“Milyenre fessem…?”

Ági, 2020. 01. 23.

A bútor stílusának kialakítása az egyik leggyakrabban felmerülő dilemma a bútorfestéssel kapcsolatban.

A közvélekedéssel ellentétben a “Milyenre fessem…?” szerintem nem egy hülye kérdés: egyáltalán nem gáz, ha segítségre van szükséged a válasz kibogozásához. …végül is ez az egyik legfontosabb döntés az egész bútorátalakítás során!

 

Milyen is legyen hát a bútor?

 

Igenis létezik erre a kérdésre normális válasz, de természetesen nem az, hogy „ZÖLD!”… ennél azért komplexebb a megfejtés, hiszen muszáj kiderítened-előásnod a saját véleményedet.

 

Hidd el, hogy én sem tudom minden esetben rögtön, hogy mi lesz a megoldás… inkább az a helyzet, hogy az évek alatt megérleltem egy folyamatot, ami segít a döntésben: a bejegyzés célja az, hogy elsajátíthasd ezt a praktikus látásmódot.

 

Ha követed az itt összeszedett lépéseket, akkor képes leszel önállóan meghatározni, hogy milyen bútor passzol majd harmonikusan az otthonod stílusához.

 

Nézzük csak meg, hogy pontosan miről is kell majd döntened: 

 • színek
 • minták (stencilezés, dekupázsolás, szabadkézzel felfestett motívum stb.)
 • textúrák (antikolás, pácolás, füstfóliázás stb.)
 • kiegészítők (fogantyúk, vasalatok stb.)

 

A régi mondás, ami szerint „a kevesebb néha több” a bútorfestés világában is igaz. Ha többféle díszítés is tetszik, akkor sem jó ötlet mindet egyetlen darabon összezsúfolni, mert könnyen ízléstelen lehet a végeredmény. Ha azt akarod, hogy egy-egy látványelem valóban érvényesüljön, akkor hagyj neki teret hozzá. Maximum 2-3 “extra” legyen a bútorodon! Ne cifrázd túl az egészet.

Igen, ez már túl sok: egy ilyen kavalkádban semmelyik dizájnelem nem érvényesül igazán (pedig technikailag a kivitelezés amúgy kifogástalan).

A kép forrása.

 

Itt a bútoron mindössze két dolog hangsúlyos: a fogantyúk és a kontraszt a festett részek és a festetlen láb között. – Az összkép sokkal harmonikusabb, mint az előző fotókon.

A kép forrása.

 

Egy gazdag motívum is lehet ízléses. A kihúzók itt diszkréten beleolvadnak a mintázatba, így nem vonják el a figyelmet a lényegről.

A kép forrása.

 


 

A bútor stílusának kialakításához ezt a 3 dolgot fontold meg: 

1. Milyen a bútor formája?

Próbálj megismerkedni a darab előnyeivel-hátrányaival. Nézd meg alaposan, hogy mik azok a sajátosságok a bútoron, amiket érdemes kiemelni! Van-e valamilyen ötleted pusztán a bútor adottságainak megfigyelése után?

 

 

2. Hová kerül majd a bútor?

Milyen stílus kialakítására törekszel az otthonodban? Mitől lesz majd harmonikus az összkép?

„A bútorfestés az egyik legpraktikusabb eszköz a stílusos otthon kialakításához.” – ezt sokszor mondogatom. Leírom még egyszer: a bútorfestés legfőképpen egy ESZKÖZ. A bútorfestés feladata az, hogy a darab harmonikusan illeszkedjen a helyiség hangulatához. ­A kiindulás tehát az egész tér stílusa kell, hogy legyen. – Ha nem vagy tisztában azzal, hogy milyen koncepció alapján alakítod az otthonodat, akkor nem fogod tudni a különféle darabokat egységes egésszé összehangolni.

Így tehát fontos, hogy a bútor nem csak önmagában, hanem kontextusában is stílusos legyen. – Gondold végig a következőket:

 • Passzol-e a bútor formája a megálmodott stílushoz?
 • Milyen színek jellemzőek a kiválasztott stílusra? – Pl.: Ha Provence hangulatát szeretnéd megidézni, akkor kerüld a neonszíneket (…igen, még akkor is, ha az éppen a türkiz!): mazsolázz a fakó árnyalatok közül. Ha az „industrial” stílus tetszik, akkor kombináld bátran a feketét egy-egy alapszínnel. Ha az MCM korszak a kedvenced, akkor mellőzd a romantikus pasztelleket: válogass az erős földszínek között.
 • Milyen textúrák, minták stb. illenek ide? Van-e olyan dolog, ami agyoncsapja a hangulatot? – Íme pár nyilvánvaló példa: a retrótól teljesen idegen az antikolás, a vidékies hangulatból kilógnak a gazdagon mintázott felületek stb.

Ez a bútor a színválasztás miatt kilóg a megcélzott provence-i hangulatból. (…és a transzferminta sem segít az összképen.)  

A kép forrása.

 

A provence-i stílusra leginkább a fakó pasztellek jellemzőek. 

A kép forrása.

 

Ma már reeengeteg stílus létezik a lakberendezésben (néhány keresőszó, amelyekkel elindulhatsz: farmhouse, scandinavian, bohemian, industrial, MCM, eclectic stb.), így elképesztően rugalmasak a szabályok… ezért hát elsősorban az a fontos, hogy egy határozott koncepció legyen a fejedben.

 1. Gyűjts inspirációs képeket (a Pinterest-en például sokféle ötletet találhatsz), majd keresd meg, hogy mi a közös azokban a terekben, amik tetszenek: figyeld meg a színeket, az anyagokat, a formákat, a mintákat, a textúrákat.
 2. Mi az, ami az otthonodban is működik majd? – Szelektálj!

 

Milyen színek vannak a térben?

Jó, ha 2-3 árnyalat dominál (és összesen 5-6 színnél összesen sincsen több látványos méretben) egy-egy helyiségben. A bútorfestéskor:

 • …alkalmazhatod a szobában uralkodó tónusok valamelyikét.
 • …választhatsz egy natúr árnyalatot (pl. Kagylóhéj, Hóvirág, Krémszín, Marcipán, Csokoládé, Uszadékfa, Füst, Ében), ami kiegészíti a palettát. Ezek a színek úgy működnek, mint a Jolly Joker: lényegében mindenhová „büntetlenül” beilleszthetőek.

Szükség van-e rá, hogy világosítsd a szoba összképét? …vagy éppen a színek hiányoznak?

 

bútorfestés - inspiráció - azúrbagoly

A színes székek illeszkednek a lámpa, a csempe, a kiegészítők árnyalataihoz.

A kép forrása: Sarah Benton.

 

bútorfestés-inspiráció-azúrbagoly

Íme, egy az univerzálisan használható natúr árnyalatok közül: a szürke.

A kép forrása.

 

 

3. Milyen szerepet szánsz a bútornak? Döntsd el, hogy a darab…

 • …fókuszpont legyen-e, azaz valamilyen módon (a színével, a mintázatával, egy-egy izgalmas bútorgombbal stb.) vonja-e magára a figyelmet.
 • …húzódjon meg inkább a háttérben azért, hogy egy másik fókuszpont érvényesülhessen.

 

A festett bútor könnyedén lehet a tér szuper fókuszpontja! 

A kép forrása.

 

Ha megfelelő a stílusválasztás, akkor egy nagy darab bútor szinte észrevétlenül is meghúzódhat a háttérben. 

A képek forrásai: 1, 2.

 

Nyugodtan tölts annyi időt a tervezgetéssel, amennyire szükséged van!

Van olyan, hogy rögtön beugrik egy szuper ötlet, amikor megpillantok egy darabot, juppijééé! – …de ez persze nincsen mindig így: előfordul az is, hogy hetekig-hónapokig várok az inspirációra.

Adj magadnak időt a koncepció megérlelésére! Ha nem vagy megelégedve az elképzeléseddel, akkor inspirálódj! (…de próbáld meg nem lemásolni azt, amit más készített. Ha találsz egy szimpatikus ötletet, akkor ne elégedj meg azzal, hogy egyszerűen átveszed azt… adj hozzá Te is valamit!)

 

A váratlan ötletek adják a legizgalmasabb megoldásokat! 

A képek forrásai: 1, 2.

 

…a legjobb az egészben az, hogy nincsenek szabályok! 🙂

A kép forrása.

 

Ne feledd: a bútorfestésben nincsen egyetlen legeslegjobb megoldás! (A sok-sok IKEA-hack a blogon éppen arra volt példa, hogy egy szimpla komód is rengetegféleképpen alakítható.)

 

Ha az itt összeszedett kérdéseket a legjobb tudásod szerint megválaszolod magadnak, akkor a klasszikus „Milyenre fessem…?” dilemma végre nem egy zavaros probléma, hanem egy izgalmas kreatív folyamat kezdete lesz. 

 

 


Na, már kedved is van rögtön ecsetet ragadni? – Az szuper! Ez a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában.  

 útmutatók kezdőknek

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

Tovább >

letölthető segédlet bútorfestéshez

2023. 02. 06.

Tudod-e, hogy a bútorfestéskor milyen sorrendben csinálhatod meg a leghatékonyabban az egyes lépéseket? Tudod-e, hogy egy-egy munkafázis milyen egyéb szempontoktól függ?

Tovább >