Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

Ági, 2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

A fa azért is tök jó anyag, mert sokféleképpen megújítható: festhető, pácolható, akár teljesen újra is csiszolható. – Ezekkel a módszerekkel ugyanakkor a fafelületen a használatból származó tökéletlenségek is mind eltűnnek… pedig a fa (a legtöbb természetes anyaghoz hasonlóan) úgy öregszik, hogy egyre csak szebb lesz: az öreg fafelület éppen attól szép, hogy látszik rajta az idő. (És ha jól csináljuk, akkor mi is így öregszünk valahogy… hehe.)

 

Szóval a faanyag felfrissítésekor nem mindig az a cél, hogy teljesen új legyen a felület, hiszen a szép patina nem hiba… sőt!

 

 

Az öreg fa szépségének hangsúlyozásához a legjobb opció szerintem az olajozás.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek. …és mégsem radírozzuk le ezzel az idő nyomait, nem fedjük el a fa természetes árnyalatait. – Hát mi kell ennél több?

 

 

Na de milyen olaj jó ehhez a művelethez?

Nem mindenfajta olaj egyforma. A fafelület kezeléséhez a száradó olaj a megfelelő: az ilyen anyag a levegő hatására megszilárdul, így a kezelésnek köszönhetően a faanyag megkeményedik. Ilyen típusú olaj például: lenolaj, kenderolaj, tungolaj. – A különbség abban van, hogy milyen kemény is lesz végül a megszilárdult olaj (ez határozza majd meg az ellenállóképességet). A legkeményebb felületet a természetes olajok közül a tungolajjal képezheted: így akár teljesen víz-, olaj- és alkoholálló felületet is kialakíthatsz.

A napraforgóolaj, a kókuszolaj stb. nem keményedik meg egyáltalán, úgyhogy ilyenekkel ne kenegesd a bútoraidat, mert mindig ragacsos marad majd a fa (meg hát az előbbiek értelmében védelmet sem kap így a felület).

 

A tungolaj mellett nálam még nagy kedvenc a kenderolaj is. – A kenderolaj olyan híg, hogy sokfajta felületen egyszerűen használható, hiszen szuperül beszívódik.

 


A kiszáradt fa színben is sápadtabb a kívánatosnál. Lehet, hogy ez a fakó szín egyébként tetszik, de a fának ez valójában nem jó: a száraz fa sérülékenyebb, hajlamosabb a repedésre, hamarabb vetemedik stb.

Nahát, itt már látványra is olyan a fa, mintha szomjazna.

 

 

Az öreg fa felfrissítéséhez elég néhány egyszerű lépés:

tisztítsd meg a felületet

Az olajozás előtt érdemes alaposan letisztítanod a felületet, hogy valóban a fával érintkezzen az anyag (az nem jó, ha a koszra hordod fel az olajat).  A tisztításhoz használhatsz mosogatószeres vizet, de ha makacsabb szennyeződésekkel van dolgod, akkor denaturált szesszel is lesikálhatod a felületet. A vegyszermaradványokat vizes ronggyal töröld le a felületről. Hagyd, hogy a fa teljesen megszáradjon.

 

vidd fel az olajat

A kenderolajozáshoz én egy szimpla ecsetet használok, mert ez vékony rétegben oszlatja az anyagot, ráadásul sokkal gyorsabban haladok így, mint amikor ronggyal dörzsölöm be az olajat.

 

töröld le a felesleget

10-20 perc után töröld teljesen szárazra a felületet. A felületen maradt olaj ragacsos érzetet és elszíneződött foltokat hagy, ezért ügyelj rá, hogy a munka végeztével a felület tapintása legyen teljesen száraz. A cél az, hogy az olaj beszívódjon a fa mélyéig, majd a fa szerkezetében keményedjen meg.

 

fa kezelése olajjal – Azúr Bagoly

A fa megkönnyebbülten felsóhajt, amikor rákerül az olaj. (…vagy ezt csak én hallom?!)

 

Az olajozáskor elmélyül a szín: ez teljesen normális. Az olajozás után kapott szín nagyban függ a fafajtától: a fenyő sárgásabb lesz, a dió füstösebb, a kőris alig változik stb.

fa kezelése olajjal – Azúr Bagoly

A kenderolaj nem sárgít: ez a fa saját árnyalata.

 

TIPP: Ha átkened vizes ecsettel a kifakult felületet, akkor ellenőrizheted, hogy milyen lesz majd a szín az olajozás után.

 

Az olajozás előtt-után valójában nincs extrém nagy különbség… csak éppen annyi, hogy az egyik képen kiszáradtan szomorkodik a fafelület, a másikon pedig egészségesen ragyog:

Hát nem olyan a fafelület, mintha mosolyogna? 😆

 

A kenderolajjal kezelt felület érintkezhet élelmiszerrel is, mert semmilyen mérgező anyag nincs ebben a felületzáróban.(Nem mindegyik bútorolaj készül ám 100%-ig természetes összetevőkből: a legtöbb termék sajnos tartalmaz káros vegyszereket, ezért érdemes ellenőrizned az alkotóelemeket a csomagoláson.)

 

A kenderolajjal felfrissíthetsz akármilyen felületet: olyat, amin elöregedett a lazúr, olyat, amiről lekopott a viaszréteg, meg olyat is, ami még tök nyers. 

 


Ha olyan fabarát termékeket keresel, amelyek nem tartalmaznak egészségkárosító összetevőket, akkor nézz szét nálunk: a tungolaj, a kenderolaj, a bútorviasz mind kizárólag természetes anyagokból készülnek.

 fenntarthatóság tippek-trükkök vegyszermentes életmód

4
Szólj hozzá!

2 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
montschi

Sziasztok, több helyen olvasom és tapasztaltam is, hogy a tung-, kender- stb. olajok akár élelmiszerrel is érintkezhetnek. De mi van akkor, ha a két gyönyörűséges erdélyi kürtőskalács hengeremet szeretném lekezelni, amit aztán ugye tűz fölé fogok rakni? Jelenleg is kap zsiradékot nyilván, mégis időről időre kiszárad tárolás közben. Elnézést, ha ostoba a kérdés, de ha kezelhető tungolajjal, és az nem oldódik ki hő hatására, akkor kipróbálnám.

Ricznè K Erzsèbet

Kedves ‘azúrbagoly!vàsárolnèk Tungolajat , köszönöm !


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Hogyan tüntethetsz el anyaghiányokat a bútorodon?

2023. 09. 14.

Mi van akkor, ha a bútorodon nem csak felszínes sérülések (karcok, repedések) vannak, hanem anyaghiányokat kell kipótolnod?  – Az ilyen javításoktól sem kell megijedned, mert pár egyszerű fogással eltüntetheted a tátongó lyukakat a bútorodról.

Tovább >
shou sugi ban technika - leírás - Azúr Bagoly - tungolaj

Shou Sugi Ban Technika

2017. 07. 21.

A shou sugi ban egy tradícionális japán eljárás, amivel a fa bármilyen vegyszer használata nélkül legalább száz évre tartósítható. – A siker kulcsa egyszerű: lobbantsd lángra a faanyagot!

Tovább >
VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék

Miért fontos egy festék VOC-tartalma?

2017. 02. 08.

A bútoraiddal éveken át éldegélsz együtt, ezért a bútorfesték kiválasztásakor érdemes odafigyelned arra, hogy milyen anyagokat engedsz be az otthonodba.

Tovább >

VIDEÓ: az alapvető fogások bútorfestéshez

2022. 02. 28.

Ez egy kedvcsináló videó, ahol gyorsan végigmegyünk az alapvető lépéseken. 5 perc az egész, aztán ebben még egy keveset cseverészünk is!

Tovább >