap aztán lehet mindenféle színű-mintájú-felületű, de a leggyakrabban faerezetet utánzó darabokkal találkozhatsz.)

Honnan tudhatod, hogy bútorlapból készült darabbal van dolgod?  – 1. A bútor hátulján látszik a pozdorja. 2. Az éleken látszanak a ragasztások. 3. A mintázaton közelről látszik, hogy nyomtatva van.

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Ez a lépés a bútorlap festése előtt akár ki is hagyható… éljen-éljen!

A laminált bútor esetében kizárólag akkor van szükség érdesítésre, ha a felület puklis (mert pl. víz érte korábban): ezeket az egyenetlenségeket csiszolással tudod eltüntetni.

(Miért van az, hogy majdnem minden esetben kifejezetten fontos az érdesítés festés előtt, de pont egy ilyen kemény felület esetében mégis elhagyható? – Hát azért, mert azok a problémák, amiket az érdesítéssel tudsz kiiktatni (1. a felület mélyebb rétegeiben lerakódott szennyeződések, 2. a fellazult lakk-/festékréteg) itt nem fordulhatnak elő.)

Ha szükségesnek látod az érdesítést, akkor először 150-es, majd 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral végezd el.  A nagy felületekhez használhatsz excenteres csiszológépet: így sokkal gyorsabban fogsz tudni haladni.

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le (ha konyhabútor festéséhez készülsz elő, akkor denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is sikáld át a felületet), majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a darabot. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

Ha itt-ott felvált a laminálás, akkor távolítsd el ezeket a darabokat. A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

 

Az érdesítés során azokon a helyeken bújik elő a faforgácslap, ahol korábban (pl. vizesedés miatt) megdagadt a felület: ezen a szekrényen több ilyen rész is volt, ezért sajnos muszáj volt átcsiszolni a felületet. 

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

A bútorlap festése általában a szokásoshoz képest +1 réteg festéket igényel. Az természetes, hogy az első még nem fed szépen.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Ehhez a szekrényhez egy geometrikus motívumot gondoltam ki, így a második-harmadik réteg felvitele előtt maszkolószalaggal leragasztottam a minta kontúrjait. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet. Ez az a lépés, ahol az esetleges megfolyásokat is javíthatod.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A bútorlap festése után a felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot.

 

bútor viaszolása – azúrbagoly – tejfesték

A szekrény kezeléséhez a bútorviaszt körkörös mozdulatokkal bedörzsöltem egy pamutronggyal, majd kb. 10 perc után teljesen szárazra töröltem a felületet. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


A szükséges eszközök-anyagok:

 

Milyen stílus illik a bútorlapból készült darabokhoz (…és milyen nem)?

A bútorlapból készült darabok formája mindig dobozszerű, ezért ezeket kétféle módon alakíthatod stílusosan:

 • Fesd le valamilyen szépséges színben, majd dobd fel egy-egy különleges fogantyúval!
 • Tegyél rá valamilyen modern mintát! …például stencilezhetsz egy menő motívumot (mondjuk ezt itt), maszkolószalaggal alakíthatsz geometrikus mintát, dekupázsolhatsz valamilyen vagány papírral, készíthetsz színátmenetet élénk árnyalatokból… szóval rengetegféle technikát alkalmazhatsz.

…ami pedig szerintem kerülendő: a vintage stílus , azaz bármiféle antikolás (pl. koptatás, patinás felület kialakítása, dekorviaszolás, repesztés stb.), mert ez egy ilyen jellegű bútoron soha nem lesz igazán hiteles (ezeket a technikákat hagyd meg inkább a fából készült (vagy legalábbis furnérozott) bútorokhoz)!

 

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Ez a szekrény már szuperül passzol például egy tinédzser lány szobájába.

 

Ha egy bútor első pillantásra nem tűnik érdemesnek arra, hogy munkát fektess az átalakításába, akkor nézd meg alaposan még egyszer: sokszor éppen egy vééégtelenül egyszerű darab a legjobb kiindulópont ahhoz, hogy szabadon ereszthesd a kreativitásodat! 🙂

 

A BÚTORFESTÉS ESZKÖZTÁRÁVAL FELVÉRTEZVE MÉG A BÚTORLAPBÓL KÉSZÜLT DARABOKAT IS A SAJÁT STÍLUSODHOZ TUDOD ALAKÍTANI! – ÍGY EZ A BÚTORTÍPUS SEM KELL, HOGY AZ „ELDOBHATÓ” KATEGÓRIÁT KÉPVISELJE: NÉHÁNY RÉTEG FESTÉK ÉS EGY CSEPP ALKOTÓKEDV ELÉG AHHOZ, HOGY AKÁR ÉVTIZEDEKKEL MEGHOSSZABBÍTHASD EGY-EGY BÚTOR ÉLETTARTAMÁT!

 

 különféle anyagok festése

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.