Régi Szekrény Felújítása

szekrényfelújítás kétféle módszerrel
szekrényfelújítás kétféle módszerrel
Ági, 2018. 02. 06.

Nos, egy tálalószekrény felújítása meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! 🙂 (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora darabnak nekiveselkedsz.) …leginkább a bútor méretéből adódóan küzdelmes a munka (én körülbelül egy hetet maszatoltam vele). – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom!

Ez a hatalmas tálalószekrény a bútorgyűjtő szenvedélyemről is sokat elmond, mert a vásárlásról úgy döntöttem teljes meggyőződéssel, hogy közben fogalmam sem volt, hogy hová is teszem majd a friss szerzeményemet… de ez mindegy is volt akkor, mert hát ez szerelem volt, na!
…aztán végül az Azúr Bagoly Alkotóműhely berendezésekor tökéletesen beillett az egyik sarokba, mintha éppen ide készült volna:

kopott, felújításra váró régi tálalószekrény

…így már csak a felújítás volt hátra!

 

Egy termetes szekrény felújítását bizony Te is meg tudod csinálni, hiszen a bútorfestés házilag is egyszerűen kivitelezhető műfaj!

 

Lássuk a lépéseket sorban…

 

A tálalószekrény külsején rusztikus felületet szerettem volna képezni, a bútor belsején pedig homogén fedést szerettem volna kialakítani. – Ez a szekrényfelújítás azért is lesz szuper példa, mert így egyszerre ismerkedhetsz meg mindegyik módszerrel. A munka menete kicsit különbözik csak  (ezeket a lépéseket dőlt betűvel jelöltem):

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet! – Erre a lépésre csak a homogén fedés kialakításához van szükség.
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteg tejfesték felvitelekor a homogén fedés kialakításához használj tapadásfokozót! Az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felület eléréséhez először olajozd át a felület egyes részeit, majd erre vidd fel közvetlenül az első réteg tejfestéket!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

 

Hm, ez így még zavarosnak tűnik? –…akkor markolj meg egy csupor kávét, és amíg elszürcsölöd, addig elmesélem, hogy pontosan miként is jártam el.


 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A legtöbb bútordarabot nem szoktam fektetve festeni (mivel a tejfesték függőleges felületen sem folyik meg), viszont a tálalóhoz – kolosszális méreténél fogva – még mindig így fértem hozzá a legjobban (sok-sok térdencsúszással). A polcokat kiemeltem a festés előtt, az ajtókat viszont a berozsdásodott csavarok miatt inkább a helyükön hagytam.

A szekrény belsejét a festés előtt 150-es erősségű csiszolópapírral átdörzsöltem, hogy a laza lazúrréteget eltávolítsam, illetve hogy az esetleg a sokéves használat során a felületbe beivódott szennyeződésektől megszabaduljak. Ez nagyjából annyi meló volt, mint plusz egy réteg festéket felhordani, viszont a végeredmény tartóssága szempontjából szerintem sokszorosan megtérül ez a kevés előkészítésbe befektetett idő. Látod, nem csiszoltam egészen a nyers fáig a felületet:

a szekrényfelújítás első lépése az érdesítés

A tálaló külsejét nem érdesítettem egyáltalán.

 

A felületet mosogatószeres vízzel lemostam, majd kétszer leöblítettem tiszta vízzel. Fontos, hogy se por, se zsír, se tisztítószer-maradvány ne maradjon a felületen.

 

Az üvegezett részeket kimaszkoltam, hogy a munka végeztével minél kevesebbet kelljen takarítani.

 

Az eredeti fogantyúk helyét fatapasszal tüntettem el. A kulcslyukat egy darab fával tömtem be (mivel az ilyen mély üregeket a fatapasz már nem képes kitölteni), majd fatapasszal szintbe simítottam ezt a részt is.

a szekrényfestés előtt a széleket maszkolószalaggal ragaszd végig

 

 

2. FESTÉS

A szekrény belsejének festéséhez az első réteghez Extra-Bond tapadásfokozót kevertem a Kagylóhéj színű tejfestékbe az egyenletes fedés érdekében. Az első réteg szinte mindig csúf és foltos, ettől nem kell megijedni!

a szekrény festésekor az első réteg még nem fed tökéletesen

 

A bútor külsejének festése előtt leteszteltem, hogyan reagál a tejfesték az előző felületkezelő rétegre: azt tapasztaltam, hogy a tejfesték itt most a lazúrozott felületen is szinte tökéletesen megtapadt. Van ilyen. Így hát a rusztikus felület kialakításához a Provence színű réteg felvitele előtt foltokban átkentem a felületet kenderolajjal.

a kenderolaj antikoláshoz is használható

 

Az első réteg festék így helyenként összefutott a felületen, ahol nem tudott az olaj miatt tökéletesen megtapadni.

szekrény festése munka közben

 

+1 TIPP: Ha a bútor külsejét-belsejét eltérő színűre fested, az ajtók belső felét akkor is fesd a bútor külsejével megegyező színnel, így kevesebb kimaszkolandó felülettel kell szöszmötölnöd. 😉

 

A tökéletes fedést a Kagylóhéj színből 3-4 réteg, a Provence színből 2-3 réteg érte el. Az utolsó réteg száradása után finom (280-as szemcsenagyságú) csiszolópapírral átsimítottam a felületet.

 

A korábban átolajozott részeken a tejfesték varázslatosan ódonhatású felületet hozott létre.

szekrényfelújítás vintage stílusban

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A festék felületét végül szintén kenderolajjal zártam le: ecsettel egyszerűen felkentem az olajat, majd kb. 15 perc múlva egy pamutronggyal szárazra töröltem a szekrény minden részét.

 

…ééés így készen is lett a szekrény felújítása!

szekrényfestés vintage stílusban

 

 

FELHASZNÁLT ANYAGOK:

 

a régi szekrény a felújítás után még sokáig örömmel használható


 

Így már tisztán láthatod, hogy egy szekrényfelújítás milyen tennivalókkal jár. – Ez pedig nem kis dolog, mert:

Ha ezzel a néhány egyszerű technikával megismerkedsz, akkor már egy ilyen hatalmas bútordarab átalakításához is magabiztosan foghatsz hozzá!

 


Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is:Mi az a bútor, amit festeni szeretnél?

14
Szólj hozzá!

6 Comment threads
8 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
legújabb legrégebbi
Riczko Vivien

Szia en is egy regi talaloszekrenyt szeretnek felujitani, de nem nagyon szeretnek neki szint adni, szeretnem inkabb olyan termeszetesnek hagyni, milyen festeket ajanlanal hozza? v csak feluletkezelot?
Lesz munkam vele mert jelenleg piros szinu

Kovács Ildikó

Szia, segitseged kerem, egy nagyon regi talalo szekreny hatuljan hosszanti kb 1cm res van a 2 deszka között mit javasolsz?kicsit mozog is 2 deszka, kell ezeket cserélni, de akkor az uj mas színű lesz.Es belul mit javasolsz, szeretnek valami fedest, tapeta vagy mi hogy tisztabbnak tűnjön mert a fa nagyon rossz allapotban van. Koszi a valaszt.

Judit

nagyon szép lett! csak annyit hiányolok, hogy nem írtad le, mennyi fogyott a tejfestékekből

Lengyel Emese

Lenyűgöző

Juli

Szia:)!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szeretnél egy gyerekágyat+pelenkázót lefesteni majd, ami jelenleg lakkozott fenyő.
Elég attörölgetni és kicsit a felüleltet megcsiszolni, és majd tapadas segítő? Vagy teljesen le kell csiszolni, vagy nem is kell megcsiszolni?:)
Köszi☺️

Gyuri

Szia :)milyen festéket ajánlanál?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

padlófestés

2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Tovább >

Ajtófestés Házilag

2020. 03. 20.

Bár nem sűrűn gondolunk rájuk így, de az ajtók igencsak meghatározzák egy tér stílusát-hangulatát. – Így aztán igazán nem mindegy, hogy egy ajtófelújítás milyen eredménnyel zárul. 

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.