fbpx

Lazúr Átfestése

Ági, 2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Miért javaslom a fedőfestés módszerét a lazúrozott felület felújítására?
…azért mert házilag ezt tudod igazán szépen kivitelezni. Ha ugyanis azt szeretnéd, hogy a fa erezete a felújítás után is látszódjon, akkor a helyes módszer az, hogy TELJESEN eltávolítod az elöregedett lazúrréteget (ez sajnos nagy-nagy munka), majd a nyers fa felületét újra átkened lazúrral (vagy páccal és olajjal). Ha kispórolod a csiszolást, akkor számíthatsz rá, hogy az új lazúrréteg 1-2 éven belül repedezni-peregni fog (…és ráadásul még csúnyán foltos is lesz).

 

A jó hír, hogy a lazúrozott felületeket napokig tartó csiszolás nélkül is fel tudod újítani, ha a fedőfestés mellett döntesz: a TEJFESTÉK használatával gyorsan-könnyen fogsz tudni haladni!

 

Ezen a narancsos-pirosas színezetű ajtón keresztül belépni a Műhelybe minden alkalommal igazán gyötredelmes élmény volt. – Elő hát az ecsettel! 🙂

 

A lazúr átfestése néhány egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell a lazúr tökéletes eltávolítására törekedned! (Juppííí!) Ha valahol repedezik-mállik a lazúr, akkor azt mindenképpen távolítsd el!

A korábbi trehány lazúrozás csúfos nyomokat hagyott a felületen: ezek az egyenetlenségek a fedőfestés alól is előtűntek volna. – Az érdesítés során viszont a rücsköktől is mind megszabadultam.

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A repedéseket, a nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

A festék teljesen el fogja fedni a felületet, ezért ilyen esetben nem számít a fatapasz színe semmit. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés (főleg akkor, ha a fa egy részét be is szívja a festéknek), de ez nem gond.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a Safecoat Acriglaze matt lakkot választottam, mert szerettem volna megtartani a Tenger szín gyönyörű szürkés beütését és az ásványi színezékek adta márványos felületet.)

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

A tejfesték matt lakkal lezárva a vintage stílushoz passzoló felületet képez. 

 

…nekem kifejezetten tetszik az árnyalatok finom váltakozása a felületen. Ha inkább egységesíteni szeretnéd a színezetet, akkor a bútorviasz vagy a kenderolaj lesz a jó választás. 

A lazúrozott felületeket így mostmár házilag is egyszerűen felújíthatod!  

 

>>> Ha kifejezetten ajtófelújításhoz keresel hasznos tippeket, akkor olvasd el ezt a cikket: Ajtófestés Házilag – A festés során vannak olyan fogások, amik egy-egy helyzetben kerülnek csak elő, de akkor igazán hasznosnak bizonyulnak… Ez a bejegyzés az ajtófestéshez ad  konkrét tanácsokat. 

 különféle anyagok festése

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Lakkozott Bútor Festése

2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.