a nádazott komód

bútornádazás házilag - útmutató
bútornádazás házilag - útmutató
Ági, 2022. 03. 18.

A bútornádazás is egy olyan dolog, amiről néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyennel szórakozom majd, pedig igazából nagyon egyszerű az egész, úgyhogy mostmár bátorítalak is, hogy fogj csak hozzá, mert marha jó kaland!

Ha kizárólag a nádazás érdekel, akkor át is ugorhatod a bútorral kapcsolatos sztorimat.  >>> Klikk! <<<

 

A házunkban volt régebben egy komód, ami térelválasztóként működött a nappalink és az étkezőnk között. Ez az előző kanapéhoz illett is méretben, de azóta újrarendeztem a dolgokat, így ehhez az új kanapéhoz túl rövid volt már a bútor, úgyhogy elég esetlenül nézett ki az egész:

Épp akkoriban beszereztünk robotokat is a takarításhoz, amiket próbáltunk egy ideig egyik sarokból a másikba rakosgatni, de igazából sehol nem volt már helyük.

 

A férjem elhatározta hát, hogy majd épít ő egy komódot, csak találjam ki, hogy milyen legyen a bútor.

…hát én kitaláltam: legyen nádazott a komódunk!

 

Ez a bútor birtokolja a leghosszabban-készülő-darab-az-egész-házban címet, mert mindez nagyjából 2 évvel ezelőtt volt. Hát igen, kitörpöltük az egészet, beszereztünk szépséges gerendákat, amikből reméltük, hogy majd egyszer bútor lesz… aztán nagyjából másfél évvel később kaptam meg a nyers komódot a még hátralévő munkákhoz. …van ilyen, na. A boldogság annál nagyobb volt a kész bútor körül, úgyhogy áhítattal kerülgettük, hogy milyen szép darab is lett:

 

…egészen pontosan még kb. fél évig kerülgettem így, mert úgy éreztem, hogy fontosabb, hogy most épp a pillanatnak éljek, a komód meg várjon csak, amíg ez elmúlik rólam. 😆 Na Karácsony közeledtével mégiscsak összekaptam magam, aztán gyorsan megcsináltam az egészet!

bútornádazás házilag – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

…mert maga a művelet nem volt nehéz egyáltalán: a kezeletlen fa a tejfestéknek (meg ezzel nekem is) kifejezett „jutalomjáték”! A komód a nyers színével is nagyon szép volt ugyan, de az egyéb fafelületekkel már sok volt együtt ebben a térben (a székeink, a sideboard-unk, a képkereteink ráadásul érettebb színű faanyagokból vannak), ezért úgy döntöttem, hogy én bizony lefestem Krémszínnel az egészet!

 

 >>> A kezeletlen fa festéséhez itt olvashatsz tippeket.

 

A tejfesték nem képez vastag bevonatot a felületen, ezért a fa textúrája nem tűnik el a fedőfestés alatt sem:

 

A tetőlapot 4 réteg tungolajjal kezeltem, hogy nyugodtan pakolhassunk rá (a kávémat a kanapéról átnyúlva, például).

Az egyéb részeket csak 2 rétegben kezeltem a tungolajjal, mert itt ez a védelem is épp elég. A komódot belülről kenderolajjal zártam.

 

…és akkor vártunk még a bútorgombokra kb. 2 hónapig. 😆

 

Hát, szóval így.


 

nádazás házilag: útmutató

A bútornádazás extrém dolognak tűnik, pedig igazából nagyon egyszerű! Ez egy olyan technika, amivel szuperül feldobhatsz öreg szekrényeket vagy egyszerű IKEA-bútorokat is. A rattan mostanában ráadásul nagyon menő (meg már 2 évvel ezelőtt is majdnem az volt, hehe): ennek nagyon örülök, mert szerintem tök jó, hogy évtizedek után az ilyen egyszerű dolgokban is újra meglátjuk, hogy valójában milyen szépek. A nádszövet egy természetes anyag, ami nagyon izgalmas textúrával gazdagítja a bútorokat.

 

Mi kell hozzá?

 

1.

A nádszövetet oldalanként kb. 10 cm ráhagyással vágd ki az ajtó méreteihez.

bútornádazás házilag – útmutató – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

2.

A nádat nedvesítsd meg (be is áztathatod az egészet mondjuk a kádban, kb. 10 percig elég). Ez a lépés azért fontos, mert így rugalmasabb lesz a rattan, tehát könnyebben kezelhető lesz a cucc, plusz egy keveset nyúlik is az anyag, így száradás után még szebben kifeszül majd.

 

3.

A szövetet helyezd el úgy, hogy a minta az ajtó szélével párhuzamosan fusson, aztán kb. 5 cm-enként tűzd a felülethez (közben folyamatosan feszítsd ki a szövetet).

bútornádazás házilag – útmutató – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

4.

Ha minden oldallal megvagy, akkor vágd le a felesleget kb. 3 cm ráhagyással.

bútornádazás házilag – útmutató – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

…ééés már készen is vagy!

 

Így néz ki a tűzött rész közelről:

bútornádazás házilag – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

…a másik oldalról pedig így:

komód rattannal– DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás – bútornádazás házilag

 


A robotokat lényegében körülépítettük a bútorral, így most az alsó polcok alatt laknak, onnan nagyon ügyesen kigurulnak, amikor munka van:

nádazott komód – DIY – Azúr Bagoly – bútorátalakítás

 

Hát milyen sokat számít már, hogy nyitott polcokon vagy néhány csinos bútorajtó mögött tárolunk! – Így most sokkal rendezettebbnek tűnik az összkép, pedig belül pont ugyanúgy vannak a dolgaink, mint eddig. (Sőt: az új komód nagyobb is, úgyhogy a fonalaimnak nyertem egy külön polcot! Jejjj!)

A nádazásban szerintem pont ugyanaz a jó, mint az egyéb házilagos bútorátalakításokban is: az összhatás tök különleges, pedig a megvalósítás valójában nagyon egyszerű!

 

 

Na, kipróbálod a látottakat valamelyik bútorodon?

 átalakítás bútorfestés DIY ilyen volt – ilyen lett otthonteremtés sajátgyártásúak

8
Szólj hozzá!

4 Comment threads
4 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
legújabb legrégebbi
Csilla

Szia! Nagyon szép lett! Ilyen nádszövetet hol lehet beszerezni? Köszönöm!

Katalin

Fantasztikusan szép, és tényleg egyszerű! Sose jutott volna eszembe, hogy ilyen könnyen megcsinálható. Nagyszerű a kreativitásod, sok lehetőséget villantasz fel előttünk, nagyon köszönöm Neked. Vászonnal már csináltam, de a nádazás egy más textúra, igen tetszetős.Egyébként egy különleges, szép komódot alkottatok! Csak gratulálni lehet ehhez a szépséghez.

Györgyi

Hihetetlen jól néz ki! Nagyon inspiráló!

Kovács Andrásné

Istenem! Annyi kreatív dolgot látni nálatok. Remélem 1x én is bátran bele merek vágni hasonló munkákba. ♥️


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

letölthető segédlet bútorfestéshez

2023. 02. 06.

Tudod-e, hogy a bútorfestéskor milyen sorrendben csinálhatod meg a leghatékonyabban az egyes lépéseket? Tudod-e, hogy egy-egy munkafázis milyen egyéb szempontoktól függ?

Tovább >

A Tejfesték Mint Természetes Falfesték

2019. 03. 14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony! …az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. 🙂 – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget!

Tovább >
műanyag festése házilag - Azúr Bagoly Tejfesték

Műanyag Festése

2019. 10. 08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul.

Tovább >
shou sugi ban technika - leírás - Azúr Bagoly - tungolaj

Shou Sugi Ban Technika

2017. 07. 21.

A shou sugi ban egy tradícionális japán eljárás, amivel a fa bármilyen vegyszer használata nélkül legalább száz évre tartósítható. – A siker kulcsa egyszerű: lobbantsd lángra a faanyagot!

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A hírleveleinkben hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: