fbpx

bútorfestés-iskola: fedőfestés

Ági, 2019. 07. 04.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! 🙂

A jó hír pedig az, hogy amilyen látványos eredménye van néhány ecsetvonásnak, a művelet maga éppen olyan egyszerű! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… Ez teljesen érthető! – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges. Hidd el: ha festettél már valaha falat, akkor ez is menni fog!

 

Ha elvégezted az előkészítés lépéseit (ld. itt), majd azt is eldöntötted, hogy makulátlan fedést vagy autentikus patinát szeretnél kialakítani (ld. itt), akkor nincs más hátra: végre festheted a bútorodat!

Innen indulunk: a festéket érdesített-tisztított felületre érdemes felvinni.

 

1. TAKARÁS, MASZKOLÁS

Gondoskodj róla, hogy csak oda kerüljön festék, ahová valóban szeretnéd! – A munkaterület környékét takard le (erre pl. a nátronpapír tökéletesen alkalmas), hogy az esetlegesen lecseppenő festékpöttyök ne hagyjanak nyomot a padlón.

Ha a bútornak nem tervezed minden porcikáját lefesteni, akkor használj maszkolószalagot a határvonalak kijelöléséhez. – Egy alapvetően ízléses bútorfestés is lehet lehangoló akkor, ha például egy-egy fiókot kihúzva azt látod, hogy a festék itt-ott átfolyt oda, ahová nem kellett volna. Ha odafigyelsz a tiszta határvonalak kialakítására, akkor hatalmas lépést teszel a professzionális végeredmény felé!

A kedvencem a Tesa „Perfect Sensitive/Professional Sensitive” (rózsaszín) festőszalagja, mert ez soha nem rántja le az alatta lévő festékréteget.

 

Kell-e alapozót használni, ha tejfestékkel dolgozol?

Nem. A lakkozott/festett/politúrozott/laminált stb. felületeken az Extra-Bond adalékanyag használatával alakíthatsz ki makulátlan fedésű felületet. A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel.

 


2. FESTÉS

A festéshez annyira kell csak szétszedned a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzá tudj férni. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, ezért nincs szükség arra, hogy fektetve fesd a felületeket. (Juppííí!)

Ha egy bútornak a belsejét is tervezed festeni, akkor mindig belülről haladj kifelé (azaz amikor belül már teljes a színfedés, akkor láss csak neki a külső részek festésének)!

 

Mit használj a festék felviteléhez?

A tejfestékkel való festéshez a legjobb egy olyan ecset, amivel vékonyan-egyenletesen terül az anyag. A legtöbb esetben szerintem a 1,5”-es méretű lapos ecset megfelelő választás, mert ez már elég széles ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni vele, de még nem olyan nehéz, hogy hamar elfárassza a kezedet. Ha pedig olyan ecsetet keresel, ami kifffejezetten segítség a bútorfestésben, akkor nézz szét a Cling On!-ok között. A tejfestéket hengerrel is felviheted, ha éppen azzal szeretsz dolgozni.

A tejfesték ecsettel felkenve is szupersimára terül.

 

Hány rétegben fess?

A teljes színfedéshez általában 2-3 réteg szükséges. Az első rétegnél ne törekedj arra, hogy tökéletesen fedjen a festék, mert a túl vastagon felvitt festék nem terül szépen!

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ettől nem érdemes pánikba esni.

 

Ha több vékony réteget viszel fel egymásra, akkor szebb lesz a végeredmény, mint ha egyetlen vastag réteget kensz fel.

 

Ezek a szempontok befolyásolják, hogy pontosan hány réteg felvitelére lesz szükséged:

  • a felület porózussága: minél keményebb egy felület, annál több réteg ad rajta tökéletes színfedést.
  • a választott szín pigmentáltsága: minél világosabb egy szín, annál több rétegben ad megfelelő színfedést.
  • a tejfesték sűrűsége: minél hígabb festékkel dolgozol, annál több rétegre lesz szükséged. (Én például általában kb. 20-50%-kal több vizet keverek a tejfestékporhoz, mint amit az alaprecept megkíván, mert nekem az a legfontosabb, hogy a lehető legkönnyedebben kenhető festékkel dolgozhassak… így általában plusz egy rétegre van szükségem a teljes színfedéshez, de ezt nem bánom.)

 

bútorfestés - tanfolyam - fedőfestés - útmutató - ecsetnyommentes felület - azúrbagoly

A fedőképességet a szín is befolyásolja: a pirosas árnyalatú Lazac például jobban fed, mint a kékes árnyalatú Boróka.

 

A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad. A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos).

 

TIPP:  A rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet. Ha viszont megfolyást vagy egy-két zavaró festékcsomót találsz valahol, akkor ezt 280-as csiszolópapírral egyengesd el a következő réteg felvitele előtt.

 

Milyen mozdulatokkal dolgozz?

Az ecsetnyomoktól mentes felület kialakításához néhány dolgot érdemes mindössze megfogadnod:

  • Mindig szálirányban mozgasd az ecsetedet!
  • Kevés festék legyen az ecseteden: a felesleget húzd le a tálka szélén egy-egy mártogatás után!
  • Haladj lendületes, nagy ecsetmozdulatokkal! Ha ideális sűrűségű tejfestékkel dolgozol, akkor az ecset szinte magától siklik a felületen. Ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető a festék, akkor keverj hozzá egy kevés vizet!
  • Kb. 10-15 percenként keverd fel a festéket egy kicsit.
  • Körülbelül 2-3 ecsetvonásnyi sávokban dolgozz. A haladás iránya: belülről kifelé, fentről lefelé, balról jobbra. Menj át többször is egy-egy részen, ha úgy látod, hogy szükséges (amíg nedves a festék, addig ezt nyugodtan megteheted).

A videóban közelről ellesheted a szupersima, ecsetnyommentes felület kialakításának trükkjeit. (Az első réteg szinte soha nem fed még tökéletesen, ezért a második réteg felvitelénél mutatom meg, hogy miként lehet szépen elegyengetni a tejfestéket a felületen.)

 

Ha egy sávon belül nagyjából eloszlattad az anyagot, akkor néhányszor húzd át az ecsetedet a bútor egyik szélétől a másikig: így biztosan vékonyan-egyenletesen terül majd a festék.

 

1 liter tejfesték mekkora felületre elegendő?

1 liter tejfesték kb. 7-10 négyzetméter festéséhez elegendő 2-3 rétegben. Ha porózus felületet (pl. fát) festesz sötét színnel (pl. Ébennel), akkor 1 liter akár 14 négyzetméter átfestéséhez is elég lehet.

 

Nyugodtan hagyd csukva az ablakot!

A festékekkel általában nem egészséges zárt térben dolgozni, de a tejfesték ez alól szerencsére kivétel!  Az Azúr Bagoly Tejfesték VOC-tartalma nulla, így festés közben biztosan nem lélegzel be káros anyagokat.

Ha mégis odakint látsz neki a bútorfestésnek, akkor ezekre ügyelj:

  • A hőmérséklet érje el a 15 fokot.
  • A felületet ne érje tűző nap!

 


3. SIMÍTÓCSISZOLÁS

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet. Ez a lépés azért is fontos, mert egy tökéletesen sima felület tisztítható igazán könnyen. (Az éleken legyél óvatos, mert a csiszolópapír innen hip-hopp lekapja a tejfestéket.)

A simítócsiszolás után bársonyosan puha tapintású felületet kapsz.

 


A bútorfestés dekorálás, antikolás, egyéb variálás nélkül is lehet meseszép: egy igényesen kivitelezett fedőfestés önmagában is szuper eszköz arra, hogy kiemeld egy bútor gyönyörű vonalait.

 

 

A fedőfestés a legegyszerűbb, mégis a leglátványosabb technika a bútorfestés eszköztárában: alkalmazd hát bátran! – Ha ezeket a tippeket követed, akkor magabiztosan ragadhatsz ecsetet!

 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >
festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Kenderolaj Használata

2017. 04. 12.

A kenderolaj bútorfelújításban betöltött szerepéről már évekkel ezelőtt hallottam, de valójában nem értettem az elsöprő sikereinek okait… Mégis mi olyan különleges ebben az anyagban?! – Na, rögtön meglett a válasz, amint magam is kipróbáltam a kenderolajat! 🙂

Tovább >

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2021. 04. 22.

A bútorfestés nem igényel drága eszközöket, így hamar felszerelkezhetsz a szükséges cuccokkal. A legtöbb dolog az áruházakban (vagy az interneten) kapható. A munka közben elég bosszantó, ha egy-egy dolog beszerzéséhez  kényszerszünetet kell rögtönöznöd… szóval az a jó, ha már a tervezgetéskor pontosan tudod, hogy mi kell majd a feladathoz.

 

Tovább >
csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

bútorfestés-iskola: Hogyan válassz csiszolópapírt?

2017. 02. 06.

A bútorfelújítás szinte minden lépésénél kulcsszerepet kap a CSISZOLÓPAPÍR. — De mégis hogyan válaszd ki az éppen megfelelőt?

Tovább >
bútorfestés - 5 trükk a színvonalas végeredményhez - e-könyv - Azúr Bagoly

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.