bútorfestés-iskola: fedőfestés

Ági, 2019. 07. 04.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! 🙂

A jó hír pedig az, hogy amilyen látványos eredménye van néhány ecsetvonásnak, a művelet maga éppen olyan egyszerű! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… Ez teljesen érthető! – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges. Hidd el: ha festettél már valaha falat, akkor ez is menni fog!

 

Ha elvégezted az előkészítés lépéseit (ld. itt), majd azt is eldöntötted, hogy makulátlan fedést vagy autentikus patinát szeretnél kialakítani (ld. itt), akkor nincs más hátra: végre festheted a bútorodat!

Innen indulunk: a festéket érdesített-tisztított felületre érdemes felvinni.

 

1. TAKARÁS, MASZKOLÁS

Gondoskodj róla, hogy csak oda kerüljön festék, ahová valóban szeretnéd! – A munkaterület környékét takard le (erre pl. a nátronpapír tökéletesen alkalmas), hogy az esetlegesen lecseppenő festékpöttyök ne hagyjanak nyomot a padlón.

Ha a bútornak nem tervezed minden porcikáját lefesteni, akkor használj maszkolószalagot a határvonalak kijelöléséhez. – Egy alapvetően ízléses bútorfestés is lehet lehangoló akkor, ha például egy-egy fiókot kihúzva azt látod, hogy a festék itt-ott átfolyt oda, ahová nem kellett volna. Ha odafigyelsz a tiszta határvonalak kialakítására, akkor hatalmas lépést teszel a professzionális végeredmény felé!

A kedvencem a Tesa „Precision Sensitive” (rózsaszín) festőszalagja, mert ez soha nem rántja le az alatta lévő festékréteget.

Ha például kívülről-belülről más-más színnel festesz, akkor is érdemes kimaszkolnod a határvonalakat.

 

Kell-e alapozót használnod, ha tejfestékkel dolgozol?

Nem. A lakkozott/festett/politúrozott/laminált stb. felületeken az Extra-Bond adalékanyag használatával alakíthatsz ki makulátlan fedésű felületet. A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel.

 


2. FESTÉS

A festéshez annyira kell csak szétszedned a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzá tudj férni. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, ezért nincs szükség arra, hogy fektetve fesd a felületeket. (Juppííí!)

Ha a bútorodat belülről is átfested, akkor mindig belülről haladj kifelé, azaz amikor belül már teljes a színfedés, akkor láss csak hozzá a külső részek festéséhez (főleg akkor, ha különböző színekkel dolgozol kívül-belül)!

 

TIPP: A legszebb eredményhez és a legkényelmesebb munkához fontos, hogy ideális sűrűségű bútorfestékkel dolgozz: a túl sűrű anyag rücskös felületet képez, a túl híg anyag pedig hajlamos arra, hogy megfolyjon. A tejfestékkel könnyű dolgod van, hiszen az állagot magad szabályozhatod! – Olvasd el itt a legfontosabb tippeket a tejfesték kikeveréséhez.

 

Mit használj a festék felviteléhez?

A tejfestékkel való festéshez a legjobb egy olyan ecset, amivel vékonyan-egyenletesen terül az anyag. A legtöbb esetben szerintem a 1,5”-es méretű lapos ecset megfelelő választás, mert ez már elég széles ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni vele, de még nem olyan nehéz, hogy hamar elfárassza a kezedet. Ha pedig olyan ecsetet keresel, ami kifffejezetten segítség a bútorfestésben, akkor nézz szét a Cling On!-ok között. A tejfestéket hengerrel is felviheted, ha éppen azzal szeretsz dolgozni.

A tejfesték ecsettel felkenve is szupersimára terül.

 

Hány rétegben fess?

A teljes színfedéshez általában 2-3 réteg szükséges. Az első rétegnél ne törekedj arra, hogy tökéletesen fedjen a festék, mert a túl vastagon felvitt festék nem terül szépen! Ha több vékony réteget viszel fel egymásra, akkor szebb lesz a végeredmény, mint ha egyetlen vastag réteget kensz fel.

 

Ezek a szempontok befolyásolják, hogy pontosan hány réteg felvitelére lesz szükséged:

 • a felület porózussága: minél keményebb egy felület, annál több réteg ad rajta tökéletes színfedést.
 • a választott szín pigmentáltsága: minél világosabb egy szín, annál több rétegben ad megfelelő színfedést.
 • a tejfesték sűrűsége: minél hígabb festékkel dolgozol, annál több rétegre lesz szükséged. (Én például általában kb. 20-50%-kal több vizet keverek a tejfestékporhoz, mint amit az alaprecept megkíván, mert nekem az a legfontosabb, hogy a lehető legkönnyedebben kenhető festékkel dolgozhassak… így általában plusz egy rétegre van szükségem a teljes színfedéshez, de ezt nem bánom.)

 

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ettől nem érdemes pánikba esned, mert a második réteg már sokkal szebben fed majd. 

 

A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad. A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos).

 

TIPP:  A rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet. Ha viszont megfolyást vagy egy-két zavaró festékcsomót találsz valahol, akkor ezt 280-as csiszolópapírral egyengesd el a következő réteg felvitele előtt.

 

Milyen mozdulatokkal dolgozz?

Az ecsetnyomoktól mentes felület kialakításához néhány dolgot érdemes mindössze megfogadnod:

 • Mindig szálirányban mozgasd az ecsetedet!
 • A felesleges bútorfestéket húzd le a tálka szélén egy-egy mártogatás után, hogy vékonyan vihesd fel az anyagot!
 • Haladj lendületes, nagy ecsetmozdulatokkal! Ha ideális sűrűségű tejfestékkel dolgozol, akkor az ecset szinte magától siklik a felületen. Ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető az anyag, akkor keverj hozzá pár ml vizet!
 • Kb. 10-15 percenként keverd fel a festékedet.
 • A legtöbbször ismételgetett tippem a szép eredmény kialakításához az, hogy ha felvitted az anyagot, akkor igazgasd is el a felületen. A munkával haladj kb. 10-15 cm széles sávokban. Ha olyan egyszerűen eldolgozható bútorfestékkel dolgozol, mint pl. a tejfesték, akkor a felvitelkor mindegy, hogy hogyan bánsz az ecsettel, szóval ilyenkor még pamacsolhatsz, sepregethetsz, tunkolhatsz.  …de aztán jön az a pont, amikor az ilyen ötletszerű mozdulatokat el kell engedned: ha már úgy látod, hogy a 10-15 cm-es munkaterületeden jutott mindenhova elég a bútorfestékből, akkor néhányszor menj át a felületen úgy, hogy nem emeled fel az ecsetedet addig, amíg el nem érsz a bútor széléig (így ráadásul a felesleges bútorfestéket is lehúzhatod a felületről).
 • A haladás iránya: belülről kifelé, fentről lefelé, balról jobbra.

 

A videóban közelről ellesheted a szupersima, ecsetnyommentes felület kialakításának trükkjeit. (Az első réteg szinte soha nem fed még tökéletesen, ezért a második réteg felvitelénél mutatom meg, hogy miként lehet szépen elegyengetni a tejfestéket a felületen.)

 

Ha egy sávon belül nagyjából eloszlattad az anyagot, akkor néhányszor húzd át az ecsetedet a bútor egyik szélétől a másikig: így biztosan vékonyan-egyenletesen terül majd a festék.

 

1 liter tejfesték mekkora felületre elegendő?

1 liter tejfesték kb. 7-10 négyzetméter festéséhez elegendő 2-3 rétegben. Ha porózus felületet (pl. fát) festesz sötét színnel (pl. Ébennel), akkor 1 liter akár 14 négyzetméter átfestéséhez is elég lehet.

 

Nyugodtan hagyd csukva az ablakot!

A festékekkel általában nem egészséges zárt térben dolgozni, de a tejfesték ez alól szerencsére kivétel!  Az Azúr Bagoly Tejfesték VOC-tartalma nulla, így festés közben biztosan nem lélegzel be káros anyagokat.

Ha mégis odakint látsz neki a bútorfestésnek, akkor ezekre ügyelj:

 • A hőmérséklet érje el a 15 fokot.
 • A felületet ne érje tűző nap!

 


3. SIMÍTÓCSISZOLÁS

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet. Ez a lépés azért is fontos, mert egy tökéletesen sima felület tisztítható igazán könnyen. (Az éleken legyél óvatos, mert a csiszolópapír innen hip-hopp lekapja a tejfestéket.)

A simítócsiszolás után bársonyosan puha tapintású felületet kapsz.

 


A bútorfestés dekorálás, antikolás, egyéb variálás nélkül is lehet meseszép: egy igényesen kivitelezett fedőfestés önmagában is szuper eszköz arra, hogy kiemeld egy bútor gyönyörű vonalait.

 

 

 

A fedőfestés a legegyszerűbb, mégis a leglátványosabb technika a bútorfestés eszköztárában: alkalmazd hát bátran! – Ha ezeket a tippeket követed, akkor magabiztosan ragadhatsz ecsetet!

 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2021. 04. 22.

A bútorfestés nem igényel drága eszközöket, így hamar felszerelkezhetsz a szükséges cuccokkal. A legtöbb dolog az áruházakban (vagy az interneten) kapható. A munka közben elég bosszantó, ha egy-egy dolog beszerzéséhez  kényszerszünetet kell rögtönöznöd… szóval az a jó, ha már a tervezgetéskor pontosan tudod, hogy mi kell majd a feladathoz.

 

Tovább >

bútorfestés-iskola: előkészítés

2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: