bútorfestés-iskola: Hogyan válassz csiszolópapírt?

csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot
csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot
Ági, 2017. 02. 06.

A bútorfelújítás szinte minden lépésénél kulcsszerepet kap a CSISZOLÓPAPÍR. — De mégis hogyan válaszd ki az éppen megfelelőt?

A csiszolópapírok világában egyáltalán nem nehéz eligazodni: az ívek hátulján lévő számozás jelzi, hogy a durva-közepes-finom skálán hol helyezkedik el a kezedben lévő darab.

 

csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

 

Minél nagyobb a papír hátulján lévő szám, annál finomabb csiszolópapírral van dolgod.

 

A bútorfelújítás során alapvetően háromféle csiszolópapírra lehet szükséged:

  • a régi festék- vagy lakkréteg eltávolításához DURVA szemcséjű darabra: ez körülbelül a 80 és a 120 közötti számozású papírokat jelenti
  • a festés előkészítése során a felület érdesítéséhez KÖZEPES erősségű darabra: ez körülbelül a 150 és a 180 közötti számozású papírokat jelenti
  • a felületkezelés előtt a festés apró hibáinak javítására és a festék felületének elsimítására FINOM szemcséjű darabra: ez nagyjából a 240 és 400 közötti számozású papírokat jelenti

 

(A 80 alatti számozású csiszolópapírokat jellemzően famegmunkálás során, a 400 feletti számozású csiszolópapírokat pedig általában polírozáshoz használják.)

 

csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

 

 

A csiszolópapírok használata során 3 alapszabályt tarts be:

  • A lehető legfinomabb csiszolópapírt válaszd, ami még elvégzi a szükséges feladatot (azaz például ne érdesíts 100-as szemcseméretű papírral, mert felesleges karcokat képezhetsz vele).
  • A durva szemcséjű papírtól a finom szemcséjű papír felé haladj: a munkát kezdd a legdurvább csiszolópapírral, majd fokozatosan válts egyre magasabb számozású csiszolópapírra, amíg el nem érsz a felület végleges kialakításához kívánatos finomságú papírig.
  • Igyekezz mindig a fa szálirányával megegyező mozdulatokkal dolgozni.

 

 

A webáruházban szerettük volna megkönnyíteni a választásod, ezért a bútorfelújítás mindegyik lépéséhez egyetlen csiszolópapírt találsz csak: a régi festék/lakk eltávolításához a 100-as erősségű papírt, a festés előtti érdesítéshez a 150-es szemcsenagyságú papírt, a festék elsimításához pedig a 280-as finomságú papírt. — Ezek passzolnak a leginkább a régi bútorok felújításához és ezek a legideálisabbak a tejfesték használatához is.

 

A csiszolópapírok beszerzésekor az volt a célunk, hogy az átlagos darabok árfekvésében prémium minőségű terméket kínáljunk Neked az Azúr Bagoly webáruházban, ezért választottuk a Klingspor szuper csiszolópapírjait (és közülük is a kifejezetten strapabíró fajtát). Az alumínium-oxid-borítás sajátossága, hogy csiszolás közben folyamatosan új vágófelületek képződnek rajta, ami növeli a csiszolópapír élettartamát.

 

Ha észben tartod ezt a néhány tudnivalót, akkor mindig biztos kézzel nyúlhatsz az éppen megfelelő csiszolópapír után!

 


Ez az útmutató a ‘BÚTORFESTÉS-ISKOLA‘ cikksorozathoz tartozik: ezekben a leckékben módszeresen végigtárgyaljuk a tudnivalókat minden lépésről külön-külön. Ez az útmutató-gyűjtemény olyan részletes áttekintést ad, hogy az felér egy bútorfestés-tanfolyammal! – …ez pedig azért jó, mert ha felkészülten fogsz hozzá a bútorfestéshez, akkor bizony bármilyen bútordarabot egyszerűen a saját stílusodhoz alakíthatsz majd! 

 bútorfestés-iskola

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Milyen eszközök szükségesek a bútorfestéshez?

2021. 04. 22.

A bútorfestés nem igényel drága eszközöket, így hamar felszerelkezhetsz a szükséges cuccokkal. A legtöbb dolog az áruházakban (vagy az interneten) kapható. A munka közben elég bosszantó, ha egy-egy dolog beszerzéséhez  kényszerszünetet kell rögtönöznöd… szóval az a jó, ha már a tervezgetéskor pontosan tudod, hogy mi kell majd a feladathoz.

 

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

bútorfestés-iskola: előkészítés

2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Tovább >
bútorfestés-iskola: szakszótár bútorfestéshez

SZAKSZÓTÁR bútorfestéshez

2020. 06. 19.

Ha itt-ott olvasgatsz a bútorfestésről, akkor előfordulhat, hogy találkozol egy-egy olyan kifejezéssel, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelenthet. – Ugye, hogy így van? (Ja, én is jártam ebben a cipőben, amikor a kezdetekkor csak döbbenten pislogtam néhány szófordulat után.)

Ez a szakszótár végre feloszlatja a ködöt!

Tovább >