ANTIKOLÁS: Patinás Felület Kialakítása

Ági, 2017. 09. 20.

A tejfesték nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) az Extra-Bond hozzáadása nélkül patinás felületet hoz létre.

Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik. – Lehet, hogy meglepően hangzik, de ez a tejfesték egyik legkedveltebb tulajdonsága! Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet, hehe).

Ez a folyamat éppen olyan véletlenszerűen játszódik le, ahogyan az idők folyamán egy festékréteg elöregszik… éppen ezért a végeredmény sokkal inkább autentikus, mint bármilyen egyéb antikolás esetében (ahol az akaratlagosság mindig tetten érhető a kész felületen). – Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a folyamat nem irányítható…

Ez a bejegyzés feltárja, hogy miként alakíthatsz kedved szerint elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet: ez egy szuperegyszerű módszer az antikoláshoz. 

 

 

 

Ha az a célod, hogy a felület a megszólalásig hasonlítson egy 100-200 évvel ezelőtt lefestett darabra, akkor két út áll előtted:

  • hagyod, hogy a tejfesték maga végezze el helyetted a bútor antikolását: ilyenkor egyszerűen vidd fel a tejfestéket egy nem-porózus felületre… aztán várd meg, hogy mi lesz! 🙂 – Itt számíts rá, hogy nem tudod majd előre kiszámítani, hogy a tejfesték honnan és mennyire pattog majd le a felületről (ami amúgy nagyon izgalmas),  ezért érdemes először letesztelned a bútoron egy kevésbé látványos részen (pl. az ajtó belsején) a folyamatot. A teszteléshez a tisztítás után vigyél fel 2-3 réteg tejfestéket, amíg eléred a kellő színfedést (ha közben megrepedezik a felület száradáskor, akkor azzal ne törődj, csak fesd rá a következő réteget). – A tesztelés végeztével aztán kiértékelheted a tapasztalatokat: Ha úgy látod, hogy túlságosan sok festéket ledob a felület, akkor finoman (280-as csiszolópapírral) megcsiszolhatod a lefestés előtt, mert ezzel a mérsékelhető lesz a lepergés. Ha pedig úgy látod, hogy nem lesz elég régies a felület, akkor jöhet a következő módszer:
  • átveszed az irányítást: Ha szeretnéd, hogy a tejfesték az elképzeléseidnek megfelelő részekről peregjen, akkor a festés előtt ezeken a helyeken kend át a felületet olajjal/viasszal. (Ezzel a módszerrel akár porózus felületen (pl. kezeletlen fán, egy másik színű tejfesték-rétegen stb.) is megvalósíthatod a régies felületet.)

 

Az első módszeren nincs mit magyarázni, de a második technikát szerintem érdemes részletesen kitárgyalnunk.

 

Ez az átalakítás a Praktika magazin 2017. szeptemberi számában jelent meg először “Régiből Vintage” címmel. – A cím szerintem nagyon találó volt, mert ezzel a technikával úgy frissítheted fel a bútorod megjelenését, hogy az nem veszít semmit a régies karakteréből.

 

bútorfestés ilyenkor is pár egyszerű lépésből áll csak:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Tisztítsd le a festendő felületet!
  • Javítsd ki a felület hibáit!
  • Olajozd át a bútor azon részeit, ahonnan szeretnéd, hogy a tejfesték leperegjen!

2. FESTÉS

  • Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!
  • Csiszolópapírral távolítsd el a fellazult festékdarabokat!

3. FELÜLETZÁRÁS

 

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Ha régies felület kialakítására törekszel, akkor nincsen szükség érdesítésre.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

Az esetleges sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

Ha a szívedet megmelengetik a régi bútorok ütött-kopott, hosszú évek törődéséből adódó részletei, akkor persze nem szükséges a bútor minden karakterét, apró tökéletlenségét kiegyengetned, hiszen ezek kifejezetten passzolnak a patinás felülethez.

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

festésre váró régi bútor

A régi kulcslyuk helyét is az előkészítés során kell eltüntetni.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

Olajozd át a bútor azon részeit, ahonnan szeretnéd, hogy a tejfesték leperegjen!

A festés előtt kend át kenderolajjal (vagy bútorviasszal, főleg ha kezeletlen fán dolgozol) azokat a részeket, ahonnan szeretnéd, hogy a tejfesték visszaperegjen. Minél vastagabb az olajréteg, annál inkább lepereg majd a tejfesték. Töröld le a felesleget egy pamutronggyal.

 

az olajozás a festés előtt segít a régies felület kialakításában

Ezt a komódot az élek mentén olajoztam erősebben, az ajtófrontokról és a bútor tetejéről alaposan visszatöröltem a kenderolajat.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

TIPP: Egy deszkán gyakorolhatod az antikolás technikáját az „éles bevetés” előtt: próbáld ki, hogy milyen felületet kapsz, ha vékonyan olajozol, majd nézd meg, hogy mi lesz az eredmény, ha vastagon kened az olajat. – Így hamar rá fogsz érezni a módszer lényegére.

 

 

2. FESTÉS

Vigyél fel 2-3 réteget a teljes színfedésig!

Az első réteg még alig-alig fed.. ettől nehogy megijedj ám! 🙂

Az olajos részeken összefut a tejfesték a felületen (száradás után innen fog majd leperegni).

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra.

 

a második festékréteg már az antikoláshoz előkészített felületen is szépen fed

A második rétegnél már sokkal erőteljesebb lesz a színfedés.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

A száradás során megrepedezik festék, majd lepereg. A rétegek felvitele között viszont nem érdemes lepiszkálni ezeket a laza festékdarabokat! Fess csak rá a felületre, amíg elérsz a teljes színfedésig.

 

antikolás a bútorfestés során: Azúr Bagoly Tejfesték

A vastagon olajozott részeken a tejfesték a száradás során magától elenged.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

TIPP: Ha megrepedezik a felület, de nem pereg le a festék, akkor az utolsó réteg után még átkenheted vizes ecsettel a felületet: ez a módszer is felhúzza a lazábban tapadó festékdarabokat, így rásegíthet a folyamatra.

Csiszolópapírral távolítsd el a fellazult festékdarabokat!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet, hogy a felpattogzott darabokat eltávolítsd.

 

antikolás a bútorfestés során: finom csiszolás - Azúr Bagoly Tejfesték

A csiszolópapírral körkörös mozdulatokat írj le, hogy minden irányból megkoptasd a felületet.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat vagy bútorviaszt. (A bútorlakkot és a tungolajat ne használd ennél a technikánál!)

Ez a lépés segít letisztítani a csiszolás során keletkezett maszatot is.

 

antikolás a bútorfestés során: az felületzárás ilyenkor is fontos - Azúr Bagoly Tejfesték

Az olajozás-viaszolás a tejfesték színét elmélyíti pár árnyalattal.

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: A Kenderolaj Használata – A kenderolaj felvitele gyakorlatilag elronthatatlan! Ez a cikk bemutatja, hogy miként használd sikerrel ezt a szuper anyagot.

 


ALAPANYAGOK:


 

Ha követed ezeket a lépéseket, akkor könnyedén alakíthatsz mesésen régies darabot szinte bármilyen bútorból. 

 

Ez a stílus szuperül illik a vintage, provence-i, farmhouse lakberendezési trendekbe.

antikolás a bútorfestés során: a tejfesték patinás felülete semmihez sem hasonlítható - Azúr Bagoly

Fotó: Kurdi Zoltán (Praktika Magazin).

Styling: Kurdi Gabriella (Praktika Magazin).

 

>>> Ez is érdekelhet: A tejfestéket természetesen makulátlan fedés kialakítására is használhatod: egyszerűen csak adagolj hozzá Extra-Bond tapadásfokozó adalékot az első réteg felvitelekor. 

 a tejfesték használata antikolás

4
Szólj hozzá!

2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Bartos Zoltánné

tejfestéket használhatok e lakkozott fenyő bútorra hagyományos festési technikával?

Andi

Kedves Éva,
amennyiben antikolom a bútort, de nem egy színt, hanem a tálalórész zsalu részeire, plusz másik színt is szeretnék alkalmazni, azt esetleg úgy kell végezni, hogy arra a részre, a másik színből kevert festéket viszem fel?
Legalábbis így logikus.


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >

Útmutató a Tejfesték Keveréséhez

2016. 08. 18.

Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: