Miért fontos az, hogy milyen sűrűségűre kevered a tejfestéket?
Az ideális állagúra kevert tejfesték könnyedén kenhető és függőleges felületen sem folyik meg, így tudsz vele igazán gördülékenyen haladni a bútorfestés során.
A tejfesték-keverés egy kevés gyakorlattal már érzésre is menni fog! …addig is:
ÍME PÁR TIPP A TEJFESTÉK KEVERÉSÉHEZ:
- Ezekre lesz szükséged: mérőedény/mérőkanál, keverőalkalmatosság (kanál vagy keverőpálca), széles karimájú edény, tejfestékpor és (lehetőleg meleg) víz.
- Egy rész festékporhoz egy rész vizet keverj hozzá (az arányokat térfogategységben mérd ki, azaz pl. 1 dl festékporhoz 1 dl vízre lesz szükséged). Először csak a víz felével keverd simára az anyagot, majd ehhez a keverékhez fokozatosan adagold a maradék vizet (éppen úgy, mint amikor palacsintatésztát készítesz).
- A festéket kevergesd pár percig, majd tedd félre kb. 10-15 percre (így azok a csomók is felolvadnak, amiket esetleg nem tudtál eloszlatni).
- A fedőfestéshez a tejsűrűségű keverék adja a legszebb eredményt (ez jóval hígabb, mint amit a legtöbb festéktől megszokhattál): ekkor a festék az ecsetről lecsurgatva egy összefüggő csíkban folyik le.
- A festés közben körülbelül negyedóránként keverd át a tejfestéket. Ha úgy látod, hogy sűrűsödött a keverék, akkor pótold az elpárolgott vizet.
Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy megfelelő sűrűségűre keverted-e a tejfestéket, akkor egyszerűen kend fel a festendő felületre: ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető a festék, akkor önts még hozzá vizet, ha azt látod, hogy a festék megfolyik, akkor adj még a keverékhez festékport.
Szólj hozzá!