fbpx

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

Ági, 2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

A tungolaj a felületzáró anyagok univerzumának Ironman-je, minden felületkezelők szuperhőse!

tungolaj fa védelmére - Azúr Bagoly

 

A tungolaj egészen különleges anyag: az egyéb felületzárókkal ellentétben nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg. – Így aztán rendkívül tartós védelmet biztosít, ami nem csak a víznek, de az olajoknak, sőt az alkoholnak is ellenáll (akár konyhai vagy kültéri használatra is alkalmassá téve a fabútorokat). Mondom én:

Amilyen erős védelmet ad, a tungolaj használata annyira könnyű: egyszerűen bedörzsölve – nincsenek ecsetnyomok, megfolyások! – gyönyörű, matt és hihetetlenül tartós felületet képezhetsz vele.

Felvitelkor könnyen kezelhető, mint egy olaj, száradás után kemény és ellenálló, mint egy lakk!

A  tejfesték bármilyen festett felületre, faápolásra ajánlott olajjal kezelhető, ezek használatában nincsen különbség. – Az összetételükre mégis érdemes odafigyelni: a piacon kapható olajok többsége az egészségre káros hígítót tartalmaz (akár 75%-ban!). A 100%-os tisztaságú tungolaj viszont egy egészségre ártalmatlan anyag, amit egy Dél-Amerikában és Kínában honos fa magvából préselnek, így ez biztonsággal alkalmazható akár konyhai eszközökön is!

A tungolajat nem csak festett, hanem nyers fafelületek védelmére is használhatod: átlátszó és matt fedést biztosít, mely kiemeli a fa természetes színét és erezetét.

Fontos tudni: Milyen felületen használd a tungolajat?

A szuperképességei érvényesítéséhez a tungolajnak be kell szívódnia a felületbe – ezért elsősorban nyers- vagy tejfestékkel festett fán használd. Ha a felület nem tudja megfelelően magába szívni az olajat, ez a felületkezelési eljárás nem éri el a célját, így azokon a darabokon, amik előzetesen felületkezelve voltak, ne használj tungolajat.

 

ÍGY VIDD FEL A TUNGOLAJAT:

Várd meg, míg a festék teljesen megszárad, majd finom (kb. 280-as szemcseméretű) csiszolópapírral csiszold át az egész bútort és portalanítsd a felületet. Számíts rá, hogy a tungolaj felvitelkor pár árnyalattal sötétíti a tejfesték színét, száradáskor ez picit visszavilágosodik.

Dolgozhatsz ecsettel vagy ronggyal: a lényeg az, hogy alaposan bele tudd dörzsölni a tungolajat a felületbe. Körkörös mozdulatokkal haladj.

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre kezelni! Egyszerre kis mennyiséget vigyél fel a felületre; figyeld, hogy mennyi olajat vesz fel a fa.

Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők  tökéletesek erre a célra!) – ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, olajos a felület.

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

Általában legalább két rétegben szükséges  bedörzsölni; az egyes rétegek felvitele között hagyj  kb. 12 óra száradási időt. Beltéri fabútorok olajozására elég lehet két réteg tungolaj felvitele; kültéri fabútorok, konyhapultok felületkezeléséhez három-négy rétegben dörzsöld be a tungolajat.

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

A száradás idejére minden éghető anyagot távolíts el az olajozott bútor közeléből. (A tungolaj száradása során hő termelődik.)

Tisztítsd meg az olajos eszközöket: a tungolajjal érintkezett ecsetet, rongyot (még ha később ki is dobod) mosd ki meleg vízzel és szappannal, majd szabadlevegőn szárítsd meg.

 

A tungolajjal három-négy rétegben kezelt, festett bútorra nyugodtan pakolhatsz vizes poharat, olajos edényeket – egyik sem fog nyomot hagyni rajta! 🙂

 


Ez az útmutató a ‘BÚTORFESTÉS-ISKOLA‘ cikksorozat része: ha a bútorfestéssel kapcsolatos egyéb tudnivalókat is szeretnéd elsajátítani,  akkor olvasd végig ezeket a bejegyzéseket!

 bútorfestés-iskola

2
Szólj hozzá!

1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
legújabb legrégebbi
Csilla

Egy 3 hónapja olajozott konyhapulton, melyen a karcolásokat csiszoltam, újra tudom olajozni, vagy már a megkeményedett fa nem fogja beszívni?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

a lakkozás menete - bútorlakk használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >
Viasz vagy lakk vagy olaj? - útmutató

Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot: 5+1 fontos szempont…

2020. 08. 04.

A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

Tovább >

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2016. 04. 20.

A bútorfestés világa kezdőként elvontnak és komplikáltnak tűnhet: egyáltalán milyen szerszámokkal felszerelkezve tanácsos belépni ide?

Tovább >

bútorfestés-iskola: előkészítés

2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Tovább >