bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Évzáró Interjú

Mágika, 2016.12.30.

Nemrég a Barkácslédi készített velem egy interjút; gondoltam, feltöltöm az írást ide, a blogra is, mert szó esett benne olyan témákról, amikről máskor ritkán olvashatsz: Miért éppen Azúr Bagoly a neve a vállalkozásunknak? Össze lehet-e hasonlítani a piacon kapható bútorfestékeket egymással? – ...egyebek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a válaszunkat ebben a kissé rendhagyó évzáró bejegyzésben.

 

Az interjú eredetileg a Barkácslédi oldalán jelent meg. 

 

Hogyan lettél műszaki diplomásból bútorfestő? (Mi pontosan a végzettséged?)

Műszaki menedzserként végeztem a BME-n; diploma után informatikai projektvezetőként dolgoztam egy nagyvállalatnál. Az itt töltött évek alatt nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztem. Ugyanakkor körülbelül 2 éve egyszerre értek el a munkahelyi problémák és a magánéleti gondok, így a korábbi lelkesedésemet folyamatos levertség váltotta fel. Úgy éreztem, ahhoz, hogy újra örömmel tudjak dolgozni, váltanom kell. Olyan munkát kerestem, amiben nem csak szakmai kihívást, de megelégedettséget is találok, szerettem volna olyan értékekért dolgozni, amik nekem személyesen fontosak.

Ebben az időszakban kezdtem el először hobbiszinten, a házunk átalakítása kapcsán bútorfestéssel foglalkozni. Az élmény azonnal magával ragadott: az alkotás öröme, a kreatív lehetőségek végtelen sokasága, a használt bútorok felújításában rejlő értékmentés lehetősége váratlanul és teljességgel elbűvölt.

A saját vállalkozásban aztán ez a két párhuzamos szál összeért; rátaláltam arra a munkára, ahol a bennem lakó minden karakter: a festékmaszatos kreatív, az idealista környezetvédő és a kockafejű projektvezető is elégedett!

tejfesték - bútorfestés - antikolás

 

Miképpen találkoztál az Old Fashioned Milk Paint-tel? 

A tejfestékre külföldi blogok böngészése közben találtam rá, hiszen nemzetközi szinten ez az egyik legnépszerűbb bútorfesték-típus. A képeket nézegetve teljesen lenyűgözött az Old Fashioned Milk Paint sajátos, ódon megjelenése; nagyon szimpatikusnak találtam, hogy kizárólag természetes összetevőkből, többszázéves hagyományokat követve készül. – Így hát rendeltem magamnak egy próbaadagot Amerikából.

Az első bútorfestés után már biztos voltam benne, hogy a tejfestéknek Magyarországon is helye van! – Az ecsetvonásoknak nyoma sem volt a felületen, elmaradt a korábban szokásos émelyítő festékszag, az eredetileg mahagónivörös tucatbútor pedig olyan gyönyörűen régies felületet kapott, amilyet addig csak az interneten megcsodált képeken láttam.

Az élmény hatására az akkor még csak készülő webáruházunkba a tejfestéket is rögtön felvettük a termékpalettára!

tejfesték - bútorfestés - antikolás

 

Miért éppen Azúr Bagoly a márkaneve a vállalkozásodnak?

Olyan nevet kerestem a vállalkozásunknak, ami személyes, ugyanakkor kicsit rejtélyes is. A „bagoly” későn fekvő – későn kelő létemre sorozatosan rámragadt becenév. Az azúrkéknek pedig az a fakó-szürkés árnyalata, ami a logónkban és a weboldalunkon is megjelenik, valahogy nagyon találóan kifejezi azt a vintage/country/farmhouse stílust, ami a szívemhez közel áll. 

tejfesték - bútorfestés

 

Mióta forgalmazod a tejfestéket?

2015 május végén indítottuk el a webáruházunkat. 

tejfesték - bútorfestés

 

Mi az előnye a versenytársakkal, a többi festékkel szemben a tejfestéknek? Kiknek ajánlod?

A tejfestéknek szerintem 3 vitathatatlan előnye van szinte mindenféle egyéb festékkel szemben. – Az első szuper tulajdonsága, hogy kizárólag természetes összetevőkből készül (mész, tejfehérjepor, agyag, ásványi színezékek alkotják), ezért szerintem nincsen nála egészségbarátabb termék a piacon. Szívesen ajánlom babaváróknak, vegyszerekre érzékenyeknek, kisgyermekes családoknak, környezettudatos vásárlóknak... igazából mindenkinek, aki zárt térben káros anyagok belélegzése nélkül szeretne festeni.

A tejfesték második előnye, hogy hihetetlenül jól terül, így egy egyszerű ecsettel dolgozva is könnyedén lehet vele szupersima felületet képezni; ráadásul mivel könnyen csiszolható festék, minden kis hiba utólag is egyszerűen javítható rajta. Emiatt szívesen ajánlom a kezdő bútorfestőknek (a sikerélmény gyakorlatilag garantált) és azoknak a már gyakorlott kreatívoknak, akik a professzionális eredményt szeretik minél kevesebb pepecseléssel elérni.

A tejfesték harmadik (és talán legszéleskörűbben ismert) sajátossága, hogy az ódon felületek megidézésében utánozhatatlan: az a régies-lepergett-rusztikus felület, amit az Old Fashioned Milk Paint nem-porózus felületeken létrehoz, más festékkel nem reprodukálható: ilyet csak réges-régi bútorokon és tejfestékkel készült munkákon lehet látni!

tejfesték - bútorfestés

 

A tejfesték milyen árkategóriába tartozik a piacon?

Az Old Fashioned Milk Paint a bútorfestékek piacán közepes árkategóriájúnak számít. Jellemzően a nem kifejezetten bútorfestésre kifejlesztett zománcfestékek olcsóbbak nála – ezekkel viszont sok szempontból nehezebb a munka: legtöbbször alapozást igényelnek, nehéz tökéletesen sima felületet képezni velük, magas a vegyszertartalmuk, lassan száradnak és nehezen csiszolhatóak.

A tejfesték egy prémium minőségű bútorfesték; egy közepes méretű bútor teljes megújítása ezzel együtt is kb. 3-5 ezer Ft-ból kigazdálkodható. Az Azúr Bagoly webáruházban a nagyobb kiszerelések mindig gazdaságosabbak (a legeslegnagyobb kiszerelésünkben éppen féláron van a tejfesték a legkisebb csomaghoz képest). A hasonló kategóriájú termékek jelentős része valamivel drágább az Old Fashioned Milk Paint-nél.

tejfesték - bútorfestés

 

Ha valaki össze szeretné vetni a jelenleg kapható bútorfestékeket aszerint, hogy melyik mennyibe kerül és mit tud, szerinted hogyan tegye ezt? Lehet-e ilyen módon összehasonlítani a bútorfestékeket?

Persze! :) Az első lépés szerintem az, hogy el kell döntened:  milyen stílusú bútort, milyen jellegű felületet szeretnél létrehozni. Úgy gondolom, hogy nincsen egyetlen legeslegjobb alternatíva a piacon; minden festéknek másban van az erőssége: ha modernhatású felületre törekszel, válaszd az akril- (vagy ha nagyon ügyeskezű és gyakorlott festő vagy, akkor a zománc-)festékeket; ha franciás-antikolt stílusú bútorra vágysz és struktúrált-érdes felületet szeretnél kapni (a dekorviaszok használatához ez a legjobb alap), akkor válaszd a krétafestékeket; ha egységes fedésű, bársonyosan sima (ám az akril- vagy zománcfestékek felületénél kevésbé műanyaghatású) felület elérése a célod, válaszd a tejfestéket; ha pedig rusztikus, ódon darabokat idéző (ugyanakkor a krétafestékek felületénél egyenletesebb, ecsetnyommentes felületű) bútort szeretnél, akkor megintcsak az Old Fashioned Milk Paint a legjobb választás.  

Az egyes festékfajták különböző márkái között aztán már sokkal inkább érdemes pusztán áralapon elvégezni az összehasonlítást.

tejfesték - bútorfestés

 

Nagyon élvezem az írásaidat, mert önironikus a hangvételük. Jó tollú író vagy, szeretsz írni, ugye? Nem okoz nehézséget az írás? Mennyire mutatod meg magad az írásaidban? 

Igen, gyerekkoromtól kezdve szeretek írni. Nagyon örülök, hogy most a blogírás kapcsán kaptam egy olyan felületet, ahol ezt (remélhetőleg) másoknak is hasznos módon megélhetem.  Ugyanakkor eléggé komótosan-lassan írtam mindig is, ezért a blog vezetése nálam elég sok időt igényel.

Hogy mennyire mutatom meg magam a bejegyzésekben? – Huh, ezen sokat lamentáltam magam is... Alapvetően zárkózott típus vagyok, ezért abból az alapvetésből indulok ki, hogy nem az én személyes sztorim az igazán érdekes; a bejegyzéseimben igyekszem elsősorban valamilyen praktikus tapasztalatot vagy inspiráló élményt adni: a hangsúly mindig ezen van. Az írások hangvételében, látásmódjában ugyanakkor persze az én gondolkodásmódom, stílusom, értékrendem tükröződik: szerintem ettől igazán őszinte és személyes a blog.

 

Végezetül, melyek a 2017-es üzleti és privát terveid?

Azoknak, akik követnek minket, szerintem nem árulok el újdonságot: az üzleti tervek között elsőként a Műhelyben hátralévő munkák befejezése szerepel nálunk 2017-első felére. Van ötletünk néhány új tematikájú workshop bevezetéséhez is; reméljük lesz kapacitásunk a megvalósításukra!  ...és persze vannak egyelőre titkos, de nagyon izgalmas terveink a jövő évre (remélem, ezeket minél hamarabb megoszthatjuk majd mindenkivel, mert hihetetlenül kíváncsi vagyok a fogadtatásukra)! :)

Személyes fronton a legfontosabb célom, hogy visszaálljon az elmúlt 2 évben kibillent munka-szórakozás-pihenés egyensúly az életünkben... a vállalkozás beindításával, a házunk átalakításával, a Műhely megépítésével, a két Művészetek Völgye fesztivállal kissé túlvállaltuk magunkat.
A bútorfestés világa szerintem gyakorlatilag kimeríthetetlen kreatív lehetőségeket rejt; úgy érzem, jövőre is maradt sok-sok felfedezendő technika... és persze megújítandó bútordarab is! 

tejfesték - bútorfestés

 

interjú rólunk bútorfestés bútorfesték tejfesték oldfashionedmilkpaint

Kommentek (2)

mágika, 2016.12.31. 12:56

Köszönöm, Attila! Remélem, jól vagy mostanában! :) Boldog új évet kívánunk 2017-re!

attitoth2012, 2016.12.31. 04:13

Gratulálok! Kívánom, hogy találd meg az áhított egyensúlyt, harmóniát!

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben