bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

Ági, 2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

A blogon talán a lakkozás az, amiről a legkevesebbet olvashatsz a felületzárással kapcsolatban: nem használom sűrűn ezeket az anyagokat, mert szívesebben nyúlok a teljesen természetes anyagokhoz a felületvédelem kialakításakor is.

…ugyanakkor van olyan helyzet, amikor mégis a lakkozás a legjobb választás (például akkor, ha egy lakkozott/laminált stb. felületet festesz át, amitől aztán majd azt várod el, hogy teljesen vízálló legyen: ilyenkor csak a lakkozás a megoldás). – Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan hogyan döntheted el, hogy egy-egy darabnál melyik a megfelelő felületzáró anyag, akkor olvasd el ezt a cikket: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont… >>>

 

A lakk kiválasztásakor is érdemes odafigyelned arra, hogy a termékben a VOC-tartalom lehetőleg alacsony legyen. – Ismerkedj meg a VOC-tartalom jelentőségével itt: Mi az a VOC?

 

bútorlakk és padlólakk – alacsony VOC - Azúr Bagoly

A Safecoat-termékcsalád kifejezetten alacsony vegyszertartalommal készül (ezeket a termékeket direkt a vegyszerérzékeny embereknek gyártják).

 • Safecoat Acriglaze lakk: beltéren használhatod, víztaszító védelmet nyújt, teljesen matt lesz a felület, VOC-tartalom: 5 g/l
 • Safecoat Polyureseal EXT lakk: kültéren is használhatod, víz-, kopás- és UV-álló védelmet nyújt, selyemfényű lesz a felület, VOC-tartalom: 9 g/l

 

Az a helyzet, hogy a lakkozás szerintem a legnehezebb az összes felületzáráshoz használható opció közül. Na de azért nem lehetetlen feladat ám ez sem! – Ez az útmutató összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

 

1. Készítsd elő az anyagot!

A használat előtt keverd fel alaposan a lakkodat (de ne rázd soha)! Óvd a dobozban lévő lakkot a szennyeződésektől:

 • Mindig tiszta legyen az eszköz, amit a lakk keveréséhez használsz!
 • Vegyél ki nagyjából annyi lakkot, amit előreláthatólag a lakkozás során majd felhasználsz!
 • Az adagolás után rakd vissza a doboz tetejét (ha elpárolog a víz a lakkból, akkor besűrűsödik, úgy pedig nem terül szépen)!

 

a lakkozás menete - bútorlakk használata - Azúr Bagoly

A lakkos doboz tartalmához soha ne nyúlj ecsettel vagy más koszos eszközzel: így sokáig eltartható marad a termék.  

 

 

2. Készítsd elő a felületet!

A bútorfestés végén portalanítsd a felületet alaposan egy száraz ronggyal (a simítócsiszolásból származó por eltávolításához)! A fényes felület csak akkor lesz szép, ha már a felület is tökkkéletesen sima (a matt lakkoknál ez nem annyira fontos).

A vízbázisú lakk zsíros-koszos felületen nem tapad jól, ezért győződj meg róla, hogy tiszta a bútor/padló/ajtó stb., mielőtt nekilátsz a munkának.

A Safecoat-termékek használatához nem muszáj mindig vízszintes felületen dolgoznod: a megfolyás nagyon ritka akkor is, ha függőleges felületet lakkozol. (Éljen!) Így a lakkozáshoz annyira kell csak szétszedned a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzáférj.

 

 

3. Vidd fel a lakkot!

A lakkozáskor fontos, hogy naaagyon vékonyan kend az anyagot! (Itt sokat segíthet az, ha egy frankó ecsettel dolgozol, ami egyenletesen-vékonyan oszlatja az anyagot (ld. például itt).)

Mindig szálirányban mozgasd az ecsetedet! (A mozdulatok ugyanazok, mint amit a fedőfestéshez megtanultál itt.)

Az anyag felvitelkor még fehér: ez normális, úgyhogy ne ijedj meg (minden akrilbázisú lakk ilyen)! 🙂 Ha vékonyan viszed fel a lakkot, akkor az anyag száradás közben teljesen kitisztul, így az eredmény átlátszó lesz.

Ha viszont vastagon lakkozol, akkor bizony itt-ott foltos marad a felület. (A jelenséget az okozza, hogy míg a felső réteg gyorsan megszárad, addig az alsóbb rétegekből a pára nem tud kiszabadulni: ezért lesz olyan az eredmény, mintha egy ködfátyol volna rajta.) Ez főleg a sötét színeknél problémás.

Ha már szárad a lakk, akkor ne húzgálj többet az ecsettel, mert csak maszatos lesz a felület!

Ha szükségesnek látod (mert például már régóta használod a lakkot), akkor a Safecoat Acriglaze hígítható vízzel (az az adag, amit kivettél a dobozból). A Safecoat Polyureseal EXT lakk használatához nem szükséges a hígítás.

A Safecoat Acriglaze lakk már 1 rétegben is jól működik.

A Safecoat Polyureseal lakk esetében érdemes legalább 2 rétegben dolgoznod.

 

a lakkozás menete - matt bútorlakk - Azúr Bagoly

A világos színeknél a lakk már felvitelkor is lényegében láthatatlan a felületen.

 

Az akrilbázisú lakk előnyei:

 • nem sárgul
 • teljesen átlátszó: nem mélyít a felület színezetén
 • gyorsan szárad

 

 

4. Várd meg, hogy megszáradjon a felület!

A Safecoat-termékcsalád szupergyorsan szárad: kb. 30 perc után teljesen száraznak érzed majd a felületet (ez tök jó, mert így nem ragad már hozzá kosz, muslica stb.), de a rétegek között azért várj 4 órát. 12 óra eltelteltével már használhatod is a felületet.

A kikeményedés a száradás után 2-3 hét alatt zajlik le mindenféle felületzáró esetében. A lakk ennyi idő alatt éri el a maximális ellenállóképességét (azaz pl. egy vízálló lakk sem biztos, hogy tökéletesen vízálló az első napokban, ezért egy ideig óvd a felületet a kosztól, víztől, karcolódástól).

a lakkozás menete - matt bútorlakk - Azúr Bagoly

A Safecoat-termékcsalád szuper választás, ha szeretnéd megőrizni a tejfesték száradás után látható színét: a bal oldalon már kész a lakkozás, a jobb oldalon még kezeletlen a tejfesték. 

 

TIPP: A Safecoat Acriglaze dekupázsragasztóként is szuperül működik!

 

 

+1. Mit tegyél, ha a lakkozás után mégis csúnya lesz az eredmény?

Ha a legjobb igyekezeted mellett is foltos lett az eredmény, akkor először várj pár napot: nem csak azért, hogy kibosszankodhasd magad, hanem azért is, mert lehet, hogy a felület olykor idővel (akár napok alatt) kitisztul.

Ha nem javul a dolog, akkor csiszold meg 280-as csiszolópapírral a felületet: ha nem súlyos a helyzet, akkor így kijavíthatod a foltokat.

Ha az óvatos csiszolás nem segít, akkor csiszold addig a felületet, amíg a foltok eltűnnek (azaz távolítsd el a lakkot), majd portalanítás után vékonyan (!) lakkozd újra az egészet.

 

TIPP: A Safecoat Acriglaze-t és a Safecoat Polyureseal EXT-et használhatod a lakkozás alatt lévő rétegből származó káros kipárolgás megszüntetéséhez is (pl. ha egy bútorod magas VOC-tartalommal rendelkező anyaggal lett valamiért lekezelve, akkor így semlegesítheted a légszennyező vegyületeket).

A sötét színeknél egy minimális különbség látható azért a lakkozás után (a képen az Uszadékfa szín van), de ha vékony rétegben dolgozol, akkor ilyenkor sem lesz foltos az eredmény. Ha balról jobbra haladunk, akkor ezt láthatod: 1. olajozott felület, 2. kezeletlen felület, 3. lakkozott felület. (Figyeld meg, hogy a lakkozás nem nagyítja úgy fel a festés hibáit, mint az olajozás: a bal szélső sávban látszik, hogy illett volna felvinnem még egy vékony réteget a teljes színfedéshez, de a jobb szélső sávban ez egyáltalán nem szembetűnő.) 


 

 

Mikor ne használd a lakkot?

 • Ne használd közvetlen napsütésben.
 • Ne használd alkonyatkor vagy csapadékos időben, mert a lakk bezárhatja a páracseppeket száradás közben, így pedig nem lesz átlátszó a végeredmény.
 • Ha patinás felületet alakítottál ki a tejfestékkel, akkor ne használj vízbázisú lakkot a felületzáráshoz, mert ez felránthatja a lazán tapadó festékdarabokat (az olajozás és a viaszolás egyébként is sokkal jobban passzol az ilyen darabokhoz).

 

 

Ha követed ezeket a tippeket, akkor a lakkozás lényegében láthatatlan lesz a felületen! – A tejfesték természetes hatásához szuperül illik ez a finom fedés!

 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: szakszótár bútorfestéshez

SZAKSZÓTÁR bútorfestéshez

2020. 06. 19.

Ha itt-ott olvasgatsz a bútorfestésről, akkor előfordulhat, hogy találkozol egy-egy olyan kifejezéssel, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelenthet. – Ugye, hogy így van? (Ja, én is jártam ebben a cipőben, amikor a kezdetekkor csak döbbenten pislogtam néhány szófordulat után.)

Ez a szakszótár végre feloszlatja a ködöt!

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >

letölthető segédlet bútorfestéshez

2023. 02. 06.

Tudod-e, hogy a bútorfestéskor milyen sorrendben csinálhatod meg a leghatékonyabban az egyes lépéseket? Tudod-e, hogy egy-egy munkafázis milyen egyéb szempontoktól függ?

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

Tovább >

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: