Van-e a bútorfestésnek helye egy stílusos otthonban?

Ági, 2017. 02. 24.

…a LAKBERENDEZŐ válaszol.

Festékrajongóként minden egyes bútort üres vászonnak látok: bolhapiacon, bútoráruházban, filmeken, vendégségben, szóval minden éber pillanatomban a bútorokat lesem… második pillantásra pedig már nem a konkrét darabot, hanem annak az átfestett kiadását látom magam előtt. Nem vagyok teljesen normális, na. — Ezért arra gondoltam, hogy megkérdezek egy elfogulatlan szakembert arról: Hol is van a festett bútorok helye a lakberendezésben?

Krivarics Ditta lakberendező a laikusoknak segít a stílusos otthon megteremtemtésében: gyakorlatias online lakberendezési tanfolyamain bárki elsajátíthatja a leghasznosabb fogásokat, blogja pedig telis-tele van hasznos tippekkel és inspiráló gyűjtemények sokaságával. —  Munkáját az Otthonkommandó oldalán ma már több, mint 70 ezren követik.


 

A régi bútorok festésével kapcsolatban sokszor egy érdekes kettőséget tapasztalok: egyrészt rengeteg jó állapotban lévő és szép formájú (gyakran tömörfa) bútort dobnak az emberek az utcára egyszerűen azért, mert megkopott a felülete vagy mert az eredeti barna színe mára kiment divatból; ugyanakkor a fa felületek lefestése még mindig egy kicsit “lázadó” viselkedésnek számít. — Te lakberendező létedre hogyan viszonyulsz a bútorfestéshez? Van-e helyük szerinted a festett bútoroknak egy stílusos otthonban?

Mindenképp van helyük! A festett bútor egy remek eszköz arra, hogy egyediséget vigyünk az otthonunkba. Ha nem szeretnénk sablonos lakást, akkor szükség van kreatív megoldásokra és régi dolgokra is — egy kis festékkel pedig két legyet üthetünk egy csapásra. 🙂

Mindig sok kérdést vet fel az, hogy mit lehet és mit nem lehet festeni. Egyrészt azt érdemes tisztázni, hogy régen is festették a bútorokat. Az egyszerűbb, például fenyőből készült bútorok régen is színesek voltak. A natúr, viaszolt változat inkább modernkori divat. Szóval egy népies darabot bátran festhetünk. Nehéz azonban meghúzni a határvonalat. Ma rengeteg olyan bútor van a piacon, ami nem képvisel különösebb értéket, mert vagy sok van belőle, vagy eladhatatlan (mivel nincs rá kereslet). Ami ezeknek az értéke, hogy mégiscsak tömör fából készültek, és nem bútorlapból. Ezek közül sok nemesfa furnérral borított vagy akár intarziás, de ha a kutyának se kell, akkor nyugodtan fessük le, ha ezzel meghosszabbítjuk az életét, és tovább funkcionálhat bútorként. Viszont ha bizonytalanok vagyunk az adott bútor stílusát, értékét tekintve, mindenképp forduljunk szakemberhez, nehogy valami ritkaságot mázoljunk le.

A kidobásra ítélt bútorokhoz csak annyit fűznék, hogy ez szerintem szemlélet és értékrend kérdése.

a bútorfestés helye a lakberendezésben

A legegyszerűbb bútordarabot is könnyű egyedivé tenni egy jól választott színnel. 

A kép forrása.

 

A lakberendezési magazinokat lapozgatva azt látom, hogy míg külföldön gyakorlatilag minden lakás természetes alkotóelemei a festett bútorok, addig a hazai otthonokban egyelőre különlegesnek és újszerűnek számítanak az ilyen darabok. Szerinted előbb-utóbb “behozzuk” ezt a lemaradást?

Biztos vagyok benne, hogy be fogjuk hozni, de mint mindenben, ebben is kicsit le vagyunk maradva. Ha csak azt nézzük, hogy az elmúlt pár évben mennyi új festék jelent meg a piacon, az is azt jelzi, hogy van igény erre, egyre szélesebb körben. Szerintem ma már elmondható, hogy a bútorfestés kilépett abból a státuszból, amikor még csak egy nagyon szűk réteget érdekelt. Még pár év kell ahhoz, hogy az emberek ne csodálkozzanak rá arra, hogy mi az a krétafesték meg tejfesték, hanem tudják, hogy a zománcfestéken túl is van élet.

festett konyhaszekrény - inspiráció

A konyhabútort egy adag festékkel és pár új fogantyúval teljesen újraszabhatod.

A kép forrása.

 

A blogodon és az online lakberendezési tanfolyamaidon sokféle stílus megteremtéséhez adsz tanácsot. Szerinted milyen lakberendezési stílusokhoz passzolnak leginkább a festett bútorok?

Szerintem mindegyikhez! 🙂 De tényleg: a vidéki stílusokhoz mindenképp (legyen az angol vagy provence-i), ugyanakkor a skandinávhoz, a vintage-hez és az ipari stílushoz is illenek a festett darabok, nem beszélve az eklektikáról… ha megfelelő formájú bútort és megfelelő színt választunk az adott környezetbe, akkor bárhol helyt állhat egy festett bútor.

 

a bútorfestés helye a lakberendezésben

A népszerű francia vidéki stílus jellemző jegyei a pasztellre festett bútorok.

A kép forrása.

 

A színesre festett bútorok az ipari stílushoz is jól passzolnak.

A kép forrása.

 

a bútorfestés helye a lakberendezésben

Egy-egy vagányul felújított bútor a modern tereket is feldobja.

A kép forrása.

 

inspiráció bútorfestéshez

A skandináv otthonok letisztult stílusától sem idegenek a festett darabok.

A kép forrása.

 

Az eklektikus stílushoz jól illenek az újraértelmezett régi bútordarabok.

A kép forrása.

 

Mi az, amitől egy egyébként önmagában stílusos bútor kifejezetten rosszul mutat egy térben? Van-e “sikerrecepted” arra, hogy miként  helyezzük el a festett bútorokat az otthonunkban?

Sikerreceptem nincsen sajnos, a lényeg, hogy mindennek mindennel passzolnia kell. Hiába szép egy bútor, ha a környezete nem az, illetve ha stílusban nem illik oda. Az összkép a lényeg, amibe beletartoznak a burkolatok, a színek, az anyagok, a formák, a kiegészítők… egyszóval minden. Vannak olyanok, akik ösztönösen jól pakolják egymás mellé a dolgokat, de azoknak sem kell elkeseredni, akik nem ennyire magabiztosak, mert ez tanulható.

 

A vintage stílus kihagyhatatlan kedvencei a festett darabok…

A kép forrása.

 

inspiráció bútorfestéshez modern stílusban

…de a minimál vonalú bútoroktól sem feltétlenül idegen a bútorfesték. 

A kép forrása.

 

Milyen bútorokat érdemes lefesteni? Ha kifejezetten bútorfestéshez vadászunk használt holmikat, akkor milyen darabokat keressünk?

Mindig a bútor formáját kell nézni, és azt, hogy passzol-e ahhoz a hangulathoz, ahova szánjuk. Például egy retro szekrénysort hiába festünk fehérre és koptatjuk, attól nem lesz shabby chic hangulat tőle, mert a formájától teljesen idegen ez a festési technika. A keresésnél mindenképp figyeljünk arra is, hogy a bútorunk szerkezetileg stabil és jó állapotú legyen, ne legyen szuvas, különben csak szívni fogunk vele.

 

retro bútor festése

A retro daraboknak a geometrikus minták nagyon jól állnak.  

A kép forrása.

 

antikolt felület festett bútoron

A shabby chic elegáns vonalvezetésű darabjain pedig mutatósak a kopottas felületek.

A kép forrása.

 

Ahogy mondtad, a bútorfestés többszáz éves múlttal rendelkezik. — Mégis sokan tartanak attól, hogy az átfestéssel tönkretesznek egy értékes darabot. A lakberendezői iskola mellett bútorbecsüs végzettséget is szereztél, így igazán átfogó képed van a bútorkészítés hagyományairól. Szerinted hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy a bútorfestéssel nem okozunk kárt, hanem éppen értéket mentünk?

Ehhez nem árt némi ismeret-gyakorlat, hogy melyek azok a darabok, amelyek valóban értékesek. Ez nagyon sok mindenen múlik: a bútor korán, az anyaghasználaton, a munka kvalitásán, a darab készítőjén. Egy 1800-as években készült paraszt kredenc önmagában nem lesz értékes attól, hogy 200 éves. Ez idő alatt feltehetően jó párszor lefestették már, megtehetjük mi is nyugodt szívvel. Összességében azt gondolom, hogy azok a bútorok, amiket bolhapiacokon vagy online néhány tízezer forintért veszünk, nyugodtan festhetőek. Elég ritkán fordul elő, hogy egy-egy értékesebb darab “fillérekért” cserélne gazdát és ezt közben senki nem ismeri fel.

 

Ilyesféle tálalószekrényeket a legtöbb aukciós portálon lehet jutányos áron találni, a felújítás pedig házilag is kivitelezhető.

A kép forrása.

 

A házatok felújítása során és a könyved megírása kapcsán Te is többször ecsetet ragadtál, így az otthonotokban több bútort is tejfestékkel alakítottál át. Milyen szempontok alapján választasz bútorfestéket?

Egyrészt van bennem egy kíváncsiság is, szeretek sokféle festéket kipróbálni, megtapasztalni, hogy melyikkel milyen festeni. A tejfesték különösen nagy kedvenc lett. Egyrészt azért, mert teljesen természetes és szagtalan, ami nem hátrány, ha télen a lakásban fest az ember. Másrészt nagyon könnyű vele festeni, nem lehet elrontani, nem lesz csíkos a felület, a színei nagyon szépek, a viasz után pedig egy nagyon finom matt-selyemfényű felületet kapunk.

 

festett konyhabútor - Otthonkommandó

Ditta a konyhabútorát sajátkezűleg festette át, a tapasztalatairól pedig itt részletesen beszámol.

A kép forrása.

 

a bútorfestés helye a lakberendezésben

Ditta a nappalijában lévő polcrendszer festéséhez a tejfesték Uszadékfa színét választotta. – A munkálatokról itt olvashatsz. 

A kép forrása.

 

A BÚTORFESTÉS EGY SZUPER ESZKÖZ A LAKBERENDEZÉSBEN. – AZ AZÚR BAGOLY EGY OLYAN KÖZÖSSÉG, AHOL HISZÜNK ABBAN, HOGY HA MEGISMERKEDSZ AZ ALAPVETŐ TECHNIKÁKKAL, AKKOR EGYSZERŰEN A STÍLUSODHOZ ALAKÍTHATSZ MAJD MINDENFAJTA BÚTORDARABOT.

 inspirációk

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Miért jobb egy felújított bútor, mint az új?

2015. 05. 22.

A lakberendezés egyik módozata az, hogy lazán bevonulunk egy bútoráruházba, rámutatunk az egyik nappali-garnitúrára, majd hazaszállíttatjuk az egészet úgy, ahogy van. Egyszerű, nem? – Hát akkor mégis mi a jó abban, hogy egyenként vadászunk ütött-kopott bútorokat, (amikért időnként távoli kis falvakba kell elzarándokolni), aztán idővel-energiával nem spórolva házilag újítgatjuk-alakítgatjuk azokat?

Tovább >

HÁZTŰZNÉZŐ: Anikó otthonában a mély színek vannak főszerepben

2022. 03. 31.

Anikóék otthona szerintem kiváló példa arra, hogy a bútorfestésben milyen hatalmas lehetőségek vannak! Hát beszélhetünk elméletben arról, hogy milyen szuper dolog úgy alakítani a bútorainkat, hogy az összkép majd egységesen visszaadja a stílusunkat, de mindez szerintem sokkal inkább meggyőző képekben… úgyhogy jöjjön most a HÁZTŰZNÉZŐ!

Tovább >
előszoba - inspiráció - ötletgyűjtemény lakberendezéshez

A miniatűr előszoba problematikája: 7 ötlet…

2020. 11. 20.

Az ideális az, ha az előszobában van egy zárt gardrób, amiben a kabáthalom, a cipőhegyek, a táskagyűjtemény stb. elfér úgy, hogy a tér mégis szellős marad, így nyugodtan ledobhatunk egy kabátot, mert ettől az egész látvány csak még sikkesebb lesz (értsd: nem úgy néz majd ki, mint egy szemétdomb).

…na de ez sajnos nem mindenhol adatik meg. – A saját kb. 2,5 m²-es előszobánk berendezésénél sokáig töprengtem, hogy mégis hogyan lehet az összes szükséges dolgot egy ilyen kis helyen stílusosan megoldanom.

 

Tovább >

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed:

CSATLAKOZZ MOST A KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ:

A bútorfestéshez nem szükséges különleges tehetség (sőt: még az átlagosnál fejlettebb kézügyesség sem): elég, hogyha az alapvető technikákkal megismerkedsz. – A hírleveleinkben ezért hasznos útmutatókkal segítünk abban, hogy örömmel munkálkodhass a bútoraidon.

...üdvözlésképpen pedig rögtön kapsz egy ötlettárat ajándékul: 5 szokatlan, mégis harmonikus színpaletta, amiket felhasználhatsz a bútorfestéshez.

Itt add meg az e-mail-címed: