fbpx

Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont…

Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató
Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató
Ági, 2020. 08. 04.

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

Ez egy hosszú bejegyzés lesz, úgyhogy nyugodtan fészkelődj el kényelmesen (illatozó kávé legyen kéznél meg ilyenek), mert ezeket a témákat mind-mind kitárgyaljuk most:

Miért szükséges a felületzárás?

Hogyan választhatod ki a megfelelő anyagot a felületzáráshoz?

Tekintsük át a különböző anyagokat!  – összehasonlítás

5 esettanulmány: konyhabútor, könyvespolc, mosdópult, ajtó kültéren, étkezőasztal


 

 

MIÉRT SZÜKSÉGES A FELÜLETZÁRÁS? 

A felületzárás egy kicsit misztikus fogalom… sokfajta festéknél nem szükség ez a lépés, ezért kezdetben zavarosnak tűnhet, hogy mikor, miért, hogyan érdemes ezzel foglalkoznod.

Van olyan bútorfesték (pl. zománcfesték, akrilfesték), ami száradás után rögtön kemény felületet ad: egy ilyen anyag nagyjából úgy működik, mint egy erősen megszínezett lakk.

Ééés aztán van olyan bútorfesték (pl. tejfesték, krétafesték), ami száradás után porózus felületet képez. A porózus felület egyrészt előnyös, mert a festékréteg így egyszerűen csiszolható (így szépen koptatható, egy-egy megfolyás hip-hopp javítható), másrészt hátrányos, mert a festékréteg így érzékeny (azaz a zsír, a víz stb. rögtön nyomot hagy rajta). A porózus felület tehát védelmet kíván: a tartósság növeléséhez a bútorfestés után le kell zárnod a pórusokat, amiken át a szennyeződés beszívódhat a festék mélyéig. – Ez a művelet a FELÜLETZÁRÁS. A felületzáró adja a felület ellenállóképességét, ezért hát nagyon nem mindegy, hogy jól választod-e meg ezt.

 

TIPP: A felületzárás mindig a munka legutolsó lépése legyen! – Ha bármilyen dekorálás, antikolás stb. lesz a bútoron, akkor ezeket még a felületzárás előtt alakítsd ki.


 

 

HOGYAN VÁLASZTHATOD KI A MEGFELELŐ ANYAGOT A FELÜLETZÁRÁSHOZ? 

Az ideális felületzáró mindig a konkrét bútortól függ, azaz nincsen egyetlen legeslegjobb megoldás, ami általánosan érvényes. Van viszont egy szempontrendszer, aminek a segítségével minden esetben egyszerűen meghatározhatod, hogy melyik anyag lesz éppen a megfelelő. A következő tényezőket mérlegeld a választáshoz:

 

ellenállóképesség:

Itt bizony nincs kompromisszum: mindig olyan anyagot válassz, ami megfelelő védelmet nyújt majd a használat során! Ez egy olyan kritérium, amiből nem szabad engedned. A felület a használat során különféle ártalmas dolgoknak (víznek, olajos szennyeződéseknek, karcolódásnak, UV-sugárzásnak stb.) lehet kitéve: a választott felületzáró anyag képes kell, hogy legyen ezekkel szemben megfelelő védelmet nyújtani. (A következő szempontok már szubjektívek, de ez nem az… most még tedd félre az ízlésedet: a funkcionalitás legyen az elsődleges!)

 

megjelenés:

A felületzárótól függ, hogy a felület milyen kinézetű-tapintású lesz: Matt? Selyemfényű? Fényes? Van olyan felületzáró, amitől elmélyül a szín (pl. kenderolaj, bútorviasz). Van olyan anyag, ami egyáltalán nem változtat a színezeten (pl. Safecoat Acriglaze lakk). (Sőt: van olyan termék is, ami csúful elsárgítja a felületet (pl. lenolaj, a legtöbb olajbázisú lakk).)

 

kezelhetőség:

Az is fontos szempont, hogy mennyire egyszerű egy-egy termékkel dolgoznod: Hány rétegben szükséges felvinned? Mennyi idő alatt szárad meg? Van olyan anyag, amivel szuperegyszerű a munka (pl. kenderolaj), így kezdőként is bátran alkalmazhatod. Van olyan termék, amivel csak körültekintő használat mellett lesz szép a felület (pl. bútorlakk). Az melósabb, amikor ronggyal kell bedörzsölnöd az anyagot (pl. tungolaj, bútorviasz), mint amikor csak ecsettel kell felkenned (pl. kenderolaj, bútorlakk).

A kezelhetőség már egy teljesen szubjektív dolog, hiszen mindenkinek más a kényelmes.

 

karbantarthatóság:

Ha évtizedes távlatokban gondolkozol, akkor fontos az is, hogy a teljes élettartam alatt sok macera lesz-e a felülettel. A legtöbb felületzáró pár év után veszít az ellenállóképességéből.  A lakkokat (és ugyanígy a lazúrokat is) maximum kétszer érdemes újrakenned: ez után el kell távolítanod az elöregedett rétegeket ahhoz, hogy újra átmázolhasd a felületet. Az olajok (és ugyanígy a viaszok is) ezzel szemben akárhányszor újrakenhetőek, tehát a karbantartás itt nagyon egyszerű.

 

összetétel:

A megújított bútor mellett éveken át fogsz éldegélni, ezért fontos, hogy a felhasznált anyag ne töltse meg mérgező anyagokkal az otthonod levegőjét. A VOC-tartalom kötelező, hogy szerepeljen minden termék csomagolásán. (A korrekt weboldalakon a termékleírásban is feltüntetik ezt az információt.) – Ismerkedj meg a VOC-tartalom jelentőségével itt: Mi az a VOC? >>>

 

+1: Működik-e a választott anyag az adott felületen?

Győződj meg róla, hogy a felületzáró kompatibilis a felülettel! Pl. a tungolajat csak akkor alkalmazhatod, ha kezeletlen fa volt, amit átfestettél, a vízbázisú lakkot nem használhatod zsíros felületen (így pl. ha viaszolással antikoltad a darabot) stb.


 

 

MILYEN TÍPUSÚ FELÜLETZÁRÓ ANYAGOK VANNAK? 

A fixáláshoz használhatsz olajakat, viaszokat, lakkokat. Most nézzük meg először messziről, hogy a 3 csoport között milyen különbség van:

bútorfestés – felületzárás – viasz, lakk, olaj - Azúr Bagoly – útmutató

Itt láthatod, hogy a 3 csoport még sokféle különböző terméket tartalmaz, azaz nem minden viasz/olaj/lakk egyforma… sőt!

Íme, néhány példa:

 • A bútorviasz ezeregy összetevőből készülhet: a skála egyik vége a kőolajszármazékból magas vegyszertalommal előállított cucc, a skála másik vége pedig a 100%-ig természetes (sőt: élelmiszerminőségű) összetevőkből gyártott termék.
 • A bútorolajoknál hatalmas különbség van abban, hogy az adott anyag milyen ellenállóképességgel rendelkezik (a lenolajkence pl. lényegében nulla védelmet nyújt, a tungolaj pedig hajótest védelméhez is használatos).  (A napraforgóolaj, a kókuszolaj stb. pedig nem bútorolaj, mert ezek levegővel érintkezve nem keményednek meg, úgyhogy ilyenekkel ne kenegesd a bútoraidat, lécci.) …aztán: nem mindegyik bútorolaj készül ám 100%-ig természetes összetevőkből (sőt: a legtöbb termék sajnos tartalmaz káros vegyszereket).
 • A lakkból pedig aztán tényleg mindenfajta van: nem-vízálló/vízálló, matt/selyemfényű/fényes (meg amúgy vízbázisú/olajbázisú, de az most itt mindegy). A VOC-tartalom itt is rendkívül széles határok között mozog (5 g/l-től 400 g/l-ig).

 

TIPP: A felületzáráshoz egy bútoron egy anyagot használj, azaz ne kombináld a különböző termékeket egymással!

 

 

lenolaj / kenderolaj… lenolaj / lenolajkence – Mi a különbség?

Néha megkérdezitek tőlem, hogy a kenderolaj ugyanaz-e, mint a lenolaj. – Nem. A lenolaj és a kenderolaj teljesen különbözőek: a lenolaj a lennövényből, a kenderolaj pedig a kendernövényből készül. A tiszta lenolaj ugyan hasonlóan ellenálló felületet képez, mint a kenderolaj, viszont nem túl kellemes vele a munka, mert:

 • elsárgítja a felület színezetét (ezért én nem javaslom ezt az anyagot felületzáráshoz)
 • naaagyon lassan szárad (akár napokig-hetekig ragacsos marad a felület).

A lenolaj így önmagában nem nagyon használatos. A lenolajat általában különféle vegyszerekkel elkeverve forgalmazzák: ez a lenolajkence (ez így már sajnos egyáltalán nem egy egészség- és környezetbarát anyag). A lenolajkence leginkább az olajbázisú festék felvitelénél használatos pórustömítéshez (azaz: beeresztéshez). Ez a termék felületzáráshoz alkalmatlan, mert nagyon alacsony az ellenállóképesség, amit nyújt.

 

A tejfesték mindenféle felületzáróval kompatibilis. Az Azúr Bagoly webáruházban úgy válogatjuk össze a felületzárókat, hogy végig két követelmény vezérel minket: természetes megjelenés (látvány + tapintás) ÉS természetes összetétel (vagy ahol ez nem megoldható (lásd: lakkozás), ott szuperalacsony vegyszertartalom).

 

 

NA MOST ÉRTÉKELJÜNK KI ÍGY KONKRÉT TERMÉKEKET IS: 

bútorfestés – felületzárás – viasz, lakk, olaj - Azúr Bagoly – útmutató

 

száradási idő / kikeményedési idő

A száradás általában rövid idő (1-4 óra) alatt lezajlik, ha környezetbarát termékkel dolgozol. Ez után a bútor használható már, de még érdemes óvatosan bánnod a felülettel (kíméld a víztől, a kosztól, a karcolódástól stb.).

A kikeményedés a száradás után 2-3 hét alatt zajlik le mindenféle felületzáró esetében. A viasz, lakk, olaj ennyi idő alatt éri el a maximális ellenállóképességét: csak ezután gyepálhatod már úgy, ahogyan a választott felületzáró azt elbírja (azaz pl. egy vízálló lakk sem biztos, hogy tökéletesen vízálló az első napokban).

A kedvenc hasonlatom a körömlakkozás: Tudod, hogy milyen az, amikor a lakk kb. fél perc után már lényegében száraz, de egy apró behatástól még rögtön megsérül? – Na, ilyen a bútoron a felületzáró is az első hetekben, amíg a kikeményedés zajlik.

 

 

A bútorfestés-iskola cikksorozatban mindegyik felületzáróval megismerkedhetsz:


 

 

ÖT ESETTANULMÁNY:

Nézzünk meg néhány tipikus példát, hogy ne legyen annyira elvont ez az egész (itt le is tesztelheted, hogy jól elsajátítottad-e az eddigieket):

 

KONYHABÚTOR:

Milyen ellenállóképesség szükséges?  – legalább mérsékelten vízálló, de általában inkább tökéletesen vízálló védelem kell

 

Így tehát ezekből választhatsz:

 • kenderolaj: ha úgy használod a konyhádat, hogy a frontokon elegendő a mérsékelten vízálló védelem
 • tungolaj: ha kezeletlen fa vagy nyers MDF volt az anyag, amit tejfestékkel átfestettél
 • Safecoat Polyureseal EXT lakk: bármilyen anyagon működik

 

Mit nem érdemes itt használnod (és miért)?

 • bútorviasz: nem hőálló (ezért a konyhában előforduló gőzökkel nincs jóban), nem elég ellenálló (csak víztaszító felületet ad, azaz ha megáll rajta a víz, akkor az nyomot hagy)
 • Safecoat Acriglaze matt lakk: nem elég ellenálló (csak víztaszító felületet ad, azaz ha megáll rajta a víz, akkor az nyomot hagy)

bútor felújítás ötletek – festett tálalószekrény Provence színben – Azúr Bagoly

 

KÖNYVESPOLC VAGY AJTÓ BELTÉRBEN:

Milyen ellenállóképesség szükséges?  – elegendő a víztaszító védelem is (így nedves ronggyal tisztítható lesz a bútor), hiszen jellemzően itt nem áll meg a víz a felületen

 

Így tehát ezekből választhatsz:

 • bútorviasz
 • kenderolaj: ez különösen előnyös nagy felületen, mert szupergyorsan haladhatsz a felvitellel
 • Safecoat Acriglaze matt lakk: ha nem szeretnéd, hogy mélyüljön a színárnyalat
 • tungolaj: ha kezeletlen fa vagy nyers MDF volt az anyag, amit tejfestékkel átfestettél (valószínűleg felesleges bajlódnod a 3-4 réteg felvitelével, hiszen nem kell tökéletesen vízálló védelem)
 • Safecoat Polyureseal EXT lakk: használhatod, de valószínűleg felesleges bajlódnod a 2-3 réteg felvitelével, hiszen nem kell tökéletesen vízálló védelem

 

 

MOSDÓPULT:

Milyen ellenállóképesség szükséges?  – tökéletesen vízálló védelem kell, hiszen itt sokszor áll a víz a felületen

 

Így tehát ezekből választhatsz:

 

Mit nem érdemes itt használnod (és miért)?

 • bútorviasz, kenderolaj, Safecoat Acriglaze matt lakk: nem tökéletesen vízálló, így itt nem opció

 

 AJTÓ KÜLTÉREN:

Milyen ellenállóképesség szükséges?  – legalább mérsékelten vízálló, de általában inkább tökéletesen vízálló védelem kell (attól függ, hogy fedett helyen van-e a felület), UV-álló védelem kell

 

Így tehát ezekből választhatsz:

 

Mit nem érdemes itt használnod (és miért)?

 • bútorviasz: nem hőálló (ezért a napsütéssel nincs jóban), nem elég ellenálló (csak víztaszító felületet ad, azaz ha megáll rajta a víz, akkor az nyomot hagy)
 • Safecoat Acriglaze matt lakk: nem elég ellenálló (csak víztaszító felületet ad, azaz ha megáll rajta a víz, akkor az nyomot hagy)

 

 

ÉTKEZŐASZTAL:

Milyen ellenállóképesség szükséges?  – víz-, olaj- és alkoholálló védelem kell

 

Így tehát ezekből választhatsz:

 

Mit nem érdemes itt használnod (és miért)?

 • bútorviasz, kenderolaj, Safecoat Acriglaze matt lakk: nem tökéletesen vízálló, így itt nem opció

 

bútorfestés - tejfesték - Azúr Bagoly - étkezőasztal

 

A táblázat alapján egyszerűen összehasonlíthatod a fennmaradó alternatívákat, majd kiválaszthatod a számodra fontos szempont szerint a legszimpatikusabbat.


 

 

Juhhééé, elsajátítottad az ideális felületzáró kiválasztásához szükséges ismereteket! (*tapsvihar*) – Ez pedig nem kis dolog, mert:

 

HA EGY ÁTLÁTHATÓ TUDÁSANYAGRA TÁMASZKODSZ, AKKOR BÁRMILYEN BÚTORDARAB ÁTALAKÍTÁSÁNAK MAGABIZTOSAN FOGHATSZ NEKI! 

 

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is! Köszönöm! 😊

 bútorfestés-iskola

7
Szólj hozzá!

2 Comment threads
5 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Robi

en nyers faval dolgozom csak. egy tanulsag van: TUNGOLAJ 😀

Kriszta

Szia Ági!

2 kérdésem is lenne.

Műanyag ablakkeret (konyhában) festése után melyik lezárás a megfelelő?
Hűtőszekrény is festhető tejfestékkel?

Válaszodat előre is köszönöm!

Kriszta


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >

bútorfestés-iskola: fedőfestés

2019. 07. 04.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! 🙂

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

Ha feliratkozol a hírlevelünkre, akkor ajándékul küldünk egy praktikus kézikönyvet is: 5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen!