új szín a palettánkon: bemutatkozik a ZSÁLYA

Ági, 2022. 05. 11.

A tejfesték-választékban van már sokfajta csodaszép zöld, ám egy szín még mindenképpen hiányzott a kínálatból: az a kékes tónusokkal gazdagított, de mégis bársonyos hatású zöld, ami a természetben is olyan izgalmas árnyalat… na, hát még egy bútoron milyen különleges szín lehet ez! – A legújabb színünkhöz a hamvas zsályalevelekről szereztem az ötletet.

 

 

Ez a szín az, amiről már évek óta ábrándozom (a kertben van egy zsályabokrunk, ami nem hagyta, hogy elengedjem az ihletet), de eddig mégsem lett valóság az elképzeléseimből. És akkor jött ez a pult! – A pulthoz bizony kellett egy szín… sehogysem ment ki a fejemből, hogy ez az ábrándjaim között évek óta kergetett árnyalat milyen jó lehet majd ezen a bútoron!

 

A pultot nyers MDF-ből készítettük (én kigondoltam, a férjem megcsinálta). A nyers MDF tejfestékkel szuperül festhető felület (itt olvashatsz tippeket is ehhez):

Az MDF felszívott egy keveset a tejfestékből, de az első réteg még így sem fedett rosszul. A második réteg után viszont találtam még hibákat a felületen, ezért végül három rétegben festettem az egészet. (A szálfelhúzás MDF-nél sem spórolható el, Ágnes!)

 

A simítócsiszolás után, de még az olajozás közben így nézett ki a bútor:

Az alsó sávot tungolajoztam (3 rétegben), hogy elbírja majd, ha felmosáskor esetleg víz kerül rá. Az egyéb részeket kenderolajoztam. Ez az MDF olyan erősen szívta a kenderolajat, hogy 3 réteget is felvett az anyag.

 

A frissen olajozott színhez képest visszafakul egy árnyalatot a felület, de azért így is egy mélyebb tónus lesz az eredmény a teljesen nyers tejfesték színéhez viszonyítva:

 

TIPP: Ha lakkozod a felületet, akkor a Zsályában több marad a kékből, így egy hűvösebb hatású zöld lesz az eredmény.

 

A pult szimpla szerkezetéhez kellett egy ellenpont, mert nem akartam, hogy túl steril legyen az összkép.  A bútorra ezért egy nagggyon rusztikus lapot gondoltam ki (a látványon kívül azért is, hogy bűntudat nélkül gyepálható legyen a felület).

(Na, ezzel a falappal önmagában több gond adódott, mint a bútor egyéb részeivel összesen… A küzdelmeinket majd inkább legközelebb mesélem el részletesen.)

Ez a karakteres fa szépen rímel a mennyezet nyers tégláival:

 

Egy nagy bútor – mint amilyen például ez a pult – igencsak hangsúlyos elem a térben. A Zsálya azért működik szuperül ilyen nagy felületeken is, mert bár különleges hangulatot varázsol, de nem uralja el a teret maga körül:

Azúr Bagoly Tejfesték – Zsálya – bútorfesték

 

A Zsálya szerintem azért is hiányzott eddig a palettánkról, mert kékben és türkizben van már ugyanezzel a hangulattal megtöltött színünk, úgyhogy zöldben is kellett egy ilyen komplex árnyalat:

 

Milyen színekhez illik a Zsálya?

…nos, egyszerűbb lesz, ha felsorolom inkább, hogy mi az, amivel NEM passzol a Zsálya: Palakék, Provence, Balaton, Menta, Pisztácia, Bazsalikom… minden más színünkkel szerintem szuperül működik ez az árnyalat! – Na, ez azért elég kivételes dolog ám!

 

A térről mutatok majd képeket hamarosan, de most örömködjünk még egy keveset a szín felett, ami május 15-éig bevezető áron szerezhető meg itt:

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN! >>>

 

Azúr Bagoly Tejfesték – Zsálya – bútorfesték

 

Az instagram-oldalunkon pedig hétfőig fut egy nyereményjáték, ahol akár meg is nyerheted a Zsálya színű tejfestéket.

 bútorfestés ilyen volt – ilyen lett sajátgyártásúak

2
Szólj hozzá!

1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
legújabb legrégebbi
katalinmochary12345@gmail.com

Nagyon szép, lehet rendelni a zsályás festékből ? Milyen kiszerelésben van ? Kell e hígítani ?


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

csiszolópapír méretek: a számozás jelzi a finomságot

bútorfestés-iskola: Hogyan válassz csiszolópapírt?

2017. 02. 06.

A bútorfelújítás szinte minden lépésénél kulcsszerepet kap a CSISZOLÓPAPÍR. — De mégis hogyan válaszd ki az éppen megfelelőt?

Tovább >

A laminált bútor is átfesthető! – …de vajon érdemes-e rá?

2021. 08. 13.

Ha lapozgattad már a blogot, akkor tudhatod, hogy a bútorfestésben szeretem a kicsit reménytelen kihívásokat (mint mondjuk ez is meg ez is). Hát vannak olyan bútorok, amikről nem nyilvánvaló, hogy értéket hordoznak, na. – Az ilyen darabokat pedig pont azért alakítgatom örömmel, mert itt egy-két ötlet sokkal nagyobbat szól, mint egy már kezdéskor is csinos bútornál.

Tovább >

IKEA-hack #7

2019. 09. 26.

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Tovább >

Új szín a palettán: bemutatkozik a FÜST!

2017. 06. 02.

A szürke nem véletlenül lépett elő az utóbbi évek uralkodó trend-színévé: rengeteg árnyalata — mint tudjuk, legalább ötven, hehe — közül mindenféle hangulathoz találni megfelelőt, ráadásul nincsen olyan szín, amivel ne lehetne stílusosan kombinálni!

Tovább >