fbpx

Mi a különbség a tejfesték (angolul: milk paint) és a krétafesték (angolul: chalk paint) között?

Ági, 2019. 10. 17.

Ez a kérdés gyakran felmerül a bútorfestékekkel kapcsolatban, ezért igyekszünk itt összefoglalni a lényeget.

A tejfesték pár dologban hasonlít a krétafestékre (pl. nem kell alá alapozni, könnyedén csiszolható, gyorsan szárad, egyszerűen antikolható stb.), de még több szempontból különbözik:

  • A tejfesték 100%-ig természetes alapanyagokból készül (VOC-tartalma: 0), így zárt térben is biztonságosan dolgozhatsz vele. A krétafestékek mindegyikének van VOC-tartalma (ez a kifejezés az egészségkárosító illékony vegyületeket jelöli).
  • A tejfesték ecsetnyommentes felületet ad, míg a krétafestéket eredetileg kifejezetten textúrált felület kialakítására fejlesztették ki.
  • A tejfesték por formában akármeddig eltartható: a fel nem használt mennyiség így nem szárad be, nem romlik el. A krétafestéket folyékony alakban forgalmazzák, így az eltarthatósága felbontás után kb. 1 év.
  • A tejfesték többféleképpen (pácként, egységes fedőfestékként, rusztikus felület létrehozására) használható, így reeengeteg lehetőséget tartogat az alkotáshoz. A tejfesték képes olyan autentikus patinát kialakítani, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (…kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet).

 

Kapcsolódó blogbejegyzéseink