Újratervezés…

Ági, 2020. 10. 13.

A bútorfestés előtt sokszor kérdezitek, hogy “Mi lesz, ha elrontom?!”. – Nos, ez éppen egy olyan történet, amiből megláthatod, hogy mi lesz ilyenkor. ?

Ez a szék bizony egy kicsit kacifántos úton jutott a megszépülésig: amikor először elkészültem a bútorfestéssel, akkor nem volt igazán szimpatikus az eredmény… úgyhogy nekifogtam az egésznek még egyszer!

Ez a szék még az első darabok között volt, amiket felújításhoz összevadásztam soook idővel ezelőtt.

Így nézett ki akkoriban:

szék-felújítás házilag - Azúr Bagoly

A szék formája szerintem igazán elegáns, de ezt sem a kárpit, sem a stílus nem hangsúlyozta jól.

 

Ez a darab arról nevezetes, hogy rajta tanultam meg kb. 5 évvel ezelőtt azt, hogy soha nem érdemes közvetlenül a bútoron kísérletezni új technikákkal (aztán azóta ezt a tanácsot bölcsen osztogatom, hogy Te például már okosabban csinálhasd mindezt)…

 

Az történt, hogy először egy finoman régies felületet szerettem volna Kagylóhéj színben: el is készült a bútorfestés, le is viaszoltam az egészet, de úgy ítéltem, hogy a repesztés nem sikerült jól, így lecsiszoltam egy részét… Itt újabb ihletet kaptam, úgyhogy ezután már egy nagggyon rusztikus felületet céloztam inkább, így rámentem egy másik színnel is, aminél reménykedtem, hogy majd a viasz miatt szépen lepereg a tejfesték. – Ez amúgy nem volt rossz ötlet, de nem volt meg még a tapasztalatom ehhez a technikához…  Na és hát jobb lett volna, ha először nem közvetlenül a bútoron kísérletezgetek. 😀

Mindegy, mert itt elfogyott már a türelmem (ráadásul közben megérkezett a kárpit is, amit rendeltem rá), úgyhogy rámondtam, hogy jó lesz ez így, végülis rusztikusat szerettem volna… na, hát ez igencsak az lett:

Hát, ma már azt mondom, hogy ez bizony gáz… pedig voltak pillanatok, amikor egészen büszke voltam így rá (valószínűleg elhomályosította az ítélőképességemet az öröm, amit afelett éreztem, hogy magáról a technikáról rengeteget megtanultam a bénázás közben), de összességében mégsem sikerült megbarátkoznom így az egésszel… úgyhogy elástam, hogy majd egyszer nekidurálom magam megint.

 

Ez a „majd egyszer” most nyáron következett el, amikor egy felpaprikázott hangulatomban fogtam a 100-as (majd a 150-es) csiszolópapírt, aztán megkopasztottam az egészet kb. 1 óra alatt. (…azért kellett a szokásos érdesítés helyett alaposan megcsiszolnom ezt a széket, mert egy bársonyos textúra kialakítása volt a célom, amihez pedig egyenletes felület kell már a festés előtt is, tehát a rusztikus festékdarabokat muszáj volt tisztességesen letisztítanom.)

Az újrafestéshez egy pasztellkék árnyalatot kevertem (itt megtalálod a receptet ehhez), ami mellett a szépséges kárpit igazán érvényesül.

bútorfestés – szék-felújítás házilag vintage stílusban – Azúr Bagoly

 

A kárpitot amúgy hagytam a helyén a bútorfestés közben is, így a szegélyek mellett egy nagyon apró ecsettel dolgoztam, hogy ne legyen maszatos a textil. Azt gondoltam, hogy ha ez nem lesz így jó, akkor még mindig kicserélhetem a felületzárás előtt a bordűrcsíkot… de végül nem kellett! 🙂

 

Ezúttal nem antikoltam, mert most úgy gondolom, hogy az izgalmas mintázat a textilen éppen elég látványos…

 

Az egységes színfedés így itt jobb eszköz ahhoz, hogy a szék elegáns vonalait hangsúlyozhassam.

bútorfestés – szék-felújítás házilag vintage stílusban – Azúr Bagoly

 

Ha eddig is olvastad a blogot, akkor tudhatod, hogy amikor egységes színfedés van egy bútoron, akkor kifffejezetten szeretem, ha sima felület… A tejfestékkel ez egyébként is egyszerűen megy (mert nagyon vékonyan-egyenletesen terül az anyag), de boldogan jelenthetem, hogy ezen a széken most extrém-, szuper-…

…übersima lett a felület! Juppííí!

(Azt is elárulom hamarosan, hogy mi volt az az új trükk, amit itt alkalmaztam!)

 

Hát valószínűleg az ízlésem is alakult az évek alatt, ezért változott ez a szék is ilyen markánsan, akárhányszor csak megfordult a kezeim között… Ez végülis teljesen természetes, hiszen a személyiségünk is folyamatosan változik. – Szóval nem baj egyáltalán az sem, ha most nem tetszik az, ami egykor a kedvenced volt!

bútorfestés – szék-felújítás házilag vintage stílusban – Azúr Bagoly

A bútorfestés éppen azért szuper, mert ezzel egy olyan fantasztikus eszközhöz jutsz, amivel rugalmasan alakíthatod az otthonodat… úgy, hogy ott mindig hűen tükröződhessen a stílusod!

 

A széket megvásárolhatod >>> ITT <<<.

 


Ha kíváncsi vagy arra, hogy egy ütött-kopott bútor átalakításához pontosan milyen lépések szükségesek, akkor olvasd el ezt az átfogó cikket: BÚTORFESTÉS A-tól Z-ig >>>… A megfelelő tudással már magabiztosan foghatsz majd hozzá a bútorfelújításhoz! 

 bútorfelújítás

8
Szólj hozzá!

3 Comment threads
5 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
legújabb legrégebbi
Halas Lívia

Fantasztikusan szép. Végül megtaláltad az igazit. Most kaptam igazán kedvet, hogy én is alkothassak valami szépet. De sajnos erre már csak jövőre kerülhet sor. Majd szeretném is kérni a sgítségedet, ill. az általad forgalmazott anyagokat.Mindig figyelem a sok új ötletet, sokat tanulhatok. Decoupagéval már régebb idő óta foglalkozom, de ez most egészen más. Köszönettel és üdvözlettel Halas Lívia

Anikó

Nagyon szép lett! Így sokkal szebb, mint az első nekifutáskor!
Nekem is van egy kisszekrényem, aminek újból nekifutok!
Gyűjtöm addig is az infókat.

Major M.Judit

Nagyon klassz lett!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Új szín a palettán: bemutatkozik a RÓZSAKVARC!

2017. 06. 01.

Őszintén szólva a rózsaszín legtöbb tónusával ki lehet engem kergetni a világból: a harsány pink, a tündibündi babarózsaszín egyáltalán nem az én színeim… a füstös-púderes fakórózsaszín viszont szerintem az egyik leges-legizgalmasabb szín! — Így hát a tejfesték bővülő palettájához a kezdetektől terveztem egy ilyen árnyalatot. 🙂

Tovább >
komód az Azúr Bagoly Alkotóműhely emeletén

Alkotóműhely: Galéria

2019. 04. 24.

A bútorvadászat általában nem egy kétperces műfaj, főleg akkor, ha kifejezetten határozott elképzelések mentén műveljük… szerintem mégis érdemes kivárni azt, hogy a megálmodott darab szembejöjjön, mert egy szeretnivaló bútorban aztán igazán hosszan lehet gyönyörködni.

Tovább >
fenyőbútor festése - fenyőbútor felújítása - Azúr Bagoly Tejfesték

Na mi legyen a megsárgult fenyőbútorral?

2020. 05. 08.

A megsárgult fenyőbútor felújítása gyakran okoz dilemmát. Mi legyen az elöregedett-megcsúfult darabokkal? – A megoldás a BÚTORFESTÉS… természetesen! 🙂

Tovább >
hintaló - átalakítás provence-i stílusban tejfestékkel - Azúr Bagoly

Egy Kis Hazai Provence: Hintaló Rusztikus Stílusban

2016. 12. 09.

Nemrég Barbi, a Hazai Provence vendégház tulajdonosa és az Egy kis Hazai Provence című könyv szerzője egy igazán nem-mindennapi átalakítást bízott rám. Pár nappal azelőtt, hogy megkaptam volna ezt a darabot, egy kirakatban irigykedve csodálkoztam rá egy hasonló, réges-régi hintalóra: „ha én egyszer egy ilyet a kezeim közé kaphatnék… akkor bizony ecset nem maradna szárazon!” – gondoltam.

Tovább >