Alkotóműhely – tervek

Ági, 2017. 11. 17.

Régóta szerettünk volna egy belvárosi műhelyt, de nem gondoltuk, hogy ez az álmunk ilyen hamar megvalósul! 🙂 – Ezentúl a VII. kerületi Alkotóműhelyünkben várunk szeretettel workshop-jaink alkalmával.

Az elmúlt 2 évben budapesti tanfolyamainknak a HellóAnyu adott otthont: imádjuk a hely hangulatát, rajongunk a konyháról kikerülő házias ízekért, hálásak vagyunk a csapat vendégszeretetéért. – …ugyanakkor kezdett egyre fárasztóbbá válni az egy autónyi felszerelést minden hónapban összecsomagolni-felpakolni-kirakodni-hazahordani. …aztán meg: régóta szerettük volna a workshop-ok alkalmával valódi bútordarabokon megmutatni a Tejfesték csodáit.

Szóval ábrándoztunk… egy saját alkotóműhelyről, ami éppen a bútorfestési tanfolyamokhoz ideális. No de mégis hol akadna Budapesten tágas (ugyanakkor megfizethető), könnyen megközelíthető (de mégsem zajos) helyiség? – Nézelődtünk. A helyzet igen kiábrándítónak mutatkozott… amíg egyszer csak rá nem találtunk a leendő Alkotóműhelyre:

 

Igen, első látásra beleszerettünk a szépséges burkolatba, a hatalmas ablakokba, a szuperül kialakított galériába!

A kulcsokat október első hetében vettük át. Az első workshop-ot november 11-ére ütemeztük. – Így nagyjából 1,5 hónapunk volt arra, hogy megálmodjuk a hely kialakítását és előteremtsük az alapvető berendezést.

Az átalakításnak ezzel persze korántsem értünk a végére: a munkafolyamatot lépésről-lépésre nyomon követheted majd itt, a blogon.

 

Az első lépésként azt szeretném megmutatni, hogy nagyvonalakban mik a terveink. 🙂

 

Amikor egy helyiség berendezéséhez hozzáfogok, akkor két dolgot szoktam elsőként eldönteni.

 • Az egyik, hogy milyen hangulatot-stílust szeretnék megvalósítani: itt nem feltétlenül valamilyen konkrét irányzat megnevezését keresem (bár a legjobb az, amikor ez is megkerül), inkább arra törekszem, hogy a fejemben kikristályosodjanak a tér jellemzéséhez szükséges sarokpontok… valahogy így: elegáns vonalvezetésű darabok, sok-sok festett bútor, sötét fafelületek, DIY-megoldások, természetes anyagok, itt-ott modern/indusztriális/skandináv részletek. (…mindezt azt hiszem, a „vintage eklektika” címke foglalja talán össze, de ez végülis tök mindegy szerintem.)
 • A másik, hogy milyen palettát szeretnék kialakítani. Szeretem a színekkel összefogni egy tér különféle elemeit: ehhez 3-5 árnyalatot választok általában egy-egy térbe. – Az Alkotóműhely esetében a burkolat szürkészöldje és a nyílászárók mentazöldje adott volt, így ezek kiegészítésére döntöttem az indigókék (Esőfelhő), a fakótürkiz (Provence) és a világosszürke (Füst) mellett. Az alapvetően hűvös árnyalatokat aztán kisebb-nagyobb foltokban melegbarna fafelületek egyensúlyozzák majd ki, méghozzá egy cseppnyi feketével megfűszerezve.

 

A türkiz, a szürke és a menta tökéletesen kapcsolódnak a helyiség alapszíneihez: az indigókék nélkül így kifejezetten unalmas lenne a tér. – Az IKEA-ban szuper textileket találtam ebben az árnyalatban, amiket mintha éppen egy festésre inspiráló műhelybe álmodtak volna meg: az alsó kettőt a függönyökhöz, a felső kettőt a székpárnákhoz választottam.

 

No, innentől már nincs is más hátra, mint ezt a két alapvető elhatározást szem előtt tartva kitalálni-kiválogatni a szükséges dolgokat. 😀

 

ÍME, A TERVEK!

(…illetve a képeken az, hogy milyen volt az Alkotóműhely, amikor először beléptünk ide.)

A bejárati ajtó felől nézve belátható az egész leendő alkotótér:

 

 1. a neonlámpákat dizájnosabb világításra cseréljük
 2. a terem közepén 6 darab asztal kap helyet
 3. a fal mellett egy elég széles, de nem túl mély komódban tároljuk majd a workshop-okhoz szükséges kellékeket
 4. a legnagyobb falszakaszon mutatjuk be a tejfesték csodaszép színeit
 5. a rövidebbik falra egy hatalmas krétatáblát erősítünk
 6. a galérián lévő tárolóhelyiséget függöny rejti majd el

 

 

 1. az ablakok között egy klasszikus vonalvezetésű vitrinben tároljuk majd a workshop-on használt festékeket-felületkezelőket
 2. az ablakok között lévő kiállásokhoz szuper falikarokat szereztem be 🙂

 

A bejárattal szemben lévő sarokból a hatalmas ablakokra nyílik rálátás:

 

 1. új borítást kap a gázóraszekrény
 2. a lépcső elé kerül a falra egy fogas
 3. a lépcsőt lefestjük
 4. a mosdó falán átvezetjük a vízvezetékeket, a lépcső alá készítünk egy mosdószekrényt: így vízvételre-mosogatásra akkor is lesz lehetőség, ha a mosdó éppen foglalt
 5. a zománccal festett ajtót átfestjük tejfestékkel
 6. a bejárat mellé készítünk egy fogadópultot (ez lehajtható lesz, így amikor nem használjuk, nem foglal majd helyet)

 

A galéria a szünetekben a feltöltődés terepe lesz:

 

 1. a kiugró részen egy relax-sarkot alakítunk ki egy kényelmes fotellel
 2. a sarokba egy nagy tálalószekrény kerül, ami alkalmas lesz a csészék-bögrék-poharak és a teázás-kávézás egyéb kellékeinek tárolására: ez lesz a pici „konyha”
 3. a neonlámpákat itt is lecseréljük elegáns mennyezeti világításra
 4. a lépcső megvilágításához egy vagány műhelylámpát szereztem be, amit falikarként erősítünk fel
 5. a galéria korlátját hangulatvilágítás dobja majd fel

 

 

 1. a sarokban kap helyet a tálalóasztal, amin a harapnivalót-szörpöt kínáljuk a megfáradt alkotóknak
 2. a lépcsővel szembeni falszakaszra egy kisebb komód kerül
 3. a komód fölé egy kicsi fotógaléria kerül majd, ahonnan a szünetben a kávészürcsölés és sütimajszolás közben inspirációt lehet majd gyűjteni
 4. a tárolórészt leválasztó tolóajtót függönnyel takarjuk el

 

A megvalósításhoz hozzákezdve az első dolgunk az volt, hogy kifestettük az egész helyiséget. A törtfehér falakat és a bézsszínű fémrészeket mind fehérre mázoltattuk, mert azt szerettük volna, hogy a tejfesték-színek szemügyrevételekor a környező felületek a lehető legkevésbé torzítsák az árnyalatokat. – Ez az apró átalakítás ráadásul a térérzeten is rengeteget javított: sokkal szellősebb hatású lett a műhely így. 🙂

 

…innen folytatom a mesét legközelebb!

 

Ha lemaradtál az előző részekről, akkor itt végigolvashatod a Alkotóműhely eddigi történetét.

 átalakítás

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

A Ház: előszoba

2021. 03. 08.

Az előszoba az egyik legkedvesebb helyiség az otthonunkban, szerintem. Ez fontos is, hiszen itt ér minket az első benyomás hazatéréskor. Most megmutatom, hogy milyen apró részletek miatt szeretem úgy ezt az egyébként kicsit esetlen teret.

Tovább >

Alkotóműhely – a mosdósarok

2017. 12. 15.

Mosdósarok DIY-módra: az Alkotóműhelyben a mosdószekrény, a bútorfestés, sőt még a “csempe” is sajátkezűleg készült.

Tovább >

A Műhely – Mosdósarok (4)

2016. 04. 29.

A Műhelyben egyelőre egyetlen sarkocska van, amire jól esik ránézni: a mosdó. Jó ideje használatba vettük, ígértem is már, hogy megmutatom… hát íme!

Tovább >

A Műhely: a kezdetek (1)

2015. 09. 25.

Van, akinek az ősz mufurc, lehangoló időszak: a nyári napsugarak bánatos búcsúztatása, a nyirkos, undok és sötét hónapok eljövetele. Van, aki az újrakezdés lehetőségét látja ebben az évszakban: hűvös fejjel, új lendülettel lát neki a feladatoknak. – Én most egy kicsit vagyok mind a kettő: szomorkásan veszem tudomásul, hogy lassan vége a teraszon festegetős időszaknak… és nagy-nagy boldogsággal tervezgetem az immár négy fallal bíró bútorfestő műhelyünket!

Tovább >