5+1 Dolog, Amit a Bútorfestés Során Elhibázhatsz

Ági, 2017. 05. 26.

Van néhány tipikus csapda, amibe a legtöbb kezdő bútorfestő beleesik: ezeket mind könnyedén ki tudod kerülni, ha megfogadod az itt leírtakat.

Ez a lista nem csak a saját tapasztalataim alapján készült (bár ezeket a hibákat javarészt én is elkövettem ám…): a vásárlóinktól és a workshop-résztvevőinktől érkező sokszáz visszajelzés is segített összefoglalni a leggyakoribb gondokat.

 

Lássuk, hogy mik azok a — könnyedén elkerülhető — hibák, amiket a bútorfestés során elkövethetsz:

 

1. KIHAGYOD AZ ÉRDESÍTÉST

A régi bútorok esetében gyakran előfordul, hogy az évek során a szennyeződések beszívódnak a bútor felületébe, így azokat nem tudod egyszerűen tisztítószerrel eltávolítani. Az ilyen foltok aztán a festés során olyan csúfos problémákat okozhatnak, mint a lepergő festékréteg vagy a csúnyán elszíneződött részek. – Az érdesítéssel ezektől a makacs szennyeződésektől is meg tudsz szabadulni.

Azt is többször tapasztaltam már, hogy egy ránézésre korrekt állapotú felületről a csiszolópapír egyetlen simításának hatására „leesett” a korábbi lakk-, lazúr- vagy festékréteg. – Gondolj bele: ha egy ilyen felületre minden előkészítés nélkül felviszed a festéket, akkor a munkád eredménye éppen annyira lesz tartós, amennyire ez a fellazult réteg időtálló.

Az érdesítésnek nem az a célja, hogy teljesen eltávolítsd a korábbi lakk-, lazúr- vagy festékréteget a bútorról (hiszen a tejfestéket gyakorlatilag bármilyen anyagra felviheted), hanem az, hogy az előbbi jelenségekből fakadó problémáktól bölcsen megkíméld magad. 🙂 OK, ez a bútorfelújítás legkevésbé élvezetes része, viszont szerintem nagyon is kifizetődő és egyáltalán nem bonyolult: a bútor felületét egyszerűen dörzsöld át alaposan egy 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. (Ez a művelet egy kisebb bútor esetében kb. 20-30 percet vesz igénybe… ez azért nem sok, igaz?)

 

2. NEM (VAGY NEM MEGFELELŐEN) TISZTÍTOD LE A BÚTORT FESTÉS ELŐTT

A festés előtt nem elegendő a bútor felületét egy nedves ronggyal áttörölni tisztítás címén. A bútoron a mindennapi használatból adódóan még akkor is lehetnek zsíros szennyeződések, ha nem egy konyhában vagy egy autószerelőműhelyben szolgált korábban. – A tisztításhoz ezért mindenképpen használj valamilyen zsíroldó anyagot (általában a közönséges mosogatószer is tökéletesen megfelel)!

A kezdő bútorfelújítók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy a zsíros szennyeződések eltávolításához valamilyen tisztítószerrel áttörlik a bútordarabot, ezt az anyagot viszont már nem mossák le a felületről. – Pedig a tisztítószer-maradványok ugyanúgy gátolhatják a festék tökéletes megtapadását, ahogyan a zsíros foltok és a poros szennyeződések teszik. Az érdesítés után ezért mosd át mosogatószeres vízzel a darabot, majd legalább kétszer bő vízzel öblítsd le a felületet. (Ne félj attól, hogy ezzel kárt teszel a fában: egy alapos lemosás nem áztatja el mélyebben a bútort, mint 2-3 réteg vizesbázisú festék. Arra azért ügyelj, hogy ne hagyd megállni a vizet a felületen!)

 

3. ARRA SZÁMÍTASZ, HOGY A FESTÉK MAJD ELTAKARJA A FELÜLETI EGYENETLENSÉGEKET

…igen, egy ponton szerintem mindannyian reménykedünk ebben, de sajnos a galád igazság az, hogy egy egységes színfedés inkább kiemeli a hibákat, egy egyenletes rétegben terülő festék pedig nem tömíti be a lyukakat, karcolásokat, leütődéseket.

A bútorfestés előtt tehát javíts ki minden olyan sérülést, amit a végeredményen már nem szeretnél viszontlátni! (A fatapasz használatához itt olvashatsz egy rövid útmutatót.)

 

4. NEM TÖRLÖD LE A VIASZOLÁS VAGY OLAJOZÁS UTÁN A FELÜLETEN MARADT FELESLEGET

A bútorviaszok és a bútorolajok használata (márkától függetlenül) így zajlik: 1. vidd fel egyenletesen eloszlatva 2. hagyd beszívódni a felület mélyebb rétegeibe 3. töröld le a felesleget. – Az utolsó lépés jelentéktelennek tűnhet, pedig fontos! A felület tetején maradt viasz vagy olaj ragacsos érzetet és elszíneződött foltokat hagy maga után, ezért ügyelj rá, hogy a munka végeztével a felület tapintása legyen teljesen száraz. (A tungolaj használatához itt, a kenderolaj használatához itt, a bútorviasz használatához pedig itt találsz részletes útmutatót.)

 

5. NEM A BÚTOR ADOTTSÁGAIHOZ VÁLASZTASZ STÍLUST

Veled is előfordul, hogy amint elkap a felújítási láz, legszívesebben a legelső utadba kerülő bútordarabot azon nyomban lemázolnád? 😀 A bútorfestés jelentős részben az értékmentésről szól, de ha a rendelkezésedre álló berendezés és a megálmodott stílus nem passzolnak össze, akkor inkább válassz másik darabot a felújításhoz. (Az aukciós portálokon böngészve valószínűleg olcsón is találsz az elképzeléseidnek megfelelő bútordarabot.) Ha valamilyen inspirációból kiindulva fogsz neki az átalakításnak, akkor figyeld meg, hogy a példának állított bútoron melyek azok a részletek, amik megteremtik az összhangot: egy neobarokk jellegű szekrényhez például ne válassz geometrikus mintát, egy retró komódból pedig ne próbálj shabby chic stílusú, romantikusan kopott darabot kreálni.

Ha éppen a stílusok merész keverésével szeretnél meghökkentő hatást elérni, akkor azt tedd úgy, hogy már első pillantásra egyértelmű legyen: pontosan ez volt a célod. 🙂

(Az Otthonkommandó bloggerét, Krivarics Ditta lakberendezőt ebben az interjúban faggattam erről a témáról.)

 

+1 VALAMI GYANÚSAT TAPASZTALSZ, DE NEM ÁLLSZ MEG ÁTGONDOLNI AZ OKÁT

Tudom, hogy a felújítás során hajt a kreatív lelkesedés, ezért nehéz szembesülni azzal, hogy az alkotás során esetleg kénytelen leszel valamilyen kitérőt tenni… de: minél előrébb haladsz a munkában, a problémákat annál nehezebb lesz megoldani. Ha bármi olyat tapasztalsz, amiről úgy látod, hogy később esetleg gondot okozhat, akkor ÁLLJ MEG… és bánj el vele azonnal! Nem a megszokott módon terül a festék? Lazának tűnik a furnér? Kicsit szorul a fiók? Érdekes állaga van a lakknak? – Gondold át, hogy mi lehet a jelenség oka! A legtöbb esetben így egyszerűen elejét veheted a problémáknak és megspórolhatod a felesleges köröket.

 


…hibázni tehát sokféleképpen lehet… de nem muszáj!

HA EGY ÁTLÁTHATÓ TUDÁSANYAGRA TÁMASZKODSZ, AKKOR BÁRMILYEN BÚTORDARAB ÁTALAKÍTÁSÁNAK MAGABIZTOSAN FOGHATSZ NEKI!

 

Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod: BÚTORFESTÉS: A LEGESLEGFONTOSABB ÖSSZEFOGLALÓ >>> 

 útmutatók kezdőknek

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

VOC-mentes bútorfesték - Azúr Bagoly Tejfesték - környezetbarát festék

Hogyan kezdj hozzá a bútorfestéshez? – Az első 5 lépés…

2020. 03. 06.

Látod a fantáziát a bútorfestésben, de nem igazán tudod, hogy miként kezdj neki a munkának. – Mi kell ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet?

Tovább >

A Fatapasz Használata

2015. 09. 14.

A varázslatos régi bútorok (főleg a jó áron kapható darabok) gyakran sérültek, karcosak, repedtek… ha eddig az ilyesfajta hibák elvették a kedved a bútorfelújítástól, akkor hajolj közelebb, mert súgok egy titkot: FATAPASZ! 🙂

Tovább >

letölthető segédlet bútorfestéshez

2023. 02. 06.

Tudod-e, hogy a bútorfestéskor milyen sorrendben csinálhatod meg a leghatékonyabban az egyes lépéseket? Tudod-e, hogy egy-egy munkafázis milyen egyéb szempontoktól függ?

Tovább >

“Milyenre fessem…?”

2020. 01. 23.

A bútor stílusának kialakítása az egyik leggyakrabban felmerülő dilemma a bútorfestéssel kapcsolatban.

Tovább >
bútorfestés - 5 trükk a színvonalas végeredményhez - e-könyv - Azúr Bagoly

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.

bútorfestés - 5 trükk a színvonalas végeredményhez - e-könyv - Azúr Bagoly

5 TRÜKK, amit már a legközelebbi bútorfestésed során is bevethetsz azért, hogy az alkotásod KIEMELKEDŐ SZÍNVONALÚ legyen:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a leghasznosabb tippekről! Ha feliratkozol, akkor letöltheted az 5 hasznos trükköt rejtő kézikönyvet is.