egy Thonet-szék felújítása

Ági, 2022. 01. 21.

Úgy sejtem, hogy minden otthonban akad egy-két béna sarok, ahol túl kevés a hely bármilyen komolyabb bútornak, de túl nagy a hely ahhoz, hogy csak úgy üresen hagyjuk…

…hát nálunk a nappaliban van például ilyen. Itt végül arra jutottam, hogy keresek egy széket, aztán az lesz a térkitöltés (plusz a vendégeknek jó lesz ez pótszéknek, így legalább hasznos is a dolog azért).

Az elképzelésem egy olyan forma volt, ami passzol a részben retró, részben modern cuccainkkal (plusz titokban reméltem, hogy az én öreg bútorokat szerető szívemnek is kedves lesz még ráadásul valahogyan az illető darab). – A paramétereknek a Thonet-szék pont meg is felel: régies (Tudtad, hogy ez a dizájn már több, mint 170 éves?), de a lendületes vonalaiban mégis ott van az az egyszerű elegancia, ami a ’60-as évek filozófiájának is tök megfelel (így egy ilyen szék meglepően szuperül illik például a  wishbone(utánzat)-okhoz, mint amilyenek az étkezőnkben is vannak).

 

Mostanában például a FAMEG gyárt ilyen thonet-utánérzéseket, szóval szemeztem egy darabig ezzel:

A kép forrása.

 

Hát már ott tartottam, hogy lassanként rá-rábeszéltem magam a dologra, amikor egyszercsak beütött a felismerés, hogy azért mégis akkor a leginkább menő egy ilyen bútor, ha házilag van felújítva. …szóval gyorsan átpörgettem a bolhapiacos oldalakat, aztán hamar találtam is olyan széket, amilyet épp kerestem… kis szépséghibával mondjuk, mert hát így nézett ki:

…viszont ennek megfelelően az ára kb. a hatoda volt az új darabnak, igaz, hogy ehhez adódott hozzá a már ekkor megjósolható hosszadalmas festékvakarászás minden fájdalma. Itt következett egy gyors konzultáció a férjemmel arról, hogy mekkora is a baj velem, ha inkább dolgozom napokig csak azért, hogy legyen egy kis részem a bútor történetében, amikor készen is kapható az, amilyet épp akarok, meg hogy a szentimentális lelkemet miért zavarja az, hogy most akkor milyen sorsa lesz ennek a széknek így rózsásan… na, lezártuk az ügyet azzal, hogy a baj bizony elég nagy, aztán ezzel az ítélettel sújtva gyorsan meg is rendeltem a kis csúfságot. (Hehe.)

 

…igen, hát ha így utólag megnézem ezen a képen a helyzetet, akkor bennem is felmerül, hogy nem vagyok teljesen normális:

 

…és bár tényleg naaagy szívás volt, amíg lepusztítottam a végtelennek tűnő rétegeket (ha jól számoltam, akkor legalább 4 réteg cucc volt rajta: alapozó (vagy krétafesték), repesztőlakk, zománc, lakk), de akkoriban pont sok bajom volt a világgal, úgyhogy épp egy ilyen munka kellett.

Úgy haladtam, hogy 100-as csiszolópapírral legyalultam, ami lejött, aztán a maradékon még denaturált szesszel lazítottam, aztán megint csiszoltam…

…így pedig több körben végigmentem az egész felületen. Ez a kombináció kb. 10 perc alatt lyukasztotta ki a kesztyűket a kezemen, úgyhogy ez nem volt egy szép művelet:

A dzsuva letisztítása után már látszott az is, hogy itt-ott ragasztás is kell, mert a hajlított fa helyenként meghasad idővel:

Nnna és amikor mindez megvolt, akkor már csak az újrafestés meg az olajozás volt hátra… hát ez már az eddigiek után csak ujjgyakorlat volt, tényleg. (…de olvasd el itt a lépéseket, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan haladtam pontosan.)

Thonet-szék felújítása – bútorfestés – Azúr Bagoly

…még megmutatom, hogy a kenderolaj milyen vagányul mélyít az Ében árnyalaton:

Thonet-szék felújítása – bútorfestés – Azúr Bagoly

Az ülőfelületet újraszabtuk, így elég volt csak az ülőlappal (meg a szépséges bársonnyal) elzarándokolnom a kárpitosokhoz. (Ez a műhely nagyon kellett már ebben a szakmában szerintem!)

 


Naszóval itt van most az illető sarok a nappalinkban:

Azúr Bagoly – bútorfestés-blog

Az abakusz a falon az artKRAFT-ból van. (Itt megmutattam már közelebbről is.)

A faldekor pedig innen való, ni. A kisebb verzió annyira tetszett nekem korábbról, hogy ugyanebből a mintából kialkudtam egy nagyobbat Krisztitől (de mostmár külön kérés nélkül is megvásárolhatod nála itt).

 

A bútor elegáns vonalvezetéséhez szerintem nagyon szépen megy ez a szín:Thonet-szék felújítása – bútorfestés – Azúr Bagoly

 

A hideg idő beköszöntével általában eluralkodik rajtam valamilyen fonalmánia… ez a párna is egy ilyen időszakban lett kész tavaly:

 

Tudom, hogy sokszor örvendezek afölött, hogy a tejfesték milyen szuppperegyenletesen terül… Ez csak azért van, mert a bársonyos felület tényleg olyan szééép. Hát nézd csak meg:

Thonet-szék felújítása – bútorfestés – Azúr Bagoly

 

A bejáratunkat már lefestettem pár évvel ezelőtt ugyanezzel az árnyalattal, ezért örülök annak, hogy a szín mostmár máshol is visszaköszön a térben. (A háttérben az előszobánk van, ahol külön is körbenézhetsz ebben a bejegyzésben.)

 

Így, ni!


 

Hát, igen… igenis fontos, hogy legyenek az otthonunkban olyan darabok, amiknek a történetéhez hozzátettünk, amikhez valamilyen személyes értelemben is közünk van. A bútorfelújítás pedig épp egy olyan pont, ahol a hasznos és a szép (na meg a szentimentális) úgy találkozik, ahogy azoknak az otthonunkban szerintem éppen kell.

Thonet-szék felújítása – bútorfestés – Azúr Bagoly

 


Ha úgy döntesz, hogy hozzáfogsz a bútorfestéshez, akkor nem kell ám nulláról kezdened, mert az oldalunkon találsz egy csomó segítséget >>> ITT <<<

 átalakítás bútorfelújítás bútorfestés ilyen volt – ilyen lett otthonteremtés

12
Szólj hozzá!

6 Comment threads
6 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
legújabb legrégebbi
Jókuthy Kálmán

Gratulálok az újabb sikeredhez. Csak te ülsz rá?

Katalin

Szia Ági! Gyönyörűség, ahogy megszólalnak az általad felújított bútorok. Igazi remekmű a szék is! Csak gratulálni tudok hozzá.

Tóth

Kézcsók! Elegáns mint Csele a Pál utcai fiúkból.

Kovács Lászlóbe

Kedves Ági!

Szívből gratulálok. Nagyon ügyes vagy.

Üdvözlettel:
Kovácsné Évi

Forgácsné Siklósi Andrea

Azonnal kedvet kaptam egy felújításhoz! Gratulálok, szép lett!

Zágorné M.A. Tündi

Nagyon szuper lett!Tetszik!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

komód az Azúr Bagoly Alkotóműhely emeletén

Alkotóműhely: Galéria

2019. 04. 24.

A bútorvadászat általában nem egy kétperces műfaj, főleg akkor, ha kifejezetten határozott elképzelések mentén műveljük… szerintem mégis érdemes kivárni azt, hogy a megálmodott darab szembejöjjön, mert egy szeretnivaló bútorban aztán igazán hosszan lehet gyönyörködni.

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Tungolaj Használata

2015. 10. 16.

A tejfesték felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

Tovább >

bútorfestés-iskola: előkészítés

2019. 05. 16.

A bútorfestés első fázisa a festendő felület előkészítése. – Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

Tovább >
szekrényfelújítás kétféle módszerrel

Régi Szekrény Felújítása

2018. 02. 06.

Nos, egy tálalószekrény felújítása meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! 🙂 (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora darabnak nekiveselkedsz.) …leginkább a bútor méretéből adódóan küzdelmes a munka (én körülbelül egy hetet maszatoltam vele). – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom!

Tovább >