Mikor használj tapadásfokozót?

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly
Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly
Ági, 2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

 

A tejfesték abban (is) különbözik a “modern” festékektől, hogy a körülményektől függően különféleképpen képes viselkedni (mintha többféle festéket csomagoltunk volna egyetlen zacskóba), mindehhez a kulcs pedig az Extra-Bond használata.

 

Az Extra-Bond egy olyan adalékanyag, ami növeli a tejfesték tapadóképességét.

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték bármilyen felület festéséhez használható. – …de nézzük meg ezt részletesen:

táblázat - útmutató a tejfesték viselkedéséhez - tejfesték lepereg

 

 

HOGYAN VISELKEDIK A TEJFESTÉK ADALÉKANYAG HOZZÁADÁSA NÉLKÜL?

A „nyers” tejfesték (azaz a tejfestékpor vízzel elkeverve, adalékanyag hozzáadása nélkül) nem a felület tetején képez bevonatot (ahogyan a legtöbb „modern” bútorfesték teszi), hanem beszívódik az anyag szerkezetébe, ezért:

  • porózus anyagok (pl. nyers fa, nyers MDF, égetetlen kerámia, frissen vakolt fal, kezeletlen tégla stb.) festésére a TEJFESTÉK a legeslegjobb megoldás, mert rendkívül tartós eredményt ad.
  • nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) patinás felületet hoz létre. Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik: ezekről a helyekről a laza festékdarabok csiszolópapírral könnyedén eltávolíthatóak. Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet). Ez a folyamat éppen olyan véletlenszerűen játszódik le, ahogyan az idők folyamán egy festékréteg elöregszik… éppen ezért a végeredmény sokkal inkább autentikus, mint bármilyen egyéb antikolás esetében (ahol az akaratlagosság mindig tetten érhető a kész felületen).

 

a tejfesték patinás felületet hoz létre a bútorfestés során - antikolt szék részlete

 

a tejfesték patinás felületet hoz létre a bútorfestés során - sárga szekrény részlete

 

Így már tudod is, hogy mikor NEM szükséges Extra-Bond-ot használnod: akkor, ha

  • porózus felületet festesz,

  • patinás felületet szeretnél kialakítani egy nem-porózus anyagú bútoron.

 

 

MIKOR HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT?

Ha nem-porózus anyagon (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) szeretnél hibátlan fedésű felületet kialakítani, akkor önts a tejfestékhez Extra-Bond-ot. 

a tejfesték tapadásfokozó használatával bármilyen felületen egységes felületet hoz létre a bútorfestés során - szürke komód részlete

 

a tejfesték tapadásfokozó használatával bármilyen felületen egységes felületet hoz létre a bútorfestés során - kék éjjeliszekrény részlete

 

 

HOGYAN HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT?

  • Keverd ki a tejfestékport vízzel a szokásos módon. 2 dl tejfestékhez önts 1 dl tapadásfokozót. (Ha az egyszerűbb, akkor mérheted az arányokat így is: 1 rész festékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond: így egy picit magasabb ugyan az adalékanyag aránya, de ez nem baj). Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor duplázhatod a tapadásfokozó arányát (azaz 2 dl tejfesték + 2 dl tapadásfokozó vagy 1 rész festékpor + 1 rész víz + 2 rész Extra-Bond). Az Extra-Bond-ot NEM a festék alá kell kenni (mert ez nem alapozó, hanem adalékanyag)! – A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel (a megfelelő előkészítés után, persze).
  • Az Extra-Bond-ot általában csak az első réteg felvitelekor kell használni. Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor a második réteg felviteléhez is keverhetsz a festékhez tapadásfokozót.
  • Az utolsó réteg felviteléhez mindig „nyers” tejfestéket használj! (Az Extra-Bond nem változtat a festék színén, de a megjelenésén igen.)
  • Az Extra-Bond valamelyest rontja a tejfesték fedőképességét, ezért ne ess pánikba, ha az első réteg még foltos! 🙂 (Ne feledd: az első réteg esetében a fedőképességnél sokkal fontosabb a tapadóképesség.)
  • 2 dl tejfesték + 1 dl adalékanyag összesen 3 dl felhasználható anyagot jelent: ezt vedd figyelembe a szükséges festékmennyiség kiszámításakor.

 

>>> Ez is érdekelhet: Útmutató a Tejfesték Keveréséhez –  Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

 

 

Ha ezeket az összefüggéseket követed, akkor a tejfestéknek már rögtön kétféle felhasználását elsajátítottad: ugyanolyan könnyedén képezhetsz hibátlan fedésű felületet, amilyen egyszerűen alakíthatsz az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet.

 

 

…ezeket pedig akár egy bútordarabon is kombinálhatod!

a tejfesték tapadásfokozó használatával egy bútoron akár többféle felületet is ki tudsz alakítani a bútorfestés során

 

a tejfesték tapadásfokozó használatával egy bútoron akár többféle felületet is ki tudsz alakítani a bútorfestés során - rózsaszín komód részlete közelről

 

 


Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában. 

 a tejfesték használata

32
Szólj hozzá!

14 Comment threads
18 Thread replies
16 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
legújabb legrégebbi
Hajnal Erika

Kedves Válaszadó, szeretném megkérdezni, kültéri műanyag nyílászárón hogyan viselkedik a tejfesték? Nagyon gyorsan lekopik, vagy csak hosszabb idő elteltével? Van erről tapasztalat? Fehér műanyagra használnám, de ha arról lepereg, nehezen lesz a patinás hatás elérhető vele… inkább csúnya lesz… de persze ezt csak képzelem, nem láttam példát rá…
köszönöm előre is, üdv: Erika

Dalos Andrea

Szeretnék érdeklődni, hogy tükörre is tudnék festeni? Tolóajtót szeretnénk befedni. Mennyi festékre lenne szükség kb. 5 négyzetméterre? Köszönöm.

Anikó

Beltéri ajtót is lehet vele festeni? Most zománc festék van rajta. Erre mehetne alapozás nélkül? A végeredmény matt lesz? Köszönöm!

Mihály Sándorné Zsuzsi

Kedves válaszadó! Szeretném kérdezni hogy konyhaszekrény ajtóra is használható? Az anyaga egy kicsit porózus ez gyári azthiszem müanyag bevonat a 80 as évek típusa. Teljes fedest szeretnék. Válaszát előre is köszönöm. Zsuzsi

Winkler Henrik

Kedves válaszadó! Érdeklődöm, hogy mennyire birja a hőt! Kandalló környékét szeretném átfesteni. Köszönöm.

Juhász Andrásné (Ica)

Kedves Ági!
Nagyon szép, hibátlan, lakkozott tölgyfa komódiam vannak. Szeretném kicsit vidámabb, világosabb színűre festeni. Azt már megértettem, hogy kell hozzá tapadás fokozó. Szeretném megkérdezni, hogy a festés előtt le kell-e csiszolnom az egész felületet, valamint milyen felületzárót javasolsz? Válaszodat előre is köszönöm!

Molnár Réka

Kedves Àgi!
Nagyon tetszenek a tejfestékek, és már régóta szemezgetek vele. Olyan kérdésem lenne, hogy unokahugomnak szeretnék készíteni fakocka kirakót, amire festek és hogy ez a festék alkalmas ilyen hétköznapi használatra? Lehet vele formákat festeni is mint kvázi egy népibútorra? Kezeletlen, csupán csiszolt fafelületre szeretném. Igényel extra bondot? Vagy lakkot a felüleletre, lehet egyáltalán lakkal fedni. Én örülnék ha önmagában is jó lenne, főleg hogy természetes anyag, ami fontos lenne egy kisgyerek esetében.
Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Zsibrita János

Kedves Ági,
Kérdésem, hogy más lakkal (egy krétafestekhez vettem) zárhatom e a rétegeket. A festéketek jobban bejött, de ez a lakk már megvan és pont elég drága volt ahhoz, hogy ne használjam valamire fel 🙂
Köszönöm, János

Dóri

Kedves Ági!
Ha nagyobb méretű bútort szeretnék festeni érdemes -e inkább valami csiszoló gép beszerzése? A kis videóban említetted, hogy szál irányba kell haladni, de nyilván egy gép erre alkalmatlan. Okozok kárt azzal, ha ilyen géppel haladósabbá szeretném tenni a munkát, vagy inkább a csiszoló papír a jobb megoldás?
Köszönöm szépen ☺️

Kovács- Dobó Márts

Kedves Ági!
Ez lesz az első festésem…szóval nagggyon izgatott vagyok.
Mindenről részletes leírást találtam, de egy kérdésem lenne mégis.
Ha egy laminált fehér konyhabútort alakítok át és patinás hatást szeretnék elérni, a tisztítás után csak festenem kell. (Ugye?)
Amikor a festék önállóan felpattogzik, tehát ha jól értelmeztem “antikolódik” az alap fehér szín fog átütni?
Egy fából készült bútornál ez gyönyörűen, valóban régiesen hat, de a lamináltnál milyen lesz a végeredmény?
Köszönöm az eddigi rengeteg hasznos tartalmat, és előre köszönöm a válaszod is!

Urbanics Marika

Kedves Ági! Én műanyag redőnyt festenék le. Arra is jó a tejfesték? Köszönöm a választ. Marika

Simon Zsuzsa

Kedves Ági! Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy át lehet-e festeni a már kenderolajjal lezárt bútort. Szeretném megváltoztatni a színét, mert egy másik színváltozat jobban tetszene. Mit kell tennem, ráfesthetek.e a kenderolajra? Üdvözlettel: Zsuzsa

Vid Katalin

Érdeklődöm, hogy a tejfesték használható e viaszolt fenyőbútorra? Ha igen, akkor hogyan. Üdvözlettel….

Turbók Andrea

Kedves Válaszadó! Szeretném kikérni a véleményed. Vajon egy konyha pultot le tudnék festeni ezzel a festékkel? Extra Bond-dal, lakkal zárva?
Bírná ha ráfröccsen az olaj ? A minden napos takarítást ?
Köszönöm ,
Üdv , Andi


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >