Kezeletlen Fa Festése

fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes
fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes
Ági, 2020. 04. 24.

A bútorfestés során az egyik legszerencsésebb helyzet az, amikor kezeletlen felületen dolgozhatsz. A tejfestéknek ráadásul a nyersfa-felület igazi „jutalomjáték”! 🙂
A kezeletlen fa festésekor is érdemes néhány specifikus lépéssel tisztában lenned, ezért ez a bejegyzés összefoglalja a tudnivalókat.

Ez az útmutató a tökéletes színfedés kialakításához nyújt segítséget kezeletlen fa felületen.

 

Mi számít valóban nyers felületnek?

A natúr színű felület még nem jelent egyet azzal, hogy a bútor kezeletlen! Győződj meg róla, hogy valóban nyers a fa! – Az ellenőrzéshez csepegtess vizet a felületre: ha a felület beszívja a vizet, akkor kezeletlen a fa, ha cseppekben megül a víz a felületen, akkor nem kezeletlen a fa.

>>> A lakkozott felület festéséhez itt találsz segítséget.

 

 

A tejfesték a modern festékekkel ellentétben nem a felület tetején képez bevonatot, hanem mélyen beszívódik, majd a pórusokban köt meg: az eredmény így extrém tartós lesz. (…azaz a tejfesték úgy működik, mint egy pác, de úgy fed, mint egy fedőfesték.) ­– Ez a sajátosság az oka annak, hogy a tejfesték az egyik legeslegjobb anyag a kezeletlen fa festéséhez.

fafesték – fa festése – Azúr Bagoly Tejfesték

A tejfesték a fa szerkezetében köt meg, ezért a színezet összeépül a fa anyagával.

 

A tejfestéket már az ókor óta használja az emberiség… évszázadokon át házilag állították elő az anyagot mészből, túróból, agyagból (ezt az alapot aztán azzal színezték, ami éppen kéznél volt: rozsdával, a festékárustól vásárolt pigmenttel, a helyben bányászható kőzetekkel stb.). A „modern” tejfesték feltalálója Charles Thibeau, aki először a saját farmján találkozott ezzel az anyaggal. Charles szeretett volna felújítani egy öreg pajtaajtót, de sehogysem tudta levakarni róla a régi-régi színezetet… a kíváncsiságtól hajtva kinyomozta, hogy ez az igencsak makacs festékréteg bizony tejfesték. Ez az strapabíróság inspirálta Charles Thibeau-t arra, hogy bútorasztalosként a munkáihoz innentől tejfestéket alkalmazzon… A tejfesték kotyvasztása ugyanakkor igencsak hosszadalmas, munkaigényes (és büdös) folyamat, ezért Charles éveken át dolgozott azon, hogy kifejlesszen egy instant alkalmazható anyagot, ami összetevőiben mégis hű a hagyományokhoz: így született meg 1974-ben a „modern” tejfesték. Az Azúr Bagoly Tejfesték ma is Charles Thibeau receptúrája alapján készül.

 

A kezeletlen fa festése pár egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

2. FESTÉS

3. FELÜLETZÁRÁS

 

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

fa festése - útmutató - Azúr Bagoly

Az ajtóbetét itt rétegelt lemez: ez a festés során éppen úgy kezelhető, mint a tömörfa.

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

érdesítés

Ha új bútorral van dolgod, akkor nem szükséges érdesítened a felületet. Ha nem új a bútor, akkor a fa szerkezetében mindenféle szennyeződés lerakódott már (hiszen ez egy porózus anyag), ezért dörzsöld át a felületet jóóó alaposan 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. A cél az, hogy eltávolítsd a legfelső 0,5-1 mm-t, ahol megül a kosz.

 

tisztítás

A portalanításhoz egy nedves ronggyal töröld át a felületet.

 

szálfelhúzás

A vízbázisú festék felborzolja a fa szálait, ezért ha a simítócsiszolás csak a festés után történik meg, akkor először ezekről a részekről kopik majd le a festék, azaz nem lesz egyenletes a színfedés (pl. „vonalkódminta” lesz a felületen a szálacskák helyén): a szálfelhúzás tehát fontos lépés az előkészítés során. (Ezt a műveletet amúgy egy becsületes gyártó/asztalos általában megcsinálja… de sokszor vásároltam már olyan darabot, ahol ez a lépés nem volt készen.)

Kend át vizes ecsettel a felületet, majd 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral csiszold át az egészet a bútorfestés előtt.

A szálfelhúzás után a nagy felületek elsimításához használhatsz excenteres csiszológépet is.  

 

tapaszolás

A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

A hibajavítás során a famegmunkálás során keletkező apró sérülések is eltüntethetőek. 

 

>>> Ez is érdekelhet: A fatapasz használata… – A festék nem takar el semmiféle felületi egyenetlenséget… sőt: ha szépen-egyenletes dolgozol, akkor az egységes fedőszín alatt még feltűnőbben világlanak át ezek a hibák. Ez az útmutató összefoglalja a tapaszolással kapcsolatos tudnivalókat.

 

Ezeket a lépéseket nyugodtan átugorhatod a tejfesték használatakor:

  • alapozás: A nyers fa festéséhez rengeteg helyen tanácsolják az alapozó használatát: erre a tejfesték esetében nincsen szükség (sőt: a gyártó kifejezetten nem javasolja!).
  • beeresztés: A beeresztés egy pórustömítő eljárás, amit olajbázisú festék használata előtt alkalmaznak. A vízbázisú bútorfesték használata előtt TILOS a beeresztés.

 

 

2. FESTÉS

A tejfesték általában 2-3 rétegben tökéletesen fed (minél puhább a fa, annál jobban fed a tejfesték), a nagyon száraz faanyagoknál viszont néha előfordulhat, hogy a szokásosnál 1-2 réteggel többet kell felvinned. A kezeletlen fa festése az az eset, amikor az első réteg felvitelekor érdemes a szokásosnál valamivel hígabb anyaggal dolgoznod, hogy a tejfesték mélyen beszívódhasson. A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra.

fafesték – fa festése – útmutató – Azúr Bagoly Tejfesték

Az első rétegből ugyan még sok beszívódik az anyag mélyebb rétegeibe (ld. a bal oldalon), de a második réteg már egyenletesen takar (ld. a jobb oldalon).

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A mázolás kétségtelenül a bútorfestés legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

A kezeletlen fa festésekor nem szükséges az Extra-Bond tapadásfokozót használnod. (Ha a lakkot/festéket/politúrt magad távolítottad el, akkor viszont érdemes az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixelned a hozzávalókat, hogy biztosan ne érjenek majd kellemetlen meglepetések. A második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.)

TIPP: A fenyő csomóiból friss faanyag esetében az évek alatt folyamatosan szivároghat gyanta: ez előbb-utóbb halvány foltokat eredményezhet a felületen. (A színvonalas(abb) bútorokat ezért gyártják csomómentes fenyőből.) – A jelenség megelőzéséhez az első réteg tejfesték előtt kend át a görcsöket Extra-Bond-dal elkevert tejfestékkel.

 

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

A simítócsiszolás azért is fontos, mert egy tökéletesen sima felület tisztítható igazán könnyen.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A fixáláshoz szerintem ilyenkor az olajozás a legjobb opció, mert az olaj a tejfestékhez hasonlóan a fa szerkezetében köt meg. Ha a tejfestékkel színezett felület befejezéséhez természetes olajat alkalmazol, akkor ezzel sokévszádos tradíciót tartasz életben. (A tungolaj 3-4 rétegben ráadásul teljesen vízálló felületet képez!)

A felület lezárásához persze alkalmazhatsz bútorlakkot is vagy bútorviaszt is.

 

fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes

A kenderolaj ecsettel is egyszerűen felvihető. Az olajozás pár árnyalattal mélyít a tejfesték színén. 

 

>>> Ez is érdekelhet: A tungolaj használata…A tungolaj a felületzáró anyagok univerzumának Ironman-je, a felületvédelem szuperhőse! Ez a bejegyzés összefoglalja, hogy mire érdemes odafigyelned a tungolaj alkalmazásakor.

 


Íme, a kész bútor:

bútorfestés - tejfesték - Azúr Bagoly - komód

 

A tejfesték szupervékonyan terül, ezért egyszerűen képezhetsz ecsetcsommentes felületet vele:

 

…így akkor is csodaszép lesz az eredmény, ha egyébként még abszolút járatlan vagy a bútorfestés világában!

fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes

 

A kezeletlen fa festése azért is a kedvencem, mert ilyenkor a tejfesték alatt a teljes színfedés mellett is látható még a fa gyönyörű rajzolata:

fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes – fa festése

 

TIPP: Az IKEA-ban néhány bútornak a kezeletlen fából készült verzióját is megvásárolhatod ám, így a stílus kialakításakor szabadon megvalósíthatod a saját elképzelésedet.

 

A festett-olajozott fa tradícionális, ugyanakkor a modern trendeknek is abszolút megfelel:

fafesték – fa festése – útmutató – Azúr Bagoly Tejfesték

 

 

Nos, ilyen egyszerű hát a kezeletlen fa festése: a szükséges tudnivalókat immár el is sajátítottad! Éljen!  

 

Ha szívesen olvasnál még tovább a témához kapcsolódóan, akkor fusd át ezt a cikket:
MI AZ A TEJFESTÉK? >>>

 

 különféle anyagok festése

6
Szólj hozzá!

3 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
legújabb legrégebbi
Szücs Csaba

Kedves Ági,
Szeretném megkérdezni, hogy a szekrény festéséhez milyen színű tejfesték lett használva. Nagyon tetszik a színe.
Köszönöm,
Szücs Csaba

Kriszta

Kedves Ági!

Konyha új kezeletlen fából készített lambériázásánál a felületzáráshoz melyik a legjobb választás, (kenderolaj és a tungolaj is szimpatikus nekem.) ami bírja az intenzívebb takarítást, illetve célszerű-e valami olyan tisztítószert használni, ami nem bántja a felületzáró anyagot?
A fal felé néző oldalát teljesen nyersen hagyjuk?

Előre is köszönöm válaszod !

Kriszta

Ibolya

Nagy kedvet kaptam tőled kedves Ági,hogy befessem a közelmúltban elkészült kamraajtót az étkezőben.Az a kérdésem,hogy a meglevő berendezéshez,ami egy régi Bonanza sötét,meggyszínű garnitúra,milyen szín illeneerre a lamellás fenyőajtóra?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >
lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Lakkozott Bútor Festése

2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.