Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

Ági, 2021. 04. 22.

A bútorfestés nem igényel drága eszközöket, így hamar felszerelkezhetsz a szükséges cuccokkal. A legtöbb dolog az áruházakban (vagy az interneten) kapható. A munka közben elég bosszantó, ha egy-egy dolog beszerzéséhez  kényszerszünetet kell rögtönöznöd… szóval az a jó, ha már a tervezgetéskor pontosan tudod, hogy mi kell majd a feladathoz.

 

Itt összegyűjtöttem, hogy mi az, ami a bútorfestéshez induláskor mindenképpen szükséges (végül pedig kitérünk arra is, hogy már haladó bútorfestőként milyen egyéb dolgokra érdemes beruháznod majd).

 

VÉDŐFELSZERELÉS

LÉGZÉSVÉDŐ MASZK:

A csiszoláskor keletkező finom por belélegzése rendkívül veszélyes (a régi bútorokon lévő anyag akár ólmot is tartalmazhat!), ezért ehhez a művelethez kötelező a porszűrő maszk (FFP3-as szűrővel)! Ha rendszeresen dolgozol bútorokon, akkor érdemes egy cserélhető szűrővel rendelkező komolyabb darabot venned. Ha csak egy-két darab felfrissítésével tervezel, akkor elég egy barkácsboltokban beszerezhető egyszerhasználatos példány is.

Egy vegyszertartalmú festék gőzének belélegzése szintén veszélyes, ezért ha zárt térben ilyen anyaggal festesz, akkor ehhez a lépéshez is vegyél maszkot (akkor is, ha a festékszagot esetleg nem tartod zavarónak)! A tejfesték nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, így kipárolgása is ártalmatlan. – Ha tehát tejfestékkel dolgozol, akkor a bútorfestéshez már nem szükséges maszkot felvenned.

GUMIKESZTYŰ:

Az ártalmas anyagok a bőrödön keresztül is képesek bekerülni a vérkeringésedbe, ezért vegyszertartalmú anyagok kezeléséhez dolgozz gumikesztyűben! Én ezt csak az előkészítéshez használom, mert a tejfestékben, a kenderolajban stb. nincsen veszélyes anyag.

 


AZ ELŐKÉSZÍTÉSHEZ:

 

SPAKLI

A fatapasz elsimításához ez a legjobb eszköz, de egy spatulya bizony hasznos lehet a fellazult furnér felpiszkálásához, de még akár a málló festékréteg eltávolításához is.

spakli - rozsdamentes- azúrbagoly - bútorfelújítás

 

CSAVARHÚZÓ, CSAVARBEHAJTÓ, FÚRÓGÉP

A fogantyú le- és felszereléséhez, új lyuk kialakításához, a zsanér eltávolításához stb. lesz szükséged rájuk.

 

CSISZOLÓPAPÍR (SMIRGLI)

A csiszolópapírok világában egyáltalán nem nehéz eligazodni: az ívek hátulján lévő számozás jelzi, hogy a durva-közepes-finom skálán hol helyezkedik el a kezedben lévő darab.

bútorfelújítás során alapvetően háromféle csiszolópapírra lehet szükséged:

 • a régi festék- vagy lakkréteg eltávolításához DURVA szemcséjű darabra: ez körülbelül a 80 és a 120 közötti számozású papírokat jelenti
 • a festés előkészítése során a felület érdesítéséhez KÖZEPES erősségű darabra: ez körülbelül a 150 és a 180 közötti számozású papírokat jelenti
 • a felületkezelés előtt a festés apró hibáinak javítására és a festék felületének elsimítására FINOM szemcséjű darabra: ez nagyjából a 240 és 400 közötti számozású papírokat jelenti

 

FATAPASZ

A régi bútorok csúf hibáinak eltűntetéséhez egyszerűen simítsd át fatapasszal a sérüléseket. (A fatapasz használatához itt találsz egy rövid útmutatót.) Ez a típus tutira működik a tejfestékkel is:

fatapasz – Azúr Bagoly

DENATURÁLT SZESZ

A legmakacsabb szennyeződések (pl. ragasztómaradvány, viasz, zsíros lerakódás stb.) eltávolításához szuper segítség a denaturált szesz. Ez egy környezetbarát anyag, így a használatával nem károsítod az élővilágot. (Juppííí!) A szesz hamar elpárolog a felületről, így még lemosnod sem feltétlenül szükséges (persze a feloldott kosz azért ne maradjon a felületen).

 

MOSOGATÓSZER

A legtöbb bútor esetében a tisztításhoz a mosogatószer szuperül megfelel. A korrekt tisztítás lépéseiről itt olvashatsz.

 

TISZTA SZIVACS, NEDVSZÍVÓ RONGY

A bútor letisztításához fontos, hogy tiszta eszközöket használj!

 

OLLÓ, MÉRŐSZALAG, PORSZÍVÓ

Ez mind úgyis van otthon. (“Hát én legalábbis nem akarnék olyan háztartásban élni, ahol nincs mérőszalag.” – az asztaloskodó férjem)


 

A BÚTORFESTÉSHEZ:

MÉRŐKANÁL

A tejfesték kikeveréséhez hasznos valamilyen kisebb űrtartalmű mérőalkalmatosság, de a színkeveréshez vagy a hígításhoz is jól jön egy ilyen eszköz.

 

ÜVEGTÁLKA VAGY KIMOSOTT TEJFÖLÖSDOBOZ

Az épp használatban lévő festék- vagy lakkadag tárolásához jó, ha van egy külön tálad, mert így egyrészt nem szennyeződik el, nem sűrűsödik be a teljes bödön a munka közben, másrészt mindig úgy hígíthatod az anyagot, ahogyan az az épp aktuális felülethez szükséges.

 

VIZESKANCSÓ

A vízbázisú festék hígításához hasznos, ha van a közeledben víz munka közben. Ha csak rövid ideig pihenteted az ecsetedet, akkor is jó, ha kéznél van egy adag víz, amiben az eszközöd álldogálhat ilyenkor.

 

KEVERŐPÁLCA (VAGY KISKANÁL)

A gyógyszertárakban kapható spatula szerintem a legjobb a festék- és lakk-keveréshez. (Ez ráadásul a használat után komposztálható is.) Ha ez épp nincsen, akkor egy kiskanál is megfelel.

 

ECSET

A bútorfestéskor a tudásodon, a gyakorlatodon kívül nem mindegy az sem, hogy milyen eszközzel dolgozol. Az eszközparkodban pedig a legfontosabb darab nyilvánvalóan az ecset.

Ha olyan ecsetet keresel, ami kifffejezetten segítség a bútorfestésben, akkor nézz szét a Cling On!-ok között: ez az ecsettípus minden vízbázisú bútorfestéket szuperegyenletesen terít (ráadásul egy pohár vízben lényegében magától megtisztul, úgyhogy sokáig tip-top marad.)

 

MASZKOLÓSZALAG (FESTŐSZALAG)

Az éles határvonalak festéséhez elengedhetetlen a maszkolás. A kedvencem a Tesa „Perfect Sensitive/Professional Sensitive” (rózsaszín) festőszalagja, mert ez soha nem rántja le az alatta lévő festékréteget.

TESA - maszkolószalag - festőszalag - perfect sensitive - precision - azúrbagoly

 

NÁTRONPAPÍR (VAGY TAKARÓFÓLIA)

Ha otthon festesz, akkor fontos, hogy óvd meg a terepet: a felület lecsutakolásához jó, ha takarófólia van a bútor alatt, aztán a továbbiakhoz már elég a nátronpapír is. Igen, a felszabadult alkotáshoz kell egy olyan elmeállapot, amikor nem azon stresszelsz, hogy vajon lecseppen-e a bútorfesték, vajon feljön-e majd a lakk a padlóról…

 

PAMUTRONGY

A festékréteg lezárásához használatos viasz vagy olaj bedörzsöléséhez a legjobb egy kiszuperált póló (vagy lepedő). A lényeg az, hogy szöszmentes anyagot válassz!


 

AMI KEZDÉSKÉNT NEM SZÜKSÉGES, DE KÉSŐBB HASZNOS LEHET:

 • csiszológép: nagy felület érdesítéséhez – Az univerzális eszköz az excenteres csiszológép, tehát először ilyet szerezz. (…aztán ha szükségesnek látod, akkor jöhet esetleg egy deltacsiszoló. A szalagcsiszoló egy bútorfelújítónak tök felesleges.)

 • hőlégfúvó: festék-, lakkréteg eltávolításához

 • kombináltfogó: szeg, kárpitoskapocs stb. eltávolításához

 • fűrész: egy-egy felesleges rész levágásához, pótlás leszabásához

 • faragasztó: törések, repedések kijavításához

 • szorítókészlet: a faragasztó kötéséhez szükséges nyomás biztosításához

 • véső: a néhány mm-es felesleg eltávolításához, a kicsöppent (majd megkötött) faragasztó eltávolításához

 • festékkaparó: festék-, lakkréteg eltávolításához

 


Így ni! Mostmár minden fontos eszközzel megismerkedtél a bútorfestő-műhelyben! Éljen! 

 
bútorfestés-iskola útmutatók útmutatók kezdőknek

9
Szólj hozzá!

5 Comment threads
4 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
legújabb legrégebbi
Gengeliczky Tímea

Köszönöm, hasznos volt!

Szabó Andrea

Vao, ez nagyon szuper kis összefoglaló! Köszönöm!

Vass Csilla

De jó! A következő,2.útmutató mikorra várható,hogyan lehet róla értesülni?Köszönöm!

Erdélyi-Szőke Márta

Köszönöm a segítséget!

Andi

Hasznos tanácsok összegezve, köszönöm.
Szabadság alatt nekilátok.


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

ANTIKOLÁS: Patinás Felület Kialakítása

2017. 09. 20.

A tejfesték nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) az Extra-Bond hozzáadása nélkül patinás felületet hoz létre.

Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik. – Lehet, hogy meglepően hangzik, de ez a tejfesték egyik legkedveltebb tulajdonsága! Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet, hehe).

Tovább >

Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

Tovább >

padlófestés

2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz.

A hírleveleinkben hasznos útmutatókkal, inspiráló ötletekkel segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz.

A hírleveleinkben hasznos útmutatókkal, inspiráló ötletekkel segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: