Így tárold a tejfestéket!

a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható
a tejfesték tárolása: így akármeddig eltartható
Ági, 2015. 06. 17.

A tejfestéket nem csak egy-két évig, hanem akármeddig tárolhatod! A minőség megőrzéséhez arra kell csak odafigyelned, hogy a festékpor légmentesen legyen zárva.

A TEJFESTÉKPOR TÁROLÁSA

A tejfestékpor két fő alkotóeleme a tejfehérje és a mész: ezek csak víz jelenlétében lépnek reakcióba egymással. – Így hát fontos, hogy a már felbontott csomag a levegőben lévő párával is minél kevésbé érintkezzen, tehát a tejfestékpor tárolásához zárd azt le légmentesen.

 

a tejfesték tárolása légmentesen

Minden csomag tejfesték mellé küldünk Neked egy légmentesen lezárható tasakot, amiben a festékport visszacsomagolhatod az eredeti zacskójába. – Így később is könnyen megkülönböztetheted a színeket egymástól.

 

A MÁR KIKEVERT TEJFESTÉK TÁROLÁSA

A hagyományos recepthez hűen az Azúr Bagoly Tejfesték nem tartalmaz sem tartósítószert, sem állományjavítót, ezért a folyékony tejfesték 1-2 hétig tárolható csak.

A legjobb eredményt a frissen kikevert tejfesték adja, ezért igyekezz akkora adagot mixelni, amennyit a nap folyamán előreláthatólag fel fogsz használni.

Ha festés közben 20 percnél hosszabb időre állni hagyod a tejfestéket, akkor fedd le!

Ha a festés végén maradna felesleg, akkor ezt légmentesen lezárva (pl. befőttesüvegben, alufóliával lefedve stb.) tedd a hűtőbe. A festéknek jobb az eltarthatósága, ha kicsit hígabb, ezért keverj egy kevés vizet hozzá, mielőtt elrakod.

Amikor pár nap múltán előveszed, akkor valószínűleg kicsit másképp néz majd ki a festék, mint amikor elraktad (leülepedhet, besűrűsödhet)… de semmi pánik: keverd át alaposan, majd – szükség esetén – adj hozzá egy kis vizet!

 

>>> Ez is érdekelhet: VIDEÓ: útmutató a tejfesték kikeveréséhez…

 

A TEJFESTÉK HASZNÁLATÁVAL GÖRDÜLÉKENYEN, SOKOLDALÚAN, VEGYSZERMENTESEN ALAKÍTHATOD A BÚTORAIDAT.

 


Ha szeretnéd elsajátítani a bútorfestés minden csínját-bínját, akkor A ‘BÚTORFESTÉS-ISKOLA‘ cikksorozat a segítségedre lesz! 

 a tejfesték használata

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Extra-Bond tapadásfokozó tejfestékhez – Azúr Bagoly

Mikor használj tapadásfokozót?

2019. 05. 30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.

Tovább >

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >

ANTIKOLÁS: Patinás Felület Kialakítása

2017. 09. 20.

A tejfesték nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) az Extra-Bond hozzáadása nélkül patinás felületet hoz létre.

Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik. – Lehet, hogy meglepően hangzik, de ez a tejfesték egyik legkedveltebb tulajdonsága! Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet, hehe).

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >