A Műhely – Nehéz idők (3)

Ági, 2016. 01. 22.

Régóta lapítok a Műhely-építéssel kapcsolatban… no nem azért, mert nem lenne miről írni: sőt! Aki emlékszik még az epikus művek szerkezetére irodalom óráról, sejtheti, hogy az idilli előkészítést mi követi… bizony: a Bonyodalom!

Szeptember végétől december elejéig a Műhely minden építési munkálata lezajlott – elhasználva minden raktáron lévő türelemmorzsánkat, borzosra cincálva a maradék három idegszálunkat és teljességgel leamortizálva a ház összes egyéb részét. – No de mi is törpént a legutóbbi bejegyzés (október közepe) óta?

 • falazás: leválasztottuk a leendő fürdőszobát
 • szigetelés
 • mennyezetépítés (padlásfeljáróval)
 • fűtés- és víz-felvezetés, szennyvízelvezetés
 • betonozás
 • glettelés, festés

 

Ahelyett, hogy hosszasan nyafognék az építkezéssel járó tipikus fájdalmakon (úgysmint a határidők be nem tartása, a költségek kiszámíthatatlansága, a szakmunkák minőségének alacsony színvonala, az időnként felháborító munkamorál ésatöbbi-ésatöbbi…), álljon itt néhány, keserves tapasztalatokból származó tanács:

 • Ha nem tudsz olyan szakmunkást fogadni, akinek már ismered a munkáját, kérj referenciát!
 • Köss szerződést! – Add meg a munkavégzés határidejét, határozz meg kötbért, fektesd le az alapvető elvárásaidat!
 • Dokumentáld a munkafolyamatok lépéseit!
 • Számolj azzal, hogy a feladatokhoz szükséges időnek körül-belül a másfélszerese alatt fog elkészülni a munka.

 

FALAZÁS, SZIGETELÉS, MENNYEZETÉPÍTÉS

A leendő fürdőszobát a kémény vonalában egy gipszkarton-fallal leválasztottuk; az ajtó helyét szabadon hagytuk – így a fürdőszoba elkülönül, a fürdőszobaablakon beáradó fény mégis szabad utat kap a Műhelybe.A tetőcserepek alá felfeszített esővédő fóliára kőzetgyapot-szigetelés és fólia…

Tetőszigetelés

 

…erre pedig gipszkarton, illetve OSB-fedés került.

Gipszkatron fedés

 

A kialakított padlás járható és pakolható! – Jupííí! Eddig minden simán ment: a kőműves bácsi munkáját már ismertük korábbról; a csapat hozta a szokásos minőséget, ráadásul az ígért határidőre.

 

VÍZVEZETÉKSZERELÉS

Mivel a Műhely a lakótér felett, a kazán pedig a lakótér alatt található, a fűtésszereléshez, a hideg-meleg víz bevezetéséhez és a szennyvíz elvezetéséhez kétemeletnyi távolságot kellett áthidalnunk; lehetőleg a fürdőszobák megbontása nélkül. – Ezért hát a régi, kihasználatlan kéményen keresztül vezettük az összes vízvezetéket: keservesen, de végül befért mind!

 

Így aztán bontani „csak” a garázs szintjén kellett: a kazántól a kémény-nyílásig négy falon haladnak át a vezetékek.Az első, többhetes csúszást ebben a fázisban szedtük össze: mint a legtöbb jó szakember, a vízvezetékszerelőnk is túlterhelt volt novemberben… és persze oda ment előbb dolgozni, ahol a késés kötbérrel járt. (Ld. a „Köss szerződést!” kitételt!)

 

BETONOZÁS (JAJ!)

A fűtésszerelés végeztével következhetett az aljzatkialakítás: a vízvezetékeknek felvésett és a helyenként 5 cm-es (!) szintkülönbséget kiadó betonfödémre aljzatkiegyenlítés és járható burkolat kellett.

Aljzatkiegyenlítés

 

Azt agyaltam ki, hogy mindezt egy lépésben, költséghatékonyan valósítjuk meg: nyersbeton-padlót készíttetünk… ez ráadásul a megcélzott ipari stílushoz is királyul passzol, jupijééé! Mi sem egyszerűbb, nem igaz? – Hah! A csiszoltbetontól a műgyantapadlóig mindenféle csili-vili megoldásra kaptunk ajánlatot, mire végül megérkeztünk az elképzeléseinknek (és a pénztárcánknak) megfelelő verzióhoz… a kulcsszó: esztrich-beton! Az esztrich-beton különlegessége csupán annyi, hogy a hagyományos betonnál kisebb szemcsenagyságú, egyenletesebbre kevert (ezért utólagos locsolást nem igénylő) beton. – A kihívást nem is elsősorban az anyag előállítása, hanem annak felvitele jelentette: tömlőn keresztül, az ablakon át szivattyúzták be a betont a Műhelybe, majd egy speciális géppel terítették egyenletesre.

Látszóbeton-padló

 

A betonnak körül-belül egy hetet kellett kötnie, míg járhatóvá vált (ez alatt persze minden egyéb munka szünetelt), majd további hat-hét hetet kellett száradnia, míg impregnálható stádiumba lépett. – Ám mire ezt a szakaszt elértük, a beton mozogni, recsegni-ropogni kezdett! Kiderült: helyenként annyira vékonyan hordták fel az anyagot, hogy a beton a legkisebb terhelés hatására is elvált az alatta lévő fóliától.Természetesen mélyen el vagyok keseredve, minden reccsenés hallatára növesztek egy ősz hajszálat…. 🙁 Várjuk a garanciális felülvizsgálat eredményét.

 

GLETTELÉS ÉS FESTÉS

A gipszkarton, illetve az OSB-lapok hézagainak, a fal hibáinak javításához és a falfestéshez szobafestőt hívtunk – sajnos utólag arra jutottunk, hogy ebben a minőségben, hasonló tempóban magunk is elvégezhettük volna a feladatot. (Ld. a “Kérj referenciát!” kitételt!) Nosss… megérte?!

Falfestés

 

Szerintem…

 

…igennn! 🙂

 

MI VAN MÉG HÁTRA?

 • Ahhoz, hogy a Műhely használható és kényelmes is legyen, még van egy sor tennivaló:
 • beépített szekrények elkészítése
 • a műhelyasztal beszerzése
 • a betonpadló szegélyének felrakása
 • az íróasztali lámpák felszerelése
 • a dolgozósarok kialakítása
 • az inspirációs-rekreációs kuckó berendezése
 • és persze sok-sok apró dekorációs lépés 🙂

 

Velem tartasz? – Legközelebb megmutatom a régi cementlapokkal tarkított mosdósarok kialakítását!

 

Ha lemaradtál az előző részekről, akkor itt végigolvashatod a Műhely eddigi történetét.

 átalakítás

Szólj hozzá!


Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Alkotóműhely – a sütizősarok

2018. 02. 20.

A régit előszeretettel hasznosító vintage stílusba szuperül illenek a dolgok eredeti funkcióját újraértelmező darabok: az Alkotóműhely egyik sarkában akad is erre pár példa: gyere, megmutatom… 🙂

Tovább >

A Műhely – A hajópadló lerakása (6)

2016. 11. 11.

Összeszedtem a hajópadló lerakásának lépéseit. A munka elkezdése előtt okozott egy kis fejtörést, hogy mire lesz pontosan szükségünk, mihez fogjunk először, satöbbi: ezért gondoltam, hogy hasznos lehet egy rövid útmutató.

Tovább >

egy Thonet-szék felújítása

2022. 01. 21.

Úgy sejtem, hogy minden otthonban akad egy-két béna sarok, ahol túl kevés a hely bármilyen komolyabb bútornak, de túl nagy a hely ahhoz, hogy csak úgy üresen hagyjuk…

Tovább >

A tejfesték mint táblafesték

2017. 02. 17.

A Műhelyben már régóta esedékes a beépített szekrények ügye. A tartógerendák elé nem húztunk falat: egyrészt a régi fenyőgerendák sokat hozzáadnak a Műhely rusztikus hangulatához, másrészt a mögöttük lévő tér mind kihasználható tárolásra. A szekrények frontjai így gyakorlatilag két 5 méter hosszú falszakaszt tesznek majd ki. Ez elég nagy felület ahhoz, hogy a megjelenése alapvetően meghatározza a Műhely hangulatát, ezért arra gondoltam, hogy a frontokat hatalmas krétatáblákként hasznosítom majd. 🙂

Tovább >