Lakkozott Bútor Festése

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly
lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly
Ági, 2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

A legtöbb felújításra megérett bútor lakkozott. Az egykor makulátlanul csillogó lakkfelület néhány évtized után általában nem szívmelengetően patinásnak, hanem kiábrándítóan lestrapáltnak tűnik. A sötétbarna szín nagy dózisban ráadásul kifejezetten nyomasztó hatással bír. – A lakkozott bútor felújításához így hát a bútorfestés szuper megoldás!

 

A jó hír az, hogy a lakkozott bútor festéséhez házilag is nyugodtan hozzáfoghatsz, hiszen néhány alapvető tudnivaló elsajátítása elég ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet!

Ez a bejegyzés összefoglalja a szükséges ismereteket ahhoz, hogy sikerrel vihesd végig a felújítás lépéseit.

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Ha a narancsos faszín nem az ízlésed, akkor nem muszáj még lemondanod a bútorról: házilag is egyszerűen csavarhatsz egyet a stíluson.  

 

Mi nem lakkozott felület?

A bútorlap átfestésekor érdemes másképp eljárnod, mint amikor lakkozott fa az alapanyag. Ha laminált a felület, akkor kövesd ezt az útmutatót itt.

Ha meggyőződtél róla, hogy a bútor nem műanyag, hanem valóban fa (akár tömörfa, akár furnérozott felület), akkor már nem kell sokat töprengened azon, hogy vajon milyen felülettel van pontosan dolgod, mert az itt leírt lépések nem csak lakkozott, hanem lazúrozott, politúrozott felület festéséhez is alkalmazhatóak.

 

Az olyan bútorfesték a legpraktikusabb, amihez nem szükséges alapozás, sőt nem kell eltávolítanod a lakkréteget sem.  – A tejfestékkel így például akár egy nap alatt is elkészülhetsz a felújításoddal (de azért nem baj, ha kényelmes tempóban inkább egy hétvégével tervezel).

 

 

A lakkozott bútor festése néhány egyszerű lépésből áll csak:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell teljesen lecsiszolnod a lakkot! Ha egy-egy foltban több lakk leesik, mint máshol, akkor nem kell megijedned: valószínűleg itt már elöregedett a lakk (ez előfordul például ott, ahol sok napsütés ér egy felületet, ahol sokat sikálnak egy darabot a rendszeres takarítás során stb.). A lényeg az, hogy stabil legyen a felület, amire majd ráfestesz!

 

Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolnod a lakkot a felületről!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A tisztításhoz nem elég ám egy ronggyal lazán letörölnöd a felületet, mert az évek alatt lerakódott kosz eltávolításához ennél azért több kell. – A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára a felületet.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Olvasd el részletesen, hogy mi az, amit még az első ecsetvonások előtt fontos megtenned.

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. Éljen! 🙂

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Az első rétegnél még nem a tökéletes színfedés a lényeg, úgyhogy ne aggódj, ha ilyenkor még foltos a felület.

 

TIPP: Szükséges-e az átvérzés blokkolásához plusz lépéseket tenned?
(Az átvérzés az a jelenség, amikor a fa csersavtartalma vagy a lazúr színezőanyaga feloldódik a friss festékréteg miatt, így sárgás-rózsaszínes foltok jelennek meg a felületen.) Az átvérzés ugyan egy bosszantó probléma, de nem érdemes minden egyes bútornál ettől rettegned, mert alapvetően ritka ez a dolog. (Az én tapasztalatom szerint a bútorfelhozatal kb. 1%-a érintett.) – …azaz felesleges minden darabot lekezelned átvérzés ellen! Ha egy bútoron átvérzés van, akkor azt már az első réteg felvitelekor láthatod. A megoldás ilyenkor az, hogy lelakkozod egy-két rétegben a bútorodat, majd ez után lépsz csak tovább.

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez a tejfesték használatakor általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

Íme, a második réteg már sokkal szebben fed, mint az első. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

A tejfesték használatakor a rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet: elég 280-as csiszolópapírral akkor végigsimítanod a bútoron, amikor már az utolsó réteg is száraz.

 

A simítócsiszolás során könnyed mozdulatokkal menj végig a felületen. Fontos, hogy mindig a fa szálirányával párhuzamosan mozgasd a kezedet!  

 

3. FELÜLETZÁRÁS

Az utolsó lépésben érdemes lezárnod a felületet a megfelelő ellenállóképesség kialakításához. Ha lakkozott felületet festettél át, akkor a felületvédelemhez  használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot (a tungolaj az egyszer már lelakkozott bútor esetében nem opció). A legtöbb bútorhoz a kenderolaj szuperül passzol  (a felület így víztaszító lesz, azaz nedves ronggyal egyszerűen tisztítható), ezért általában komódokon, polcokon, szekrényeken, székeken ezzel dolgozom. Ha vízálló védelem szükséges a bútorodon (pl. konyhában, fürdőszobában, kültéren), akkor szerintem érdemes a Safecoat PolyureSEAL EXT lakkot választanod, ami egy alacsony vegyszertartalommal készülő, de kiváló ellenállóképességgel bíró opció.

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

A kenderolaj egységesít-mélyít a színezeten: a fiók már olajozott, a felület máshol még nyers. 

 

>>> Ez is érdekelhet: A Kenderolaj Használata – A kenderolaj használhatóságban verhetetlen… szerintem az összes felületzáró közül ez a fantasztikus olaj a legegyszerűbben-legélvezetesebben kezelhető anyag. 


 

A lepukkant bútor sokféleképpen megújulhat! A házilag átalakított bútor ráadásul egy olyan kedves részlet, ami sokat ad az otthonos hangulathoz.

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

A tejfesték szupersima felületet képez. 

A SZÜKSÉGES ANYAGOK:

 


Tádáámmm, a lakkozott felület átfestéséhez szükséges tudnivalókat már el is sajátítottad! Nos, melyik bútordarab lesz a következő, amit a saját stílusodhoz alakítasz? 

 


>>> Ha úgy érzed, hogy segíthet még a tisztánlátásban, ha az egész munkamenetet folyamatában végignézheted, akkor kattints ide: VIDEÓ: egy lakkozott bútor felújítása…

 különféle anyagok festése

16
Szólj hozzá!

7 Comment threads
9 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
legújabb legrégebbi
Kovalcsik Zsuzsanna

Kedves Ági! Ehhez hasonló megkopott, megsárgult fenyő bútort szeretnék pácolni, úgy hogy erőteljesen átüssön a fa erezete, messzebről is jól látható legyen, a fehér, vagy a szürke valamelyik árnyalatával tervezem festeni. Megpróbálom összefoglalni, hogy én mit értettem a blogokból erre vonatkozólag, meg hozzáteszem a kérdéseimet is, nagyon örülnék, ha átnéznéd és kiegészítenéd, javítanád az irományomat. 1. El kell távolítani teljesen a lakk réteget (nem csak érdesíteni), gondolom itt a vízcseppes módszerrel lehet kideríteni, hogy elég réteg jött-e már le. 2. A szálfelhúzás következik. 3. A tejfesték 1:3, vagy esetleg még nagyobb víz arányú higítása, Bond használata is javasolt. 4. Csiszolás… Olvass tovább! >>>

Tünde

Szia!
A bútorviasz mennyire tartósan fed, lehet tisztítószeres vízzel tisztítani?

Andó Zoltán

Kedves Ági!
Lakásfelújítás közepén állunk, és van egy 15 fokos lakozott falépcsőnk a házon belül. Mit tanácsolsz? Előre is köszönöm.

Zsóka

Jó estét azt szeretném megtudni hogy újonnan vásárolt konyha bútort ami szonoma tölgy le lakozhatom e. Sima felület kapnánk és a vizet is lezarja. Köszönöm szépen a segítséget

Markó Judit

Ez igazán nagyon hasznos leírás, köszönöm szépen !

szilvia.kisalaki

Kedves Ági!
Ha egy régi lakozott bútort le festettem, akkor miért nem jó a tung olaj a záráshoz?

Kiss Ildikó

Kedves Ági!
Teljesen kezdő vagyok a témában. Én az étkezőasztalt, székeket szeretném felújítani. Ez egy román, faragott lakkozott bútor(már eléggé kopott). A menetét értettem -csiszolás, taadásfokozó elkeverve a tejfestékkel-a zárást pedig a kenderolajjal zárjam.Olyan kérdésem lenne, hogy ebben az esetben is kenderolajjal zárjam?Az asztal aktívan igénybe van véve.Mit javasolnál, melyik termékkel zárjam?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

Ma már majdnem minden otthonban van laminált bútor. Ez a bútortípus ugyanakkor formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is kifejezetten igénytelen. Mit tehetsz azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről!

Ha feliratkozol, akkor letölthetsz egy praktikus kézikönyvet is: 5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről!

Ha feliratkozol, akkor letölthetsz egy praktikus kézikönyvet is: 5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen!