A laminált bútor is átfesthető! – …de vajon érdemes-e rá?

Ági, 2021. 08. 13.

Ha lapozgattad már a blogot, akkor tudhatod, hogy a bútorfestésben szeretem a kicsit reménytelen kihívásokat (mint mondjuk ez is meg ez is). Hát vannak olyan bútorok, amikről nem nyilvánvaló, hogy értéket hordoznak, na. – Az ilyen darabokat pedig pont azért alakítgatom örömmel, mert itt egy-két ötlet sokkal nagyobbat szól, mint egy már kezdéskor is csinos bútornál.

 

laminált bútor felújítása - Azúr Bagoly

A laminált bútor átfestésekor egy kifejezetten olcsó cuccra dolgozunk: ez a komód például több helyen sérült már, így kevesebb, mint 6 ezer forintért vettem.

 

A bútorlap szerintem egy utálatos dolog. Ez a kategória a bútorkészítés legalja, mert a legtöbb darab formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is marhára igénytelen, hiszen általában az egyetlen cél a költségminimalizálás egy ilyen bútor elkészítésekor. …mindez igencsak nem használ a stílusnak (meg egyébként a használhatóságnak sem).

A laminált bútor a „mindenúgyiseldobható” vezérelv szerint készül (ami szerintem ma már önmagában felháborító dolog): ha a felület megsérül, akkor ez már egyedül átfestéssel javítható, másképp irány a kuka…

A felvált laminálás alatt látható lesz a forgácslemez, a nedvességtől felpuklisodó felület nem csiszolható simára nyom nélkül stb., szóval a bútorlap nem egy hosszútávra tervezett dolog.

 

A laminált bútor az Extra-Bond használatával egyszerűen átfesthető (még érdesítés sem feltétlenül szükséges hozzá), 2-3 réteg tejfesték után pedig teljesen megújul a felület. Az eredmény így legalább annyira ellenálló lesz, mint maga a bútorlap volt (sőt, ha ügyes vagy, akkor az átfestett felület még tartósabb is egy strapabíró felületzáró réteggel). Ez az átfestés akár ismételhető is, tehát ha ráunsz a stílusra vagy ha megsérül a felület, akkor egy kevés munkával akárhányszor megújíthatod a bútorodat.

 

Ha érdekel, hogy pontosan milyen lépésekben érdemes haladnod a laminált bútor átfestésekor, akkor olvasd el ezt a cikket: ÚTMUTATÓ A BÚTORLAP ÁTFESTÉSÉHEZ >>>

 

 

Na, szóval a laminált felület is átfesthető, ez tiszta sor. Éljen!

…engem ugyanakkor jobban foglalkoztatott az a kérdés, hogy lehet-e stílusosan alakítani az ilyen viszonylag reménytelen bútorokat. Egy béna felépítésű bútor nem lesz menő attól, hogy más színű.

 

laminált bútor festése tejfestékkel – Azúr Bagoly

Míg egy szép formájú bútornál sokszor már a fedőfestés is elég látványos eredményt hoz, addig a laminált bútor felújításakor az átfestés mellett érdemes még más stíluselemekben is gondolkodnod.

 

…persze nem kell, hogy minden bútor szuperkülönleges legyen az otthonodban, de ha az a terved, hogy épp egy ilyen laminált cuccból alakítasz valamilyen látványos darabot, akkor íme pár stílustipp:

FESD LE A FELÜLETET!

Ez elég nyilvánvaló, de csak ideírom, mert nem érdemes megfeledkezned róla.😆

Hát szerintem kevés jobb dolog történhet a bútorlappal, mint ez, itt: a nagyon műanyag felületet néhány réteg látványra-tapintásra is nagyon természetes tejfestékkel szépen eltakarjuk.  Ez a szín a Borostyán.

CSERÉLD LE A ZSANÉROKAT!

Az olcsó zsanér nem állítható precízen, ezért áll olyan össze-vissza minden ajtó a legtöbb bútoron, például.

A legtöbb esetben a béna illeszkedés oka a rossz zsanér. Ha nincs kedved a zsanércseréhez (én sem csináltam most meg ezen a komódon), akkor legalább állítsd be rendesen a meglévő felfüggesztéseket, mert ezzel is javíthatsz az összképen.

CSERÉLD LE A FOGANTYÚKAT!

Figyelem! Most egy Univerzális Igazság következik. Khm! Íme: Minden Bútor Igényesebbnek Tűnik, Ha Egy Különleges Fogantyú Van Rajta, Ami Normális Anyagból Van (fa, kerámia, fém, márvány stb.).

laminált bútor festése – Azúr Bagoly

A bútorgombokat a ZaraHome-ban vadásztam.  

SZERELJ A BÚTORRA ÚJ LÁBAKAT!

A legtöbb laminált bútor dobozalakú, ezért formailag sokat javíthatsz ezzel a trükkel egy ilyen esetlen darabon. (…csak a választáskor figyelj arra is, hogy stabil maradjon az egész!)

Ha a bútorláb épp nem kapható a megfelelő színben, akkor fesd át bátran azt is, hogy passzoljon a megcélzott stílushoz! Ilyen hajtűláb például valamiért nem nagyon kapható fémszínekben, ezért előkaptam a sprayfestéket… 

HA ELBÍRJA A TÉR, AKKOR VALAMILYEN MODERN MINTÁVAL IS FELDOBHATOD A LAMINÁLT BÚTORODAT.

A dekoráláshoz sokfajta technika alkalmas itt is: bevonhatod az ajtókat vagy akár az egész darabot valamilyen menő papírral, stencilezhetsz, csinálhatsz geometrikus mintázatot maszkolószalaggal stb. (Ne felejtsd el, hogy a stílusnak passzolnia kell a bútor formavilágával is valahogyan, szóval kerüld a régies  elemeket, mint az antikolás meg a többiek…)

 


Hát igen… ha laminált bútor átalakításával tervezel, akkor készülj fel rá, hogy minden többet ér végül majd a bútoron, mint a konkrét bútordarab, amiből kiindultál. 🙃⁠ Ha összehasonlítod egy hasonló új bútorral az egészet, akkor azért még mindig jobban jössz ki anyagilag a házilagos átalakítással (ráadásul így a stílust teljesen az ízlésedhez szabhatod).

…szóval összességében nagyon is kifizetődő dolog a laminált bútor átalakításával foglalkoznod!

laminált bútor festése tejfestékkel – Azúr Bagoly

 

A laminált bútor is érdemes tehát a felújításra: pár réteg tejfestékkel igenis alakítható stílusos darab még egy ilyen reménytelen cuccból is. – …szóval markolj ecsetet, aztán váltsd meg a világot!

 bútorfelújítás bútorfestés ilyen volt – ilyen lett

19
Szólj hozzá!

9 Comment threads
10 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
legújabb legrégebbi
Vivien

Nagyon szép lett! Azt esetleg meg tudnád írni, hogy a lábakat hol szerezted be?

Csilla

Nagyon klassz lett a végeredmény! Gratulálok! 🤗👏👍💗

Ági

Gyönyörű, stílusos darabként született újjá. ❤️

Kingi

Nagy -nagy wow. Hihetetlenül stílusos, vagány darab lett belőle. A cikkeid elején az előtte fotóknál mindig el szoktam fantáziálni arról, hogy vajon én milyen végéredményt hoznék ki belőle, de ez felülmúlta az elképzeléseimet. Hatalmas nagy gratula, irtó jót tett neki az átalakítás.

Molnár Erzsébet

Köszönöm az ötletet,van jó pár laminált butorom,kedvet kaptam az átfestéshez.

Illy-Petruska Eszter Luca

Nekem is tetszik nagyon! Hol szerzed be ezeket a különleges bútorgombokat?
Köszi a választ előre is! Üdv, Eszter

Blanka

Helló! Konyhabútorhoz milyen zárást ajánlotok? Eléggé igénybe vett, alaposan kell takarítani és viszonylag gyakran. Köszi előre is!

Pogány Judit

Hol lehet kapni hajtűlábat? Nem találtam sehol a neten. Megköszönöm a választ.

Verébné Vasali Hedvig

Szuper lett! A zöld a kedvenc szinem.🙂


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Új szín a palettán: bemutatkozik a FÜST!

2017. 06. 02.

A szürke nem véletlenül lépett elő az utóbbi évek uralkodó trend-színévé: rengeteg árnyalata — mint tudjuk, legalább ötven, hehe — közül mindenféle hangulathoz találni megfelelőt, ráadásul nincsen olyan szín, amivel ne lehetne stílusosan kombinálni!

Tovább >
szekrényfelújítás kétféle módszerrel

Régi Szekrény Felújítása

2018. 02. 06.

Nos, egy tálalószekrény felújítása meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! 🙂 (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora darabnak nekiveselkedsz.) …leginkább a bútor méretéből adódóan küzdelmes a munka (én körülbelül egy hetet maszatoltam vele). – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom!

Tovább >
kreatív bútorok házilag - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

IKEA-hack #2

2018. 03. 30.

Ez az átalakítás azt mutatja meg, hogy egy bútor stílusa rafinált festészeti technikák elsajátítása nélkül is karakteresen átszabható ám! – Hidd el: éppen elég az, ha a kiegészítőket jól választod meg és a színeket megfelelően eltalálod. 🙂

Tovább >
csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

bútorfestés-iskola: Hogyan válassz csiszolópapírt?

2017. 02. 06.

A bútorfelújítás szinte minden lépésénél kulcsszerepet kap a CSISZOLÓPAPÍR. — De mégis hogyan válaszd ki az éppen megfelelőt?

Tovább >

Ha úgy érzed, hogy kell azért egy kis segítség a bútorfestéshez, akkor csatlakozz a hírlevelünk olvasótáborához.

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

Ha úgy érzed, hogy kell azért egy kis segítség a bútorfestéshez, akkor csatlakozz a hírlevelünk olvasótáborához.

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: