fbpx

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

Ági, 2016. 04. 20.

A bútorfestés világa kezdőként elvontnak és komplikáltnak tűnhet: egyáltalán milyen szerszámokkal felszerelkezve tanácsos belépni ide?

Nem hiába mozgat meg a bútorfestés egyre-egyre nagyobb közönséget: egy ütött-kopott darab felfrissítése rengeteg sikerélményt ad! – Hasznos is és látványos is. 🙂 A bútorfestés egy bárki által művelhető hobbi, hiszen nem igényel drága felszerelést… mi is szükséges hát hozzá? – Megmutatom!

 

VÉDŐFELSZERELÉS

bútorfestéshez szükséges védőfelszerelések: kesztyű és maszk

légzőmaszk:

A csiszoláskor keletkező finom por belélegzése rendkívül veszélyes (a régi bútorokon lévő felületkezelő anyagok akár ólmot is tartalmazhatnak!), ezért ehhez a művelethez mindig vegyél maszkot! Ha rendszeresen dolgozol bútorfelújítási munkákon, megéri befektetni egy állandó darabba; ha csak pár darab felfrissítését vetted tervbe, akkor elég egy barkácsboltokban beszerezhető egyszerhasználatos példány is.

A vegyszertartalmú festékek gőzének belélegzése szintén veszélyes, ezért ha zárt térben ilyen anyaggal festesz bútort, ehhez a lépéshez is vegyél maszkot (akkor is, ha a festék szagát nem tartod zavarónak)! A tejfesték nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, így kipárolgása is ártalmatlan: nyugodtan festhetsz vele maszk nélkül.

gumikesztyű:

A veszélyes anyagok a bőrödön keresztül is képesek bekerülni a vérkeringésedbe, ezért vegyszertartalmú anyagok kezeléséhez húzz gumikesztyűt! Azok a termékek, amikkel én dolgozom, semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, így a gumikesztyűt csak a bútor előkészítése során használom. Gyógyszertárakban kapható például.


 

AZ ELŐKÉSZÍTÉS KELLÉKEI

a bútorfestéshez szükséges eszközök: csiszolópapír, fatapasz, spakli

csiszolópapír (smirgli):

A korábban felületkezelt bútorok felületét érdemes megérdesíteni festés előtt: így bármilyen festékkel is dolgozol, tartósabb és szebb eredményt kapsz végül. – Ehhez szerintem a legjobb a 150-es szemcsenagyságú smirgli.

A festés végeztével érdemes egészen finom csiszolópapírral átsimítani a bútor felületét az igazán egyenletes végeredmény érdekében. – Ehhez a legtöbbször 280-as szemcsenagyságú papírt használok.

 

fatapasz:

A régi bútorok látványos és nem-kívánatos hibáinak eltűntetéséhez egyszerűen simíts fatapaszt a sérülésre. Barkácsboltokban kapható mindenféle márkától, különféle színekben, tégelyes vagy tubusos kiszerelésben. A tubus előnye, hogy nem szárad be olyan könnyen; hátránya, hogy a felesleget nem tudod már visszaadagolni a tartóba. A tégelyes kiszerelésben könnyebben beszárad az anyag – ilyenkor keverhetsz hozzá egy kis vizet, hogy újra kellemesen nyúlós-málós állagot kapj.

A fatapasz használatához itt találsz egy rövid útmutatót.

spakli:

A fatapasz elsimításához, esetleg a pergő festékréteg eltávolításához szükséges.


 

BÚTORFESTÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

a bútorfestéshez szükséges eszközök: ecset, maszkolószalag, keverőpálca, pamutrongy, mérőpohár

ecset:

A bútorfestéshez ecset kapható párszáz forintért és nagyjából tízezer forintért is. – Itt különbség a szálösszetételben, a szálsűrűségben és persze az ecset formájában van. A tejfestéket egy szimpla laposecsettel is szépen felhordhatod.

Ha a professzionális eredmény a célod, akkor dolgozz professzionális eszközzel: a Cling On! gyönyörűen oszlatja a bútorfestéket, így olyan lesz a felület, mintha már átsimogattad volna egy finom csiszolópapírral (és ez csak egy az előnyök közül…). Ha sok festendő felülettel tervezel, akkor egy szuper ecset ugyancsak jó beruházás, mert a kényelemben, a gyorsaságban, a minőségben megtérül majd ez a befektetés.

 

keverőpálca:

A gyógyszertárakban kapható orvosi spatula a legjobb a festék keveréséhez; ráadásul többször felhasználható, dolga végeztével komposztálható.

 

mérőpohár vagy mérőkanál:

A tejfesték kikeveréséhez hasznos valamilyen kisebb űrtartalmű mérőalkalmatosság.

 

maszkolószalag:

Éles határvonalak festéséhez, a maszatmentesség biztosításához ragassz maszkolószalagot a kitakarni kívánt szélekre. Barkács- és festékboltokban kapható.

 

pamutrongy:

A festék lezárásához gyakran használt viasz vagy olaj bedörzsöléséhez szükséges. A kiszuperált pólók vagy lepedők tökéletesek erre a célra; a lényeg, hogy szöszmentes anyagot válassz!

 

Egy hobbista bútorfestő számára ennyi eszköz bőven elegendő. 🙂

 


Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában. 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató

Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont…

2020. 08. 04.

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

Tovább >
bútorfestés-iskola: szakszótár bútorfestéshez

SZAKSZÓTÁR bútorfestéshez

2020. 06. 19.

Ha itt-ott olvasgatsz a bútorfestésről, akkor előfordulhat, hogy találkozol egy-egy olyan kifejezéssel, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelenthet. – Ugye, hogy így van? (Ja, én is jártam ebben a cipőben, amikor a kezdetekkor csak döbbenten pislogtam néhány szófordulat után.)

Ez a szakszótár végre feloszlatja a ködöt!

Tovább >
csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

bútorfestés-iskola: Hogyan válassz csiszolópapírt?

2017. 02. 06.

A bútorfelújítás szinte minden lépésénél kulcsszerepet kap a CSISZOLÓPAPÍR. — De mégis hogyan válaszd ki az éppen megfelelőt?

Tovább >