fbpx

Lakkozott Bútor Festése

Ági, 2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

A legtöbb felújításra megérett bútor lakkozott. Az egykor makulátlanul csillogó lakkfelület néhány évtized után általában nem szívmelengetően patinásnak, hanem kiábrándítóan lestrapáltnak tűnik. A sötétbarna szín nagy dózisban ráadásul kifejezetten nyomasztó hatással bír. – A lakkozott bútor felújításához így hát a bútorfestés szuper megoldás!

 

A jó hír az, hogy a lakkozott bútor festéséhez házilag is nyugodtan hozzáfoghatsz, hiszen néhány alapvető tudnivaló elsajátítása elég ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet!

Ez a bejegyzés összefoglalja a szükséges ismereteket ahhoz, hogy sikerrel vihesd végig a felújítás lépéseit.

 

fenyőbútor festése - fenyőbútor felújítása - Azúr Bagoly Tejfesték

Egy fából készült darab sokkal tartósabb, mint a mostanság kapható bútorlapból készült cuccok, tehát abszolút érdemes a megújításra időt fordítanod. 

 

Mi nem lakkozott felület?

A bútorlap átfestésekor érdemes másképp eljárnod, mint amikor lakkozott fa az alapanyag. Ha laminált a felület, akkor kövesd ezt az útmutatót itt.

Ha meggyőződtél róla, hogy a bútor nem műanyag, hanem valóban fa (akár tömörfa, akár furnérozott felület), akkor már nem kell sokat töprengened azon, hogy vajon milyen felülettel van pontosan dolgod, mert az itt leírt lépések nem csak lakkozott, hanem lazúrozott, politúrozott felület festéséhez is alkalmazhatóak.

 

A tejfesték használatakor nem szükséges alapozás, sőt nem kell eltávolítanod a lakkréteget sem! Juppííí! – A bútorfelújítás így akár egy nap alatt is elkészülhet (de azért nem baj, ha kényelmes tempóban inkább egy hétvégével tervezel).

 

 

A lakkozott bútor festése néhány egyszerű lépésből áll csak:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell teljesen lecsiszolnod a lakkot! Ha egy-egy foltban több lakk leesik, mint máshol, akkor nem kell megijedned: valószínűleg itt már elöregedett a lakk (ez előfordul például ott, ahol sok napsütés ér egy felületet, ahol sokat sikálnak egy darabot a rendszeres takarítás során stb.). A lényeg az, hogy stabil legyen a felület, amire majd ráfestesz!

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolnod a lakkot a felületről!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A tisztításhoz nem elég ám egy ronggyal lazán letörölnöd a felületet, mert az évek alatt lerakódott kosz eltávolításához ennél azért több kell. – A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára a felületet.

 

fa javítása

A fenyő például elég sérülékeny fa, ezért sok ütődés, karcolás tarkította a felületet ezen a bútoron.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Olvasd el részletesen, hogy mi az, amit még az első ecsetvonások előtt fontos megtenned.

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. Éljen! 🙂

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly Tejfesték

Az első réteg a legtöbb szín esetében nem fed ám ilyen intenzíven, de ezen ne szomorodj el: az első rétegnél még nem a tökéletes színfedés a lényeg.

 

TIPP: Szükséges-e az átvérzés blokkolásához plusz lépéseket tenned?
(Az átvérzés az a jelenség, amikor a fa csersavtartalma vagy a lazúr színezőanyaga feloldódik a friss festékréteg miatt, így sárgás-rózsaszínes foltok jelennek meg a felületen.) Az átvérzés ugyan egy bosszantó probléma, de nem érdemes minden egyes bútornál ettől rettegned, mert alapvetően ritka ez a dolog. (Az én tapasztalatom szerint a bútorfelhozatal kb. 1%-a érintett.) – …azaz felesleges minden darabot lekezelned átvérzés ellen! Ha egy bútoron átvérzés van, akkor azt már az első réteg felvitelekor láthatod. A megoldás ilyenkor az, hogy lelakkozod egy-két rétegben a bútorodat, majd ez után lépsz csak tovább.

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez a tejfesték használatakor általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

A tejfesték használatakor a rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet: elég 280-as csiszolópapírral akkor végigsimítanod a bútoron, amikor már az utolsó réteg is száraz.

 

A simítócsiszolás során könnyed mozdulatokkal menj végig a felületen. Fontos, hogy mindig a fa szálirányával párhuzamosan mozgasd a kezedet!  

 

3. FELÜLETZÁRÁS

Az utolsó lépésben érdemes lezárnod a felületet a megfelelő ellenállóképesség kialakításához. Ha lakkozott felületet festettél át, akkor a felületvédelemhez  használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot (a tungolaj az egyszer már lelakkozott bútor esetében nem opció). (A bútor kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.)

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly - kenderolaj

Az Esőfelhő árnyalatnál az olajozás látványosan elmélyíti a színt.  

 

>>> Ez is érdekelhet: A Kenderolaj Használata – A kenderolaj használhatóságban verhetetlen… szerintem az összes felületzáró közül ez a fantasztikus olaj a legegyszerűbben-legélvezetesebben kezelhető anyag. 


 

 

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami a modern stílus esetében sem műanyaghatású. 

 

A megkopott, lepukkant bútor sokféleképpen megújulhat! A házilag átalakított dolgok ráadásul otthonos hangulatot varázsolnak, hiszen ezek a saját munkád eredményeként született (így pedig megismételhetetlen) darabok.

 

Tádáámmm, a lakkozott felület átfestéséhez szükséges tudnivalókat már el is sajátítottad! Nos, melyik bútordarab lesz a következő, amit a saját stílusodhoz alakítasz? 

 

 különféle anyagok festése

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Mit lehet tenni azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről!

Ha feliratkozol, akkor letölthetsz egy praktikus kézikönyvet is: 5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen!