fbpx

Zománcfesték Átfestése

útmutató a zománcfesték átfestéséhez
útmutató a zománcfesték átfestéséhez
Ági, 2019. 06. 12.

A zománcfesték kifejezetten csúnyán öregszik, ezért sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag. – A válasz: IGEN!

Milyen oka lehet, hogy egy zománcfestékkel mázolt felület átfestését fontolgatod?

  • a magasfényű felület nem illik az otthonod stílusához
  • nem tetszik a felület színe
  • repedezik-mállik a festékréteg a felületről

 

A jó hír, hogy alapvetően a zománcfestékkel bevont felületeket is ugyanúgy kell felújítani, mint minden nem-porózus felületet: a TEJFESTÉK használata itt is szuperegyszerű! 

 

a magasfényű zománcfestékkel mázolt ajtó házilag is egyszerűen átfesthető

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől fogva szerepelt a terveink között, hogy ezt az ajtót átfestjük, mert a magasfényű felület nem passzolt a hely hangulatához, ráadásképp pedig még a színe (kívülről vajszín, belülről bilizöld) is igen csúnya volt. 

 

A munka itt is néhány egyszerű lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

  • Érdesítsd meg a felületet!
  • Tisztítsd le a festendő részeket!
  • Javítsd ki a felület hibáit!

2. FESTÉS

  • Az első réteghez használj tapadásfokozót!
  • Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!
  • Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

3. FELÜLETZÁRÁS

…de nézzük meg ezt részletesen:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell teljesen lecsiszolnod a zománcfestéket a felületről! Ha valahol repedezik-mállik a zománcfesték, akkor azt mindenképpen távolítsd el!

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

 

Javítsd ki a felület hibáit!

A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára. (Az ajtó belső oldalán például így tüntettem el egy régebbi akasztóhoz fúrt két felesleges lyukat.)

 

ajtófestés-fázisfotó: Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolni a zománcfestéket a felületről! – Ezen az ajtón ez például nem is lett volna szerencsés, mert a zománcfesték alatt farostlemez volt, ami egy sokkal rondább textúrájú felület.

Az érdesítés során nem kell teljesen lecsiszolnod a zománcfestéket a felületről! – Ezen az ajtón ez például nem is lett volna szerencsés, mert a zománcfesték alatt farostlemez volt, ami egy sokkal rondább textúrájú felület.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első réteghez használj tapadásfokozót!

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. 🙂

 

ajtófestés-fázisfotó: Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ez nem baj.

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ettől nem kell ám megijedni.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1-2 réteget a teljes színfedésig!

A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el… – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.)

 

ajtófestés-fázisfotó: A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA: Így válaszd ki az ideális felületzáró anyagot! – A tejfestékkel színezett felület ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró adja. Hogyan választhatod ki azt az anyagot a felületvédelemhez, ami az adott darabhoz megfelelő lesz? …egyáltalán: Milyen lehetőségek közül válogathatsz? – Ez a cikk segít az eligazodásban. 


 

ajtófestés-fázisfotó: A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

 

ajtófestés: ilyen lett

…az eredeti magasfényű felületnek az ajtófestés után immár nyoma sincs.

 

Ha meguntad a zománcfesték magasfényű, rideg, műanyaghatású felületét, akkor mostmár házilag is egyszerűen átfestheted azt!

 különféle anyagok festése

5
Szólj hozzá!

2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
legújabb legrégebbi
Choi Eszter

Sziasztok! Ehhez az ajtóhoz milyen mennyiségű tejfestékre és bondra volt szükség?

Bandika

Sziasztok! A magasfényű felületű ajtónk, ha “olajbázis alapú”, akkor nagyon sokáig erős émelyítő illata “szaga” van festés után!
Mennyire “büdös” zavaróan illatos ezen felsorolt anyagok kombinációja?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >

Lazúr Átfestése

2016. 03. 02.

A lazúrozott felület felújításának legegyszerűbb módja az, ha átfested azt. Így ugyan eltűnik a fa erezete, viszont megúszod a lazúrréteg hosszadalmas eltávolítását. – Lássuk, hogy milyen lépéseket szükséges ilyen esetben megtenned.

Tovább >
bútorlap festése – laminált bútor festése – azúrbagoly – tejfesték

Bútorlap Festése

2019. 11. 22.

A laminált bútorok ma már szinte minden otthonban megtalálhatóak, hiszen viszonylag olcsón hozzájuk lehet jutni. Ezek a darabok ugyanakkor nem kifejezetten az igényes megjelenésükről híresek… Mit lehet tenni azért, hogy egy-egy ilyen praktikusan használható bútornak elfogadható stílusa legyen?

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.