bútorfestés-iskola: előkészítés

Ági, 2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Miért fontos a festendő felület megfelelő előkészítése?

A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a bútorral! Az alapos előkészítés a kulcs ahhoz, hogy a bútorfestés a továbbiakban élvezetesen-gördülékenyen haladjon.

 

Ez az útmutató a használt bútorok előkészítéséhez nyújt segítséget, hiszen a leggyakrabban lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. felületet szoktunk átfesteni.

 

(A szerkezeti hibák javítását ez a leírás nem érinti.) Az előkészítéssel kapcsolatban rengeteg egymásnak ellentmondó információt olvashatsz: van, aki szerint a hőlégfúvó + kromofág + csiszológép + alapozó olyan alapfelszerelés, ami nélkül nem is érdemes nekikezdeni egy bútor átalakításának… és van, aki szerint a bútorfestés előtt nincs szükség több előkészületre egy lezser mozdulatokkal kivitelezett portörlésnél. Nos, én bizony egyik véglettel sem értek egyet: a posztból az indokaimat is mind megismerheted.

 

Az itt leírt lépések azok, amiket LEGALÁBB érdemes végigcsinálni, akármilyen bútorfesték mellett is döntesz majd.

 

„…de nem lesz ez túlságosan hosszadalmas? Én bizony rögtön festeni szeretnék! Nincs kedvem a munka előtt még pluszban pepecselni!”

A felület szakszerű előkészítése egy közepes méretű darabnál nem több, mint 1-2 óra: nem érdemes pont ezt a rövid időt megspórolni, ha a bútorodat aztán éveken (vagy akár évtizedeken) át szeretnéd majd használni.

 

a bútorfestéshez választott darab egy lakkozott bútor, ami kissé ütött-kopott, de szerkezetileg teljesen jó állapotban van

1. Innen indulunk: ez egy lakkozott bútor, ami kissé ütött-kopott, de szerkezetileg teljesen jó állapotban van.


 

Az előkészítés négy lépése:

 

 

1. SZÚIRTÁS (azaz kártevőmentesítés)

Miért van erre szükség?

Az otthonodban lévő összes faanyagot akár egyetlen fertőzött darab is tönkre teheti, ezért fontos az, hogy csak olyan bútor felújításához kezdj hozzá, ami biztosan kártevőmentes.

 

Hogyan csináld?

Vizsgáld át a bútor minden részét még mielőtt hazavinnéd! Látsz rajta bárhol kb. gombostűfejnyi lyukat? – Ha találsz rágásnyomot, akkor kezeld úgy a bútort, mint ami fertőzött. Az általánosan terjedő „tegyél a lyuk alá papírt, és ha másnap nincsen rajta por, akkor nyugodt lehetsz” javallat sajnos nem állja meg a helyét, mert a farontó bogarak utódai akár éveket is eltölthetnek inaktív állapotban, mielőtt nekikezdenek a pusztításnak.

 

Sok-sok tanács jár szájról-szájra arról, hogy miként űzheted el a kártevőket házilagos módszerekkel, ám ezekkel az eljárásokkal több probléma is van:

 • A faanyagvédőszerek hagyományos mázolással felhordva csak felületi védelmet biztosítanak, pedig a rovarok a járataikat elsősorban az anyag belsejében rágják. Az ilyen anyagok így leginkább megelőzésre alkalmasak, a kártevők elpusztítására nem nyújtanak 100%-os garanciát.
 • A lakossági felhasználással alkalmazható faanyagvédőszerektől a lárvák akkor pusztulnak csak el, ha kellő mennyiséget esznek a védőszerrel átitatott faanyagból, ez pedig rendszerint hosszú idővel a kezelés után sem történik meg.
 • A kártevőirtószerek gyakran olajbázisúak, ezért a bútorfestés során akadályozhatják a további fázisok során felviendő anyagok megfelelő tapadását.

 

A legbiztosabb módszer az, ha szakemberre bízod ezt a feladatot. A professzionális kártevőmentesítés speciális gázok használatával történik (zárt konténerben), körülbelül 10-15 nap alatt. A módszer előnye, hogy:

 • a gáz teljesen átjárja a járatokat, így 100%-os hatékonyságot biztosít (a múzeumok értékes műtárgyait is ilyen módon védik például),
 • a védőszer maradéktalanul kiszellőztethető, így nem érintkezel semmilyen egészségre káros vegyülettel,
 • a gáz után nem marad semmiféle anyag a felületen, ami a munka további fázisaiban problémát jelenthetne.

Az interneten a „faanyagvédelem” keresőszóval számos hozzáértő céget találhatsz. Ha Pest-megyében keresel szakembereket, akkor ajánlom a Pannon Protect Kft. pomázi telephelyét.

 

Ha olyan darabot újítasz fel, aminek a fához csak messziről van köze (pl. forgácslap, MDF, rétegelt lemez stb.), akkor ez a lépés kimaradhat.

 

2. ÉRDESÍTÉS

Ez a lépés nem az a napokig tartó kínszenvedés, ami után épeszű ember soha többet nem szeretne csiszolópapír közelébe kerülni! Az érdesítés mindössze annyit jelent, hogy csiszolópapírral alaposan átdörzsölöd a bútor felületét. (A cél tehát NEM a nyers felület visszanyerése.)

 

Miért van erre szükség?

Az érdesítés célja, hogy:

 • eltávolítsd az elöregedett-fellazult rétegeket.–Előfordul, hogy egy ránézésre ép felület valójában annyira el van öregedve, hogy elég végigsimítani a csiszolópapírral rajta ahhoz, hogy a korábbi védőréteg teljesen elengedjen (pl. ahol sokat sütötte a nap, ahol gyakran súrolták tisztítószerrel stb.). – Gondolj bele: hiába tapad majd meg a csodaszép új festékréteg a felületen… ha a festés alatt lévő anyag egyszer megadja magát, akkor bizony a munkád is megy vele a kukába.
 • eltávolítsd a beszívódott szennyeződéseket. Az évek során felgyűlő kosz egy részét nem lehet egyszerűen letörölni a felületről (ilyen szennyeződés lehet pl. a lerakódó zsír azokon a részeken, ahol gyakran nyúltak a bútorhoz vagy a viaszos/olajos tisztítószermaradvány a bútorápolók használata miatt stb.) – Ha nem bánsz el velük még az előkészítés során, akkor az ilyen makacs foltok aztán a festés során kellemetlen tünetek (pl. lepergő festékréteg, csúnya elszíneződés stb.) formájában üthetik fel a fejüket.

 

El kell-e távolítani a lakk-/festék-/politúr- stb. rétegeket a felületről?

Nem. Ha a felület stabil, akkor nyugodtan ráfesthetsz. – …ugyanakkor esztétikai szempontból esetenként szükség lehet arra, hogy tiszta lappal kezdhess: például ha a rondán felhordott vastag festékrétegek csúfságát nem akarod átörökíteni a saját munkádra, akkor érdemes mérlegelni a felület lepucolását.

 

 

Hogyan csináld?

 • egy darabka csiszolópapírral a kezedben dörzsöld át a felület minden részét
 • szálirányú mozdulatokkal dolgozz
 • 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírt használj: ez elég durva ahhoz, hogy mindenféle felületet megdolgozzon, mégis elég finom ahhoz, hogy ne hagyjon karcnyomokat (kivétel ez alól az, amikor laminált felülettel dolgozol: ilyen esetben elég a 280-as szemcsenagyságú papír)
 • nem szükséges a nyers fáig eljutnod: a lényeg az, hogy a fellazult rétegeket eltávolítsd és a nemkívánatos szennyeződésektől megszabadulj
 • FONTOS: megfelelő védőfelszerelésben dolgozz! A régi rétegek csiszolásakor keletkező por káros lehet az egészségedre, ezért viselj légszűrő maszkot (akkor is, ha odakint dolgozol)! A por miatt HEPA-szűrős porszívóval, majd nedves ronggyal takaríts fel.
 • ha naaagy felületet kell előkészítened, akkor használj excenteres csiszológépet (Ne felejtsd el kézzel megérdesíteni azokat a részeket, amikhez a géppel nem férsz hozzá!)

 

Ha a célod az, hogy a tejfesték az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet képezzen, akkor ez a lépés kimaradhat.

 

az érdesítéshez után a bútor felülete poros ugyan, de nem a megfelelő szemcsenagyságú csiszolópapírnak köszönhetően nincsen összekarcolva

2. Az érdesítés után így néz ki a bútor.

 

 

3. TISZTÍTÁS

Miért van erre szükség?

A bútor sokféle szennyeződést összeszedhet az évek során, ezért már csak higiéniai szempontból is érdemes gondosan letisztítani, mielőtt a helyére talál az otthonodban. Ja, és a koszra semmilyen festék nem tapad normálisan. 🙂

 

Hogyan csináld?

 • A bútor felületét nem elegendő egy nedves ronggyal áttörölni tisztítás címén. A portalanítás-zsírtalanítás a festés előtt nagyon-nagyon fontos, ezért végezd alaposan! – …és ez után ne feledkezz meg a tisztítószer-maradványok eltávolításáról sem!
 • Mosd le mosogatószeres vízzel alaposan a felületet, majd legalább kétszer tiszta vízzel is öblítsd le az egészet.
 • Ha extrém szennyeződésekkel kell elbánnod (mert például konyhabútor, viaszolt/olajozott darab, ragasztómaradványoktól tarkított felület festésére készülsz), akkor denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is átsikálhatod a bútorodat.
 • A tisztításkor bő vízzel mosd át a felületet, így biztosan minden kosz lejön. Ne félj attól, hogy ezzel kárt teszel a bútorban: egy alapos lemosás nem áztatja el mélyebben az anyagot, mint 2-3 réteg vizesbázisú festék. (…arra azért ügyelj, hogy ne hagyd megállni a vizet a felületen! Az utolsó lépésben egy nedvszívó ronggyal letörölheted a felesleges vizet a bútorról.)

 

A következő anyagokat sokan használják a bútorok tisztításához, mégis érdemes elkerülnöd őket:

 • ablaktisztító: Emlékszel, hogy a reklámban miket mondanak róla? – „hosszantartó csillogás” meg „cseppmentes ragyogás”… ez bizony mind azt jelenti, hogy az ablaktisztítónak az a dolga, hogy egy vékony réteget képezzen a felületen: ezek a vegyszermaradványok sajnos gátolhatják a festék tapadását. Az ablaktisztítóban lévő zsíroldó hatóanyag az alkohol, ami a denaturált szeszben sokkal koncentráltabban található meg.
 • ecet: egyrészt a zsíroldó hatékonysága elmarad a mosogatószerétől, másrészt erősen eltolja a felület kémhatását
 • hideg zsíroldó: durva vegyszer, aminek belélegzése nagyon veszélyes. A zsíros szennyeződések eltávolításához a mosogatószer (plusz a denaturált szesz) bőven elegendő.

 

a zsírtalanítás a festés előtt nem az egyetlen teendő, a bútoron a tisztítás után látszik, hogy az érdesítés nem mindenhol egyformán hozta le az eredeti rétegeket (a nyers fa pedig alig-alig bújt csak elő)

3. A tisztítás után látszik, hogy az érdesítés nem mindenhol egyformán hozta le az eredeti rétegeket (a nyers fa pedig alig-alig bújt csak elő), de ez nem baj.

 

 

4. A FELÜLETI HIBÁK JAVÍTÁSA

Miért van erre szükség?

A festék nem takarja el a felületi egyenetlenségeket, sőt: ha szépen dolgozol, akkor ezek a hibák az egyenletes fedőfestés alól még feltűnőbben világlanak át.

 

Hogyan csináld?

 • A kezeddel simítsd végig a felületet: így azokat a hibákat is megtalálod, amik szemmel egy tirki-tarka felületen nehezen észrevehetőek.
 • A réseket töltsd ki fatapasszal, majd spaklival simítsd el az anyagot. A fatapasz száradása után csiszold simára a felületet. (A mélyebb sérülések esetében a lépéseket általában 2-3 alkalommal kell ismételni.) — A fatapasz használatához itt találod a részletes útmutatónkat.
 • A kulcslyukak, furatok stb. eltüntetéséhez először faragasztó és fűrészpor keverékével töltsd ki az üreget, majd ezt gletteld körbe. – A nagyobb anyaghiányok kipótlásához itt találsz segítséget.

 

Ha a célod az, hogy a bútor a festés után is megőrizze a rusztikus jellegét, akkor ez a lépés kimaradhat.

 

 

Ha ezt a 4 egyszerű lépést követed az előkészítés során, akkor a festés már éppen olyan lesz, amilyennek a legihletettebb pillanatokban elképzeled: MÓKA ÉS KACAGÁS! 

 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

VIDEÓ: bútorfelújítás lépésről lépésre

2020. 05. 30.

A blogon sok-sok útmutató segít abban, hogy magabiztosan foghass hozzá a bútorfestéshez, majd sikerrel vihesd azt végig. – …ééés most az útmutatókban összegyűjtött leghasznosabb tippekből készítettem egy videót, hogy élesben is megfigyelhesd mindazt, amiről eddig olvastál!

Tovább >

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2021. 04. 22.

A bútorfestés nem igényel drága eszközöket, így hamar felszerelkezhetsz a szükséges cuccokkal. A legtöbb dolog az áruházakban (vagy az interneten) kapható. A munka közben elég bosszantó, ha egy-egy dolog beszerzéséhez  kényszerszünetet kell rögtönöznöd… szóval az a jó, ha már a tervezgetéskor pontosan tudod, hogy mi kell majd a feladathoz.

 

Tovább >
festett bútor olajozása - a kenderolaj használata - Azúr Bagoly

bútorfestés-iskola: A Kenderolaj Használata

2017. 04. 12.

A kenderolaj bútorfelújításban betöltött szerepéről már évekkel ezelőtt hallottam, de valójában nem értettem az elsöprő sikereinek okait… Mégis mi olyan különleges ebben az anyagban?! – Na, rögtön meglett a válasz, amint magam is kipróbáltam a kenderolajat! 🙂

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: