IKEA-hack #2

kreatív bútorok házilag - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly
kreatív bútorok házilag - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly
Ági, 2018. 03. 30.

Ez az átalakítás azt mutatja meg, hogy egy bútor stílusa rafinált festészeti technikák elsajátítása nélkül is karakteresen átszabható ám! – Hidd el: éppen elég az, ha a kiegészítőket jól választod meg és a színeket megfelelően eltalálod. 🙂

Az IKEA-hack-kalandjaim legelejétől fogva biztos voltam benne, hogy az egyik újragondolt darab bizony „egyszerű-de-nagyszerű” fajta lesz! Hiszen éppen ebben rejlik a bútorfestés varázsereje: a legtöbbször elég néhány egészen apró változtatás a lehengerlő átalakulásokhoz.

 

A kiindulási alap ezúttal is a végtelenül egyszerű RAST komód volt az IKEA-ból:

 

Az elképzelésem pedig az volt, hogy ebből a borzongatóan semmilyen darabból a munka végére egy édes MCM stílusú bútor alakul.

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

(Miért MCM? Miért nem „retró”? Keress rá arra, hogy „mid century modern furniture”, aztán arra, hogy „retró bútor”. Görgesd végig a képeket: látni fogod a különbséget.)

 

Az ilyesfajta IKEA-bútor átalakítása szerintem azért szuper stílusgyakorlat, mert a megálmodott megjelenés kialakításához az ember kénytelen aprólékosan megfigyelni, hogy az pontosan milyen stílusjegyekből is áll össze. – Mitől lesz egy dobozalakú bútor MCM stílusú?

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

Az összes stílusnak van néhány igazán karakteres jellemzője: ezt kezelheted úgy is, mint egy szabálykönyvet (mit szabad, mit nem szabad). A szabályokat pedig a hasonló bútorok megfigyeléséből magad is össze tudod rakni. Az MCM-re például jellemző: a letisztult formavilág (ezért a komód két oldallapját egy szintbe vágtuk a tetejével)…

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

…a meleghatású pácolt fafelületek hangsúlyozása (ezért a komód külsejét felhígított tejfestékkel – 1 rész Ében és 9 rész Csokoládé színekből, 1 rész festékporhoz 3 rész vizet keverve – diószínűre pácoltam…

 

…majd tungolajjal emeltem ki az érett színezetet)…

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

…az élénk árnyalatok – mint például a világostürkiz – használata (ezért a fiók-frontokat a tejfesték Balaton színével festettem)…

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

…a csonkakúp formájú lábak iránti rajongás (amit egyébként teljes mértében osztok)…

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

…és a réz kiegészítők szeretete.

IKEA bútor festése - IKEA-hack - RAST komód - Azúr Bagoly

 

Szóval hát ennyi: pácolás, festés, új lábak és a gombok cseréje… és a tömegcikként gyártott alsókategóriás bútorból előáll egy szívmelengetően kedves formavilágú, exkluzív megjelenésű komód, ami mintha a ’60-as évek dizájnkorszakából csöppent volna ide.

türkiz színű komód - Azúr Bagoly

 

Ugyanígy definiálható a vidéki, az ipari, a skandináv stb.-stb. stílusok szabályrendszere is: akármit álmodsz tehát meg, az egy kis odafigyeléssel (no meg egy adag kreativitással) mind megvalósítható… még akár egy ilyen jellegtelen darabból kiindulva is, mint a RAST komód.

 


Bizony, pár kreatív technika és néhány jól megválasztott kiegészítő segítségével a legeslegegyszerűbb darabot is a saját stílusodhoz alakíthatod! Ha szeretnéd a segítségünkkel a gyakorlatban kipróbálni az IKEA-hack műfaját, akkor célozd meg ezt a programot: ‘IKEA-HACK’ WORKSHOP >>>

 IKEA-hack

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

IKEA-hack #7

2019. 09. 26.

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Tovább >

IKEA-hack #4

2018. 05. 03.

A legeslegelső IKEA-hack workshop szuper élmény volt, így aztán gyorsan kigondoltam ám a folytatást! – A workshop kettes számú verziója többek között a STENCILEZÉS rejtelmeit tárja majd fel…

Tovább >

IKEA-hack #3

2018. 04. 04.

Ígértem, hogy az IKEA-hack-kihívás harmadik állomását is megmutatom: íme! 🙂 – Ha a decoupage-technikáról a kb. 15 évvel ezelőtti szalvétamánia jut az eszedbe, akkor érdemes új szemmel rácsodálkoznod a papírral való díszítés sokszínű lehetőségeire…  Hidd el: ez a technika a legegyszerűbb módszerekkel is elképesztően látványos eredményt képes nyújtani!

Tovább >

IKEA-hack #6

2018. 05. 17.

Az IKEA-hack-sorozat utolsó darabja ismét egy olyan átalakítás, amihez elég volt néhány szuperegyszerű technikát bevetni. – A TEJFESTÉK elképesztően sokoldalú, így az izgalmas végeredményhez elég az anyag remek tulajdonságainak teret adni!

Tovább >