fbpx

padlófestés

Ági, 2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Így nézett ki a hajópadló a lerakás után:

fapadló festés előtt - Azúr Bagoly

 

A padlófestés házilag is megoldható ám! Ha végigolvasod az itt összegyűjtött tapasztalataimat, akkor felkészülten láthatsz majd hozzá a munkához.

 

Nézzük csak, hogy milyen lépések szükségesek a padlófestéshez:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Javítsd ki a felület hibáit!
  • Csiszold simára a padlót!
  • Tisztítsd le a felületet!

2. FESTÉS

  • Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!

3. FELÜLETZÁRÁS

  • Zárd le olajjal (vagy lakkal) a felületet!

 

…no de mindezt azért elmesélem részletesen is:


 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A lerakás után kitapasztottam a fa hibáit és felcsiszoltattuk a padlót. (A csiszolás a padló esetében az a lépés, amit szerintem érdemes szakemberre bízni, mert ezt nem könnyű laikusként szépen megcsinálni.) A festés előtt aztán alaposan portalanítottuk a felületet, azaz nedves ronggyal többször feltöröltük az egészet.

 

TIPP: Ha lakkozott parkettát vagy festett padlót szeretnél újraszínezni, akkor a csiszolás során gyalultasd egészen a fáig a felületet, mert így a munkád eredménye sokkal tartósabb lesz. (A fapadló egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy ilyen módon teljesen megújítható.)

 

 

2. FESTÉS

A padlófestéshez természetesen a tejfestéket választottam: a kezeletlen fa festéséhez ez a legeslegjobb megoldás. (A tejfesték nem a felület tetején képez bevonatot (ahogyan a legtöbb „modern” anyag teszi), hanem beszívódik a fa szerkezetébe, így rendkívül tartós eredményt ad.) A padló színéhez egy meleg halványszürke árnyalatot kevertem. (A Füst majdnem ugyanez a szín.)

 

Így festett a padló 1 réteg tejfesték felvitele után:

padlófestés, első réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

A padló egy hihetetlenül nagy felület a bútorok felszínéhez képest, így persze a festés sokkal megterhelőbb volt: azt tapasztaltam, hogy a szokásosnál jóval hígabb festékkel tudok aránylag könnyen és igazán szépen dolgozni. Ezért végül duplájára hígítottam a festéket: 1 egység tejfesték-porhoz 2 egység vizet adagoltam: így legalább egy réteggel többre volt szükség a teljes fedéshez, mint normál arányoknál lett volna, de ezt végülis nem bántam (inkább 3 réteg különösebb megerőltetés nélkül, mint 2 réteg szenvedések közepette). Ez mondjuk egy teljesen szubjektív megfontolásból elkövetett lépés volt (valószínűleg mindenféle más festékkel is hasonlóan jártam volna el).

 

A második réteg így is egészen elfogadhatóan takart:

padlófestés, második réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

A festést először 2,5”-es ecsettel kezdtem, így gyönyörűen-egyenletesen tudtam felhordani a festéket. A Műhely azonban marhára nagy, ezért pár nap után kénytelen voltam áttérni a rövidszörű velúrhengerre a maradék, a padló-projekt oltárán addig fel nem áldozott ép idegszálam megőrzése érdekében. A hengert egy pöpec teleszkópos nyélre lehet rögzíteni, így nem extrém megterhelő vele a munka: nem kell térdelni, nem kell görnyedni.

 

A harmadik réteg gyakorlatilag tökéletes fedést adott (a szokásos festék-víz aránnyal dolgozva ez valószínűleg a második rétegnél következett volna be):

padlófestés, harmadik réteg - fapadló festés közben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

Hengerrel sajnos kevésbé lehet egyenletesen teríteni a tejfestéket, mint ecsettel: a henger csapja a festéket, és ez igazán közelről a felületen is meglátszik. Úgy döntöttem, hogy ez a csodaszép, tömörfa felület megérdemli a tökéletes munkát, ezért – most kapaszkodj meg – kizárólag szépészeti megfontolásokból felvittem egy negyedik réteget is… ezúttal ecsettel. (Itt most következhetne egy pszichológiai elemzés a maximalizmus árnyoldalairól, hehehe.)

A képen érdemben nem is látszik a különbség az előző állapothoz képest, de közelről nézve szerintem megérte a munkát:

padlófestés - festett fapadló szürke színben - Azúr Bagoly Tejfesték

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés egy kifejezetten élvezetes dolog, mert átélheted azt, ahogyan a felület a kezed alatt teljesen átalakul… mégis előfordulhat, hogy éppen ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el. – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület zárásához a biopin keményolaját választottam. 4 érv szólt mellette: az első, hogy alapvetően természetes, növényi alapanyokból készülő, VOC-mentes termék; a második, hogy megtartja a tejfesték matt felületét; a harmadik, hogy a benne lévő tungolajból adódóan vízálló, végül a negyedik, hogy fenyőgyanta-tartalmának köszönhetően kifejezetten erős, karcálló védelmet képez. (A negyedik kivételével mindez a tungolajról legalább ennyire elmondható, karcállóság tekintetében azonban az inkább nappaliba, semmint műhelybe való anyag, ezért vetettem végül el ebben az esetben.)

A felületzáráshoz ez a padlólakk is szuper opció (a műhelypadló befejezésekor ez még nem volt elérhető sajnos).

 

Így ne csináld:

Az első körben sajnos meggyűlt a bajom a biopin termékével. A vásárlás előtt telefonon egyeztettem a forgalmazó ügyfélszolgálatával a felvitel módját illetően. Azt javasolták, hogy hengerrel oszlassam el az olajat, majd hagyjam az anyagot rászáradni a felületre; fenyőpadlóra 3 rétegben tanácsolták a felvitelt.

A tungolaj viselkedését ismerve furcsálltam, hogy ezt a padlóolajat nem szükséges visszatörölni, de bíztam a forgalmazó tanácsában. Nos, nem kellett volna. A kisebbik helyiséget nekiálltam festeni-olajozni, míg a nagyobbik részen folytak a burkolási munkálatok. A padló így nézett ki a harmadik olajréteg száradása után:

 

Blááááhhh! A felületre száradt olaj olyan fényes réteget képzett, hogy a rárakott dolgok konkrétan tükröződtek rajta! …mélységesen elkeseredtem. Odalett a tejfesték csodaszép, matt felülete! 🙁

Az ügyfélszolgálattal való újabb értekezés alatt kiderült, hogy a gyártó ajánlása szerint az olajat 20 perc elteltével valóban vissza kell törölni. A forgalmazó azért javasol mégis mást, mert így amíg a felület tetejére száradt olaj le nem kopik, addig nem nyavalyog egy vevő sem a padló karcolódása miatt.

 

Na, nekem nem kellett ám ez a csúf, fényes padló! Így hát amikor a teljes padlólerakás elkészült, a burkoló pedig nekiállt a csiszolásnak, legyalultattam ezt a szobányi részt is (komoly anyázások közepette, persze), és kezdtem az egész munkát elölről.

 

Így csináld:

Másodjára aztán hallgattam a józan eszemre: az olajat ecsettel kentem fel (ez a keményolaj olyan híg, hogy nem érdemes ronggyal bedörzsölni, ugyanakkor a henger feleslegesen sok olajat hagyott a felszínen), 20 perc elteltével pedig szárazra töröltem a felületet.

 

A drága férjem előrelátóan beszerzett egy nagyon menő térdvédőt nekem a padló-munkálatokhoz, amiért először az árát megtudva morgolódtam kicsit, utólag viszont nem tudok elég hálás lenni érte: kincset érő darab! 🙂

 

Így végül a harmadik réteg olaj után is szépségesen matt maradt a padló felülete:

 

…a tejfesték pedig fedőfestékként is gyönyörűen láttatja a fa erezetének apró domborulatait:


 

MENNYI FESTÉKRE VOLT SZÜKSÉG ÉS ÖSSZESSÉGÉBEN MENNYIBE KERÜLT A PADLÓFESTÉS?

A festék mennyiségét grammban mértem meg, hiszen ez adja a legpontosabb eredményt. A 12 négyzetméteres helyiségre (ahol a mosdósarok is áll) háromszor kevertem 300 g porból festéket, így összesen 900 g festékpor fogyott el erre a területre. A gallon-kiszerelésű tejfesték 1 360 g festékport tartalmaz és 19 650 Ft-ba kerül. Így ebben a szobában kb. 13 ezer Ft-ba került a padlófestés, azaz négyzetméterenként nagyjából 1 000 Ft-ba kerül tejfestékkel színre festeni a fapadlót. (Ez a festett padló anyagától és a választott színtől függően változhat mindkét irányba.)

A felületzáráshoz használt olaj ára szintén nagyjából 1 000 Ft-ra jön ki négyzetméterenként.

A hajópadló és a párnafák árát, illetve a csiszolás költségét is beszámítva 1 négyzetméter festett-olajozott hajópadló ára kb. 5 000-5 500 Ft. Ez a burkolat tehát a középkategóriás laminált parkettákkal van egy árosztályban.


 

A hajópadlóval kétségtelenül több a lerakás után a munka, mégsem bántuk meg egy percig sem, hogy mellette döntöttünk:

  • egy javítható felületet kaptunk (ha megsérül, akkor egyszerűen újrafestjük-olajozzuk az adott részt), ami a laminált padlókról egyáltalán nem mondható el;
  • ha ráununk, akkor csupán a felcsiszoltatás költségéért egy vadonatúj padlót kapunk
  • egy teljesen természetes (fenntartható termelésből származó, biológiailag lebomló), VOC-mentes anyag került az otthonunkba, ami a tejfestékkel kombinálva ráadásul szuperotthonos hangulatot ad.

 

Nagyon jó az új padlón lépkedni! 🙂

padlófestés - festett fapadló - szürke parketta - Azúr Bagoly Tejfesték

A szegélyeket még nem ragasztottuk fel, ez még sokat fog emelni az egész padló megjelenésén (a szembenlévő falhoz odapasszintottam egy darabot a látvány kedvéért).

 

…így már tisztán láthatod, hogy a padlófestés milyen tennivalókkal jár. – Ez a tudás egy újabb lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy az otthonodat a saját stílusodhoz tudd alakítani. 


 

Ui.: Egyelőre nem tudom az egész Műhelyt megmutatni, mert még uralkodik a padlózás utáni káosz, de folyamatosan dolgozunk a hátralévő munkákon: megvettem az olvasósarokba kerülő fotelt és hozzá a kárpitokat, készülnek a tető íve alá kerülő polcok, beszereztem a faliújsághoz szükséges alapanyagokat az alakuló iroda-sarokba… sőt, időközben több kisebb dologgal el is készültünk, amikről nem adtam még hírt: felszereltük az összes lámpát, kiválasztottam a bútorokat… ééés készen van a műhelyasztal is (legközelebb meg is mutatom)! 🙂

 

Ha lemaradtál az előző részekről, akkor itt végigolvashatod a Műhely eddigi történetét.

 átalakítás Mi az a bútor, amit festeni szeretnél?

4
Szólj hozzá!

2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Bonnet Nicolette

Szia, köszönöm a a jó leírásokat. Imádott, örökölt régi bútoraimat tervezem átalakítani. Ha sikerül nem kell megválnom tőlük. A hajópadlóval kapcsolatban lennének kérdéseim. Sajnos az évek alatt ( bár előre szárítottat vettem) összeszáradt és nagy rések vannak helyenként. Ezt hogy tudom javítani?

Áron

Szia! Érdeklődnék, hogy az évek alatt hogy vált be a padló festése. Könnyen tisztítható lett ez a megoldás? Köszi!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A Műhely – a blogíró-sarok (12)

2019. 02. 08.

Az itthoni műhelyem szépítése az utóbbi évben igencsak hátrasorolódott, pedig itt már a berendezkedés örömteli része: a dekorációs fázis zajlik éppen.:  A „blogíró”-sarok például körülbelül másfél éve alakul (úgy emlékszem, hogy a fotel kárpitozása 2017 nyarán készült el), pedig alig néhány elemből áll csak össze.

Tovább >
szekrényfelújítás kétféle módszerrel

Régi Szekrény Felújítása

2018. 02. 06.

Nos, egy tálalószekrény felújítása meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! 🙂 (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora darabnak nekiveselkedsz.) …leginkább a bútor méretéből adódóan küzdelmes a munka (én körülbelül egy hetet maszatoltam vele). – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom!

Tovább >

A Műhely – létrapolc (9)

2017. 01. 20.

“Lányom, alkotó ember körül mindig kupleráj van.” – mondotta egyszer apukám, amikor a munkaasztalán lévő káoszt kritizáltam… úgy éreztem, ez az őszintén kicsúszott félmondat végre rólam is leveszi a “rendetlen kislány” bélyeget, és áthelyez a kreatív elmék sokkal magasztosabb kasztjába.

Tovább >

Ajtófestés Házilag

2020. 03. 20.

Bár nem sűrűn gondolunk rájuk így, de az ajtók igencsak meghatározzák egy tér stílusát-hangulatát. – Így aztán igazán nem mindegy, hogy egy ajtófelújítás milyen eredménnyel zárul. 

Tovább >