MDF Festése

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték
Ági, 2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Ez előtt soha nem festettem nyers MDF-ből készült bútort, mégis bátran fogtam neki egy majd’ 4 méteres monstrum kezelésének… miért? – Hát azért, mert kisebb felületeken leteszteltem az anyag viselkedését, és kifogástalanul vizsgázott! – A nyers MDF porózus anyag, így a tejfesték ugyanúgy be tud szívódni a felületébe, ahogyan azt a nyers fa esetében is teszi. Így hát a bútorfestés menete is éppen olyan egyszerű, mint ha kezeletlen fát festenél, az eredmény pedig az ilyesféle felületeken a tejfesték sajátosságainak köszönhetően extrém tartós! Juppííí!

 

Ha újonnan készíttetsz egy bútordarabot, akkor gyártathatod nyugodtan kezeletlen MDF-ből, hiszen ezt a felületet tejfestékkel házilag is csodaszépen le fogod tudni festeni.

(Tipp: ha fóliázott MDF-et szeretnél felújítani, akkor először hőlégfúvóval óvatosan olvaszd le a fóliát a felületről: így visszakapod a nyers MDF-et, ami egy szuperül festhető anyag. Ha mégis a laminált felületet szeretnéd átfesteni, akkor ezt az útmutatót érdemes elolvasnod: Bútorlap Festése >>>

 

Mi az az MDF?

A MDF az angol „medium-density fiberboard” kifejezés rövidítése. Jelentése: „közepes-sűrűségű farostlemez”. Az MDF gyártása során a fát apró darabokra (lényegében porrá) őrlik, majd ragasztóanyaggal magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt táblákat formáznak belőle.

  • Az MDF előnyei: olcsóbb a fánál, nem vetemedik, egyszerűen megmunkálható (például szépen marható), a felülete pedig tökkkéletesen sima!
  • Az MDF hátrányai: a magas fajsúlya miatt egy tábla többszáz kiló, nyers állapotban meglehetősen sérülékeny, a gyártás során használt ragasztóanyag miatt VOC-tartalommal rendelkezik (ez a kipárolgás ugyanakkor a megfelelő felületkezeléssel lezárható). 

 

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől terveztünk egy gigantikus komódot a hosszabbik fal mellé, amiben a workshop-okhoz szükséges eszközöket tárolhatjuk. A bútor mélysége kevesebb, mint 40 cm (hogy a közlekedést ne akadályozza), a hossza ugyanakkor több, mint 3,5 m (mert így mutat jól a térben, hehe).

 

az MDF lap festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával

A bútor ezúttal is a már bevált munkamegosztásban készült: én megálmodtam, a férjem megtervezte-megépítette, majd újra én festettem-felületkezeltem. Az már számomra csak utólag derült ki, hogy ennek a formának tisztes neve is van ám: shaker. Bizony, éppen az a stílus, aminek reprodukciójához az eredeti Old Fashioned Milk Paint receptúra (amely alapján az Azúr Bagoly Tejfesték is készül) annak idején megszületett!

 

A nyers MDF festése mindössze pár egyszerű lépésből áll:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

A nyers MDF festése előtt nincsen szükség érdesítésre, éljen-éljen!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

Egy nedves ronggyal töröld le a port a felületről. Ha nem frissen gyártott anyaggal van dolgod, akkor denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is sikáld át a felületet: így megszabadulhatsz a zsírfoltoktól, ragasztómaradványoktól. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

Az esetleges sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

A nyers MDF festéséhez rengeteg helyen tanácsolják az alapozó használatát: erre a tejfesték esetében nincsen szükség (sőt: a gyártó kifejezetten nem javasolja!). A nyers MDF festésekor az Extra-Bond adalékanyag használatára sincs szükség.

 

Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!

A tejfesték legtöbb színe a nyers MDF-en is nagyjából 2 rétegben tökéletes fedést ad. (A fehér-árnyalatok sajnos ez alól kivételek: ha ennyire világos színt választasz, akkor inkább 3 réteggel érdemes kalkulálni.)

A legelső rétegből ugyan még sok beszívódik az anyag mélyebb rétegeibe…

Az első réteg felvitele után még egy porózus felületen sem baj, ha nem tökéletes a színfedés.

 

…de a második réteg már közel teljes színfedést ad még egy világos szín esetében is.

MDF festése: itt már majdnem teljes a színfedés - Azúr Bagoly Tejfesték

A pult itt még csak egy rétegben festett, a frontok pedig már két rétegben vannak lekenve… közelről azért mindez még foltosnak látszott.

 

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Ha úgy érzed, hogy az MDF “felszőrösödik”, akkor a rétegek között 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet. – A legtöbbször szerintem ugyanakkor elég, ha ezt csak az utolsó réteg száradása után teszed meg.

 

A tejfesték gyönyörűen matt, bársonyosan sima felületet képez: a felvitelhez nem szükséges semmilyen különleges eszköz vagy bonyolult technika.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz tungolajat, kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot.

 

A tejfesték lezárásához a bútor belsejében Safecoat Acriglaze matt lakkot használtam (ami egyúttal az MDF egészségre káros kipárolgását is megszünteti), mert a Kagylóhéj színen ezt a leggyorsabb eldolgozni (…én pedig bizony lusta vagyok).

 

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

A felületet a komód külsején a Daddy Van’s bútorviasz zárja le. A viasz picit erősít a Kagylóhéj szín szürkés tónusain, így a bútor nem olvad abszolút egybe a tisztafehér fallal.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

A bútor miiinden részét lefestettem: a kezelt felület így összesen körülbelül 23 négyzetméter volt. Huszonhárom! Durva, ugye? 🙂  A festéshez nagyjából 3 liter tejfestéket használtam el. (A gallon-kiszerelésből közel 4 liter tejfesték keverhető ki, 19 650 Ft-ért.) A felületzáráshoz kb. 3 dl lakk és kb. 60 g viasz fogyott el. – Összehasonlításképpen: az MDF-et a legtöbb helyen 7 000 Ft/négyzetméter áron fújják színre. Nos, szerinted megéri házilag dolgozni egy ilyen bútorral akkor, ha 135 000 Ft-ot spórolhatsz így?

az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

Az MDF festése kifejezetten olyan munka, amit anyagilag is megéri házilag elvégezni.

 

Ha csatlakozol az Azúr Bagoly közösségéhez, akkor a bútorfestés eszköztárával felszerelkezve a harmonikus otthon kialakítását önállóan is meg fogod tudni valósítani.

 

 

 különféle anyagok festése

6
Szólj hozzá!

2 Comment threads
4 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Péter

Szia,
Konyhabútorra használható?
Natúr mdf lap ajtókat kennék vele szivacshengerrel, viszont szeretném ha bírná a felület.
A tejfesték tud annyit mint egy két komponensű festék(ütést és vegyszeres mosást bírja), vagy sérülékeny és nem a legjobb választás konyhabútorra?
Illetve csak matt változata van, mert a matt anyaggal nem jó a tapasztalatom. Minimum selyemfényű anyag ami mosható és nem tapad bele a piszok könnyedén.
Köszi

Vajk

Hello,
Mivel hordtad fel a festéket?

Köszi,
Vajk


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >
útmutató a zománcfesték átfestéséhez

Zománcfesték Átfestése

2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Tovább >

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

Ma már majdnem minden otthonban van laminált bútor. Ez a bútortípus ugyanakkor formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is kifejezetten igénytelen. Mit tehetsz azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: