fbpx

Műanyag Festése

műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték
Ági, 2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

…a műanyag ugyanis életidegen, így szinte minden választékos ízléssel összeállított térből kilóg. No de semmi gond:

 

A MŰANYAG FELÜLET MEGJELENÉSÉN HATALMASAT TUDSZ EMELNI AZZAL, HOGY ÁTFESTED AZT (HA NEM SPÓROLSZ A FESTÉK MINŐSÉGÉN)! – BIZONY, A MŰANYAG FESTÉSE HÁZILAG IS EGYSZERŰEN MEGOLDHATÓ. 

 

… lássuk, hogy miként:

 

ez egy fehér műanyag ajtó, ami festésre vár

Íme, a bejárati ajtó a házunkban. Mivel nem csak az előszobánkból, hanem az étkezőnkből, sőt még a nappalinkból is látható, ezért jelentősen meghatározza a tér hangulatát. – Hát ez a fehér műanyag nem segít a harmonikus összhatás megteremtésében…

 

A műanyag festése mindössze pár egyszerű lépésből áll:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet! (itt nem kötelező)
  • Tisztítsd le a festendő részeket!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Ez a lépés a műanyag felületek esetében akár ki is hagyható. Ha mégis megcsinálod, azzal csakis jót teszel: egyrészt kevesebb festék lesz szükséges a munkához, másrészt tartósabb lesz a végeredmény.

A műanyag érdesítéséhez 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírra lesz szükséged: ezzel dörzsöld át a felületet alaposan. Az érdesítés után a műanyag felület látszatra alig változik (inkább a tapintása más).

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Az érdesítés során vettem észre, hogy az ajtón mindeddig egy vékony fóliaréteg is volt.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

 

műanyag festése házilag: az első réteg - Azúr Bagoly Tejfesték

Az első réteg felvitele után általában nem ilyen erős a színfedés, de az Ében szín elképesztően jól takar még a műanyagon is.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

 

műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Ne feledd: a legutolsó réteg felviteléhez már nem érdemes Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet. Ez az a lépés, ahol az esetleges megfolyásokat is javíthatod.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.)

 

műanyag festése házilag: a felület olajozása - Azúr Bagoly Tejfesték

A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 

 


Az ébenfekete ajtó klasszikus megjelenése lényegében minden stílushoz kiválóan passzol.

műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

 

 

…az eredeti magasfényű felületnek az ajtófestés után immár nyoma sincs.

 

A műanyag átfestése rengeteget javíthat az otthonod hangulatán, hiszen így eltűntetheted a műanyag rideg felületét. – A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

 

 különféle anyagok festése

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Mit lehet tenni azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >

Lakkozott Bútor Festése

2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

Tovább >
fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes

Kezeletlen Fa Festése

2020. 04. 24.

A bútorfestés során az egyik legszerencsésebb helyzet az, amikor kezeletlen felületen dolgozhatsz. A tejfestéknek ráadásul a nyersfa-felület igazi „jutalomjáték”! 🙂
A kezeletlen fa festésekor is érdemes néhány specifikus lépéssel tisztában lenned, ezért ez a bejegyzés összefoglalja a tudnivalókat.

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.