fbpx

Mikor használj tapadásfokozót?

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly
Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly
Ági, 2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

 

A tejfesték abban (is) különbözik a “modern” festékektől, hogy a körülményektől függően különféleképpen képes viselkedni (mintha többféle festéket csomagoltunk volna egyetlen zacskóba), mindehhez a kulcs pedig az Extra-Bond használata.

 

Az Extra-Bond egy olyan adalékanyag, ami növeli a tejfesték tapadóképességét.

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték bármilyen felület festéséhez használható. – …de nézzük meg ezt részletesen:

táblázat - útmutató a tejfesték viselkedéséhez - tejfesték lepereg

 

 

HOGYAN VISELKEDIK A TEJFESTÉK ADALÉKANYAG HOZZÁADÁSA NÉLKÜL?

A „nyers” tejfesték (azaz a tejfestékpor vízzel elkeverve, adalékanyag hozzáadása nélkül) nem a felület tetején képez bevonatot (ahogyan a legtöbb „modern” bútorfesték teszi), hanem beszívódik az anyag szerkezetébe, ezért:

  • porózus anyagok (pl. nyers fa, nyers MDF, égetetlen kerámia, frissen vakolt fal, kezeletlen tégla stb.) festésére a TEJFESTÉK a legeslegjobb megoldás, mert rendkívül tartós eredményt ad.
  • nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) patinás felületet hoz létre. Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik: ezekről a helyekről a laza festékdarabok csiszolópapírral könnyedén eltávolíthatóak. Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet). Ez a folyamat éppen olyan véletlenszerűen játszódik le, ahogyan az idők folyamán egy festékréteg elöregszik… éppen ezért a végeredmény sokkal inkább autentikus, mint bármilyen egyéb antikolás esetében (ahol az akaratlagosság mindig tetten érhető a kész felületen).

 

a tejfesték patinás felületet hoz létre a bútorfestés során - antikolt szék részlete

 

a tejfesték patinás felületet hoz létre a bútorfestés során - sárga szekrény részlete

 

Így már tudod is, hogy mikor NEM szükséges Extra-Bond-ot használnod: akkor, ha

  • porózus felületet festesz,

  • patinás felületet szeretnél kialakítani egy nem-porózus anyagú bútoron.

 

 

MIKOR HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT?

Ha nem-porózus anyagon (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) szeretnél hibátlan fedésű felületet kialakítani, akkor önts a tejfestékhez Extra-Bond-ot. 

a tejfesték tapadásfokozó használatával bármilyen felületen egységes felületet hoz létre a bútorfestés során - szürke komód részlete

 

a tejfesték tapadásfokozó használatával bármilyen felületen egységes felületet hoz létre a bútorfestés során - kék éjjeliszekrény részlete

 

 

HOGYAN HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT?

  • Keverd ki a tejfestékport vízzel a szokásos módon. 2 dl tejfestékhez önts 1 dl tapadásfokozót. (Ha az egyszerűbb, akkor mérheted az arányokat így is: 1 rész festékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond: így egy picit magasabb ugyan az adalékanyag aránya, de ez nem baj). Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor duplázhatod a tapadásfokozó arányát (azaz 2 dl tejfesték + 2 dl tapadásfokozó vagy 1 rész festékpor + 1 rész víz + 2 rész Extra-Bond). Az Extra-Bond-ot NEM a festék alá kell kenni (mert ez nem alapozó, hanem adalékanyag)! – A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel (a megfelelő előkészítés után, persze).
  • Az Extra-Bond-ot általában csak az első réteg felvitelekor kell használni. Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor a második réteg felviteléhez is keverhetsz a festékhez tapadásfokozót.
  • Az utolsó réteg felviteléhez mindig „nyers” tejfestéket használj! (Az Extra-Bond nem változtat a festék színén, de a megjelenésén igen.)
  • Az Extra-Bond valamelyest rontja a tejfesték fedőképességét, ezért ne ess pánikba, ha az első réteg még foltos! 🙂 (Ne feledd: az első réteg esetében a fedőképességnél sokkal fontosabb a tapadóképesség.)
  • 2 dl tejfesték + 1 dl adalékanyag összesen 3 dl felhasználható anyagot jelent: ezt vedd figyelembe a szükséges festékmennyiség kiszámításakor.

 

>>> Ez is érdekelhet: Útmutató a Tejfesték Keveréséhez –  Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

 

 

Ha ezeket az összefüggéseket követed, akkor a tejfestéknek már rögtön kétféle felhasználását elsajátítottad: ugyanolyan könnyedén képezhetsz hibátlan fedésű felületet, amilyen egyszerűen alakíthatsz az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet.

 

 

…ezeket pedig akár egy bútordarabon is kombinálhatod!

a tejfesték tapadásfokozó használatával egy bútoron akár többféle felületet is ki tudsz alakítani a bútorfestés során

 

a tejfesték tapadásfokozó használatával egy bútoron akár többféle felületet is ki tudsz alakítani a bútorfestés során - rózsaszín komód részlete közelről

 

 


Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában. 

 a tejfesték használata

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható

Így tárold a tejfestéket!

2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

Tovább >

Útmutató a Tejfesték Keveréséhez

2016. 08. 18.

Ha még csak most ismerkedsz a tejfestékkel, akkor talán kissé idegenkedsz a festékkutyulástól… pedig nincs mitől tartani! Ha valaha kevertél már egy pohár kakaót vagy egy bögre instant kávét, akkor ez is ugyanúgy menni fog! A videóban megnézheted, hogy valóban milyen egyszerű ez a művelet.

Tovább >