A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

Ági, 2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

festéshez előkészített fal

1. Az előkészített falfelület.

 

Hogyan viselkedik a TEJFESTÉK, ha falfestéshez használod?

 • lélegző falfesték: az Azúr Bagoly Tejfesték biztosítja a fal páraáteresztését, ezért szuperül használható akár vályogfalak festéséhez is
 • penészgátló tulajdonság: a tejfesték mésztartalmánál fogva akadályozza a penész megjelenését
 • textúrált felület: az árnyalatok finom váltakozása csodaszép felületet ad mindenféle „effekt-technika” használata nélkül (ez a hatás különösen az erősen pigmentált árnyalatoknál látványos)
 • VOC-mentes: mivel a falak kifejezetten nagy felületet tesznek ki, még az alacsony károsanyagtartalmú falfestékek is jelentős terhelést jelentenek az egészségünkre. A tejfesték VOC-tartalma 0, azaz nem párolog belőle SEMMILYEN egészségkárosító anyag.
 • gyorsan szárad: az Azúr Bagoly Tejfesték kb. 0,5-1 óra alatt megszárad
 • por alakban akármeddig eltartható: falfestéskor okos döntés eltenni egy kis adag festéket arra az esetre, ha később esetleg javítani kell a falon valamit: a tejfesték por formában tárolva SOHA nem romlik el, így évek múltán is keverhetsz belőle egy friss adagot
 • örökké élénk színek: a tejfesték gyönyörű árnyalatait ásványi pigmentek adják, amik az évek múlásával sem fakulnak. A színek erősek, de soha nem rikítóak.

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

2. Az első tétova mozdulatok: nagyjából ennyi festéket lehet felvinni egyszerre. 

 

Miért érdemes egy festék VOC-tartalmára odafigyelni?

A festékek leggyakoribb káros összetevőit a VOC betűszóval jelölik (az angol Volatile Organic Compound kifejezésből eredően), aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek” (pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde). Ezek az anyagok a festékből vagy a felületzáróból párologva akár 5 (!) évig is szennyezhetik a szoba levegőjét! A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak sem környezetbarátnak, sem biztonságosnak. Az alacsony vegyszertartalomra hivatkozva gyakran igyekeznek ökofestékként feltűntetni a káros összetevőket tartalmazó anyagokat is. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem! Válassz „VOC: 0” vagy „VOC-mentes” jelölésű termékeket!

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

3. Az első réteg majdnem kész: ez még nem fed tökéletesen.

 

Hogyan használd a tejfestéket falfestésre?

 • Ellenőrizd a felület stabilitását! A tejfesték sajátos tulajdonsága, hogy száradás közben erősen összehúzódik, ezért ha rosszul tapadó falfestékre viszed fel, akkor leránthatja az alatta lévő réteget. A legtöbb falfesték sajnos nagyon rosszul tapad a falhoz, ezért ez okozhat gondokat. A leggyorsabb teszt: simíts egy ragasztószalagot a falra, majd húzd le (ezt érdemes a falon több helyen is elvégezned): ha a régi festékréteg így lejön, akkor az nem elég stabil ahhoz, hogy tejfestékkel érdemes legyen ráfestened.
 • A tejfesték porózus felületeken alkalmazható a legegyszerűbben: ilyenkor egyszerűen csak kend fel, hagyd megszáradni, és már kész is.
 • Ha a fal korábban valamilyen fényes felületű festékkel (pl. zománcfestékkel) volt lekenve, akkor érdesítsd meg a festés előtt, majd használj Extra-Bond tapadásfokozót az első réteg felviteléhez: ilyenkor lényegében úgy kell eljárni, ahogyan pl. egy mázolt ajtó felújítása során is tennéd.
 • A felvitelhez ecsetet és hengert is használhatsz.
 • A legtöbb árnyalat porózus felületen 2 rétegben teljes színfedést ad.
 • 1 liter tejfesték 2 rétegben kb. 7-10 m2 lefestésére elég. A nagy felületek festéséhez a gallon-kiszerelés a gazdaságos választás.
 • A falon a tejfesték felületét nem szükséges lezárni. Ha olyan helyen festesz falat, ahol gyorsan koszolódik a felület (pl. előszobában), akkor lezárhatod lakkal vagy kenderolajjal, így mosható falfelületet kapsz.

 

az első réteg a falon még nem fed tökéletesen, de ez nem baj

4. Az első réteg a száradás után már egyenletesebb összképet ad.

 

TIPP: A fal festéséhez keverheted a szokásos 1:1 aránynál valamivel hígabbra a tejfestéket. A cél az, hogy könnyed mozdulatokkal tudd eloszlatni a festéket a felületen. Itt találsz egy útmutatót a tejfesték kikeveréséhez. >>>

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

5. A második réteg festék adja meg a falon a teljes színfedést.

 


Miben más a tejfesték, mint az egyszerű mészfesték?

A mészfesték leginkább abban hasonlít a tejfestékhez, hogy a két termék egyik fő kötőanyaga (a mész) azonos. Egy másik közös pont az, hogy a valódi mészfesték ugyanúgy természetes összetevőkből készül, ahogyan a tejfesték. Van azonban néhány fontos különbség, amelyek a használat és a végeredmény szempontjából egyaránt fontosak lehetnek, ha valamelyik környezetbarát falfesték mellett szeretnéd letenni a voksod:

 • A tejfesték a tejfehérje-tartalmának köszönhetően jobban tapad, mint a mészfesték.
 • A mészfesték általában „göröngyös” felületet ad, míg a tejfestékkel festett fal teljesen sima.
 • A tejfesték gyönyörű színekben kapható, míg a mészfestéket általában sajátkezűleg kell színezni (ami akár tovább is ronthatja a mészfesték tapadóképességét).

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

6. A Műhelyben hangulatfényekkel emeltem ki a fal különleges textúráját.

 

A tejfesték egyedülállóan különleges összhatást ad falra festve is: a modern falfestékek steril felületével szemben a tejfestékkel festett fal egy adag szerethető tökéletlenséget csempész a térbe.

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték csodaszép színválasztékát itt böngészheted végig:
IRÁNY A WEBÁRUHÁZ! >>>

 a tejfesték használata különféle anyagok festése

18
Szólj hozzá!

8 Comment threads
10 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
legújabb legrégebbi
Budai Beatrix

Segítsetek légyszíves, vályogháznál hogyan lehet ezzel a festékkel festeni, mivel vályogvakolat van, és klimaglett, arra azért nem merném rákenni. Kell alá mélyalapozó vagy mészfesték? Segítségeteket előre is köszönöm!

Csontos Rita

Szia! Írtad, hogy 1 liter tejfesték 2 rétegben kb. 7-10 m2 fal lefestésére elég. Ez már a vízzel bekevert 1 liter, vagy önmagában kizárólag a festékpor?

Balogh Erika

Segítsetek, kérlek. Osb lapra is használható a tejfesték? Köszönöm

Dóra

Szia Ági! Szerinted tapéta lefesthető tejfestékkel? Köszönöm szépen válaszod előre is!

Fodor Mari

Azt szeretném megkérdezni hogy ha az első réteg festésénél nem használtam tapadás javítót ha a következő réteg felvitelénél használok csak ez segít e a tapadásban , vagy most már mindegy. Ugyan is néloh felpattog , felrepedezik, de én nem szeretnék antikolt felületet. Mi segít a problémán? Még egy kérdés matt lakott lehet e önöknél kapni és mennyibe kerül?
Köszönöm a választ Mari

Heni Koczó

Kültérre lehet használni?

Kinga

Pontosan mi az összetètele a tejfestèknek? Köszönöm, Kinga

Zsuzsi

Sziasztok!
Ha nekidőlök egy meszelt falnak, rögtön fehér nyomot hagy a ruhámon, végigsimítva enyhén porzik/kenődik – biztos ismeritek az élményt – kizárólag ezért váltottunk korábban nem természetes festékekre.
Ilyen téren a tejfestéktől milyen viselkedésre lehet számítani?
Köszönöm


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >