fbpx

bútorfestés-iskola: A Kenderolaj Használata

festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly
festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly
Ági, 2017. 04. 12.

A kenderolaj bútorfelújításban betöltött szerepéről már évekkel ezelőtt hallottam, de a leírásokat olvasgatva és a képeket nézegetve nem igazán tudtam megfejteni az elsöprő sikereinek titkát… amíg magam is ki nem próbáltam! 🙂

A legeslegelső használat alatt aztán rögtön megértettem, hogy miért is vált annyira népszerűvé világszerte a bútorfestők körében ez az anyag: a kenderolaj használhatóságban verhetetlen… soha még ilyen gyorsan és egyszerűen nem sikerült túlesnem a felületzárás lépésein!

Tulajdonságait tekintve a kenderolaj “hibrid”, azaz egy kicsit mindegyik felületzáró-típusra hasonlít (mintha mindegyik anyagtól kölcsönvette volna annak legszimpatikusabb tulajdonságát): a tungolajhoz hasonlóan folyékony állapotban beszívódik a felületbe, majd levegővel érintkezve megszilárdul, így tartós és ellenálló felületvédelmet képez; a bútorlakkhoz hasonlóan egyszerűen-gyorsan ecsettel felvihető; a bútorviaszhoz hasonlóan gyönyörűen elmélyíti a tejfesték színét és kiemeli a fa természetes ragyogását.

A kendernövény magjából préselt olaj nagyszerűen használható nyersfa-darabok kezelésére, tejfestékkel kezelt bútorok védelmére, megkopott felületkezelések megújítására, sőt akár fémfelületek felfrissítésére is! A Daddy Van’s 100%-os tisztaságú kenderolaj vegyszermentes, így biztonsággal használhatod élelmiszerrel érintkező felületeken és a gyerekek bútorain is.

kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

A kenderolaj felvitele gyakorlatilag elronthatatlan… szerintem az összes felületzáró közül ez a fantasztikus olaj a “legmegbocsátóbb”. 🙂

 

ÚTMUTATÓ A KENDEROLAJ HASZNÁLATÁHOZ:

1. Várd meg, míg a festék teljesen megszárad, majd finom (kb. 280-as szemcseméretű) csiszolópapírral csiszold át az egész bútort és portalanítsd a felületet. Számíts rá, hogy a kenderolaj felvitelkor pár árnyalattal elmélyíti a tejfesték színét. (A fehér árnyalatokat viszont szerencsére ez az olaj nem sárgítja!)

kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

2. Szuper állagának köszönhetően a kenderolajat egyszerűen ecsettel felkenve kiválóan el tudod oszlatni a felületen. (A kenderolaj nem szárad olyan gyorsan, mint a lakkok, ezért nem kell azon aggódnod, hogy ecsetnyomok maradnak a bútoron, juhhúúú!) Hagyd az olajat beszívódni a felületbe.

festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

3. 5-30 perc után egy szöszmentes ruhával töröld szárazra a bútort. A kenderolaj esetében az sem probléma, ha esetleg egy-egy részt figyelmetlenségből kihagytál: a felesleges olajat 12 órán belül nyom nélkül le tudod törölni a felületről.

festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

Ezzel a három lépéssel hiperszupergyorsan el is készül a felületkezelés:

a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 


Ugyanilyen módon használhatod a kenderolajat elöregedett felületek megújítására:

régi fa felület ápolása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

régi fa felület ápolása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

régi fa felület ápolása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

…illetve fémfelületetek felfrissítésére is:

rozsdás fém ápolása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

rozsdás fém ápolása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

 

>>> A kenderolaj megrendeléséhez kattints IDE

 


+ NÉHÁNY TIPP:

  • A kenderolajat alapvetően elég 1 rétegben felhordani. Az ellenállóképesség növelésére viszont akár 2-4 rétegben is felviheted. A rétegek között hagyj legalább 2 óra száradási időt.
  • Ha még tovább gyorsítanád a muka menetét, akkor a kenderolajat előzetes csiszolás nélkül vidd fel, majd egy finomszemcséjű csiszolóvászonnal dolgozd bele a felületbe.
  • Polírozhatod is a felületet a felvitelt követően, ha selyemfényű darabot szeretnél.
  • Az olajos eszközöket egyszerűen vízzel és szappannal megtisztíthatod.
  • A kenderolaj kikeményedési ideje körül-belül 1 hónap: ez alatt bánj kíméletesen a bútoroddal: óvd a víztől, portól, karcolódástól. A teljes keménységét elérve a kenderolaj tartós, ellenálló védelmet biztosít; enyhén vízálló felületet képez.
  • Ha sérülne a felület, akkor nem kell az egész bútort újból felületkezelned: csak a kérdéses részt csiszold át nagyon-nagyon finoman és olajozd újra.

 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: előkészítés

2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Tovább >
Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató

Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont…

2020. 08. 04.

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

Tovább >

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2016. 04. 20.

A bútorfestés világa kezdőként elvontnak és komplikáltnak tűnhet: egyáltalán milyen szerszámokkal felszerelkezve tanácsos belépni ide?

Tovább >
a lakkozás menete - bútorlakk használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.