bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

Ági, 2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

A tejfesték érzékeny a szennyeződésekre, ezért ha mindennapi használatra szánsz egy darabot, akkor a megfelelő védelemhez le kell zárni valamivel a festékréteget.

A tejfesték bármilyen bútorviasszal kezelhető: ezek használatában nincsen különbség. – A termék összetételére érdemes azonban odafigyelned, mert a piacon kapható viaszok általában kőolajszármazék- vagy szilikonalapúak: ezek már a bőrrel érintkezve is ártalmasak. A Daddy Van’s bútorviaszok viszont kizárólag természetes, biológiailag lebontható összetevőkből, étkezési minőségű olajokból készülnek, így egyszerre védik a bútorodat, a környezetet és az egészségedet!  Alkotóelemeikből adódóan ezek a viaszok konyhai eszközökön és gyerekek által használt tárgyakon is biztonsággal alkalmazhatók.

bútorviasz természetes összetevőkből - Azúr Bagoly

 

A Daddy Van’s méhviaszos bútorápolót használhatod nyersfán, akril-, kréta- vagy latexfestékkel festett felületen, illetve lazúron is: visszaadja a fa gazdag színeit, egészséges, mély ragyogását, kiemeli, mélyíti a festékek színét. A bútor valahogy így érzi magát tőle:

 

No de lássuk, hogyan is használd!

A BÚTOR VIASZOLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

  • Várd meg, amíg a festék teljesen megszárad, majd finom (280-as szemcseméretű) csiszolópapírral simítsd át a felületet.
  • A viaszoláshoz a legjobb eszköz egy szöszmentes pamutrongy.
  • Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre viaszolni. Egyszerre kis mennyiséget vigyél csak fel: egy tenyérnyi felületre körülbelül borsónyi bútorviasz elegendő. A túl sok viaszt körülményesebb eltávolítani, mint két vékony réteget felvinni, ezért figyeld, hogy mennyit vesz fel a felület, és ne feledd: a kevesebb több!

a viaszolás első lépése - Azúr Bagoly

  • Körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el a felületen a bútorviaszt, és dörzsöld be alaposan a felületbe.

a viaszoláshoz a bútor felületén körkörös mozdulatokkal kell bedörzsölni az anyagot - Azúr Bagoly

  • Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők tökéletesek erre a célra!) – Ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, nyirkos a felület. (Ha selyemfényű felületet szeretnél, akkor ebben a lépésben polírozhatod is a bútort.)

a viaszolás után fontos szárazra törölni a bútor felületét - Azúr Bagoly

  • Számíts rá, hogy a viaszolás néhány árnyalattal sötétíti a tejfesték színét!

a viaszolás néhány árnyalattal sötétíti a tejfesték színét

  • A bútorviaszok kikeményedési ideje körül-belül 1 hónap, így ez alatt bánj kíméletesen a bútoroddal: óvd a víztől, portól, karcolódástól. A teljes keménységét elérve a viasz tartós, ellenálló védelmet biztosít; víztaszító (de nem vízálló) felületet képez.
  • Több réteg viasz felvitelével tovább növelheted a felület ellenállóképességét.
  • Ha sérülne, foltosodna a felület, nem kell az egész bútort újból felületkezelned: csak a kérdéses részt csiszold át nagyon-nagyon finoman és viaszold újra. –  A viaszolás egyik legnagyobb  előnye ez a fajta rugalmasság: nem csupán szép, de élhető felületet kapsz, amit ráadásul gyerekjáték létrehozni!

 

Maradt még kérdésed? – Írd meg kommentben! 🙂

Ha pedig csak azért görgettél le idáig, hogy viszontláthasd a baglyot, akkor íme:

 


 bútorfestés-iskola

8
Szólj hozzá!

4 Comment threads
4 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
legújabb legrégebbi
Anikó

Köszönöm, mindig jól jön a jó tanács, ötlet!

Linda

Sziasztok! Viaszolás során sajnos egy két helyen, főleg a bútor széleinél apró foltokban lepattogzik a festék, nem teljesen értem, hogy miért mert kezeletlen, átcsiszolt bútorról van szó. Tudnátok tanácsot adni, hogy ezt hogyan érdemes kijavítani? Előre is köszönöm

Nagy Viktoria

Mi az a tejfestek, hol lehet kapni, es mennyibe kerul??

Csoma Márta

Kedves Ági!
A viasszal zárt fehér tejfesték nem sárgul be 1-2 év alatt?
Vagy lakkal kenve?
Mi az oka az egy idő utáni besárgulásnak?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató

Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont…

2020. 08. 04.

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

Tovább >

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >
bútorfestés-iskola: szakszótár bútorfestéshez

SZAKSZÓTÁR bútorfestéshez

2020. 06. 19.

Ha itt-ott olvasgatsz a bútorfestésről, akkor előfordulhat, hogy találkozol egy-egy olyan kifejezéssel, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelenthet. – Ugye, hogy így van? (Ja, én is jártam ebben a cipőben, amikor a kezdetekkor csak döbbenten pislogtam néhány szófordulat után.)

Ez a szakszótár végre feloszlatja a ködöt!

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: