Hogyan érdemes tisztítanod az ecsetedet?

Cling On! ecset bútorfestéshez – Azúr Bagoly
Cling On! ecset bútorfestéshez – Azúr Bagoly
Ági, 2020. 11. 03.

A bútorfestéskor a tudásodon, a gyakorlatodon kívül nem mindegy az sem, hogy milyen anyaggal, milyen eszközzel dolgozol. Az eszköztáradban pedig a legfontosabb darab nyilvánvalóan az ECSET.

A szép eredményhez fontos, hogy az ecseted jó állapotban legyen, hiszen egy megkeményedett, elseprűsödött darabbal nehéz lesz szép felületet kialakítanod. Hogyan érdemes hát tisztítanod az ecsetedet?

Az ecsetekkel a legtöbbször az a baj, hogy a szál tövében összegyűlik a festék, majd itt beszárad. – Így megrövidül a szálak használható hossza, amitől az ecset merev lesz (ez pedig nehezít azon, hogy egyenletesen eldolgozhasd a bútorfestéket).

 

ecset tisztítása

Huh! Az így befuccsolt ecset sajnos nehezen reparálható már. 🙁

 

Mit tegyél hát, hogy minél tovább megtarthasd az ecsetedet?

 • munka közben lehetőleg csak ez ecset végét mártsd meg a festékben, ne legyen egészen a foglalatig festékes az egész (jó-jó, ezt mondanom könnyű, de nekem sem sikerül mindig…)
 • ne hagyd, hogy megszáradjon a bútorfesték az ecseten: ha épp nem dolgozol az eszközöddel, akkor mosd el (vagy legalább legyen kéznél egy pohár víz, amiben álldogálhat az ecset, amíg parkoltatod)

Cling On! ecset bútorfestéshez – Azúr Bagoly

 

Így tisztítsd az ecsetedet, hogy az sokáig kitartson:

ECSET TERMÉSZETES SZÁLBÓL:

Az ilyen ecset elég kényes arra, hogy azonnal megtisztítod-e, tehát ne hanyagold el.

 • Mosd el lehetőleg azonnal a használat után!
 • Ha itt-ott megszáradt a tejfesték már, akkor ecetes vízben áztasd meg az ecsetet kb. 10 percig, majd egy kefével sikáld át a szálakat. Az ecetet mindig öblítsd le alaposan!
 • Ne hagyd hosszú ideig a vízben, mert így hamar használhatatlan lesz!

 

Miből készülnek az ecsetek? …és miért számít ez a tisztításkor?

természetes szál: üreges szerkezetű, ezért sok vizet felszív, így viszonylag hamar veszít az alakjából, ugyanakkor komposztálható (ha a nyél, a foglalat stb. is mind természetes anyag)

a szintetikus ecsetek kétfajta anyagból készülnek:

 • nejlon: sajnos csak kevés ecset készül ilyen anyagból (mert drága az alapanyag), pedig sok a pozitívuma:
  • >  rugalmas: ez a kulcs ahhoz, hogy bársonyosan terüljön a bútorfesték
  • >  a vízben egyszerűen ledobja a szennyeződéseket, ezért az ecset szuperül tisztítható
  • >  1,5-szer tartósabb a polimerszálnál, amiből a legtöbb ecset készül. 7-szer tartósabb, mint a természetes szál.
 • poliészter: a legtöbb szintetikus ecset ebből az anyagból készül (bár az anyagminőségben nagy a szórás):
  • >  strapabíró, alaktartó, de nehezen tisztítható

(A Cling On! 75%-a egy csúcskategóriás nejlonszálból készül. A Cling On!-ban azért vannak a nejlonszálaknál rövidebb poliészterszálak is, hogy a merevségükkel segítsenek az ecset alaktartásában.)

 

‘CLING ON!’ ECSET:

A Cling On! egy külön kategória az ecsetek között, mert különleges szálösszetétellel készül. Ha ábrándoztál már arról, hogy az ecseted magától megtisztul (…hát én titokban minden bödön vízben otthagyott ecsetnél ezt reméltem amúgy), akkor ez a sorozat örömhír lesz! 😀 A Cling On! egy olyan szuppper nejlonszálból készül, ami a vízben egyszerűen ledobja a szennyeződéseket, így az ecset minden használat után tökéletesen megtisztítható… ráadásul minimális erőfeszítéssel!

Cling On! ecset bútorfestéshez – Azúr Bagoly

A Cling On! ecsetválasztékáról itt olvashatsz még… >>>

 

A munka közben:

 • Ha Extra-Bond-os tejfestékkel dolgozol, akkor munka közben időnként egyszerűen csak lögyböld meg vízben az ecsetet, majd itasd fel róla a nedvességet: így nem szárad meg az ecseteden a tapadásfokozó miatt amúgy igencsak ragaszkodó tejfesték (a tisztítás pedig pár másodperc csak)!
 • Ha épp szünetet tartasz a bútorfestésben, akkor mindig álljon az ecset vízben!

 

ecset tisztítása - bútorfestés - Azúr Bagoly

Az ecsetek meghálálják a törődést, a Cling On!-okkal pedig különösképpen így van.

 

A bútorfestés után:

 • (Ha esetleg itt-ott rászáradt tejfesték van ecseteden, akkor pár percig áztasd ecetes vízben, aztán mosogatószerrel mosd el.)
 • Öblítsd el nagyjából folyóvíz alatt.
 • Lógasd fel úgy, hogy az ecsetszálak vízben ázhassanak (de az acélfej maradjon szárazon): így egyszerűen leesnek a festékdarabok a különleges szálösszetételnek köszönhetően. (Elképesztő, hogy az egyébként tisztának látszó ecsetből is mennyi cucc kiázik még 1-2 nap alatt!) – A Cling On! azért is tartja olyan szuperül meg a formáját évekig, mert tökéletesen megtisztítható minden használat után, így nem keményedik meg, nem seprűsödik el.
 • Ha esetleg beszárad az ecseted (mert mondjuk otthagytad valahol csuromfestékesen órákig), akkor mártsd meg forró vízben, majd tisztítsd meg: így a legtöbbször helyreállítható egy megkeményedett ecset is. Juppííí! (A Cling On! bírja a magas hőmérsékletet is!)
 • A Cling On!-nak a használat után is az a legjobb, ha vízben tárolod (de a szálvégek ne súrolják az edény alját), így az ecset formája sokáig tökéletes marad. (Az edényben néhány nap után cseréld mindig a vizet!) – Ha ehhez nincs kedved, akkor pár nap áztatás, majd egy alapos öblítés után szárazon is tárolhatod a ClingOn!-okat (ha sokáig nem festesz egy-egy ecsettel, akkor ez az út nyilván praktikusabb).

 

Én például egyszerűen hozzákötözöm az ecsetemet az ablakkilincshez, így ni!

 

 

Ha követed ezeket a tippeket, akkor sokáig használhatod a legjobb formájában az ecsetedet!

 

 tippek-trükkök

2
Szólj hozzá!

1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
legújabb legrégebbi
Ibolya

Tetszik,hogy könnyen tisztítható,eddig minden festéshez új ecsetet vettem,a beszáradt ment a kukába.


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Frissítsd fel az öreg fafelületet pár egyszerű lépésben!

2021. 07. 15.

Egy friss réteg olajjal a kiszáradt fa visszakapja az egészséges színeit, ráadásul az olaj olyan hasznos védőréteget is képez, amivel a darab tovább ellenáll majd az igénybevételnek.

Tovább >

Hogyan tüntethetsz el anyaghiányokat a bútorodon?

2023. 09. 14.

Mi van akkor, ha a bútorodon nem csak felszínes sérülések (karcok, repedések) vannak, hanem anyaghiányokat kell kipótolnod?  – Az ilyen javításoktól sem kell megijedned, mert pár egyszerű fogással eltüntetheted a tátongó lyukakat a bútorodról.

Tovább >

VIDEÓ: az alapvető fogások bútorfestéshez

2022. 02. 28.

Ez egy kedvcsináló videó, ahol gyorsan végigmegyünk az alapvető lépéseken. 5 perc az egész, aztán ebben még egy keveset cseverészünk is!

Tovább >
shou sugi ban technika - leírás - Azúr Bagoly - tungolaj

Shou Sugi Ban Technika

2017. 07. 21.

A shou sugi ban egy tradícionális japán eljárás, amivel a fa bármilyen vegyszer használata nélkül legalább száz évre tartósítható. – A siker kulcsa egyszerű: lobbantsd lángra a faanyagot!

Tovább >

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

Csatlakozz most a közösségünkhöz!

A hírleveleinkben a leghasznosabb tippeket osztom meg a bútorfestéssel kapcsolatban, úgyhogy ha érdekel a téma, akkor érdemes feliratkoznod.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: