Miért fontos egy festék VOC-tartalma?

VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék
VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék
Ági, 2017. 02. 08.

A bútoraiddal éveken át éldegélsz együtt, ezért a bútorfesték kiválasztásakor érdemes odafigyelned arra, hogy milyen anyagokat engedsz be az otthonodba.

Tudtad, hogy a bútorfestés akár veszélyes is lehet az egészségedre? (A veszélyek között a fejfájástól, émelygéstől, bőrirritációtól kezdve az asztmán és a légzési nehézségeken át egészen a máj- és veseelégtelenségig rengeteg ijesztő probléma szerepel.) (1) – …és azt tudtad-e, hogy a káros anyagoktól nem tudsz egyszerűen megszabadulni azzal, hogy a festés közben alaposan kiszellőztetsz?

 

Mi az a VOC?

A VOC a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve. A betűszó az angol Volatile Organic Compound kifejezésből ered, aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek”.  (Pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde). Ezek az anyagok a festékből, lakkból, viaszból stb. párologva akár 5 (!) évig is szennyezhetik a szoba levegőjét! (2) A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak sem környezetbarátnak, sem biztonságosnak. Az alacsony vegyszertartalomra hivatkozva gyakran igyekeznek ökofestékként feltüntetni a káros összetevőket tartalmazó anyagokat is. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem! Válassz „VOC: 0” vagy „VOC-mentes” jelölésű termékeket!

 

„Sok lakásban, épületben egyes szennyezők koncentrációja magasabb, mint amit a határértékek megengednek a városi levegőben. Ez különös aggodalomra ad okot, ha belegondolunk, hogy életünk döntő részét a négy fal között töltjük.” /Simon Gergely, környezetkémikus/ (3)

 

TIPP: A VOC-tartalom kötelező, hogy szerepeljen a festék csomagolásán. (A korrekt weboldalakon a termékleírásban is feltüntetik ezt az információt.)

 

A „VOC: 0” vagy „VOC-mentes” jelölésű bútorfesték a racionális választás

A TEJFESTÉK VOC-tartalma nulla, tehát a bútorfestés közben biztosan nem lélegzel be káros vegyszereket. – Így hát nem gond az sem, ha például az időjárás miatt csukott ablak mellett fogsz neki egy-egy átalakításnak!

 

 

7 érv arra, hogy miért érdemes a TEJFESTÉK mellett döntened: az Azúr Bagoly Tejfesték…

  • 100%-ig természetes összetevőkből készül,
  • VOC-mentes, így zárt térben is biztonságosan dolgozhatsz vele,
  • nem tartalmaz semmilyen káros alkotóelemet (latexet, olajszármazékot, illatanyagot, titánium-dioxidot),
  • por alakban kapható, így akármeddig eltartható (a gyártás során ezért nincs szükség mesterséges tartósítószerek használatára),
  • biológiailag lebontható, így a felesleget akár komposztálhatod is,
  • gyorsan (0,5-1 óra alatt) szárad,
  • bármilyen anyagú bútoron alkalmazható.

 

VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék

Hiszünk abban, hogy az egészséged megóvása és a környezetünk védelme nem jelent kényelmetlen kompromisszumokat, hiszen a bútorfestés vegyszermentes anyagokkal is szuperül működik.

 

A TEJFESTÉK HASZNÁLATÁVAL GÖRDÜLÉKENYEN, SOKOLDALÚAN, VEGYSZERMENTESEN ALAKÍTHATOD A BÚTORAIDAT.

 

>>> Tudd meg, hogy miben különbözik az Azúr Bagoly Tejfesték a szintetikus anyagoktól: fusd át ezt a cikket: MI AZ A TEJFESTÉK?

 


Források:

(1) United States Environment Protection Agency: Volatile Organic Compounds’ Impact on Indoor Air Quality: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality

(2) The Guardian: Paint the town green: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/feb/09/eco-natural-paints-guide-best

(3) Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség: Belső tereink szennyezettsége: https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/2_1_3_kornyezettudatos_szempontrendszer_0.pdf

 vegyszermentes életmód VOC

2
Szólj hozzá!

1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
legújabb legrégebbi
Lévai Lukács Éva

És nem keletkezik mérgező vegyület a már fenn lévő és a most felvitt festék réteg között ??


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >
környezetbarát festék - Azúr Bagoly Tejfesték

Az Egészség- és Környezetbarát Bútorfesték 5 Ismertetőjegye…

2016. 03. 10.

A bútorfesték-piacon ma nem könnyű eligazodni, ha egészségtudatos módon igyekszel választani, hiszen majdnem minden termék „öko” meg „környezetbarát” meg ezer egyéb szimpatikus jelzővel van ellátva… Mi is az igazság?

Tovább >

Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

Tovább >
greenwashing - butorfestekek

Mi az a “greenwashing”?

2024. 06. 05.

…avagy miért fontos, hogy legyenek megbízható forrásaink, ha környezettudatos vásárlóként szeretnénk eligazodni a piacon?

Tovább >