A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

Ági, 2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

festéshez előkészített fal

1. Az előkészített falfelület.

 

Hogyan viselkedik a TEJFESTÉK, ha falfestéshez használod?

 • lélegző falfesték: az Azúr Bagoly Tejfesték biztosítja a fal páraáteresztését, ezért szuperül használható akár vályogfalak festéséhez is
 • penészgátló tulajdonság: a tejfesték mésztartalmánál fogva akadályozza a penész megjelenését
 • textúrált felület: az árnyalatok finom váltakozása csodaszép felületet ad mindenféle „effekt-technika” használata nélkül (ez a hatás különösen az erősen pigmentált árnyalatoknál látványos)
 • VOC-mentes: mivel a falak kifejezetten nagy felületet tesznek ki, még az alacsony károsanyagtartalmú falfestékek is jelentős terhelést jelentenek az egészségünkre. A tejfesték VOC-tartalma 0, azaz nem párolog belőle SEMMILYEN egészségkárosító anyag.
 • gyorsan szárad: az Azúr Bagoly Tejfesték kb. 0,5-1 óra alatt megszárad
 • por alakban akármeddig eltartható: falfestéskor okos döntés eltenni egy kis adag festéket arra az esetre, ha később esetleg javítani kell a falon valamit: a tejfesték por formában tárolva SOHA nem romlik el, így évek múltán is keverhetsz belőle egy friss adagot
 • örökké élénk színek: a tejfesték gyönyörű árnyalatait ásványi pigmentek adják, amik az évek múlásával sem fakulnak. A színek erősek, de soha nem rikítóak.

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

2. Az első tétova mozdulatok: nagyjából ennyi festéket lehet felvinni egyszerre. 

 

Miért érdemes egy festék VOC-tartalmára odafigyelni?

A festékek leggyakoribb káros összetevőit a VOC betűszóval jelölik (az angol Volatile Organic Compound kifejezésből eredően), aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek” (pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde). Ezek az anyagok a festékből vagy a felületzáróból párologva akár 5 (!) évig is szennyezhetik a szoba levegőjét! A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak sem környezetbarátnak, sem biztonságosnak. Az alacsony vegyszertartalomra hivatkozva gyakran igyekeznek ökofestékként feltűntetni a káros összetevőket tartalmazó anyagokat is. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem! Válassz „VOC: 0” vagy „VOC-mentes” jelölésű termékeket!

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

3. Az első réteg majdnem kész: ez még nem fed tökéletesen.

 

Hogyan használd a tejfestéket falfestésre?

 • Ellenőrizd a felület stabilitását! A tejfesték sajátos tulajdonsága, hogy száradás közben erősen összehúzódik, ezért ha rosszul tapadó falfestékre viszed fel, akkor leránthatja az alatta lévő réteget. A legtöbb falfesték sajnos nagyon rosszul tapad a falhoz, ezért ez okozhat gondokat. A leggyorsabb teszt: simíts egy ragasztószalagot a falra, majd húzd le (ezt érdemes a falon több helyen is elvégezned): ha a régi festékréteg így lejön, akkor az nem elég stabil ahhoz, hogy tejfestékkel érdemes legyen ráfestened.
 • A tejfesték porózus felületeken alkalmazható a legegyszerűbben: ilyenkor egyszerűen csak kend fel, hagyd megszáradni, és már kész is.
 • Ha a fal korábban valamilyen fényes felületű festékkel (pl. zománcfestékkel) volt lekenve, akkor érdesítsd meg a festés előtt, majd használj Extra-Bond tapadásfokozót az első réteg felviteléhez: ilyenkor lényegében úgy kell eljárni, ahogyan pl. egy mázolt ajtó felújítása során is tennéd.
 • A felvitelhez ecsetet és hengert is használhatsz.
 • A legtöbb árnyalat porózus felületen 2 rétegben teljes színfedést ad.
 • 1 liter tejfesték 2 rétegben kb. 7-10 m2 lefestésére elég. A nagy felületek festéséhez a gallon-kiszerelés a gazdaságos választás.
 • A falon a tejfesték felületét nem szükséges lezárni. Ha olyan helyen festesz falat, ahol gyorsan koszolódik a felület (pl. előszobában), akkor lezárhatod lakkal vagy kenderolajjal, így mosható falfelületet kapsz.

 

az első réteg a falon még nem fed tökéletesen, de ez nem baj

4. Az első réteg a száradás után már egyenletesebb összképet ad.

 

TIPP: A fal festéséhez keverheted a szokásos 1:1 aránynál valamivel hígabbra a tejfestéket. A cél az, hogy könnyed mozdulatokkal tudd eloszlatni a festéket a felületen. Itt találsz egy útmutatót a tejfesték kikeveréséhez. >>>

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

5. A második réteg festék adja meg a falon a teljes színfedést.

 


Miben más a tejfesték, mint az egyszerű mészfesték?

A mészfesték leginkább abban hasonlít a tejfestékhez, hogy a két termék egyik fő kötőanyaga (a mész) azonos. Egy másik közös pont az, hogy a valódi mészfesték ugyanúgy természetes összetevőkből készül, ahogyan a tejfesték. Van azonban néhány fontos különbség, amelyek a használat és a végeredmény szempontjából egyaránt fontosak lehetnek, ha valamelyik környezetbarát falfesték mellett szeretnéd letenni a voksod:

 • A tejfesték a tejfehérje-tartalmának köszönhetően jobban tapad, mint a mészfesték.
 • A mészfesték általában „göröngyös” felületet ad, míg a tejfestékkel festett fal teljesen sima.
 • A tejfesték gyönyörű színekben kapható, míg a mészfestéket általában sajátkezűleg kell színezni (ami akár tovább is ronthatja a mészfesték tapadóképességét).

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - környezetbarát falfesték - azúrbagoly - tejfesték

6. A Műhelyben hangulatfényekkel emeltem ki a fal különleges textúráját.

 

A tejfesték egyedülállóan különleges összhatást ad falra festve is: a modern falfestékek steril felületével szemben a tejfestékkel festett fal egy adag szerethető tökéletlenséget csempész a térbe.

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték csodaszép színválasztékát itt böngészheted végig:
IRÁNY A WEBÁRUHÁZ! >>>

 a tejfesték használata különféle anyagok festése

22
Szólj hozzá!

10 Comment threads
12 Thread replies
11 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
legújabb legrégebbi
Budai Beatrix

Segítsetek légyszíves, vályogháznál hogyan lehet ezzel a festékkel festeni, mivel vályogvakolat van, és klimaglett, arra azért nem merném rákenni. Kell alá mélyalapozó vagy mészfesték? Segítségeteket előre is köszönöm!

Csontos Rita

Szia! Írtad, hogy 1 liter tejfesték 2 rétegben kb. 7-10 m2 fal lefestésére elég. Ez már a vízzel bekevert 1 liter, vagy önmagában kizárólag a festékpor?

Balogh Erika

Segítsetek, kérlek. Osb lapra is használható a tejfesték? Köszönöm

Dóra

Szia Ági! Szerinted tapéta lefesthető tejfestékkel? Köszönöm szépen válaszod előre is!

Fodor Mari

Azt szeretném megkérdezni hogy ha az első réteg festésénél nem használtam tapadás javítót ha a következő réteg felvitelénél használok csak ez segít e a tapadásban , vagy most már mindegy. Ugyan is néloh felpattog , felrepedezik, de én nem szeretnék antikolt felületet. Mi segít a problémán? Még egy kérdés matt lakott lehet e önöknél kapni és mennyibe kerül?
Köszönöm a választ Mari

Heni Koczó

Kültérre lehet használni?

Kinga

Pontosan mi az összetètele a tejfestèknek? Köszönöm, Kinga

Zsuzsi

Sziasztok!
Ha nekidőlök egy meszelt falnak, rögtön fehér nyomot hagy a ruhámon, végigsimítva enyhén porzik/kenődik – biztos ismeritek az élményt – kizárólag ezért váltottunk korábban nem természetes festékekre.
Ilyen téren a tejfestéktől milyen viselkedésre lehet számítani?
Köszönöm

Barthó István

Kedves Ági!
Gipszkarton falat hogyan kell tejfestékkel festeni?
Köszönettel:
István

Gabi

Kedves Ági! Házfelújítás előtt állok, és szeretnék ilyen hatású falat létrehozni, fürdőszobában is. Eddig a dekorgletten gondolkodtam, de ez szuper alternatíva lenne a hatás elérésére. A vizesblokkoknál csempe lesz, de pl. a wc mögött ilyen festett fal lenne, és a fürdő ‘közlekedő’ részein is, tehát max. pára és 1-2 csepp fröccsenő víz érné. Szerinted megfelelő lehet a tejfesték, és milyen zárást javasolnál hozzá? Vegyesen lesz a felületek között régi festésű-javított fal, és újonnan felhúzott téglafal is. Előbbinél gondolom kell a bond, de új téglafalra milyen állapotban lehet festeni? Vakolatra? Glettre? Fehér festékre? Köszönöm előre is válaszod!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

Ma már majdnem minden otthonban van laminált bútor. Ez a bútortípus ugyanakkor formailag, szerkezetileg, és hát anyaghasználatban is kifejezetten igénytelen. Mit tehetsz azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >
fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes

Kezeletlen Fa Festése

2020. 04. 24.

A bútorfestés során az egyik legszerencsésebb helyzet az, amikor kezeletlen felületen dolgozhatsz. A tejfestéknek ráadásul a nyersfa-felület igazi „jutalomjáték”! 🙂
A kezeletlen fa festésekor is érdemes néhány specifikus lépéssel tisztában lenned, ezért ez a bejegyzés összefoglalja a tudnivalókat.

Tovább >