5 trükk, amikkel kezdőként is professzionális színvonalú lesz a bútorfestésed

Ági, 2022. 02. 21.

Vajon van-e varázsrecept, amivel a bútorfestés során akár teljesen kezdőként is elérheted, hogy a bútorfestésed professzionálisnak tűnjön?

…szerintem varázsrecept nincs, de néhány egyszerű trükk létezik azért, amelyek majdnem varázslatként működnek!

 

1. ne spórold ki a hibajavításokat

A csúfságokra nem érdemes türelmetlenül legyintened, mielőtt ecsetet ragadsz “A festék majd hátha eltakarja!” felkiáltással.

 

Ha a szívedet megmelengetik a régi bútorokon az ütött-kopott, hosszú évek törődéséből adódó részletek, akkor persze nem szükséges a darab minden karakterétől, apró tökéletlenségétől megszabadulnod. – …ugyanakkor igenis van olyan hiba, aminek javításáról a szép végeredmény érdekében mindig gondoskodnod kell: egy-egy csúnya karcolás, a repedt felület, a hiányos furnér, a régi szegek által ütött lyukak, furatok mind-mind egyszerűen eltüntethetőek.

Hogyan csináld?

 • A kezeddel simítsd végig a felületet: így azokat a hibákat is megtalálod, amik szemmel egy tirki-tarka felületen nehezen észrevehetőek.
 • A réseket töltsd ki fatapasszal, majd spaklival simítsd el az anyagot. A fatapasz száradása után csiszold simára a felületet.

A bútofesték nem takarja el az egyenetlenségeket, sőt:
ha szépen dolgozol, akkor az ilyen hiba az egyenletes fedőfestés alól még feltűnőbben világlik majd át. A felületjavítás tehát fontos lépés. 

 

 

2. maszkold ki rendesen a széleket

Ha úgy tervezed, hogy a bútorodon festetlenül marad egy-egy rész (pl. a fiókbelső), akkor használj maszkolószalagot a határvonalaid kijelöléséhez. – Egy alapvetően ízléses bútorfestés is lehet lehangoló akkor, ha például egy-egy fiókot kihúzva azt látod, hogy a festék átfolyt oda, ahová nem kellett volna.

Hogyan csináld?

 • Tépj le egy megfelelő hosszúságú darabot a maszkolószalagból.
 • A szalag két végét illeszd a határvonal két végpontjára, majd finoman feszítsd ki.
 • Ragaszd le a maszkolószalagot, majd a körmöddel húzd végig a széleit.

Ha odafigyelsz a tiszta határvonalak kialakítására, akkor máris hatalmasat lépsz a professzionális végeredmény irányába.

 

 

3. inkább több vékony rétegben dolgozz, mint kevesebb vastagban 

Ha az első réteg még nem fed tökéletesen, akkor ne ijedj meg! A teljes színfedéshez általában 2-3 réteg szükséges.

Hogyan csináld?

 • Az első rétegnél ne törekedj arra, hogy tökéletesen fedjen a tejfesték, mert a túl vastagon felvitt bútorfesték nem terül szépen!
 • A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos).  A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad.

Az első réteg után még nem tökéletes a színfedés, de ez nem baj, mert a második réteg már sokkal szebben fed majd. 

 

 

4. terítsd egyenletesen a bútorfestékedet, javítsd a megfolyásokat 

…mindehhez a kulcs az ideális festéksűrűség. A tejfestékkel könnyű dolgod van, hiszen az állagot magad szabályozhatod! – Olvasd el itt a legfontosabb tippeket a tejfesték kikeveréséhez.

Hogyan csináld?

 • Ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető a tejfesték, akkor keverj hozzá vizet! Ha azt látod, hogy a festék megfolyik, akkor keverj hozzá még egy keveset a festékporból!
 • Ügyelj arra, hogy ne legyen túl sok tejfesték az ecseteden: a felesleget húzd le a tálka szélén egy-egy mártogatás után!
 • Menj át többször is egy-egy részen, ha úgy látod, hogy szükséges (amíg nedves a festék, addig ezt nyugodtan megteheted). Ha egy sávon belül nagyjából eloszlattad az anyagot, akkor néhányszor húzd át az ecsetedet a bútor egyik szélétől a másikig: így a tejfesték biztosan vékonyan-egyenletesen terül majd.
 • Ha a száradás után mégis megfolyást találsz valahol, akkor ezt 280-as csiszolópapírral egyengesd el, mielőtt felviszed a következő réteget.

Itt még több tippet olvashatsz az egységes felület kialakításához. 

 

A bútorfesték állaga akkor jó, ha az anyag egyszerűen kenhető, de nem hajlamos a megfolyásra függőleges felületen sem.

 

 

5. maximum 2-3 “extra” legyen a bútorodon 

A régi mondás, ami szerint „a kevesebb néha több” a bútorfestés világában is igaz. Ha többféle díszítés is tetszik, akkor sem jó ötlet mindet egyetlen darabon összezsúfolni, mert könnyen ízléstelen lehet a végeredmény.

No de mégis mi lehet ez az „extra”?

 • a bútor formája, ha van rajta valamilyen sajátosság
 • látványos bútorgomb(ok)
 • csinos bútorláb
 • bármilyen dekoráció (stencilezés, transzferálás, füstfólia, dekupázs stb.)
 • különleges textúra (antikolás, pácolás stb.)

laminált bútor festése – Azúr Bagoly

Ha azt akarod, hogy egy-egy látványelem valóban érvényesüljön, akkor hagyj teret hozzá.
Ne cifrázd túl az egészet.

 

HA HASZNOSÍTOD EZT AZ 5 TIPPET, AKKOR NEM CSAK SZUPERÜL SZÓRAKOZOL MAJD BÚTORFESTÉS KÖZBEN, HANEM A MŰVELET VÉGEREDMÉNYEKÉNT KAPOTT DARAB IS KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ LESZ!

 

 bútorfestés tippek-trükkök

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Keverj új színeket! – 7 hasznos tipp…

2015. 10. 09.

Ha még csak messziről csodálod a tejfesték színeit, akkor talán nehezen igazodsz el a pirosak-kékek-zöldek rengetegében… Ezért hát igyekszem most megmutatni azt, hogy miként érdemes válogatni a palettán.

Tovább >

padlófestés

2016. 12. 07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! 🙂 A padlófestés és -olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

Tovább >
az MDF festése házilag is nagyon szépen kivitelezhető a megfelelő festék használatával - Azúr Bagoly Tejfesték

MDF Festése

2018. 03. 02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. A jó hír az, hogy tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni!

Tovább >

bútorfestés-iskola: A Bútorlakk Használata

2020. 08. 04.

A lakkozás az egyik legelterjedtebb módszer a felületvédelem kialakításához (nem véletlenül), így érdemes átolvasnod ezt a néhány tippet ahhoz, hogy eredményesen használhasd a lakk-kínálat teljes arzenálját.

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: