fbpx

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

Ági, 2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Az Azúr Bagoly Tejfesték palettáján természetes ásványok adta, gyönyörűen telt színeket találsz. Ez a ma divatos fakó árnyalatok mellett talán szokatlan lehet. – Az erős színekben azonban az a nagyszerű, hogy könnyű belőlük pasztellárnyalatokat keverni! (…fordítva viszont ez nem mondható el.)

 

bútorfesték - színek

Tudtad, hogy az Azúr Bagoly Tejfesték palettáján a legtöbb szín már évszázadok óta használatban lévő árnyalat? – Ez is a hagyományőrzés egy módja.

 

A színpaletta összetétele elsőre esetlegesnek tűnhet, ám valójában gondos tervezés eredménye: minden alapszínből van:

 

A jól megválasztott árnyalatoknak köszönhetően ez a színkészlet fantasztikusan variálható, így szuperkönnyű új árnyalatokat létrehozni! A lehetőségek tárháza vééégtelen!

 

ÍGY KEVERD A TEJFESTÉK SZÍNEIT:

 • A színkeveréshez mindig por formában mérd ki az arányokat.
 • A pontos arányokat mérőkanállal porciózd ki. (Ha extrém precíz eredményre törekszel, akkor mérleget is használhatsz.)
 • A teszteléshez használj pici adagokat (1 egység legyen például 1 ml festékpor).
 • Ha világosítani szeretnél egy színen, akkor a háromféle fehér közül válaszd azt, amelyik a megálmodott pasztellhez illik: a Kagylóhéj a fakó árnyalatokhoz, a Krémszín a meleg tónusokhoz, a Hóvirág pedig a tiszta színekhez való.
 • Jó, ha tudod, hogy az Ében szín fehérrel vegyítve enyhén kékes beütést kap (ezért például sárgákat ne próbálj ezzel a színnel sötétíteni).
 • Ne feledd, hogy a színek száradáskor világosodnak, viaszoláskor-olajozáskor pedig mélyülnek-sötétednek! Ha tutira akarsz menni, akkor több rétegben, a felületzáróval együtt, a festendő bútoron (pl. a fiók alján, a szekrény hátulján stb.) próbáld ki a színt!
 • Ha megtaláltad a megfelelő árnyalatot, akkor már nincs más dolgod, mint az arányokat megtartva akkora mennyiséget keverni, amekkorára szükséged lesz. (Az arányokat megtartva később is újra elő tudod majd állítani ugyanezt a színt.)

 

 

>>> Ez is érdekelhet: VIDEÓ: útmutató a tejfesték kikeveréséhez…

 

Íme, néhány izgalmas árnyalat, amiket kikeverhetsz:

 • 3 rész Olíva + 8 rész Krémszín + 6 rész Marcipán + 2 rész Uszadékfa egy izgalmas “vintage-zöld” színt ad (ld. itt).
 • 1 rész Palakék + 2 rész Hóvirág egy üde halványkék lesz együtt (ld. itt).
 • 1 rész Lazac + 3 rész Kagylóhéj egy finom mályva árnyalatot eredményez.
 • 2 rész Ében + 8 rész Hóvirág egy enyhén kékes középszürke színné keveredik.

 

…no de biztos vagyok benne, hogy ezeken kívül is sok-sok csodás szín vár még felfedezésre!

 

Te milyen árnyalatot szeretnél előállítani? – Írd meg kommentben, ha segítségre van szükséged!

 a tejfesték használata színkeverés

12
Szólj hozzá!

6 Comment threads
6 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
legújabb legrégebbi
Márkusné Nádudvari Gabriella

Kedves Ági! Szeretném a pácolt bútorokat felújítani, de dió árnyalatot szeretnék elérni. Lehetséges ez?Köszönettel: Márkusné Gabi

Mózes Éva

Kedves Ági! Én egy olíva zöld árnyalatot szeretnék, csak enyhén világossabbat, mint az olíva. Mivel keverjem ki pontosan? Köszönettel: Éva

Éva

Kedves Ági!
Olajkék szint szeretnék keverni. Segíts, kérlek, mely színekkel és milyen arányban lenne érdemes kísérletezni?
Köszönöm!
Éva

Judit

Kedves Ági! Mogyoró barna árnyalatot hogy tudnék elérni?
Köszönöm, Judit

Novák Judit

Kedves Ági, szerinted milyen zöldet keverjek a menta színhez, hogy egy kicsivel erősebb szint kapjak?
Köszönöm szépen. Judit

Csikós Hajnalka

Szia! Szeretnék se vilagos se sötét levendulaszínt keverni. Tudnál segiteni, hogy mely szineket es milyen aranyban használjam?
Üdvözlettel, Hajni


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >

ANTIKOLÁS: Patinás Felület Kialakítása

2017. 09. 20.

A tejfesték nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) az Extra-Bond hozzáadása nélkül patinás felületet hoz létre.

Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik. – Lehet, hogy meglepően hangzik, de ez a tejfesték egyik legkedveltebb tulajdonsága! Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet, hehe).

Tovább >