Útmutató a Tejfesték Keveréséhez

Ági, 2016. 08. 18.

Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

Miért fontos az, hogy milyen sűrűségűre kevered a tejfestéket?

Az ideális állagúra kevert tejfesték könnyedén kenhető és függőleges felületen sem folyik meg, így tudsz vele igazán gördülékenyen haladni a bútorfestés során.

 

A tejfesték-keverés egy kevés gyakorlattal már érzésre is menni fog! …addig is:

 

ÍME PÁR TIPP A TEJFESTÉK KEVERÉSÉHEZ:

  • Ezekre lesz szükséged: mérőedény/mérőkanál, keverőalkalmatosság (kanál vagy keverőpálca), széles karimájú edény, tejfestékpor és (lehetőleg meleg) víz.
  • Egy rész festékporhoz egy rész vizet keverj hozzá (az arányokat térfogategységben mérd ki, azaz pl. 1 dl festékporhoz 1 dl vízre lesz szükséged). Először csak a víz felével keverd simára az anyagot, majd ehhez a keverékhez fokozatosan adagold a maradék vizet (éppen úgy, mint amikor palacsintatésztát készítesz).
  • A festéket kevergesd pár percig, majd tedd félre kb. 10-15 percre (így azok a csomók is felolvadnak, amiket esetleg nem tudtál eloszlatni).
  • A fedőfestéshez a tejsűrűségű keverék adja a legszebb eredményt (ez jóval hígabb, mint amit a legtöbb festéktől megszokhattál): ekkor a festék az ecsetről lecsurgatva egy összefüggő csíkban folyik le.
  • A festés közben körülbelül negyedóránként keverd át a tejfestéket. Ha úgy látod, hogy sűrűsödött a keverék, akkor pótold az elpárolgott vizet.

 

Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy megfelelő sűrűségűre keverted-e a tejfestéket, akkor egyszerűen kend fel a festendő felületre: ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető a festék, akkor önts még hozzá vizet, ha azt látod, hogy a festék megfolyik, akkor adj még a keverékhez festékport.

 

 

>>> Ez is érdekelhet: A TEJFESTÉK palettáján természetes ásványok adta árnyalatokat találsz. Ez a színkészlet fantasztikusan variálható, így szuperkönnyű új tónusokat létrehozni. – Keverj új színeket! 

 

NÉHÁNY EXTRA TIPP:

  • A nagyobb mennyiségeket könnyebb kézi mixerrel eldolgozni. A géppel kevert festéket viszont érdemes utólag leszűrni, mert a tetején képződött finom hab zavaró lehet a festés közben.
  • A tejfestékben kisebb csomók alapos keverés után is előfordulhatnak, hiszen egy természetes anyaggal dolgozol, amibe nem kerültek állományjavító vegyszerek. A festés során ezek a kis göbök könnyedén eldolgozhatók (de legkésőbb a száradás után a simítócsiszolás alkalmával eltüntethetőek). Ha tökéletesen homogén állagú festéket szeretnél, akkor le is szűrheted a keveréket.
  • A különböző árnyalatok kissé más sűrűségű festéket adnak azonos mennyiségű vízzel elkeverve (a pigmentek más-más viselkedése miatt): a sötétebb színek általában sűrűbbre, a világosabbak általában hígabbra keverednek. A keverési arányokat ezért hát ne tekintsd kőbe vésett szabálynak!
  • A kikevert tejfesték egy-két hétig használható fel. (A tároláshoz itt találsz tippeket.)

 

A TEJFESTÉK HASZNÁLATÁVAL GÖRDÜLÉKENYEN, SOKOLDALÚAN, VEGYSZERMENTESEN ALAKÍTHATOD A BÚTORAIDAT.

 


Ha szeretnéd elsajátítani a bútorfestés minden csínját-bínját, akkor ez az átfogó cikk segít majd: BÚTORFESTÉS HÁZILAG >>>

 a tejfesték használata

11
Szólj hozzá!

4 Comment threads
7 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
legújabb legrégebbi
Tóth Józsefné

12 személyes cseresznyefa színű asztallapot szeretném átfesteni, ugyanis foltokban fakul. Gyári hiba, hamar megjelent, csak nem gondoltam, hogy teljes asztaltetőn megjelenik. Van valami lehetőség a felújításra? Nem szeretném a többi részt és a székeket is átfesteni. Köszönöm a segítséget!

Farkasné Nagy Ildikó

A festékpor oldásához csapvizet,vagy szűrt,esetleg palackos vizet javasolnak?

Nagy Zsuzsanna

Kedves Ági,
Kültéri fa asztalt szeretnénk lefesteni, milyen javaslatod van a vízzárásra?
Köszönöm

Adrienn

Kedves Ági! Lefestés után (bútorlap 3 réteggel, első réteg extra-bonddal, felületzáróként kenderolajjal) csíkos, ecsetvonásos lett a felület, néhol fehéres csíkokkal, néhol sötétebb árnyalatú ecsetvonásokkal, nagyon nem szép sajnos, azt hittem száradás után eltűnik de a kenderolajjal csak még hangsúlyosabb lett, nagyon zavaró. Próbáljam meg még egy rétegben, esetleg hígabb keverékkel lefesteni? Felületzárás után lehetséges ez? Köszönöm, ha kapok választ a kérdésemre!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Mihez elég egy csomag tejfesték?

2021. 09. 24.

Tudom ám, hogy a bútorfestés előtt az egyik fő dilemma, hogy hány liter bútorfesték kell majd a választott bútorodhoz. – Ez a kis segédlet azért van, hogy megkönnyítsük ezt a döntésedet.

Tovább >
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >
Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

Mikor használj tapadásfokozót?

2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

Tovább >