MDF Festése

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték
Ági, 2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Ez előtt soha nem festettem nyers MDF-ből készült bútort, mégis bátran fogtam neki egy majd’ 4 méteres monstrum kezelésének… miért? – Hát azért, mert kisebb felületeken leteszteltem az anyag viselkedését, és kifogástalanul vizsgázott! – A nyers MDF porózus anyag, így a tejfesték ugyanúgy be tud szívódni a felületébe, ahogyan azt a nyers fa esetében is teszi. Így hát a bútorfestés menete is éppen olyan egyszerű, mint ha kezeletlen fát festenél, az eredmény pedig az ilyesféle felületeken a tejfesték sajátosságainak köszönhetően extrém tartós! Juppííí!

 

Ha újonnan készíttetsz egy bútordarabot, akkor gyártathatod nyugodtan kezeletlen MDF-ből, hiszen ezt a felületet tejfestékkel házilag is csodaszépen le fogod tudni festeni.

(Tipp: ha fóliázott MDF-et szeretnél felújítani, akkor először hőlégfúvóval óvatosan olvaszd le a fóliát a felületről: így visszakapod a nyers MDF-et, ami egy szuperül festhető anyag. Ha mégis a laminált felületet szeretnéd átfesteni, akkor ezt az útmutatót érdemes elolvasnod: Bútorlap Festése >>>

 

Mi az az MDF?

A MDF az angol „medium-density fiberboard” kifejezés rövidítése. Jelentése: „közepes-sűrűségű farostlemez”. Az MDF gyártása során a fát apró darabokra (lényegében porrá) őrlik, majd ragasztóanyaggal magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt táblákat formáznak belőle.

  • Az MDF előnyei: olcsóbb a fánál, nem vetemedik, egyszerűen megmunkálható (például szépen marható), a felülete pedig tökkkéletesen sima!
  • Az MDF hátrányai: a magas fajsúlya miatt egy tábla többszáz kiló, nyers állapotban meglehetősen sérülékeny, a gyártás során használt ragasztóanyag miatt VOC-tartalommal rendelkezik (ez a kipárolgás ugyanakkor a megfelelő felületkezeléssel lezárható). 

 

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől terveztünk egy gigantikus komódot a hosszabbik fal mellé, amiben a workshop-okhoz szükséges eszközöket tárolhatjuk. A bútor mélysége kevesebb, mint 40 cm (hogy a közlekedést ne akadályozza), a hossza ugyanakkor több, mint 3,5 m (mert így mutat jól a térben, hehe).

 

az MDF lap festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával

A bútor ezúttal is a már bevált munkamegosztásban készült: én megálmodtam, a férjem megtervezte-megépítette, majd újra én festettem-felületkezeltem. Az már számomra csak utólag derült ki, hogy ennek a formának tisztes neve is van ám: shaker. Bizony, éppen az a stílus, aminek reprodukciójához az eredeti Old Fashioned Milk Paint receptúra (amely alapján az Azúr Bagoly Tejfesték is készül) annak idején megszületett!

 

A nyers MDF festése mindössze pár egyszerű lépésből áll:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A nyers MDF festése előtt nincsen szükség érdesítésre, éljen-éljen!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

Egy nedves ronggyal töröld le a port a felületről. Ha nem frissen gyártott anyaggal van dolgod, akkor denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is sikáld át a felületet: így megszabadulhatsz a zsírfoltoktól, ragasztómaradványoktól. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

Az esetleges sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

A nyers MDF festéséhez rengeteg helyen tanácsolják az alapozó használatát: erre a tejfesték esetében nincsen szükség (sőt: a gyártó kifejezetten nem javasolja!). A nyers MDF festésekor az Extra-Bond adalékanyag használatára sincs szükség.

 

Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!

A tejfesték legtöbb színe a nyers MDF-en is nagyjából 2 rétegben tökéletes fedést ad. (A fehér-árnyalatok sajnos ez alól kivételek: ha ennyire világos színt választasz, akkor inkább 3 réteggel érdemes kalkulálni.)

A legelső rétegből ugyan még sok beszívódik az anyag mélyebb rétegeibe…

Az első réteg felvitele után még egy porózus felületen sem baj, ha nem tökéletes a színfedés.

 

…de a második réteg már közel teljes színfedést ad még egy világos szín esetében is.

MDF festése: itt már majdnem teljes a színfedés - Azúr Bagoly Tejfesték

A pult itt még csak egy rétegben festett, a frontok pedig már két rétegben vannak lekenve… közelről azért mindez még foltosnak látszott.

 

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Ha úgy érzed, hogy az MDF “felszőrösödik”, akkor a rétegek között 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet. – A legtöbbször szerintem ugyanakkor elég, ha ezt csak az utolsó réteg száradása után teszed meg.

 

A tejfesték gyönyörűen matt, bársonyosan sima felületet képez: a felvitelhez nem szükséges semmilyen különleges eszköz vagy bonyolult technika.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz tungolajat, kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot.

 

A tejfesték lezárásához a bútor belsejében Safecoat Acriglaze matt lakkot használtam (ami egyúttal az MDF egészségre káros kipárolgását is megszünteti), mert a Kagylóhéj színen ezt a leggyorsabb eldolgozni (…én pedig bizony lusta vagyok).

 

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

A felületet a komód külsején a Daddy Van’s bútorviasz zárja le. A viasz picit erősít a Kagylóhéj szín szürkés tónusain, így a bútor nem olvad abszolút egybe a tisztafehér fallal.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

A bútor miiinden részét lefestettem: a kezelt felület így összesen körülbelül 23 négyzetméter volt. Huszonhárom! Durva, ugye? 🙂  A festéshez nagyjából 3 liter tejfestéket használtam el. (A gallon-kiszerelésből közel 4 liter tejfesték keverhető ki, 19 650 Ft-ért.) A felületzáráshoz kb. 3 dl lakk és kb. 60 g viasz fogyott el. – Összehasonlításképpen: az MDF-et a legtöbb helyen 7 000 Ft/négyzetméter áron fújják színre. Nos, szerinted megéri házilag dolgozni egy ilyen bútorral akkor, ha 135 000 Ft-ot spórolhatsz így?

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

Az MDF festése kifejezetten olyan munka, amit anyagilag is megéri házilag elvégezni.

 

Ha csatlakozol az Azúr Bagoly közösségéhez, akkor a bútorfestés eszköztárával felszerelkezve a harmonikus otthon kialakítását önállóan is meg fogod tudni valósítani.

 

 

 különféle anyagok festése

10
Szólj hozzá!

3 Comment threads
7 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
legújabb legrégebbi
Péter

Szia,
Konyhabútorra használható?
Natúr mdf lap ajtókat kennék vele szivacshengerrel, viszont szeretném ha bírná a felület.
A tejfesték tud annyit mint egy két komponensű festék(ütést és vegyszeres mosást bírja), vagy sérülékeny és nem a legjobb választás konyhabútorra?
Illetve csak matt változata van, mert a matt anyaggal nem jó a tapasztalatom. Minimum selyemfényű anyag ami mosható és nem tapad bele a piszok könnyedén.
Köszi

Vajk

Hello,
Mivel hordtad fel a festéket?

Köszi,
Vajk

Gergő

Szia.
MDF Dusa ajtókra mit javasolsz? Ezek már le vannak alapozózva viszont egy két helyen van rajta ütés Így nem szép. Fehár szÍnnél maradnék de szeretném ha megmaradna az erezet. Vékonylazúrra gondoltam. Szerinted az jó lesz? 2-3 rétegben. mondjuk.
Köszi


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

lakkozott bútor festése - Azúr Bagoly

Lakkozott Bútor Festése

2020. 05. 21.

Ha egy leharcolt bútorból szeretnél egy friss darabot alakítani, akkor érdemes megismerned, hogy milyen lépések szükségesek a lakkozott felület festéséhez: Mi a kulcs ahhoz, hogy szép, praktikus, tartós legyen az eredmény?

Tovább >

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

Ma már majdnem minden otthonban van laminált bútor. Ez a bútortípus ugyanakkor formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is kifejezetten igénytelen. Mit tehetsz azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: