Mi az a “greenwashing”?

greenwashing - butorfestekek
greenwashing - butorfestekek
Ági, 2024. 06. 05.

…avagy miért fontos, hogy legyenek megbízható forrásaink, ha környezettudatos vásárlóként szeretnénk eligazodni a piacon?

A “greenwashing”, vagyis “zöldre mosdatás” az a módszer, amivel tényleges cselekvések hiányában is le lehet aratni a környezettudatos törekvéseknek kijáró babérokat, szóval amikor egy cég zöldebbnek ad el egy terméket, mint amilyen.
(Magyarországon a környezetbarát tulajdonságokra utaló állításoknak majdnem feléről derül ki, hogy megtévesztő vagy egyszerűen valótlan (forrás: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete).)

 

Na és akkor most nézzünk meg néhány ilyen gyakorlatot közelebbről is:

  • a leggyakoribb és legátlátszóbb módszer, amikor egy terméken szerepel, hogy “környezetbarát” (a festékeknél ugyanígy használatos az is, hogy “nem mérgező”), de az állítás aztán nincs érvekkel alátámasztva
  • a következő szint, amikor irreleváns tulajdonságokat tüntetnek fel környezetbarátként: a festékpiacról például néhány bevett szöveg:
    • — vízbázisú, így könnyen kimoshatóak az eszközök: aha, csak nem mindegy, hogy milyen hatással lesz, amikor a lefolyóba, majd onnan a folyóinkba kerül az anyag, merthogy vízbázisú termékek is készülnek ám veszélyes vegyszerekkel
    • — nem tartalmaz ólmot: pfff… hát még jó, hogy nem, amikor törvényileg tilos ólomtartalmú festékeket forgalmazni (ez tehát minden termékről elmondható) 🙄
    • — szagtalan, ezért beltérben is nyugodtan használhatod: az egészség- és környezetkárosító anyagokat sajnos nem lehet a szagukról felismerni, ezért is írtunk egy részletes cikket a VOC-témáról
  • a “van még ennél is rosszabb” stratégia: egy ökológiailag még károsabb alternatívához hasonlítva próbálnak meg környezetbarátként feltüntetni egy terméket (pl.: jogszabályilag tehettünk volna ennyi mérget is a cuccba, de valamivel kevesebbet tettünk csak inkább…) 😬
  • …és van még az a helyzet is, amikor egy cég konkrétan valótlanságot fogalmaz meg egy termékről: érdemes időnként ellenőrizni, hogy egy-egy szlogen mögött mi a valóságtartalom

 

greenwashing - butorfestek A “greenwashing” hátráltatja a valóban ökotudatos törekvéseket, mert azokat így nehezen találjuk meg a hatalmas marketingzajban.

 

A tudatos tájékozódáson kívül az eligazodásban a hiteles szervezetek által kiadott, a termékek lényeges tulajdonságait vizsgáló minősítések segíthetnek.
A Green Brand minősítésünk azért is büszkeség, mert a védjegy éppen ilyen megbízható támpont az eligazodásban.

 

Itt beszámolunk arról, hogy hogyan gondolkodunk a környezetünkkel kapcsolatos felelősségünkről.

 

>>> A vegyszermentes bútorfestékünkről (környezettudatos érvekkel érvényesen megtámogatva) itt olvashatsz: Miben más a tejfesték, mint a piacon elérhető egyéb anyagok? 

 fenntarthatóság vegyszermentes életmód VOC

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

környezetbarát festék - Azúr Bagoly Tejfesték

Az Egészség- és Környezetbarát Bútorfesték 5 Ismertetőjegye…

2016. 03. 10.

A bútorfesték-piacon ma nem könnyű eligazodni, ha egészségtudatos módon igyekszel választani, hiszen majdnem minden termék „öko” meg „környezetbarát” meg ezer egyéb szimpatikus jelzővel van ellátva… Mi is az igazság?

Tovább >
VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék

Miért fontos egy festék VOC-tartalma?

2017. 02. 08.

A bútoraiddal éveken át éldegélsz együtt, ezért a bútorfesték kiválasztásakor érdemes odafigyelned arra, hogy milyen anyagokat engedsz be az otthonodba.

Tovább >

Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

Tovább >

Bababarát Festék Kiságyra

2015. 08. 14.

A gyerekszoba berendezése azért sem könnyű feladat, mert az apróság(ok) növekedésével a bútorok funkciója, jellege, mérete párévente változik: nehéz és költséges a folyton cserélődő darabokat ízlésesen összehangolni. – Ha ecsetet ragadsz, akkor egy új bútor árának töredékéből is képes leszel praktikusat, szépet, tartósat alkotni.

Tovább >