Ajtófestés Házilag

Ági, 2020. 03. 20.

Bár nem sűrűn gondolunk rájuk így, de az ajtók igencsak meghatározzák egy tér stílusát-hangulatát. – Így aztán igazán nem mindegy, hogy egy ajtófelújítás milyen eredménnyel zárul. 

Az elöregedett felület nem ok arra, hogy új ajtót vegyél, hiszen egy ajtó felújítása házilag is egyszerűen kivitelezhető akár lazúr, akár zománcfesték, akár műanyag átfestéséről van szó! – Ez a cikk összefoglalja, hogy milyen eszközökkel, milyen lépésekben, milyen anyagokkal érdemes ennek a munkának nekiállni.

 

A cél az, hogy magabiztosan foghass hozzá az ajtófestés műveletéhez!

 

A cikk a következőket tartalmazza: 

 


Az ajtófestés néhány egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

 • Érdesítsd meg a felületet!
 • Tisztítsd le a festendő részeket!
 • Javítsd a felületen lévő hibákat!
 • Maszkold ki a széleket az ajtófélfa és a fal találkozásánál. A munkaterület környékét takard le.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt részletesen bemutatja azokat a lépéseket, amiket még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

Kell-e alapozót használni, ha tejfestékkel dolgozol?

Nem. A lakkozott/festett/laminált stb. felületeken az Extra-Bond adalékanyag használatával alakíthatsz ki makulátlan fedésű felületet. A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel.

 

 

2. FESTÉS

 • Az első réteghez használj Extra-Bond-ot!
 • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig! (A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz. A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad.)
 • Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

Nyugodtan hagyd csukva az ablakot! 🙂 A festékekkel általában nem egészséges zárt térben dolgozni, de a tejfesték ez alól szerencsére kivétel!  Az Azúr Bagoly Tejfesték VOC-tartalma nulla, így festés közben biztosan nem lélegzel be káros anyagokat.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül egy átalakítás legélvezetesebb része! …mégis előfordulhat, hogy éppen ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt anyag adja: a védelem kialakításához használhatsz viaszt, lakkot, olajat.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban.

 

 

ilyen volt

ilyen volt…

 

ajtófestés – ilyen lett – útmutató – ajtófelújítás házilag – hasznos tippek – Azúr Bagoly Tejfesték

…ilyen lett

 


A szükséges eszközök:

 


A szükséges anyagok:

Egy kb. 70 cm széles ajtó (plusz a tok) mind a két oldalának festéséhez ilyen anyagszükséglettel számolhatsz:

 


Az ajtófelújítás során valószínűleg a következő felületek valamelyikével lesz dolgod: lazúr/lakk, zománcfesték, műanyag.

Igen, ez bizony mind egyszerűen átfesthető! A blogon mindegyik anyag átfestéséről részletes útmutatót találsz: kövesd a számodra megfelelő leírás lépéseit:

 


Írok még pár tippet, ami kifejezetten az ajtófestés során lehet hasznos:

A nagy felületek érdesítéséhez használhatsz excenteres csiszológépet: így egy ajtó megérdesítése kb. 10-15 perc. (Ne felejtsd el a nehezen hozzáférhető helyeken kézzel megérdesíteni a felületet!

 

A festéshez nyugodtan hagyd az ajtót a helyén. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, juppijééé! (Ha mégis azt tapasztalod, hogy megfolyik a festék a felületen, akkor ennek 2 oka lehet: 1. túl vastag rétegben viszed fel a festéket 2. túl híg festékkel dolgozol: sűrítsd tejfestékpor hozzáadásával.)

 

Az ajtófelújítás során az egyik legzavarbaejtőbb tényező a felület mérete… Mégis hol kezdj egyáltalán neki a mázolásnak? – Ha egybefüggő az egész felület, akkor egyszerűen haladj 2-3 ecsetvonásnyi sávokban balról jobbra (lehetőleg az ajtó teljes magasságában húzd végig az ecsetet, mielőtt továbbmész a következő sávhoz). Ha vannak betétek, ablakok stb., akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet, ezért készítettem egy ábrát, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy szépen tudj haladni az ajtófestés során:

ajtófestés – útmutató – ajtófelújítás házilag – hasznos tippek

Itt van példának ez az igencsak komplikált felépítésű ajtó.

 

Az ajtófestés során ilyen módon érdemes végigmenni az egyes részeken:

 1. Kezdd azzal, hogy kifested a betéteket!
 2. Töltsd ki a betétek között húzódó részeket!
 3. Mázold le az ajtó középső részét (a betétek pereméig)!
 4. Végül fesd le az ajtó két szélén lévő függőleges sávokat is!

 

A sorrend valójában nem igazán lényeges: a fontos az, hogy ezt a csoportosítást tartsd meg. – Így nem lesz probléma azzal, hogy amíg valamivel pepecselsz, addig egy összefüggő rész közepén megszárad a festék… ez pedig fontos az egységes felület kialakításához.

Ha az ajtó fából készült, akkor lehetőleg mindig a száliránnyal párhuzamosan mozgasd az ecsetedet!

 

 


Néhány tipp a színválasztáshoz:

 • A fehérrel nem lőhetsz mellé az ajtófestés során sem, hiszen ez az szín mindenféle stílushoz passzol (ééés világosítja a teret).
 • A színes ajtó hangsúlyos, így erősen meghatározza a tér hangulatát: érdemes a natúr árnyalatok (Ében, Füst, Uszadékfa, Csokoládé, Marcipán) között válogatnod, mert minden más szín nagyon erős megkötöttséget jelent a lakberendezés során.
 • Lehetőleg az összes ajtó színe legyen egyforma, mert másképpen szedett-vedett lesz az összkép. Ez alól a bejárat lehet csak kivétel: ezt festheted bátran bármilyen színnel!

 

ilyen volt a műanyag ajtó a festés előtt

ilyen volt…

 

ajtófestés – ilyen volt – útmutató – ajtófelújítás házilag – hasznos tippek – Azúr Bagoly Tejfesték

…ilyen lett

 

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor gördülékenyen fogsz tudni haladni az ajtófestés során!

 

Egy izgalmas színnel bizony akár egy ajtó is lehet a tér fókuszpontja! Az Azúr Bagoly Tejfesték esetében gyönyörűen telt színekből válogathatsz az ajtófelújításhoz. – Tudd meg, hogy miben különbözik a tejfesték a szintetikus anyagoktól: MI AZ A TEJFESTÉK? >>>

 Mi az a bútor, amit festeni szeretnél?

36
Szólj hozzá!

16 Comment threads
20 Thread replies
16 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
legújabb legrégebbi
Bárdi Bea

Szia! Dusa beltéri ajtót mivel, hogyan tudnám lefesteni? Lenolajjal átkentem a fa-színű részeket – körben – de csúnyán megfolyt. Alapmázolt frontlemeznek írják a felületét, ez mit jelent, mivel lehet lefesteni úgy, hogy az erezet megmaradjon? Lehet tejfestékkel is? Jó lenne, ha nem kellene levenni az ajtót! Köszönöm!

Huszti Erzsébet

Kedves Azúr Bagoly!
Farost ajtóim vannak sötét xiladekorral lekenve. Világosítani szeretnék. Lehetséges ez? Ha igen mit javasolsz? Válaszodat előre is köszönöm Erzsébet.

Horvath lajosne

Szia! Néger barna színű ajtonkat amit mar így vásároltuk meg a házzal, lehet világossá festeni vagy vegyek új ajtót? Kérnem a tanácsot.

Lakatos Csilla

Szia!
Bejárati ajtót szeretnék átfesteni, ami közvetlenül az utcára néz. Milyen anyaggal dolgozzak, hogy az időjárásnak ellenálljon?

Ábrahám István

Szia ! Két műanyag kültéri ajtó lett beépítve az uj házunkba. JOLA dombornyomott üvegbetétes diószínű ajtó. Nem vettük le időben a rajta lévő védőfóliát, és sajnos nem ráégett a naptól, és azt nem tudtuk eltávolítani róla. Csak a lekaparás működött, ami azzal járt hogy teljesen matt lett, és ahol mélyebbre mentünk a spaknival ott kisebb foltok is lettek.(egy két nem igazán feltűnő világosabb folt keletkezett)
Szeretnénk lefesteni vagy lakkozni. Csak a külső oldalán van probléma, a belső az jó.
Milyen lehetőségek vannak javítani ezt a hibát. Kepet tudok küldeni . Köszönom ha segítesz. Üdv István

Tóth Lászlóné

Kicseréltem a régi ajtót. Sötét lazúrral van lekenve. Sajnos a belső is, pedig a többi ajtó fehér. Nagyon rosszul néz ki. Át lehet festeni fehérre és mivel? El vagyok keseredve. Köszönöm a választ.

Szirmai Béla

Kedves Azúr Bagoly!
Kérdésem: Régi nyers, pozdorja belső ajtókat szeretnék festeni sok év után. Mi a teendő, ha fényes fehérre szeretném festeni, és mi a teendő, ha vizes bázisú Valticolor vöröses színre festeném (mert a többi nyílászáró ilyen színű)?
Előre is köszönöm a válaszát!

Damjanovich Anna

Kedves Azúr Bagoly! Teljesen új natúr, kezeletlen fa ajtókat szeretnénk lefesteni vajszínűre. Ebben az esetben szükséges ugyanúgy a csiszolás és alapozás? Milyen termékkel érdemes befejezni a folyamatot? Előre is köszönöm!:)

Kriszti

Kedves Ági!
Régi lakótelepi, jó állapotban lévő, de barna, erezetes, fényes lakozzott
felületű bejárati ajtóra is a tejfestéketek a legjobb? A lakkréteget elég csak érdesítenem csiszolópapírral vagy teljesen csiszoljam le? Előre is köszönöm a választ! Kriszti

Vigvári Ágoston

Helló! Kislányom kérésére nem lazúroztattam az újonan vásárolt bejárati ajtót( borovi fenyő)..milyen szintelen lakkal kenjem le, hogy ne sárguljon..mérsékelt nap-eső hatás, terasz van előtte.

Szabó Miklós

Üdvözlöm. Fehér beltériajtókat szeretnék újra festeni..A kérdésem az,hogy milyen csiszolópapírt használjak??? Mennyire csiszoljam meg???(jelenleg zománcfesték van rajtuk,és már elég fakó)javításra fatapasz?? És milyen festéket javasol??
Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel. Miklós

MártoN Adrienne

Szia..Régi parasztházban lévo nagy fa ajtokat szeretnék átfesteni .. Anno fehérre kenték le. de rettentö csünyák már– Van ami matt festékkel van lekenve de a többség nem matt..Világos lazurt szeretnék ,Illetve valami mahagoni vagy világosabb szint.,,, Hogy tudom ezt itthon én megvalósítani ? KöszönöM Adrienne

Valentin Mária

Azt szeretném kérdezni, hogy beltéri, tejüveges ajtó festéséhez (üveg szélének leragasztásához) milyen ragasztószalagot javasolnak?

Kata

Sziasztok!
Kültéri műanyag fehér ajtó is festhető időt- és időjárásállóan? Viszonylag védett helyen van, nem tűzi soha a nap, eső nem esik rá…
Köszönöm!

Tóth Katalin

Kedves Ági! Beltéri ajtóimat festem át, a leírás szerint extra bond használatával az első rétegnél. A spájz ajtó egyik szárnyáról mégis lepattogzik a festék, mi lehet ennek az oka, mit tehetek ellene? Ugyanennek az ajtónak a másik szárnyánál nincs semmi probléma.
Köszönöm a vélaszt: Kata

Bolla Attila

Szia! A következö lenne a dillemám. Dusa faajtókat festettem tejfestékkel tapadásfokozóval majd kenderolajjal zártam a felületet. Kb 2 éve. Most mégis szeretném megváltoztatni a szineket szintén tejfestékkel. Lehetséges felület érdesités után átfesteni?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

szekrényfelújítás kétféle módszerrel

Régi Szekrény Felújítása

2018. 02. 06.

Nos, egy tálalószekrény felújítása meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! 🙂 (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora darabnak nekiveselkedsz.) …leginkább a bútor méretéből adódóan küzdelmes a munka (én körülbelül egy hetet maszatoltam vele). – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom!

Tovább >

padlófestés

2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Tovább >