fbpx

Zománcfesték Átfestése

útmutató a zománcfesték átfestéséhez
útmutató a zománcfesték átfestéséhez
Ági, 2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Milyen oka lehet, hogy egy zománcfestékkel mázolt felület átfestését fontolgatod?

  • a magasfényű felület nem illik az otthonod stílusához
  • nem tetszik a felület színe
  • repedezik-mállik a festékréteg a felületről

 

A jó hír, hogy alapvetően a zománcfestékkel bevont felületeket is ugyanúgy kell felújítani, mint minden nem-porózus felületet: a TEJFESTÉK használata itt is szuperegyszerű! 

 

a magasfényű zománcfestékkel mázolt ajtó házilag is egyszerűen átfesthető

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől fogva szerepelt a terveink között, hogy ezt az ajtót átfestjük, mert a magasfényű felület nem passzolt a hely hangulatához, ráadásképp pedig még a színe (kívülről vajszín, belülről bilizöld) is igen csúnya volt. 

 

A munka itt is néhány egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell teljesen lecsiszolnod a zománcfestéket a felületről! Ha valahol repedezik-mállik a zománcfesték, akkor azt mindenképpen távolítsd el!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára. (Az ajtó belső oldalán például így tüntettem el egy régebbi akasztóhoz fúrt két felesleges lyukat.)

 

ajtófestés-fázisfotó: Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolni a zománcfestéket a felületről! – Ezen az ajtón ez például nem is lett volna szerencsés, mert a zománcfesték alatt farostlemez volt, ami egy sokkal rondább textúrájú felület.

Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolnod a zománcfestéket a felületről! – Ezen az ajtón ez például nem is lett volna szerencsés, mert a zománcfesték alatt farostlemez volt, ami egy sokkal rondább textúrájú felület.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

 

ajtófestés-fázisfotó: Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ez nem baj.

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ettől nem kell ám megijedni.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.)

 

ajtófestés-fázisfotó: A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

ajtófestés-fázisfotó: A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

 

ajtófestés: ilyen lett

…az eredeti magasfényű felületnek az ajtófestés után immár nyoma sincs.

 

Ha meguntad a zománcfesték magasfényű, rideg, műanyaghatású felületét, akkor mostmár házilag is egyszerűen átfestheted azt!

 különféle anyagok festése

5
Szólj hozzá!

2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Choi Eszter

Sziasztok! Ehhez az ajtóhoz milyen mennyiségű tejfestékre és bondra volt szükség?

Bandika

Sziasztok! A magasfényű felületű ajtónk, ha “olajbázis alapú”, akkor nagyon sokáig erős émelyítő illata “szaga” van festés után!
Mennyire “büdös” zavaróan illatos ezen felsorolt anyagok kombinációja?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >
bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Mit lehet tenni azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
fa festék – Azúr Bagoly Tejfesték – VOC-mentes

Kezeletlen Fa Festése

2020. 04. 24.

A bútorfestés során az egyik legszerencsésebb helyzet az, amikor kezeletlen felületen dolgozhatsz. A tejfestéknek ráadásul a nyersfa-felület igazi „jutalomjáték”! 🙂
A kezeletlen fa festésekor is érdemes néhány specifikus lépéssel tisztában lenned, ezért ez a bejegyzés összefoglalja a tudnivalókat.

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.