padlófestés

Ági, 2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Így nézett ki a hajópadló a lerakás után:

fapadló festés előtt - Azúr Bagoly

 

A padlófestés házilag is megoldható ám! Ha végigolvasod az itt összegyűjtött tapasztalataimat, akkor felkészülten láthatsz majd hozzá a munkához.

 

Nézzük csak, hogy milyen lépések szükségesek a padlófestéshez:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Javítsd ki a felület hibáit!
  • Csiszold simára a padlót!
  • Tisztítsd le a felületet!

2. FESTÉS

  • Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!

3. FELÜLETZÁRÁS

  • Zárd le olajjal (vagy lakkal) a felületet!

 

…no de mindezt azért elmesélem részletesen is:


 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A lerakás után kitapasztottam a fa hibáit és felcsiszoltattuk a padlót. (A csiszolás a padló esetében az a lépés, amit szerintem érdemes szakemberre bízni, mert ezt nem könnyű laikusként szépen megcsinálni.) A festés előtt aztán alaposan portalanítottuk a felületet, azaz nedves ronggyal többször feltöröltük az egészet.

 

TIPP: Ha lakkozott parkettát vagy festett padlót szeretnél újraszínezni, akkor a csiszolás során gyalultasd egészen a fáig a felületet, mert így a munkád eredménye sokkal tartósabb lesz. (A fapadló egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy ilyen módon teljesen megújítható.)

 

 

2. FESTÉS

A padlófestéshez természetesen a tejfestéket választottam: a kezeletlen fa festéséhez ez a legeslegjobb megoldás. (A tejfesték nem a felület tetején képez bevonatot, hanem beszívódik a fa szerkezetébe, így rendkívül tartós eredményt ad.) Egy ilyen nagy felület esetében szerintem fontos az is, hogy a tejfesték VOC-mentes anyag, így pedig a padlófestés nem rontja az otthonunkban a levegőminőséget. A padló színéhez egy meleg halványszürke árnyalatot kevertem. (A Füst majdnem ugyanez a szín.)

 

Így festett a padló 1 réteg tejfesték felvitele után:

padlófestés, első réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

A padló egy hihetetlenül nagy felület a bútorok felszínéhez képest, így persze a festés sokkal megterhelőbb volt: azt tapasztaltam, hogy a szokásosnál jóval hígabb festékkel tudok aránylag könnyen és igazán szépen dolgozni. Ezért végül duplájára hígítottam a festéket: 1 egység tejfesték-porhoz 2 egység vizet adagoltam: így legalább egy réteggel többre volt szükség a teljes fedéshez, mint normál arányoknál lett volna, de ezt végülis nem bántam (inkább 3 réteg különösebb megerőltetés nélkül, mint 2 réteg szenvedések közepette). Ez mondjuk egy teljesen szubjektív megfontolásból elkövetett lépés volt (valószínűleg mindenféle más festékkel is hasonlóan jártam volna el).

 

A második réteg így is egészen elfogadhatóan takart:

padlófestés, második réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

A festést először 2,5”-es ecsettel kezdtem, így gyönyörűen-egyenletesen tudtam felhordani a festéket. A Műhely azonban marhára nagy, ezért pár nap után kénytelen voltam áttérni a rövidszörű velúrhengerre a maradék, a padló-projekt oltárán addig fel nem áldozott ép idegszálam megőrzése érdekében. A hengert egy pöpec teleszkópos nyélre lehet rögzíteni, így nem extrém megterhelő vele a munka: nem kell térdelni, nem kell görnyedni.

 

A harmadik réteg gyakorlatilag tökéletes fedést adott (a szokásos festék-víz aránnyal dolgozva ez valószínűleg a második rétegnél következett volna be):

padlófestés, harmadik réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

Hengerrel sajnos kevésbé lehet egyenletesen teríteni a tejfestéket, mint ecsettel: a henger csapja a festéket, és ez igazán közelről a felületen is meglátszik. Úgy döntöttem, hogy ez a csodaszép, tömörfa felület megérdemli a tökéletes munkát, ezért – most kapaszkodj meg – kizárólag szépészeti megfontolásokból felvittem egy negyedik réteget is… ezúttal ecsettel. (Itt most következhetne egy pszichológiai elemzés a maximalizmus árnyoldalairól, hehehe.)

A képen érdemben nem is látszik a különbség az előző állapothoz képest, de közelről nézve szerintem megérte a munkát:

padlófestés - festett fapadló szürke színben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés egy kifejezetten élvezetes dolog, mert átélheted azt, ahogyan a felület a kezed alatt teljesen átalakul… mégis előfordulhat, hogy éppen ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el. – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület zárásához a biopin keményolaját választottam. 4 érv szólt mellette: az első, hogy alapvetően természetes, növényi alapanyokból készülő, VOC-mentes termék; a második, hogy megtartja a tejfesték matt felületét; a harmadik, hogy a benne lévő tungolajból adódóan vízálló, végül a negyedik, hogy fenyőgyanta-tartalmának köszönhetően kifejezetten erős, karcálló védelmet képez. (A negyedik kivételével mindez a tungolajról legalább ennyire elmondható, karcállóság tekintetében azonban az inkább nappaliba, semmint műhelybe való anyag, ezért vetettem végül el ebben az esetben.)

A felületzáráshoz ez a padlólakk is szuper opció (a műhelypadló befejezésekor ez még nem volt elérhető sajnos).

 

Így ne csináld:

Az első körben sajnos meggyűlt a bajom a biopin termékével. A vásárlás előtt telefonon egyeztettem a forgalmazó ügyfélszolgálatával a felvitel módját illetően. Azt javasolták, hogy hengerrel oszlassam el az olajat, majd hagyjam az anyagot rászáradni a felületre; fenyőpadlóra 3 rétegben tanácsolták a felvitelt.

A tungolaj viselkedését ismerve furcsálltam, hogy ezt a padlóolajat nem szükséges visszatörölni, de bíztam a forgalmazó tanácsában. Nos, nem kellett volna. A kisebbik helyiséget nekiálltam festeni-olajozni, míg a nagyobbik részen folytak a burkolási munkálatok. A padló így nézett ki a harmadik olajréteg száradása után:

 

Blááááhhh! A felületre száradt olaj olyan fényes réteget képzett, hogy a rárakott dolgok konkrétan tükröződtek rajta! …mélységesen elkeseredtem. Odalett a tejfesték csodaszép, matt felülete! 🙁

Az ügyfélszolgálattal való újabb értekezés alatt kiderült, hogy a gyártó ajánlása szerint az olajat 20 perc elteltével valóban vissza kell törölni. A forgalmazó azért javasol mégis mást, mert így amíg a felület tetejére száradt olaj le nem kopik, addig nem nyavalyog egy vevő sem a padló karcolódása miatt.

 

Na, nekem nem kellett ám ez a csúf, fényes padló! Így hát amikor a teljes padlólerakás elkészült, a burkoló pedig nekiállt a csiszolásnak, legyalultattam ezt a szobányi részt is (komoly anyázások közepette, persze), és kezdtem az egész munkát elölről.

 

Így csináld:

Másodjára aztán hallgattam a józan eszemre: az olajat ecsettel kentem fel (ez a keményolaj olyan híg, hogy nem érdemes ronggyal bedörzsölni, ugyanakkor a henger feleslegesen sok olajat hagyott a felszínen), 20 perc elteltével pedig szárazra töröltem a felületet.

 

A drága férjem előrelátóan beszerzett egy nagyon menő térdvédőt nekem a padló-munkálatokhoz, amiért először az árát megtudva morgolódtam kicsit, utólag viszont nem tudok elég hálás lenni érte: kincset érő darab! 🙂

 

Így végül a harmadik réteg olaj után is szépségesen matt maradt a padló felülete:

 

…a tejfesték pedig fedőfestékként is gyönyörűen láttatja a fa erezetének apró domborulatait:


 

MENNYI FESTÉKRE VOLT SZÜKSÉG ÉS ÖSSZESSÉGÉBEN MENNYIBE KERÜLT A PADLÓFESTÉS?

A festék mennyiségét grammban mértem meg, hiszen ez adja a legpontosabb eredményt. A 12 négyzetméteres helyiségre (ahol a mosdósarok is áll) háromszor kevertem 300 g porból festéket, így összesen 900 g festékpor fogyott el erre a területre. A gallon-kiszerelésű tejfesték 1 360 g festékport tartalmaz és 26 500 Ft-ba kerül. Így ebben a szobában kb. 18 ezer Ft-ba került a padlófestés, azaz négyzetméterenként nagyjából 1 500 Ft-ba kerül tejfestékkel színre festeni a fapadlót. (Ez a festett padló anyagától és a választott színtől függően változhat mindkét irányba.)

A felületzáráshoz használt olaj ára nagyjából 1 000 Ft-ra jön ki négyzetméterenként.

A hajópadló és a párnafák árát, illetve a csiszolás költségét is beszámítva 1 négyzetméter festett-olajozott hajópadló ára kb. 5 500 Ft. Ez a burkolat tehát a középkategóriás laminált parkettákkal van egy árosztályban.


 

A hajópadlóval kétségtelenül több a lerakás után a munka, mégsem bántuk meg egy percig sem, hogy mellette döntöttünk:

  • egy javítható felületet kaptunk (ha megsérül, akkor egyszerűen újrafestjük-olajozzuk az adott részt), ami a laminált padlókról egyáltalán nem mondható el;
  • ha ráununk, akkor csupán a felcsiszoltatás költségéért egy vadonatúj padlót kapunk
  • egy teljesen természetes (fenntartható termelésből származó, biológiailag lebomló), VOC-mentes anyag került az otthonunkba, ami a tejfestékkel kombinálva ráadásul szuperotthonos hangulatot ad.

 

Nagyon jó az új padlón lépkedni! 🙂

padlófestés - festett fapadló - szürke parketta - Azúr Bagoly Tejfesték

A szegélyeket még nem ragasztottuk fel, ez még sokat fog emelni az egész padló megjelenésén (a szembenlévő falhoz odapasszintottam egy darabot a látvány kedvéért).

 

…így már tisztán láthatod, hogy a padlófestés milyen tennivalókkal jár. – Ez a tudás egy újabb lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy az otthonodat a saját stílusodhoz tudd alakítani. 


 

Ui.: Egyelőre nem tudom az egész Műhelyt megmutatni, mert még uralkodik a padlózás utáni káosz, de folyamatosan dolgozunk a hátralévő munkákon: megvettem az olvasósarokba kerülő fotelt és hozzá a kárpitokat, készülnek a tető íve alá kerülő polcok, beszereztem a faliújsághoz szükséges alapanyagokat az alakuló iroda-sarokba… sőt, időközben több kisebb dologgal el is készültünk, amikről nem adtam még hírt: felszereltük az összes lámpát, kiválasztottam a bútorokat… ééés készen van a műhelyasztal is (legközelebb meg is mutatom)! 🙂

 

Ha lemaradtál az előző részekről, akkor itt végigolvashatod a Műhely eddigi történetét.

 átalakítás Mi az a bútor, amit festeni szeretnél?

6
Szólj hozzá!

3 Comment threads
3 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
legújabb legrégebbi
Bonnet Nicolette

Szia, köszönöm a a jó leírásokat. Imádott, örökölt régi bútoraimat tervezem átalakítani. Ha sikerül nem kell megválnom tőlük. A hajópadlóval kapcsolatban lennének kérdéseim. Sajnos az évek alatt ( bár előre szárítottat vettem) összeszáradt és nagy rések vannak helyenként. Ezt hogy tudom javítani?

Áron

Szia! Érdeklődnék, hogy az évek alatt hogy vált be a padló festése. Könnyen tisztítható lett ez a megoldás? Köszi!

Kriszta

Szia Ági!

Ha betonra lenne rerakva a padló, akkor kell alá tenni valamit?
És ha alsó rész kezeletlen marad, az nem gond?
Bogaraknak nem lesz jó búvóhely, illetve hogyan védezezzünk ellenük?
Tanyasi környezetben gondolkozom az előszobát, illetve az egyik szobát burkolni fával, vagy járólappal.
Válaszod várom és köszönöm!
Üdv. Kriszta


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A Műhely – Mosdósarok (4)

2016. 04. 29.

A Műhelyben egyelőre egyetlen sarkocska van, amire jól esik ránézni: a mosdó. Jó ideje használatba vettük, ígértem is már, hogy megmutatom… hát íme!

Tovább >

A tejfesték mint táblafesték

2017. 02. 17.

A Műhelyben már régóta esedékes a beépített szekrények ügye. A tartógerendák elé nem húztunk falat: egyrészt a régi fenyőgerendák sokat hozzáadnak a Műhely rusztikus hangulatához, másrészt a mögöttük lévő tér mind kihasználható tárolásra. A szekrények frontjai így gyakorlatilag két 5 méter hosszú falszakaszt tesznek majd ki. Ez elég nagy felület ahhoz, hogy a megjelenése alapvetően meghatározza a Műhely hangulatát, ezért arra gondoltam, hogy a frontokat hatalmas krétatáblákként hasznosítom majd. 🙂

Tovább >

A Műhely – létrapolc (9)

2017. 01. 20.

“Lányom, alkotó ember körül mindig kupleráj van.” – mondotta egyszer apukám, amikor a munkaasztalán lévő káoszt kritizáltam… úgy éreztem, ez az őszintén kicsúszott félmondat végre rólam is leveszi a “rendetlen kislány” bélyeget, és áthelyez a kreatív elmék sokkal magasztosabb kasztjába.

Tovább >

A Ház: előszoba

2021. 03. 08.

Az előszoba az egyik legkedvesebb helyiség az otthonunkban, szerintem. Ez fontos is, hiszen itt ér minket az első benyomás hazatéréskor. Most megmutatom, hogy milyen apró részletek miatt szeretem úgy ezt az egyébként kicsit esetlen teret.

Tovább >