Mihez elég egy csomag tejfesték?

Ági, 2021. 09. 24.

Tudom ám, hogy a bútorfestés előtt az egyik fő dilemma, hogy hány liter bútorfesték kell majd a választott bútorodhoz. – Ez a kis segédlet azért van, hogy megkönnyítsük ezt a döntésedet.

Na, először is nézzük a számokat, amik a termékoldalon is szerepelnek:

1 liter (folyékony) tejfesték kb. 7-10 m² lefestéséhez elég 2-3 rétegben.

 

Az a helyzet, hogy sokfajta bútorfestéknél 1 réteghez adják meg a fedőképességet, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért nézzük meg így is a kiadósságot: 1 liter tejfesték 1 rétegben 20-30 m²-hez elég.
Ja, ez így marketingszempontból tök jól hangzik, de ugye nagyon ritka az, hogy csak 1 rétegben festünk akármilyen bútorfestékkel. – Ezért valójában MINDIG A TELJES SZÍNFEDÉSHEZ SZÜKSÉGES MENNYISÉGGEL ÉRTELMES A KIADÓSSÁGOT KISZÁMOLNOD. (A tejfesték például általában 2-3 rétegben fed szépen.)

 

…de mit jelent ez, ha bútordarabokban méricskélünk a négyzetméterek helyett?

PINT:

A pintes kiszerelés (amiből kb. fél liter felhasználható tejfesték lesz) az előbbiek szerint 3,5-5 m² felület felújításához elég. – Most váltsuk át ezt különfajta bútordarabokra, hogy egyszerűbb legyen az élet:

  • Ha székeket festesz, akkor 7-8 darabhoz elég ez a zacskó.
  • 4 darab kisszekrény felújításához is elég a legkisebb kiszerelés.
  • 2 közepes méretű komód átalakításához ugyanígy nagyjából 1 pint tejfesték szükséges.
  • 2 étkezőasztal is akkora felület, hogy az átfestés kijön kb. fél liter tejfestékből.

(Ezt úgy értsd, hogy ha a bútorokat kívülről fested (belül marad olyan, amilyen volt), akkor igaz ez a néhány irányszám.)

Most már láthatod, hogy sok projekthez a legkisebb kiszerelés is bőven elég. Éljen!

 

Milyen kiszerelésekben kapható a tejfesték?

A tejfesték háromfajta variációban kapható.

  • 1 pint (0,47 liter)
  • 1 kvart (0,95 liter)
  • 1 gallon (3,79 liter)

A csomagban tejfestékpor van. A tejfestékporból víz hozzáadásával kapsz felhasználható bútorfestéket. A kiszereléseknél ezt a felhasználható festékmennyiséget adjuk meg az egyszerűség kedvéért.

 

KVART:

Nézzük, hogy ha egy egész kvartos zacskó tejfestéket felhasználunk, akkor az mihez elég! – Hát egy ilyen kiszereléssel már egészen nagy átalakításokat megvalósíthatsz, ami lehet például:

  • egy gardróbszekrény vagy egy tálalószekrény
  • 3 darab 70 cm széles ajtó (mindkét oldalról, tokkal együtt)

 

komód: kevesebb, mint egy pint tejfesték | ajtó: kb. fél pint tejfesték | étkezőasztal: kb. fél pint tejfesték 

 

TIPP: Ha túl sűrű tejfestékkel dolgozol, akkor bizony rosszabb lesz a kiadósság az ideálisnál, ezért szerintem mindenképp olvasd el itt, hogy hogyan kell helyesen kikeverned a tejfestéket.

 

A fedőképesség függ attól, hogy milyen felületet festesz (puha vagy kemény), milyen színnel dolgozol, milyen sűrű a tejfestéked. – A fedőképesség így bútoronként változó valamelyest, ezért mindenhol egy intervallumot adunk meg inkább. Az itt összeszedett példáimat is támpontokként értsd csak (hiszen például nem minden étkezőasztal egyforma méretű). …ugyanakkor néhány ilyen támpont igencsak hasznos, mert így egyszerűen belőheted, hogy mekkora zacskóra is lesz szükséged a választott bútor átalakításához.

 

Így már könnyebb elképzelned, hogy mihez is elég egy csomag tejfesték. Ugye?

 a tejfesték használata

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

Mikor használj tapadásfokozót?

2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

Tovább >
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >