fbpx

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

Ági, 2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

A tejfesték érzékeny a szennyeződésekre, ezért ha mindennapi használatra szánsz egy darabot, akkor a megfelelő védelemhez le kell zárni valamivel a festékréteget.

A tejfesték bármilyen bútorviasszal kezelhető: ezek használatában nincsen különbség. – A termék összetételére érdemes azonban odafigyelned, mert a piacon kapható viaszok általában kőolajszármazék- vagy szilikonalapúak: ezek már a bőrrel érintkezve is ártalmasak. A Daddy Van’s bútorviaszok viszont kizárólag természetes, biológiailag lebontható összetevőkből, étkezési minőségű olajokból készülnek, így egyszerre védik a bútorodat, a környezetet és az egészségedet!  Alkotóelemeikből adódóan ezek a viaszok konyhai eszközökön és gyerekek által használt tárgyakon is biztonsággal alkalmazhatók.

bútorviasz természetes összetevőkből - Azúr Bagoly

 

A Daddy Van’s méhviaszos bútorápolót használhatod nyersfán, akril-, kréta- vagy latexfestékkel festett felületen, illetve lazúron is: visszaadja a fa gazdag színeit, egészséges, mély ragyogását, kiemeli, mélyíti a festékek színét. A bútor valahogy így érzi magát tőle:

 

No de lássuk, hogyan is használd!

A BÚTOR VIASZOLÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

  • Várd meg, amíg a festék teljesen megszárad, majd finom (280-as szemcseméretű) csiszolópapírral simítsd át a felületet.
  • A viaszoláshoz a legjobb eszköz egy szöszmentes pamutrongy.
  • Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre viaszolni. Egyszerre kis mennyiséget vigyél csak fel: egy tenyérnyi felületre körülbelül borsónyi bútorviasz elegendő. A túl sok viaszt körülményesebb eltávolítani, mint két vékony réteget felvinni, ezért figyeld, hogy mennyit vesz fel a felület, és ne feledd: a kevesebb több!

a viaszolás első lépése - Azúr Bagoly

  • Körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el a felületen a bútorviaszt, és dörzsöld be alaposan a felületbe.

a viaszoláshoz a bútor felületén körkörös mozdulatokkal kell bedörzsölni az anyagot - Azúr Bagoly

  • Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők tökéletesek erre a célra!) – Ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, nyirkos a felület. (Ha selyemfényű felületet szeretnél, akkor ebben a lépésben polírozhatod is a bútort.)

a viaszolás után fontos szárazra törölni a bútor felületét - Azúr Bagoly

  • Számíts rá, hogy a viaszolás néhány árnyalattal sötétíti a tejfesték színét!

a viaszolás néhány árnyalattal sötétíti a tejfesték színét

  • A bútorviaszok kikeményedési ideje körül-belül 1 hónap, így ez alatt bánj kíméletesen a bútoroddal: óvd a víztől, portól, karcolódástól. A teljes keménységét elérve a viasz tartós, ellenálló védelmet biztosít; víztaszító (de nem vízálló) felületet képez.
  • Több réteg viasz felvitelével tovább növelheted a felület ellenállóképességét.
  • Ha sérülne, foltosodna a felület, nem kell az egész bútort újból felületkezelned: csak a kérdéses részt csiszold át nagyon-nagyon finoman és viaszold újra. –  A viaszolás egyik legnagyobb  előnye ez a fajta rugalmasság: nem csupán szép, de élhető felületet kapsz, amit ráadásul gyerekjáték létrehozni!

 

Maradt még kérdésed? – Írd meg kommentben! 🙂

Ha pedig csak azért görgettél le idáig, hogy viszontláthasd a baglyot, akkor íme:

 


 bútorfestés-iskola

2
Szólj hozzá!

1 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
legújabb legrégebbi
Anikó

Köszönöm, mindig jól jön a jó tanács, ötlet!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2016. 04. 20.

A bútorfestés világa kezdőként elvontnak és komplikáltnak tűnhet: egyáltalán milyen szerszámokkal felszerelkezve tanácsos belépni ide?

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >

bútorfestés-iskola: fedőfestés

2019. 07. 04.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! 🙂

Tovább >
bútorfestés-iskola: szakszótár bútorfestéshez

SZAKSZÓTÁR bútorfestéshez

2020. 06. 19.

Ha itt-ott olvasgatsz a bútorfestésről, akkor előfordulhat, hogy találkozol egy-egy olyan kifejezéssel, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelenthet. – Ugye, hogy így van? (Ja, én is jártam ebben a cipőben, amikor a kezdetekkor csak döbbenten pislogtam néhány szófordulat után.)

Ez a szakszótár végre feloszlatja a ködöt!

Tovább >
bútorfestés - 5 trükk ahhoz, hogy az alkotásod kiemelkedő színvonalú legyen - e-könyv

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.