Lazúr Átfestése

Ági, 2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Miért javaslom a fedőfestés módszerét a lazúrozott felület felújítására?
…azért mert házilag ezt tudod igazán szépen kivitelezni. Ha ugyanis azt szeretnéd, hogy a fa erezete a felújítás után is látszódjon, akkor a helyes módszer az, hogy TELJESEN eltávolítod az elöregedett lazúrréteget (ez sajnos nagy-nagy munka), majd a nyers fa felületét újra átkened lazúrral (vagy páccal és olajjal). Ha kispórolod a csiszolást, akkor számíthatsz rá, hogy az új lazúrréteg 1-2 éven belül repedezni-peregni fog (…és ráadásul még csúnyán foltos is lesz).

 

A jó hír, hogy a lazúrozott felületeket napokig tartó csiszolás nélkül is fel tudod újítani, ha a fedőfestés mellett döntesz: a TEJFESTÉK használatával gyorsan-könnyen fogsz tudni haladni!

 

Ezen a narancsos-pirosas színezetű ajtón keresztül belépni a Műhelybe minden alkalommal igazán gyötredelmes élmény volt. – Elő hát az ecsettel! 🙂

 

A lazúr átfestése néhány egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell a lazúr tökéletes eltávolítására törekedned! (Juppííí!) Ha valahol repedezik-mállik a lazúr, akkor azt mindenképpen távolítsd el!

A korábbi trehány lazúrozás csúfos nyomokat hagyott a felületen: ezek az egyenetlenségek a fedőfestés alól is előtűntek volna. – Az érdesítés során viszont a rücsköktől is mind megszabadultam.

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A repedéseket, a nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

A festék teljesen el fogja fedni a felületet, ezért ilyen esetben nem számít a fatapasz színe semmit. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés (főleg akkor, ha a fa egy részét be is szívja a festéknek), de ez nem gond.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a Safecoat Acriglaze matt lakkot választottam, mert szerettem volna megtartani a Tenger szín gyönyörű szürkés beütését és az ásványi színezékek adta márványos felületet.)

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

A tejfesték matt lakkal lezárva a vintage stílushoz passzoló felületet képez. 

 

…nekem kifejezetten tetszik az árnyalatok finom váltakozása a felületen. Ha inkább egységesíteni szeretnéd a színezetet, akkor a bútorviasz vagy a kenderolaj lesz a jó választás. 

A lazúrozott felületeket így mostmár házilag is egyszerűen felújíthatod!  

 

>>> Ha kifejezetten ajtófelújításhoz keresel hasznos tippeket, akkor olvasd el ezt a cikket: Ajtófestés Házilag – A festés során vannak olyan fogások, amik egy-egy helyzetben kerülnek csak elő, de akkor igazán hasznosnak bizonyulnak… Ez a bejegyzés az ajtófestéshez ad  konkrét tanácsokat. 

 különféle anyagok festése

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >
lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Lakkozott Bútor Festése

2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.