fbpx

Hogyan kezdj hozzá a bútorfestéshez? – Az első 5 lépés…

VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék
VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék
Ági, 2020. 03. 06.

Látod a fantáziát a bútorfestésben, de nem igazán tudod, hogy miként kezdj neki a munkának. – Mi kell ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet?

A bútorfestés a kezdőknek általában ijesztően komplikáltnak tűnik… Ha még soha nem csináltál ilyet, akkor nyilván félsz, hogy elrontod: ez teljesen természetes. Na de nem jó ám, ha itt leragadsz! – Lássuk, hogy milyen úton érdemes elindulnod:

 

 

BÚTORFESTÉS KEZDŐKNEK: AZ ELSŐ 5 LÉPÉS…

 

1. Készülj fel elméletben!

Ha nem tudod, hogy mit miért csinálsz, akkor igencsak nagy a valószínűsége annak, hogy valami félremegy…

Olvasd el ezt a cikket, mert itt az egyszerű eligazodáshoz minden fontos tudnivalót egy helyen megtalálsz: >>> BÚTORFESTÉS A-tól Z-ig: ez az írás nem csak egy összefoglaló a témáról, hanem az oldalunk origója is, ami minden hasznos bejegyzéshez elnavigál.

 

bútorfestés kezdőknek - Azúr Bagoly

 

 

2. Szerezd be az eszközöket (nem kell túl sok cucc először)!

Mire lesz szükség?

  • ecset (2 db 1,5”-es méretű darab lényegében mindenhez elég)
  • bútorfesték
  • csiszolópapír (150-es az érdesítéshez, 280-as a simítócsiszoláshoz)
  • Extra-Bond tapadásfokozó (lakkozott//politúrozott/festett/laminált stb. bútoron a hibátlan fedés kialakításához szükséges)
  • maszk a légzésvédelemhez (ha csak 1-2 darab felújítása szerepel a terveidben, akkor elég az eldobható is)
  • felületzáró (a kenderolaj mindenféle felületen szuperül használható)
  • (a fatapasz, a spakli, a csiszológép, a maszkolószalag ráér… ezeket elég lesz a következő körben összevadásznod)

Ez a szett nem csak a gyakorláshoz, hanem az első néhány bútorod átalakításához is elegendő lesz.

 

bútorfestés kezdőknek - tippek - Azúr Bagoly

 

 

3. Gyakorolj tét nélkül!

Egy-egy technika alkalmazása előtt próbáld ki a folyamatot pl. egy deszkán: tapasztald meg, hogy milyen mozdulatok, milyen festéksűrűség stb. szükséges a szép eredményhez.

…lehet, hogy komolytalannak tűnik, pedig ez az egyik leghasznosabb mód a tapasztalatszerzéshez. Igen, 5+ év bútorfestés után éppen így gyakorlatozom én is: soha nem kísérletezek közvetlenül a bútoron azt remélve, hogy hátha szerencsém lesz. (Nem véletlen az, hogy a workshop-okon pontosan ezzel a módszerrel tanítunk már évek óta.)

Ha úgy érzed, hogy az ismeretszerzésben hasznos a közvetlen segítség, akkor szeretettel várunk a tanfolyamainkon: egy-egy ilyen alkalom a lehető leghatékonyabb módja a tanulásnak, hiszen egyetlen délután alatt felszerelkezhetsz a bútorfestéshez szükséges teljes eszköztárral.

 

bútorfestés kezdőknek - Azúr Bagoly

 

 

4. Tervezd meg a bútorodat!

Ha ötletekre van szükséged, akkor inspirálódhatsz pl. a Galéria lapozgatásával.

Ne bonyolítsd túl az egészet: válassz maximum 2 egyszerű technikát indulásképpen! (Egy igényesen kivitelezett fedőfestés önmagában is szuper eszköz arra, hogy kiemeld egy bútor gyönyörű vonalait.)

Ha nem tudod, hogy milyen szín, minta, textúra stb. illik harmonikusan az otthonodhoz, akkor ez a cikk a segítségedre lesz a dilemma megoldásában: >>> Milyenre fessem?

bútor felújítás ötletek – IKEA-hack – RAST komód – decoupage bútorra – Azúr Bagoly

 

 

5. Ne a konyhafelújítással kezdd!

A legeslegelső bútorátalakításodhoz egy kis darab az ideális alany: sámli, asztalka, éjjeliszekrény. Hidd el, hogy a rutinodhoz már egy-egy bútorfestés is rengeteget ad!

 

TIPP: ha otthon épp nincsen az okulás oltárán beáldozandó darab, akkor pár ezer forintért beszerezhetsz egy szimpla cuccot (a vaterán, Marketplace-en, bolhapiacon, az IKEA-ban stb.), amit nem sajnálsz majd gyepálni.

 

bútorfestés kezdőknek - tippek - Azúr Bagoly

 

+1: Tanulj a hibáidból (mert úgyis lesznek… senki sem tökéletes)!

Ha esetleg elrontasz valamit, akkor tudd, hogy az mindig javítható! Szívesen segítek (például itt), ha valamilyen problémába ütközöl. Én is elrontok néha ezt-azt, de ez nem jelenti azt, hogy az a bútor akkor megy a kukába! Őszintén szólva én a hibákból tanulok a legtöbbet… 🙂

 

 

Bizony, a bútorfestés a kezdőknek is sikerülhet ám! A bútorfestéshez nem kell semmilyen különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem), de felkészültség nélkül ezt sem lehet sikerrel csinálni. – …egy minimális tudás birtokában viszont valóságos varázserő lesz a kezedben, amikor ecsetet ragadsz!

 

 

HISZÜNK ABBAN, HOGY HA EGY ÁTLÁTHATÓ TUDÁSANYAGRA TÁMASZKODSZ, AKKOR BIZONY BÁRMILYEN BÚTORDARABOT A SAJÁT STÍLUSODHOZ FOGSZ TUDNI ALAKÍTANI.

 

 útmutatók kezdőknek

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

Tovább >

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >
a lakkozás menete - bútorlakk használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.