Az Egészség- és Környezetbarát Bútorfesték 5 Ismertetőjegye…

környezetbarát festék - Azúr Bagoly Tejfesték
környezetbarát festék - Azúr Bagoly Tejfesték
Ági, 2016. 03. 10.

A bútorfesték-piacon ma nem könnyű eligazodni, ha egészségtudatos módon igyekszel választani, hiszen majdnem minden termék „öko” meg „környezetbarát” meg ezer egyéb szimpatikus jelzővel van ellátva… Mi is az igazság?

A bútoraiddal éveken át éldegélsz együtt, ezért a bútorfesték kiválasztásakor érdemes odafigyelned arra, hogy milyen anyagokat engedsz be az otthonodba.

 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozom olyan környezetbarátnak bélyegzett festékekkel, amikről kevés utánajárással kiderül: valójában károsak az élővilágunkra és az egészségünkre egyaránt. – Így hát arra gondoltam, hogy körbejárom a környezetbarát bútorfestékek témakörét, hiszen tudatos vásárlóként, környezettudatos emberként és megrögzött bútorfestőként is szeretem tudni, hogy mibe is mártom az ecsetemet.

 

 

Mi a baj a szintetikus festékekkel?

A legtöbb festék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek számos tanulmány által kimutathatóan okoznak egészségügyi problémákat (asztmát, rákot, légzési problémákat, máj- és veseelégtelenséget… szerencsésebb esetben „csak” fejfájást, émelygést, szem- és bőrirritációt)(1)(2)… igen, ezek a vegyszerek általában a „környezetbarát”-ként hirdetett termékekben is jelen vannak. 🙁 Ha már a festékkel való érintkezés komoly veszélyeket rejt, akkor képzeld csak el, hogy milyen ártalmas az egészségedre hosszú távon ezekkel az anyagokkal körülvéve élni!

 

„Sok lakásban, épületben egyes szennyezők koncentrációja magasabb, mint amit a határértékek megengednek a városi levegőben. Ez különös aggodalomra ad okot, ha belegondolunk, hogy életünk döntő részét a négy fal között töltjük.” /Simon Gergely, környezetkémikus/ (3)

 

környezetbarát festék - Azúr Bagoly Tejfesték

 

 

Milyen is hát a valóban egészség- és környezetbarát bútorfesték?

Ne dőlj be a hangzatos, de üres szófordulatoknak: egy terméket nem a ráaggatott jelzők sora, hanem az összetétele tesz biztonságossá. (5)

A következő anyagokra figyelj oda: 

VOC:

A VOC a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve. (A betűszó az angol Volatile Organic Compound kifejezésből ered, aminek jelentése: „illékony szerves vegyület”.) A VOC-k legnagyobb veszélye, hogy hosszan fejtik ki egészségromboló hatásukat: ezek a vegyszerek akár 5 évig is szennyezhetik a szoba levegőjét. (4) (Így a problémát sajnos nem tudod egyszerűen kiiktatni azzal, hogy festés közben szélesre tárod az ablakokat.) A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak biztonságosnak. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem!

>>> VÁLASSZ „VOC: 0” VAGY „VOC-MENTES” JELÖLÉSŰ TERMÉKEKET!

 

Ha még több információra vagy kíváncsi a VOC-témakörben, akkor ez a tanulmány hasznos olvasmány lehet.

 

pigmentek: >>> RÉSZESÍTSD ELŐNYBEN A TERMÉSZETES SZÍNEZŐANYAGOKAT TARTALMAZÓ BÚTORFESTÉKEKET!

 

tartósítószerek (csíraölők):

Egy folyékony festék esetében szinte biztos lehetsz benne, hogy valamilyen biocid anyaggal tartósították a penészedés, gombásodás meggátlására: ezek a vegyületek természetüknél fogva mérgezőek.

>>> KERÜLD A TARTÓSÍTÓSZER-TARTALMÚ BÚTORFESTÉKEK HASZNÁLATÁT!

 

kőolaj-származékok:

A kőolaj-ipar nem csak a klímaváltozás miatt probléma: ez az ágazat már a termékelőállítás során is rendkívül kártékony, hiszen rengeteg-rengeteg hulladék keletkezik a finomítás során.

>>> VÁLASSZ OLYAN BÚTORFESTÉKET, AMI NEM TARTALMAZ KŐOLAJ-SZÁRMAZÉKOT! 

 

titánium-dioxid:

A titánium-dioxid-gyártás jelentős károsanyag-kibocsátással és hatalmas vízkészlet-szennyezéssel jár. A titánium-dioxid egészségre gyakorolt hatása jelenleg nem tisztázott, de a legfrissebb kutatások ijesztő eredményeket hoztak (az anyag állatkísérletekben belélegezve rákkeltőnek bizonyult (6)), az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) pedig “potenciálisan rákkeltő”-ként tartja nyilván a titánium-dioxidot (7).

>>> GYŐZŐDJ MEG RÓLA, HOGY A BÚTORFESTÉK NEM TARTALMAZ TITÁNIUM-DIOXIDOT! 

 

TIPP: A VOC-tartalom kötelező, hogy szerepeljen a festék csomagolásán. (A korrekt weboldalakon a termékleírásban is feltüntetik ezt az információt.)
Az egyéb kockázatokkal kapcsolatban a biztonsági adatlapból tájékozódhatsz: ezt kötelező elérhetővé tenni a vásárlók számára.

 

 

HISZÜNK ABBAN, HOGY AZ EGÉSZSÉGED MEGÓVÁSA ÉS A KÖRNYEZETÜNK VÉDELME NEM JELENT KÉNYELMETLEN KOMPROMISSZUMOKAT, HISZEN A BÚTORFESTÉS VEGYSZERMENTES ANYAGOKKAL IS SZUPERÜL MŰKÖDIK.

 

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték ma is ugyanazokból az alkotóelemekből készül, mint amikből az emberek az idők kezdete óta kevertek festéket: mészből, tejfehérjéből, agyagból és ásványi színezékekből áll össze. Az Azúr Bagoly Tejfesték egyedülálló minőséget képvisel a bútorfesték-piacon, mivel:

  • 100%-ig természetes összetevőkből készül,
  • VOC-tartalma: 0, így zárt térben is biztonságosan dolgozhatsz vele,
  • nem tartalmaz semmilyen káros alkotóelemet (latexet, olajszármazékot, illatanyagot, titánium-dioxidot),
  • por alakban kapható, így akármeddig eltartható (a gyártás során ezért nincs szükség mesterséges tartósítószerek használatára),
  • biológiailag lebontható, így a felesleget akár komposztálhatod is.

 

A TEJFESTÉK HASZNÁLATÁVAL GÖRDÜLÉKENYEN, SOKOLDALÚAN, VEGYSZERMENTESEN ALAKÍTHATOD A BÚTORAIDAT.

 

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ A TEJFESTÉKRŐL... >>>


Források:

(1) Greenspec: Paint: Health and the Environment: http://www.greenspec.co.uk/building-design/paint/

(2) United States Environment Protection Agency: Volatile Organic Compounds’ Impact on Indoor Air Quality: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality

(3) Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség: Belső tereink szennyezettsége: https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/2_1_3_kornyezettudatos_szempontrendszer_0.pdf

(4) The Guardian: Paint the town green: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/feb/09/eco-natural-paints-guide-best

(5) GreenHomeGuide: Selecting Green Paint: http://www.greenhomeguide.com/know-how/article/selecting-green-paint

(6) International Agency for Research on Cancer: Titanium Dioxide: https://monographs.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/06/TR42-4.pdf

(7) Hazardous Effects of Titanium Dioxide Nanoparticles in Ecosystem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5360948/fenntarthatóság vegyszermentes életmód VOC

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >

Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

Tovább >
VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék

Miért fontos egy festék VOC-tartalma?

2017. 02. 08.

A bútoraiddal éveken át éldegélsz együtt, ezért a bútorfesték kiválasztásakor érdemes odafigyelned arra, hogy milyen anyagokat engedsz be az otthonodba.

Tovább >