Miért jobb egy felújított bútor, mint az új?

Ági, 2015. 05. 22.

A lakberendezés egyik módozata az, hogy lazán bevonulunk egy bútoráruházba, rámutatunk az egyik nappali-garnitúrára, majd hazaszállíttatjuk az egészet úgy, ahogy van. Egyszerű, nem? – Hát akkor mégis mi a jó abban, hogy egyenként vadászunk ütött-kopott bútorokat, (amikért időnként távoli kis falvakba kell elzarándokolni), aztán idővel-energiával nem spórolva házilag újítgatjuk-alakítgatjuk azokat?

…azaz:

MIÉRT JOBB EGY FELÚJÍTOTT RÉGI BÚTOR, MINT EGY ÚJ?

 

Egy öreg bútor…

…történetet hoz magával… a formája egy elmúlt idő értékeit idézi… a felületén régi szokások hagytak nyomot. – A gyárból frissen kikerült darab egyszerűen más hangulatot áraszt, mint az a bútor, ami mögött már hosszú évtizedek állnak.

 

 

…olcsó(bb). A továbbiakban sorolt előnyeire tekintettel elképesztő, de igaz: egy hasonló kvalitásokkal rendelkező bútor a középkategóriás áruházakban is általában duplájába kerül, mint egy felújított darab.

a Te igényeidre szabható. Míg a bolti kínálat limitált, addig egy felújítandó bútor esetében szabadon választhatsz, hogy az milyen stílusú, színű, mintájú legyen. Légy kreatív!

 

 

…kiállta az idő próbáját: egy öreg bútor minőségére és tartósságára a legjobb garancia az, hogy annyi év után még most is funkcionál. Az MDF és a laminált bútorlap előtti időkben a bútorokat nem eldobható használati tárgynak, hanem generációkon keresztül öröklődő értéknek tekintették.

 

 

…stílusos kiegészítője bármilyen enteriőrnek. A vintage, provence-i vagy farmhouse stílusok építőkövei a kopott bútorok. Ám a modern, retró vagy ipari stílusú lakásokban is ugyanígy helyük van: a letisztult terekben egy vintage darab érdekes kontrasztot alkot a többi bútorral, és olyan textúrát és egyediséget adhat a helyiségnek, amit máshol hiába keresnél. Nem véletlenül van sok-sok lakberendező azon az állásponton, hogy minden lakásba kellene legalább pár régi bútor.

…megtartja az értékét. Ha egy vénséges darab kibírta az elmúlt 50-100 évet, akkor valószínűleg Te sem tudod majd lestrapálni, és jó eséllyel még a gyerekeid idejében is bútor marad. Az olcsó fautánzatokkal szemben a tömörfa javítható, így a felület flegma méltósággal viseli az igénybevételt. Egy kevés munkával a bútor újra régi fényében ragyoghat… persze ha a kis tökéletlenségek utánozhatatlan bája Neked is megmelengeti a szíved, akkor erre nincs is szükség. 🙂

 

régi bútor felújítása – Azúr Bagoly

 

Végül, de nem utolsó sorban: a bútorfelújítás környezetbarát! Ha te is szem előtt tartod a fenntarthatóságot, akkor keresve sem találhatsz jobb alternatívát otthonod berendezésére. A bútorokat újrahasznosítva nincs szükség újabb fák kivágására, és megspórolod a gyártás, a nyersanyagfeldolgozás és -szállítás széndioxid-kibocsátását, sőt a feldolgozandó hulladék mennyisége is csökken! Juhééé!

 

 


Ha egy ütött-kopott bútor láttán szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen lépéseken kell majd végigmenned a felújítása során, akkor a BÚTORFESTÉS lépéseiről szóló összefoglaló a segítségedre lesz, mert itt miiinden tudnivalót összeszedtünk a témában. 

 inspirációk

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

HÁZTŰZNÉZŐ: Anikó otthonában a mély színek vannak főszerepben

2022. 03. 31.

Anikóék otthona szerintem kiváló példa arra, hogy a bútorfestésben milyen hatalmas lehetőségek vannak! Hát beszélhetünk elméletben arról, hogy milyen szuper dolog úgy alakítani a bútorainkat, hogy az összkép majd egységesen visszaadja a stílusunkat, de mindez szerintem sokkal inkább meggyőző képekben… úgyhogy jöjjön most a HÁZTŰZNÉZŐ!

Tovább >

Van-e a bútorfestésnek helye egy stílusos otthonban?

2017. 02. 24.

…a LAKBERENDEZŐ válaszol.

Festékrajongóként minden egyes bútort üres vászonnak látok: bolhapiacon, bútoráruházban, filmeken, vendégségben, szóval minden éber pillanatomban a bútorokat lesem… második pillantásra pedig már nem a konkrét darabot, hanem annak az átfestett kiadását látom magam előtt. Nem vagyok teljesen normális, na. — Ezért arra gondoltam, hogy megkérdezek egy elfogulatlan szakembert arról: Hol is van a festett bútorok helye a lakberendezésben?

Tovább >
előszoba - inspiráció - ötletgyűjtemény lakberendezéshez

A miniatűr előszoba problematikája: 7 ötlet…

2020. 11. 20.

Az ideális az, ha az előszobában van egy zárt gardrób, amiben a kabáthalom, a cipőhegyek, a táskagyűjtemény stb. elfér úgy, hogy a tér mégis szellős marad, így nyugodtan ledobhatunk egy kabátot, mert ettől az egész látvány csak még sikkesebb lesz (értsd: nem úgy néz majd ki, mint egy szemétdomb).

…na de ez sajnos nem mindenhol adatik meg. – A saját kb. 2,5 m²-es előszobánk berendezésénél sokáig töprengtem, hogy mégis hogyan lehet az összes szükséges dolgot egy ilyen kis helyen stílusosan megoldanom.

 

Tovább >