bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

Ági, 2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

A tungolaj a felületzáró anyagok univerzumának Ironman-je, minden felületkezelők szuperhőse!

tungolaj – faolaj – fakezelő olaj – vízálló – Azúr Bagoly

 

A tungolaj egészen különleges anyag: az egyéb felületzárókkal ellentétben nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg. – Így aztán rendkívül tartós védelmet biztosít, ami nem csak a víznek, de az olajoknak, sőt az alkoholnak is ellenáll (akár konyhai vagy kültéri használatra is alkalmassá téve a fabútorokat). Mondom én:

Amilyen erős védelmet ad, a tungolaj használata annyira könnyű: egyszerűen bedörzsölve – nincsenek ecsetnyomok, megfolyások! – gyönyörű, matt és hihetetlenül tartós felületet képezhetsz vele.

Felvitelkor könnyen kezelhető, mint egy olaj, száradás után kemény és ellenálló, mint egy lakk!

A  tejfesték bármilyen festett felületre, faápolásra ajánlott olajjal kezelhető, ezek használatában nincsen különbség. – Az összetételükre mégis érdemes odafigyelni: a piacon kapható olajok többsége az egészségre káros hígítót tartalmaz (akár 75%-ban!). A 100%-os tisztaságú tungolaj viszont egy egészségre ártalmatlan anyag, amit egy Dél-Amerikában és Kínában honos fa magvából préselnek, így ez biztonsággal alkalmazható akár konyhai eszközökön is!

A tungolajat nem csak festett, hanem nyers fafelületek védelmére is használhatod: átlátszó és matt fedést biztosít, mely kiemeli a fa természetes színét és erezetét.

Fontos tudni: Milyen felületen használd a tungolajat?

A szuperképességei érvényesítéséhez a tungolajnak be kell szívódnia a felületbe – ezért elsősorban nyers- vagy tejfestékkel festett fán használd. Ha a felület nem tudja megfelelően magába szívni az olajat, ez a felületkezelési eljárás nem éri el a célját, így azokon a darabokon, amik előzetesen felületkezelve voltak, ne használj tungolajat.

 

ÍGY VIDD FEL A TUNGOLAJAT:

Várd meg, míg a festék teljesen megszárad, majd finom (kb. 280-as szemcseméretű) csiszolópapírral csiszold át az egész bútort és portalanítsd a felületet. Számíts rá, hogy a tungolaj felvitelkor pár árnyalattal sötétíti a tejfesték színét, száradáskor ez picit visszavilágosodik.

Dolgozz szöszmentes ronggyal, amivel mélyen be tudod dörzsölni a tungolajat a felületbe. Körkörös mozdulatokkal haladj.

 

TIPP: Az első rétegben hígíthatod a tungolajat (1:1 arányban), így az mélyebben beszívódik (ehhez bármilyen olajokhoz ajánlatos hígító megfelel, de én mind közül a narancsolajos (avagy citrus-) hígító vagy a biopin hígítója mellett voksolok, mert mindkettő környezetbarát anyag). A konyhapulton, az étkezőasztalon stb. mindenképp olyan anyaggal dolgozz csak, ami érintkezhet élelmiszerrel is!
A tungolaj hígítása főleg a keményfa kezelésekor fontos, aminek zártabb a szerkezete, így hasznos, ha az olajnak segítünk a beszívódásban a hígítással. A fenyőnél például a hígítás nem olyan kritikus, szerintem. (…azért én kísérletezőkedvvel gondoltam, hogy kipróbálom, hogy hígítás nélkül hogyan viselkedik a tömény tungolaj, ha keményfa a felület: azt tapasztaltam, hogy így is tök jól működik a dolog (az étkezőasztalunk tölgy, az egyik mosdópultunk bükk, a másik mosdópultunk pedig szintén tölgy… mindegyiken szuper a tungolaj hígítás nélkül is már évek óta.)

 

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre kezelni! Egyszerre kis mennyiséget vigyél fel a felületre; figyeld, hogy mennyi olajat vesz fel a fa.

Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők  tökéletesek erre a célra!) – ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, olajos a felület.

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

Általában legalább két rétegben szükséges  bedörzsölni; az egyes rétegek felvitele között hagyj  kb. 12 óra száradási időt. Beltéri fabútorok olajozására elég lehet két réteg tungolaj felvitele; kültéri fabútorok, konyhapultok felületkezeléséhez három-négy rétegben dörzsöld be a tungolajat.

a tungolaj használata - fa olajozása - Azúr Bagoly

A száradás idejére minden éghető anyagot távolíts el az olajozott bútor közeléből. (A tungolaj száradása során hő termelődik.)

Tisztítsd meg az olajos eszközöket: a tungolajjal érintkezett ecsetet, rongyot (még ha később ki is dobod) mosd ki meleg vízzel és szappannal, majd szabadlevegőn szárítsd meg.

 

A tungolajjal három-négy rétegben kezelt, festett bútorra nyugodtan pakolhatsz vizes poharat, olajos edényeket – egyik sem fog nyomot hagyni rajta! 🙂

 


Ez az útmutató a ‘BÚTORFESTÉS-ISKOLA‘ cikksorozat része: ha a bútorfestéssel kapcsolatos egyéb tudnivalókat is szeretnéd elsajátítani,  akkor olvasd végig ezeket a bejegyzéseket!

 bútorfestés-iskola

29
Szólj hozzá!

13 Comment threads
16 Thread replies
15 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
legújabb legrégebbi
Csilla

Egy 3 hónapja olajozott konyhapulton, melyen a karcolásokat csiszoltam, újra tudom olajozni, vagy már a megkeményedett fa nem fogja beszívni?

Laci

Üdv!

Égerpallóból csináltam fogast amit tungolajjal kezeltem.Elég erős szaga van a felakasztott kabátok átveszik.Mennyi idő míg ez elmúlik?

Péter

Üdv! Vékonylazúrral (esetemben Milesi) kezelt felületre is alkalmazható ez az olaj?

Szabina

Érdeklődni szeretnék, hogy egy kezeletlen borovi fenyőből készült lépcsőnk van. Erre alkalmas a tungolaj?

Nagy Katalin

Szeretném megkérdezni,hogy a nálatok kapható tungolajat is érdemes hígitani? Ha igen, mivel hígítható és az kapható-e nálatok.Köszi a választ..

Varga Katalin

Kedves Ági!
Van egy bükk konyhapultom, amit előzőleg valami vízbázisú lakkal kentem le. Abban az esetben, ha a lakkot teljesen visszacsiszolom, használhatom a tung olajat felületzárásra?
Köszönöm!

Szilvia

Sziasztok! Nyers MDF lapot festettem le fekete tejfestékkel,gyonyoru szép lett. Majd átmentem rajta vékonyan az Acrilgalze feluletzaroval,de sajnos nagyon csikosnak latszik,vszinu ez mar nem fog valtozni. Ha visszacsiszolom,es ujre kenek re egy reteg feket tejfesteket akkor hasznalhatom esetleg a tungolajat? Be fog szivodni rendesen?
Nagyon koszonom!

Kovács Ildikó

Egy új, nyújtó deszkát már lekezeltem 2-szer paraffin olajjal, de még el bírnak 1 réteg olajat. A tőletek vãsárolt Tung olajjal folytathatják a műveletet, végül lezárhatnám a szintén tőletek vett méh viasszal? Ez utóbbit natural vagy kevernek olajjal? Köszönöm. (A nemrég vãsárolt tejfestékkel öröm volt dolgozni!)

Sándor

Kedves Ági!
Kültérre készítek kerítést frissen vágott akác oszlopokból, leásva azt a földbe.
Rögtön a kéreg leszedése után shou sugi ban technikát alkalmaznám: megégetem a teljes külső felületét, ledrótkefézném, lemosnám vízzel, majd 50 százalékos alkohollal hígított tung olajjal ( az első réteg során csak) bekenném a teljes felületét.
Utána még 3 réteg jönne rá, hígítatlanul.
A földben lévő részen esetleg tung olaj helyett inkább nagyapám bitumenes bekenéseses technikáját alkalmazzam?
A föld feletti rész újabb bekenés nélkül valóban 80-100 évre megoldja a kerítés gondot? Lehet hinni a japán oldalaknak?..

Gyöngyi

Kedves Ági!

Parketta olajjal kezelt, de fellcsiszolt felületet át lehet-e kenni Tung olajjal?
Van e értelme? Vagy az már nem szívódik be a fába?

Katu

Kedves Ági! Korábban biopin keményolajjal kezelt, majd újracsiszolt konyhai munkalapot lehet tung olajjal kezelni?

Schieder-Hájas Imola

Kedves Ági, babaágyat lehet ezzel az olajjal kezelni?

Dikász Beáta

Kedves Ági!
Van egy tung olajjal kezelt hintalovunk, körülbelül 1 éve kezeltem a felületet az olajjal és most azon gondolkodom, hogy színre festem a hintalovat. Olajjal kezelt felületet le lehet festeni és ha igen milyen festéket ajánlanál?
Köszönöm a visszajelzést!
Bea


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Kenderolaj Használata

2017. 04. 12.

A kenderolaj bútorfelújításban betöltött szerepéről már évekkel ezelőtt hallottam, de valójában nem értettem az elsöprő sikereinek okait… Mégis mi olyan különleges ebben az anyagban?! – Na, rögtön meglett a válasz, amint magam is kipróbáltam a kenderolajat! 🙂

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorviasz Használata

2015. 09. 18.

A festett felületek védelméhez választható módszerek közül az egyik legnépszerűbb a viaszolás. Ha még nem próbáltad, akkor misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

Tovább >

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >

letölthető segédlet bútorfestéshez

2023. 02. 06.

Tudod-e, hogy a bútorfestéskor milyen sorrendben csinálhatod meg a leghatékonyabban az egyes lépéseket? Tudod-e, hogy egy-egy munkafázis milyen egyéb szempontoktól függ?

Tovább >