fbpx

Bababarát Festék Kiságyra

Ági, 2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

A babaszoba biztonságos berendezése számos összetevőből épül fel. A megfelelő fal- és bútorfesték kiválasztása ennek a folyamatnak csupán egyetlen lépése… ám ez talán mind közül a legfontosabb! Túlzásnak tűnik? Gondolj csak bele: a zárt lakásban éveken át szívjuk a falakból, padlókból, bútorokból párolgó vegyületeket.  A babakorban fejletlen immunrendszer ráadásul nem képes még védelmet nyújtani az ilyesfajta környezeti terheléssel szemben.

 

„A vizesbázisú festék biztosan veszélytelen.” – Ezzel a tévképzettel sajnos sokszor találkozom. A „vizesbázisú festék” mindössze annyit jelent, hogy a termék vízzel oldható, így ez a jellemző egyáltalán nem garancia arra, hogy a festék nem tartalmaz az egészségre káros vegyületeket.

 

 

Mitől lesz egy festék valóban „bababarát”?

A “bababarát” minősítés sajnos nem jelenti azt, hogy a festék semmilyen egészségre káros hatással nem rendelkezik. (Az EU-rendelet (EN 71-3) mindössze azt szabályozza, amikor a gyerek a szájába vesz valamit (ilyenkor a festett holmikból nem oldódhat ki a szabályzatban szereplő vegyületekből az előírt határértéknél magasabb mennyiség)… az EU-szabvány azonban semmit nem mond a felületből akár éveken át (!) párolgó egészségkárosító vegyületekről.)

 

Ami valóban támpontot nyújt a megfelelő bútorfesték kiválasztásához, az a termék összetétele. A következő anyagokra figyelj oda:

VOC: A festékek leggyakoribb káros összetevőit a VOC betűszóval jelölik (az angol Volatile Organic Compound kifejezésből eredően), aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek”. Ezek az anyagok a festékből vagy a felületzáróból párologva hosszútávon (akár 5 éven keresztül) fejtik ki egészségromboló hatásukat. Az illékony szerves vegyületek számos tanulmány által kimutathatóan okoznak egészségügyi problémákat (asztmát, rákot, légzési problémákat, máj- és veseelégtelenséget… szerencsésebb esetben „csak” fejfájást, émelygést, szem- és bőrirritációt). A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak biztonságosnak. >>> VÁLASSZ „VOC: 0” VAGY „VOC-MENTES” JELÖLÉSŰ TERMÉKEKET!

pigmentek: >>> RÉSZESÍTSD ELŐNYBEN A TERMÉSZETES SZÍNEZŐANYAGOKAT TARTALMAZÓ BÚTORFESTÉKEKET!

tartósítószerek (csíraölők): A folyékony festékek esetében szinte biztos lehetsz benne, hogy valamilyen biocid anyaggal (pl.: aceton, ammónia) tartósították őket a penészedés, gombásodás meggátlására: ezek a vegyületek természetüknél fogva mérgezőek. >>> KERÜLD A TARTÓSÍTÓSZER-TARTALMÚ BÚTORFESTÉKEK HASZNÁLATÁT!

 

 

BABABARÁT FESTÉK TERMÉSZETES ÖSSZETEVŐKBŐL: IGEN, LÉTEZIK!

Az Azúr Bagoly Tejfesték kizárólag természetes, az egészségre ártalmatlan alkotóelemekből készül (nem tartalmaz VOC-t, latexet, illatanyagot, kőolajszármazékot, biocid összetevőt), így biztonságosan alkalmazhatod várandós anyukaként vagy kisgyermekes szülőként. Az Azúr Bagoly Tejfesték ma is ugyanazokból az alkotóelemekből készül, mint amikből az emberek az idők kezdete óta kevertek festéket: mészből, tejfehérjéből, agyagból és ásványi színezékekből áll össze.

 

Tudd meg, hogy miben különbözik az Azúr Bagoly Tejfesték a szintetikus anyagoktól: fusd át ezt a cikket (itt a tejfesték használatával kapcsolatban is megtalálsz minden információt): MI AZ A TEJFESTÉK? >>>

 


Így hát amikor bababútor vagy gyerekbútor festéséhez fogok, akkor egyértelmű, hogy tejfestéket használok. – Íme, néhány példa:

 

bababarát festék kiságyra - Azúr Bagoly Tejfesték - VOC-mentes bútorfesték

A kiságy festéséhez a tejfesték Kagylóhéj színét választottam, mert ez szuperül felfrissítette ezt az öreg darabot.

 

gyerekbútor festése - voc-mentes festék - Azúr Bagoly Tejfesték

A tejfestéket stencilezéshez, sőt táblafestékként is használhatod. – Ezt az egyszerű IKEA-komódot én is ezzel a két technikával dobtam fel.

 

bababarát festék – bababútor festése – Azúr Bagoly Tejfesték

A Rózsakvarc szín a lányok nagy-nagy kedvence, ezért is használtam ezen a kecses bútoron.

 

TIPP: A bababútorokra és a gyerekjátékokra szerintem csakis olyan felületzáró anyag jöhet szóba, ami nem baj, ha a lurkó szájába kerül. – A Daddy Van’s csodás bútorápoló viasza csak élelmiszerminőségű olajok felhasználásával készül, így bátran használható egészen apró porontyok környezetében is. 🙂 Ez a viasz víztaszító védelmet ad, ráadásképpen pedig szépen mélyít a festék színén.

 

Ha észben tartod ezeket a szempontokat, akkor már biztosan ki fogod tudni választani a babaszobához megfelelő bútorfestéket.

 


Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában. 

 

 

Források:
https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality
https://home.howstuffworks.com/home-improvement/construction/materials/low-voc-paint.htm
http://www.greenamerica.org/livinggreen/paints.cfm

 a tejfesték használata bababarát, gyerekbarát

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Útmutató a Tejfesték Keveréséhez

2016. 08. 18.

Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

Tovább >
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >
Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

Mikor használj tapadásfokozót?

2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >