Ezeket valljuk a környezetünkkel kapcsolatos felelősségünkről:

„A bútorfestés bizony vegyszermentes anyagokkal is működik.” – …nagyjából ezzel a meggyőződéssel indítottam a vállalkozásunkat 2015-ben. A környezettudatos értékrendünk az indulásunktól irányítja a tevékenységünkkel, a termékeinkkel kapcsolatos döntéseinket, ezért itt részletesebben is igyekszünk megmutatni, ami a témában a tejfestékkel, a cégünkkel (vagy úgy általánosságban a bútorfestéssel) kapcsolatos.

 

 

A célunk az, hogy a fa- és bútorfestékpiacon a vegyszermentes alternatíva elérhető legyen minél szélesebb körben, ezzel pedig csökkenthessük a festékek használatából adódó egészség- és környezetkárosító hatásokat. A teljes termékválasztékunk összeállításakor figyelünk az alapanyagokra,  így a tejfestéket természetes kender- és tungolajjal, vegyszerérzékenyeknek kifejlesztett lakkokkal, VOC-mentes fatapasszal egészítjük ki. 

 

Mi is az a tejfesték?
Az Azúr Bagoly Tejfesték egy olyan bútor- és fafesték, ami 100%-ig természetes alapanyagokból készül. A receptúrához az évszázadok óta használatos bútorfestékek voltak iránymutatóak, így az összetételben néhány egyszerű anyag a meghatározó: mész, kazein, agyag, természetes pigment.

 

A tudásátadással kapcsolatos tevékenységünk is szívügyünk, mert ha a termékeinkkel, a segítségünkkel olyan bútorátalakításokat valósíthatsz meg, amikben nem csak sok-sok öröm van, hanem amelyek minőségben is alkalmasak arra, hogy az eredményüket évekig-évtizedekig megtarthasd majd az otthonodban, akkor az eldobható, lecserélhető termékek világából megintcsak léphetünk egyet a fenntarthatóság irányába.

 

Az ökológiailag fenntartható működés szerintünk nem a cél, hanem az út, amely a célunkhoz a leghatékonyabban elvezet.

Na de mitől is olyan “zöld” a termékünk? – Az Azúr Bagoly Tejfesték:

  • 100%-ig természetes alapanyagokból készül,
  • VOC-mentes, tehát a használatból nem származik sem légkörszennyezés, sem a levegőminőség romlása az otthonunkban,
  • nem tartalmaz semmilyen egészségkárosító alkotóelemet (olajszármazékot, titánium-dioxidot, latexet stb.),
  • nem tartalmaz tartósítószereket, mert porított formában forgalmazzuk,
  • biológiailag lebontható, így a felesleget akár komposztálhatod is,
  • tejfestékporként légmentesen becsomagolva akármeddig eltartható, így mind a gyártásnál, mind a felhasználónál kevesebb hulladékot termelünk a hagyományos festékekhez hasonlítva,
  • a szokásosnál kisebb környezetterheléssel szállítható, mert a tejfestékpor térfogatra körülbelül a fele, súlyra pedig körülbelül a harmada a folyékony festékeknek.

 

>>> Itt még tovább ismerkedhetsz a tejfestékkel: BÚTORFESTÉS VEGYSZERMENTESEN: Miben más a tejfesték, mint a piacon elérhető egyéb anyagok? 

 


2022-ben az első Green Brand díjunk mérföldkő lett a történetünkben, mert hát meggyőződésből ugyan az indulásunktól a “zöld” úton jártunk, de nem nagyon kaptunk visszajelzéseket arra, hogy tényleg megfelelő-e az irány, amelyet választottunk… és akkor 7 év után jött egy kitüntetés, ami megerősített abban, hogy az ökotudatos törekvéseink igenis fontosak.

Így hát nagy-nagy öröm, hogy 2024-től újabb 2 évre Green Brand minősítésű az Azúr Bagoly Tejfesték! Juhúúú! …éés több területen ráadásul magasabb pontszámmal végeztünk az értékelésben, mint legutóbb, szóval nemcsak a megfelelő úton vagyunk, hanem még haladunk is rajta (még ha sokszor lassabban is, mint ahogy a szívünk vágyja).

A környezettudatos értékekkel kapcsolatban rengeteg pecsét, szlogen – meg hát sajnos megtévesztő információ – lelhető fel a piacon. – A tudatos tájékozódáson kívül az eligazodásban a hiteles szervezetek által kiadott, a termékek lényeges tulajdonságait vizsgáló minősítések segíthetnek.

 

A Green Brand védjegy olyan márkákat jelöl ki a piacon, ahol a vállalat működésében nemcsak egy-egy ponton tűnik fel, hanem következetesen lekövethető, hogy a cég felvállalja a környezettel kapcsolatos felelősséget (szóval ahol nem csak üres szlogen az ökotudatosság). Az értékeléshez egy tudományos szakértőcsoport által kifejlesztett kritériumrendszer ad keretet, amelyben aztán a minősítéseket egy független bizottság osztja ki. – A zsűri átvilágította a teljes működésünket a termékünk összetevőitől a hulladékkezeléssel kapcsolatos gyakorlatunkon keresztül egészen a vásárlóink tájékoztatásáig, így lett az Azúr Bagoly Tejfesték kitüntetetten környezettudatos márka. 💚

A védjegyről még itt olvashatsz.

 


A meggyőződésünk az, hogy a tevékenységünkből származó következményekkel dolgunk van, ezeket a feladatokat nem hagyhatjuk másokra. – A működésünket a környezettudatos értékrendünknek megfelelően folyamatosan fejlesztjük (pl. a csomagolóanyagaink megválasztásakor, hulladékcsökkentéssel, az energiafelhasználásunk optimalizálásával).

 


Olvass még tovább a témában:

A termékeinkhez elkészített útmutatóinkat letöltheted az oldalunkról, így ha nem kéred, akkor papíron nem csomagoljuk őket a rendelésedhez. A tejfestékkel kapcsolatos anyagot itt éred el.


Hogyan tájékozódhatsz tudatosan a festékek egészségkárosító hatásaival kapcsolatban? Miért lényeges egy festéknél a VOC-tartalom? 


Hogyan szűrheted ki ökotudatos vásárlóként a megtévesztő információkat a piacon? Mi az a “greenwashing”?


A Hello Biznisz a miénkhez hasonló kicsi cégeknek ad hasznos tippeket, méghozzá ugyanilyen kicsi cégekben megvalósuló sztorikon keresztül. Az Azúr Bagoly arra volt példa, hogy bizony egy környezettudatos értékrenddel  működő cég is megállhat a piacon. – Na de hogyan?


A Green Brand podcast-jában részletesen beszélgettünk róla, hogy szerintem milyen szabályozások hiányoznak még ahhoz, hogy felelősséggel tájékozódhassunk a festékpiacon. “Az adás után kétszer is meggondoljuk, milyen vegyszereket engedünk be az otthonunkba…” – írta a stáb.


A greendex magazinnak adott interjúnkban arról meséltünk, hogy a bútorfelújítás-téma szerintünk hogyan köthető a környezettudatossághoz.


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A laminált bútor is átfesthető! – …de vajon érdemes-e rá?

2021. 08. 13.

Ha lapozgattad már a blogot, akkor tudhatod, hogy a bútorfestésben szeretem a kicsit reménytelen kihívásokat (mint mondjuk ez is meg ez is). Hát vannak olyan bútorok, amikről nem nyilvánvaló, hogy értéket hordoznak, na. – Az ilyen darabokat pedig pont azért alakítgatom örömmel, mert itt egy-két ötlet sokkal nagyobbat szól, mint egy már kezdéskor is csinos bútornál.

Tovább >
fenyőbútor festése - fenyőbútor felújítása - Azúr Bagoly Tejfesték

Na mi legyen a megsárgult fenyőbútorral?

2020. 05. 08.

A megsárgult fenyőbútor felújítása gyakran okoz dilemmát. Mi legyen az elöregedett-megcsúfult darabokkal? – A megoldás a BÚTORFESTÉS… természetesen! 🙂

Tovább >

ilyen egy klasszikus bútorfelújítás:

2023. 08. 30.

A történetben nincsen semmilyen eget rengető bravúr, mégis olyan felemelő az, hogy egy bútordarab pár lépésben teljesen átalakulhat.

Az átalakításhoz egy nehéz időszakban önmagam lelkesítéseként fogtam hozzá, szóval ennek megfelelően naaagyon lassan lettem kész az egésszel (a lépések között sokszor hónapok teltek el… hát ilyen is van). – A konklúzió pedig az lett, hogy a bútorfestés a léleknek is hasznos ám.

Tovább >

Mihez elég egy csomag tejfesték?

2021. 09. 24.

Tudom ám, hogy a bútorfestés előtt az egyik fő dilemma, hogy hány liter bútorfesték kell majd a választott bútorodhoz. – Ez a kis segédlet azért van, hogy megkönnyítsük ezt a döntésedet.

Tovább >